Фантастични са ! Досега всеки , който ги е опитал е поискал рецептата !
Вкусът им е много интересен , сладко-кисел , както вече споменах , за истински гурмани!
1 ч.ч за тази рецепта е равна 250 мл.
1 кг камби
1/2 ч.ч. оцет
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
щипка(много малка щипка,не повече) сол
щипка черен пипер на зърна(може и смлян)
3-4 скилидки чесън
Камбите се измиват,почистват се и се срязват на 4 или ,ако са много едри , на 6 .
В дълбок тиган се разбъркват олиото,оцетът,водата,захарта и щипката сол . Слагат се на котлона . Когато тази смес започне да завира,в нея се изсипват камбите.Изцедете ги хубаво преди това , за да не пръскат.
Така се задушават около 15 минути . Към края на готвенето към тях се прибавят нарязани на 2-4 скилидките чесън и пиперът.
Много важно!!!Камбите трябва да останат малко твърдички,да запазят формата си и в никакъв случай да не се разкашкат !
Проверявайте ги за готовност с виличка,ако влиза лесно , край на готвенето!
Ако решите да ги затворите в буркани .
За това количество продукти ще ви потрябват 2 буркана по 750 мл.
Измивате ги много добре и ги заливате с току що завряла вода ( хубаво е да сложите вътре метална лъжица или нож,за да не се спука стъклото ) . Същото правите и с капачките .
Бурканите само се заливат със току що врялата вода за да се стрилизират . Тази вода се изсипва . И камбите се слагат в празен буркан!
И така......в още горещите буркани слагате още горещите камби.И ги заливате със сместа , в която ги задушавахте . Разпределяте я поравно за всеки буркан . Хубаво е сместа да покрива камбите изцяло.
Затваряте плътно капачките и обръщате бурканите с капачките надолу.Оставяте ги да престоят така поне 1 денонощие .
После вече бурканът се обръща обратно и се прибира на тъмно до идването на зимата .
Страхотно вървят със сиренце!
Бон апети!