Парадонтоза-модерно "лечение" в Бьлгария 2009?

• 275 155
  • 706
  •   1
Отговори
# 285

Тя констатира без всяко съмнение - агресивен пародонтит и ми назначи пълен имунен статус.

Здравей! Може ли да споделиш точно какви изследвания са ти назначили за изясняване на имунния статус?

# 286

Тя констатира без всяко съмнение - агресивен пародонтит и ми назначи пълен имунен статус.

Здравей! Може ли да споделиш точно какви изследвания са ти назначили за изясняване на имунния статус?

Здравей!
Изследването се нарича именно така - снемане на пълен имунен статус. Явно е доста специфично защото в Пловдив се оказа, че го правят само във Университетска болница, в имунологична лаборатория. Тъй като цената му е 130лв. попитах в няколко независими лаборатории за него, но ми казаха, че само там може да ми бъде направено.
Взима се венозна кръв и след ден резултатите са готови.
Доколкото разбрах целта му е да се установи нивото на  лимфоцити и левкоцити, както и други компоненти които биха показали дали имунната система работи нормално или има проблеми в нея, които биха могли да са причина за резорбция на костта без обяснима причина.
Защото при мен пародонтитът не протече по обичайния ред- нямах кървене, нямах  подути венци, никакъв зъбен камък..Костта просто бавно си се стопява. Вече 2/3 в 4 идентични участъка
Та това наведе доцентката на мисълта че може да е проблем с имунната система.
Резултатите ми се оказаха чудесни – напълно здрава.
Като цяло изследването може да даде отговор на много здравословни проблеми или да ги предвиди в бъдеще.

# 287

Благодаря, sonch!

# 288
Здравейте, не се стърпях и ще ви питам нещо. Днес ходих да ми правят антибиограма, за да определят вида на бактериите, които ми причиняват вече много сериозни проблеми. Пробите ги пращали в лаборатория в Германия, оттам пък връщали резултатите с програма за лечение, антибиотици, имуностимулатори и т.н. Та искам да запитам дали някой от форума се е подлагал на такава процедура и в крайна сметка има ли резултат от цялата работа. Наистина съм притеснена, пародонтозата ми причинява все повече проблеми, а не ми изписват нищо и ще чакаме резултатите от Германия. Само че времето е от изключителна важност за мен. Докато усетя и се наложи да ми извадят един зъб, а усещам че все още нещата не са добре.

# 289
Здравей, аз мога да ти предложа един много добър пародонтолог, виж какво може той да ти предложи като лечение... Д-р Коцилков се казва.
Здравейте, не се стърпях и ще ви питам нещо. Днес ходих да ми правят антибиограма, за да определят вида на бактериите, които ми причиняват вече много сериозни проблеми. Пробите ги пращали в лаборатория в Германия, оттам пък връщали резултатите с програма за лечение, антибиотици, имуностимулатори и т.н. Та искам да запитам дали някой от форума се е подлагал на такава процедура и в крайна сметка има ли резултат от цялата работа. Наистина съм притеснена, пародонтозата ми причинява все повече проблеми, а не ми изписват нищо и ще чакаме резултатите от Германия. Само че времето е от изключителна важност за мен. Докато усетя и се наложи да ми извадят един зъб, а усещам че все още нещата не са добре.

# 290
  • Варна
И аз съм за тук.  Rolling Eyes
Днес по спешност ходих на зъболекар. Оказа се пародонтален джоб- 9 мм. Ей, много болеше туй нещо- мислех, че имам гангрена на няколко зъба.  Crazy
Направиха ми кюретаж, промиваха. Изписаха ми антибиотик. И сега трябва да ходя няколко пъти да го почистват този джоб, докато се затвори.  
И това чудо ми дойде до главата една седмица след почистване на зъбния камък, след лек дискомфорт няколко дни и внезапна болка от вчера. 

# 291
Вероятно говорите за PET TEST. Правих такъв.  Да, уж в Германия се извършва. Взеха ми проби от пародонталните джобове на няколко зъба. Резултатите идват във вид на таблици, като едната е сферична и представлява различно оцветени сектори с изписани количества на различните бактерии, живеещи в устата Ви. В зависимост от това в кой  цвят на сектора се намира бактерията, както и количеството й,  се определя лечението. В моето заключение пишеше, че няма нужда от антибиотици, а само от механична терапия с почистване /зъбния камък имам предвид/. Но този тест само зъболекарят може да го разчете, аз нищо не разбрах от таблиците.  Simple Smile

# 292
Вероятно говорите за PET TEST. Правих такъв.  Да, уж в Германия се извършва. Взеха ми проби от пародонталните джобове на няколко зъба. Резултатите идват във вид на таблици, като едната е сферична и представлява различно оцветени сектори с изписани количества на различните бактерии, живеещи в устата Ви. В зависимост от това в кой  цвят на сектора се намира бактерията, както и количеството й,  се определя лечението. В моето заключение пишеше, че няма нужда от антибиотици, а само от механична терапия с почистване /зъбния камък имам предвид/. Но този тест само зъболекарят може да го разчете, аз нищо не разбрах от таблиците.  Simple Smile
Значи това било нещото което ми правха и на мен. Да, изследването се прави като се взимат проби от няколко джоба . След около 10 до 14 дни резултатите пристигат с цветна сферична диаграма и препоръки за лечение.
Има смисъл от изследването то показва кои са бактериите които причиняват проблема и в зависимост от това с кой тип антибиотик да се бориш с тях. доколкото разбрах са 5 типа. Оранжевите и червените са изключително употити. Пр мен имаше малко от типа оцветен в зелено (забравих кой тип бяха точно и пих 6 дни клиндамицн.
На мен това ми струва 150лв.

# 293
Значи това било нещото което ми правха и на мен. Да, изследването се прави като се взимат проби от няколко джоба . След около 10 до 14 дни резултатите пристигат с цветна сферична диаграма и препоръки за лечение.
Има смисъл от изследването то показва кои са бактериите които причиняват проблема и в зависимост от това с кой тип антибиотик да се бориш с тях. доколкото разбрах са 5 типа. Оранжевите и червените са изключително употити. Пр мен имаше малко от типа оцветен в зелено (забравих кой тип бяха точно и пих 6 дни клиндамицн.
На мен това ми струва 150лв.
Sonch, къде ти правиха тая антибиограма?

# 294
Какво значение има антибиограмата точно при това заболяване?Доказано е,че са  5 вида бактериите,които причиняват пародонтит.И срещу тях може да се използват  ефективно 3 вида антибиотика.Те  са широкоспектърни и при тежки състояния в малки дози се прилагат локално,след почистване на з.камък или джоб.

# 295
Какво значение има антибиограмата точно при това заболяване?Доказано е,че са  5 вида бактериите,които причиняват пародонтит.И срещу тях може да се използват  ефективно 3 вида антибиотика.Те  са широкоспектърни и при тежки състояния в малки дози се прилагат локално,след почистване на з.камък или джоб.
Знам за това.
Аз намерих смисъл в това, че не се наложи да пробвам всички видобе антибиотици които биха могли да помогнат. Нещо не ми се изявяваше като опитно зайче. Освен това от изследването стана ясно, че проблема не са само бактериите и това насочва опитния парадонтолог да търси проблем другаде- начин на хранене, генетичн педразположеност, имунна система.
Защото е много веажно да знаем къде се корени проблема, а не само да лекуваме  последиците!

Изследването бе аправено в кабинета на моята парадонтоложка - д-р Дерменджиева.
Мога да предоставя конакти на лични:)

# 296
Освен това от изследването стана ясно, че проблема не са само бактериите и това насочва опитния парадонтолог да търси проблем другаде- начин на хранене, генетичн педразположеност, имунна система.
Защото е много веажно да знаем къде се корени проблема, а не само да лекуваме  последиците!
Точно. На мен ми бе обяснено, че антибиотиците временно решават проблема, без да премахват първоизточника. Зъбният камък не се стопява от Клиндамицина, за съжаление. Писах горе, че при мен лечението ще бъде само почистване през 4 месеца, и ако евентуално се получи някакво възпаление, тогава антибиотик. Но се радвам, че направих този тест, защото той показа, че няма смисъл да се тровя с лекарства. Както разбрах, практиката да се пие Рудожил и др. подобни през някакви интервали от време, е неефективна. Аз страдам и от тежък бруксизъм и имам проблеми със захапката и ставата. Спя със силиконови шини, които се налага да подменям през няколко месеца, защото все едно куче ги е ръфало и почват да не вършат работа. Мъка си е.  ooooh!

# 297
Здравейте отново, най-после получих резултатите от лабораторията в Германия. От бързия разговор в кабинета разбрах, че вече имам установена и утвърдена пародонтоза. Предписаха ми /според данните от антибиограмата/ амоксициклин и витамин В комплекс. Ще трябва да започна да ги пия от понеделник, а в сряда ще ходя да ми обяснят всичко и да ми правят кюретаж на венечните джобове. За пръв път ще се подложа на такава процедура и направо си умирам от страх.

# 298
Здравейте отново, най-после получих резултатите от лабораторията в Германия. От бързия разговор в кабинета разбрах, че вече имам установена и утвърдена пародонтоза. Предписаха ми /според данните от антибиограмата/ амоксициклин и витамин В комплекс. Ще трябва да започна да ги пия от понеделник, а в сряда ще ходя да ми обяснят всичко и да ми правят кюретаж на венечните джобове. За пръв път ще се подложа на такава процедура и направо си умирам от страх.
djan, не е толкова страшно. Само така звучи.
От написаното разбирам, че и теб те лекуват по същия план както е при мен.
След антибиограмата и в деня на започване на прием на Клиндамицин + витамин B комплекс ми направиха дълбок кюретаж на джобовете.
Първоначално отказах лидокаина предложен ми като месна упойка. Не беше болезнено, но понеже стъргането стана доста неприятно все пак се съгласих на упойка.
При мен процедурата продължи около час.

Зъболекарката ми даде в една спринцовка някаква розово гелче с вкус на дъвка което след миене на зъбите поставях внимателно в пространството между зъбите максимално близо до венеца.
Каза че е анти бактериален гел.
Трябва да знаеш, че при всяко положение след процедурата 2-3 дни имаш лек дискомфорт и болка във венеца особено около зъбите с по-дълбоки джобове.
Не знам колко ще ти струва на теб но на мен кюретажа ми излезе 150лв.

# 299
Благодаря за информацията, малко се успокоих и определено няма да се правя на герой, ще си искам упойката Simple Smile А за цената още не зная, просто забравих да попитам след като чух какво ме чака. И май ще трябва да се запася вкъщи с нещо обезболяващо, че процедурата ще я правят на 23.05, а после следват почивни дни, та дори и дивашки да ме боли, пак няма да намеря отворен кабинет 

Общи условия

Активация на акаунт