Работна група:МТСП(социални услуги,дневни центрове,ЗИХУ,ЗСП и др.)

• 19 634
  • 94
  •   1
Отговори
# 30
Момичета, прочетох в темата за МЗ, че срещата в МТСП не е довела до нищо. Ще има ли следваща такава или вече са си измили ръчичките?

Ами хубавото в случая, че сме на отчет при Борисов месец след първата среща, цитирам:

"И след един месец пак среща, отмятаме свършеното - ако те някъде запънат и трябва да натисна повече."

Та просто ще си отчетем каквото е свършено. В МТСП засега само ни набутват в някакви групи, проформа уж има диалог, и според нас се правят козметични и проформа промени. Как в група за ЗСП само, дето нищо друго освен ЗСП не разбират и имали само седмица за това, ще ни разберат какво им обясняваме и предлагаме, то касае още няколко други закона и изобщо много сериозни реформи. На всичкото отгоре ни разделиха и с другите родители, и от Пловдив, и от "Вяра, надежда и любов", ние се чудим как да се обединим, те ни разделят?!?
Засега само в МЗ има диалог и се работи наистина по нашите предложения.

# 31
Простете несъобразителноста. Embarassed
За гр.София става на въпрос!
Добър вечер на всички!
Имам 5 годишна дъщеря с множество увреждания.Неустановена точна диагноза.
Последното решение на Телк е 61% инвалидност.
Умствено  и двигателно  изоставане !
С невероятен късмет и помощ успях да я запиша в специализирана детска група.
Усилията ,който полагат психолозите и логопедите там не са достатъчни за нея.
Финансово немога да си позволя частни посещения....
Предстоят и две тежки операции на двете крачета.
Генетично все още неустановено заболяване,което е довело до израстването на пръстчетата под 45 градуса.
Най-напред ще се направи операция на едното краче.Два месеца в гипс.Два месеца почивка и следва другото краче.
През това време Тя няма да може да посещава детска градина.
Ако някой знае работещ център с логопеди и психолози,моля ПОМОГНЕТЕ!
И за кой град питате?
Разбирам,че сте изнерена,но малко повече инфо ще свърши много добра работа.
 Hug

# 32
Предаването "Жените" с Марта Вачкова за деца с проблеми и проблемите, с които се сблъскват ежедневно техните родители- нуждата от лекарства, помощни средства, проблеми в сферата на образованието и други, за които държавата ни нехае, ще се излъчи на 4 Ноември от 11.00 часа по Канал 1.

# 33
Искам да напиша нещо тук дано помогне.
Това което трябва да стане като промяна в законодателството трябва да се дискутира с представители на правителството.
Там където трябва да се правят дневни центрове оборудвани със съответната техника трябва да се действа  и на ниво общини.
Родителите трябва да направят сдружения и да ги регистрират .От там стават бенефициенти по европейски програми които всеки момент ще бъдат отворени и изтичат на 22 декември.Самите кметове имат нужда от това за да търсят пари.Бойко Борисов не може да намери пари за всичко а ще трябва да се случи така че някой от неговите служители трябва да се сети за това и да го предложи.Изпреварете ги.
Същото се отнася и за парите за обучение на кадри.Ите ще бъдат от там.Има си програма за такива ресурси.Н а ниво правителство обаче ще трябва да се изкоментира начин по който тези кадри ще бъдат мотивирани да работят в тези центрове.Може би трябва да
плащат по-малко данъци или нещо друго......Т ова би могло да засегне и рехабилитаторите  макар че здравното министерство не трябва да се скатава .
аКО МОЖЕ ДА ОСТАНЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПЕРИОДИЧНОТО ОТЧИТАНЕ НА СВЪРШЕНАТА РАБОТА ТОВА Е МНОГО ВАЖНО-ОБРАТНАТА ВРЪЗКА
може би по области или общини с участието на съответното родителско сдружение което трябва да бъде с нестопанска цел.

# 34
Ето днешното предаване "Жените" с Марта Вачкова и трудната любов към децата ни...а от предаването се вижда, че за нас, майките, любовта към децата ни е най- естественото и силно нещо...от майките и татковците блика заразяваща вяра и любов..вярваме, че става заразяващо и за управниците ни:

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/4587/jenite_4_noemvri_20 … eca_s_uvrejdanija

# 35
  • Stara Zagora
Няма движение по темата доста дълго време... Моля ви, пишете какво се случва. Има ли работни срещи с хората от министерството? Вчера ни "застреляха" с информацията , че инвалидните пенсии ще са обвързани с дохода на семейството, ако касае и децата инвалиди много от нас ще останат от догодина и без тези пари. Някой наясно ли е с проблема?

# 36
 Pavel M, има разлика между инвалидна пенсия и интеграционни добавки?
Интеграционните добавки за децата няма да бъдат обвързани с дохода на смейството, това е сигурна информация.
Тези за възрастни/говорим за добавките-за лекарства, транспорт и т.н/ще се отпускат като сборна сума без уточнение за какво се дават/ и да, ще ги обвържат с дохода.
Тук трябва да се намесят организациите на и за хора с увреждания.

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 10:19 от ajeliya

# 37
Снощи по БТВ казаха набързо за обвързване на доходите с отпускането на помощите за деца инвалиди- така ме се стори ,че чух.
Дано не съм чула правилно. Много беше поднесена информацията набързо и не успях нищо  да разбера Confused
Ако някой е чул нещо по-подробно,моля да се включи   bouquet
Благодаря предварително  Praynig

# 38
За сега промените не касаят децата. Praynig
Но какво ще се случи от 01.01.2010 никой не знае.
Ходих до ДСП Подуяне по друг повод и социалната работничка каза, че ще има промени, но и те гадаят какви ще бъдат.

# 39
Вижте това:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/25/820755_stolichnata_obs … o/?p=0#addcomment

Ако тези промени се приемат децата с множество и/или тежки увреждания(които по очевадни причини не посещават училище)ще отпаднат и от тази програма,а ако намалят и заплащането съвсем отпада възможността страничен човек(не член на семейството) да бъде асистент на детето с увреждане,не че сега има тълпи от желаещи пред домовете ни за тази длъжност.

# 40
Вижте това:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/25/820755_stolichnata_obs … o/?p=0#addcomment

Ако тези промени се приемат децата с множество и/или тежки увреждания(които по очевадни причини не посещават училище)ще отпаднат и от тази програма,а ако намалят и заплащането съвсем отпада възможността страничен човек(не член на семейството) да бъде асистент на детето с увреждане,не че сега има тълпи от желаещи пред домовете ни за тази длъжност.
Предлагам да се съберем на протест пред общината!
Трябва да спрем тези безобразия, и то сега преди да са се гласували, че после файда няма да има.

# 41
Днес бях в ДАЗД на работни срещи и разпитвах там за програмата, първо ми казаха, че не било вярно, че ще е само за учащи и работещи, обаче после стана ясно, че действително се намаляват парите на две МРЗ, а не три. Казаха ми да отворим в сайта на столична община, нормативни документи, доста рових докато намеря, мисля, че е тук:

http://dsd.sofia.bg/index.php?option=com_content&task=sectio … d=5&Itemid=31

Тук трябва да пише черно на бяло какво наистина смятат да правят.

Мисля, че първо трябва да се организират няколко майки, да се направи среща с Албена Атанасова, и там да се обсъди всичко. Да се види те защо предприемат това, и най-важното според мен, дали са обмислили добре, че и на тежко увредените деца и семействата им трябва да се намаляват парите. Мисля, че на нас трябва това да ни е основната позиция, за децата с тежки увреждания и семействата им да си остане предишната сума и условия. Разбира се, това съвсем така го казвам, няма как да стане без среща с Атанасова. Ще пратя сега координатите на Атанасова, на Jonima и Пожар, да организирате среща.

# 42
Днес бях в ДАЗД на работни срещи и разпитвах там за програмата, първо ми казаха, че не било вярно, че ще е само за учащи и работещи, обаче после стана ясно, че действително се намаляват парите на две МРЗ, а не три. Казаха ми да отворим в сайта на столична община, нормативни документи, доста рових докато намеря, мисля, че е тук:

http://dsd.sofia.bg/index.php?option=com_content&task=sectio … d=5&Itemid=31

Тук трябва да пише черно на бяло какво наистина смятат да правят.

Мисля, че първо трябва да се организират няколко майки, да се направи среща с Албена Атанасова, и там да се обсъди всичко. Да се види те защо предприемат това, и най-важното според мен, дали са обмислили добре, че и на тежко увредените деца и семействата им трябва да се намаляват парите. Мисля, че на нас трябва това да ни е основната позиция, за децата с тежки увреждания и семействата им да си остане предишната сума и условия. Разбира се, това съвсем така го казвам, няма как да стане без среща с Атанасова. Ще пратя сега координатите на Атанасова, на Jonima и Пожар, да организирате среща.

Най-малкото тези предложения са ДИСКРИМИТИВНИ спрямо тежко увредените и деца и възрастни хора!
Тео,срещата не е лоша идея,но ще дам няколко примера за безумията,които аз лично съм чула от устата на г-жа Атанасова:
Преди 2г,малко преди да стартира програмата в разговор (по друг повод) с г-жа Атанасова тя ме попита защо в часовете за асистент съм писала часовете в ,които храня Ванко?Не било редно,аз като майка съм била длъжна да го храня така или иначе-отговорих и че,със сигурност съм длъжна да изхранвам децата си(и няма нужда някой да ме подсеща),но и дадох за пример дъщеря ми ,която е с 1г по-малка от сина ми и,която-се храни САМА,облича се САМА,къпе се САМА,ходи до тоалетната САМА,отива и се връща от училище и допълнителни занимания САМА,и прави всичко това само поради една единствена причина-защото е ЗДРАВО ДЕТЕ-след тези ми думи зам.кметицата онемя и се изчерви.
Малко преди изборите тази година през юли на среща с представители на ГЕРБ хора с увреждания и родители на деца с увреждания получихме щедрите обещания,че политиката ,отношението към болните ще е различно,на предложението на един възрастен господин да се дава работа на хората(млади и стари) с увреждания г-жа Атанасова високо заяви,че ще даде такава на всички,които имат образование и квалификация-е как да я получат децата ни при нашите никакви условия,а останалите,тези,които са в тежко състояние?С две думи пак да го д...т.
Миналата година пак по това време същата тази госпожа направи предложение да се намалят часовете и децата под 5г да не могат да участват(пак с благородни мотиви-да имало пари да включат повече хора в програмата)-с две думи имаш болно дете под 5г-майната ти и на теб,ама детето ти е 100%инвалид и му намалили  били часовете,айде сега гевезелъци,а че никой не се наема да му е асистент за тия пари заради теб-ГОЛЕМО ВАЖНО,а че всичките тези пари ги даваш не за да попълниш семейния бюджет,а за да платиш за лечението му-МИ НЕДЕЙ. #Cussing out
Направо се радвам,че няма как да дойда на тази среща(спешно си търся и клонинг).Сега отивам да си пусна обява за асистент на сина ми и ще Ви информирам,ако случайно намеря някой физически здрав и млад човек,който да го къпе,облича,храни,води по процедури ,и най-сладкото ще го мъкне из етажите в училище всеки ден киснейки с него там-нищо работа за има няма 10 часа на ден срещу солидното възнаграждение от 480лв(ама бруто)! Mr. Green

# 43
Абсолютно подкрепям pogar . И аз не мисля, че тази която първо ни лиши да участваме поради възрастова причина, после намали на хората които бяха включени в програмата и още n на брой простотии ще прояви разбиране.

# 44
Ето от сайта на общината:

http://www.sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=228

20.11.2009 Доклад и проект за решение от Албена Атанасова, заместник-кмет на Столичната община, относно Наредба за изменение и допълнение на Наредба за предоставяне на социалната услуга „Асистент за независим живот"

ДО
Г-Н АНДРЕЙ ИВАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДОКЛАД

от Албена Атанасова - заместник кмет на Столична община на направление „Здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности"

Относно: Наредба за изменение и допълнение на Наредба за предоставяне на социалната услуга „Асистент за независим живот"

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИВАНОВ,
С Решение № 747 по Протокол № 116/26.07.2007 г. на Столичен общински съвет е приета Наредба за предоставяне на социалната услуга „Асистент за независим живот", изменена и допълнена с Решение № 42 по Протокол № 5/17.01.2008 г. и Решение № 716 по Протокол № 25/27.11.2008 г. на Столичен общински съвет.
Столична община чрез Дирекция „Социални дейности" администрира от 2008 г. I орецитираната Наредба, като през първата година са включени 492 ползватели на социалната услуга, а през 2009 г. 714 лица.
През месец октомври 2009 г. въз основа на утвърден годишен план за одитните ангажименти на Дирекция „Вътрешен одит" при Столична община е извършен одит по предоставянето на социалната услуга „Асистент за независим живот". В доклада си до Кмета на Столична община дирекция „Вътрешен одит" изразява препоръки за промяна в текста на Наредба за предоставяне на социална услуга „Асистент за независим живот".
Постоянната комисия по Местно самоуправление и нормативна уредба към Столичен общински съвет разгледа препоръките и предложи на Дирекция „Социални дейности" да изготви доклад със следните промени в текста на Наредбата:

1. Ползватели на социалната услуга „Асистент за независим живот" са лица, които имат 90% и над 90% трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК и не са придобили право на пенсия за прослужено време и старост, съгласно Кодекса за социално осигуряване или/и деца над 5-годишна възраст с 50% и над 50% намалена възможност за социална адаптация, с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на РЕЛК/ТЕЛК, заявено чрез законен техен представител.
2. Кандидатите за ползватели на социалната услуга е необходимо да представят документ от местоработата, /ако работят/, а учащите и студентите - служебна бележка или уверение от учебното заведение.
3. Часовата ставка за положен труд от асистента да се равнява на двукратния размер на минималната работна заплата за страната, определена с акт на Министерски съвет и включва всички осигурителни задължения за сметка на работодателя.
4. Цялостен контрол по предоставяне на услугата се осъществява от Комисията по чл. 15/1/. Експертите имат право във всеки един момент да извършат проверка на ползвателя и/или на посочените от него асистент/и.
5. Текущият контрол по предоставяне на социалната услуга „Асистент за независим живот" да се осъществява от служители на Бюрата за социални услуги към Дирекция „Социални дейности". За резултати от проверката, е необходимо да се изготви констативен протокол, който се подписва от служителя извършващ проверката и от ползвателя на услугата. Констативният протокол да се представя пред Комисията. Промяната на условията за ползване на социалната услуга „Асистент за независим живот", както и промяната на часовата ставка ще предоставят възможност да бъдат включени много по-голям брой хора с увреждания, в рамките на утвърдените финансови средства. Промените целят да бъде обхваната активната част от децата, с намалена възможност за социална адаптация и хората с 90% и над 90% трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ, които активно работят и учат. С направените предложения за промяна ще се запази основната цел, заложена в Наредба за предоставяне на социалната услуга „Асистент за независим живот", именно компенсиране на дефицита на хората в неравностойно социално положение.
Във връзка с гореизложеното и на основание чл.21. ал.1, т.23 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация предлагам проект за решение, съгласно Приложение № 1.

С уважение,
                          АЛБЕНА АТАНАСОВА

Общи условия

Активация на акаунт