Работна група:МТСП(социални услуги,дневни центрове,ЗИХУ,ЗСП и др.)

• 19 640
  • 94
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Момичета искам да ви питам какво ви е мнението, за нещо което прочетох преди време в темата за Помощните училища.
Там учителка се оплака, че децата не могат да се самообслужват, да се хранят и т.н. няма помощен персонал и тя учителката трябва да преоблича и храни децата и й остава много малко верме да ги учи. Тя изказа недоволство, че децата имат лични асистенти и може те да вършат тази работа. Та се чудех, според мен имат право от помощното училище - държавата е съкратила обслужващия персонал, защото очаква личния асистент трябва да върши това. Кой е прав?

# 16
Момичета искам да ви питам какво ви е мнението, за нещо което прочетох преди време в темата за Помощните училища.
Там учителка се оплака, че децата не могат да се самообслужват, да се хранят и т.н. няма помощен персонал и тя учителката трябва да преоблича и храни децата и й остава много малко верме да ги учи. Тя изказа недоволство, че децата имат лични асистенти и може те да вършат тази работа. Та се чудех, според мен имат право от помощното училище - държавата е съкратила обслужващия персонал, защото очаква личния асистент трябва да върши това. Кой е прав?
Не,работата на личния аситент не е да оправя детето в клас-има длъжност личен помощник за това,но за тази длъжност няма кандидати-по логиката на тази мацка,да вземе личния асистент и да преподава на децата вместо учителката,друг е въпроса,че наистина пом.персонал е орязан,но това не е заради личните аситенти,защото в помощните училища масово учат деца бе право на придружител,а пък се нуждаят от помощ,която получават от помощния персонал,както и много деца с придружител,които пък нямат личен асистент(знаете изискването за мин.доход)(поредния параграф 22).

# 17
Срещата за утре в МТСП- не е за работната група по нашите предложения(станала е грешка).

# 18
  • София
Според мен трябва да се взима предвид и къде е детето през деня - ако е в център като болницата по ДЦП, където има детска градина, рехабилитации, училище - помощта за семейството е в голяма степен в това, че има такъв център.
Ако в района на живеене на детето няма градина или от детската градина кажат, вашето дете може да стои по 4 часа в група с деца, то тогава трябва да има повече помощ, защото е ясно, че майката или друг член от семейстово не може да работи по 8 часа.

Надявам се, че го подготвяте по подобен начин, защото съм напълно съгласна, че помощта не трябва да е на база доход, а на база услуги, които държавата предоставя. Защото тя може на този етап да не предостави част от тях и трябва да подпомогне семейството, но в бъдеще ще направи повече услуги. Това в случай, че се върви към изграждане на целодневни центрове за обучение, рехабилитация  и престой на децата.

Според мен така беше и в Холандия от филма по ТВ-то - хората със СП се събираха през деня, можеше да останат и през нощта в определени дни и доколкото разбрах помощта от обществото е точно в тези центрове, а родителите са относително свободни да работят.

Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 16:20 от TanyaMG

# 19
  • София
Момичета, пак гледах БТВ репортерите, филма на Ани Салич "Холандския опит - Градът за различните", има го на сайта на БТВ. Те от 30 години се чудят как да намерят най-оптималният вариант, не може ли да вървим по техните стъпки. Нашите дневни центрове да се развиват по тяхно подобие, във всеки град да има ферма, ресторант и магазин.
И тогава ми се видя странно, че наричат хората клиенти и са доста ги карат да работят, обаче явно трудотерапията е важна и прави всички доволни.
Също се чудех не може ли малкото добър опит да го правим още по-добър и мултиплицираме и в другите градове, ето болницата по ДЦП и услугите към нея, /сигурно могат още по-добре да се извършват/, но е изградена почти готова структура. Трябва да се развие и след 7-ми клас.
Направи ми впечатление в Холандия, че обслужването в тези центрове е от хора със средно образование, чиято заплата никак не е висока за Холандия. Т.е явно в хората има желание да работят, може би от солидарност отиват и си купуват хлаб точно от тяхната фурна.

Мисля си, че трябва да се борим държавата да отпуска определена сума за лечение, определена за обучение и определена за социално включване и да се намери механизъм тези суми да отиват в центровете и да се развиват. И най-вече да се намерят хора, които да изградят такива структури като Де Пасарел. И сигурно 24 хиляди евро няма да може да се отпуска на година за един инвалид, за издръжка в такъв център, обаче съм сигурна, че и с по-малко ще може да се изграги в БГ. А видях, че те имат представители в БГ.

Струва ми се, че сдружение Самаряни в Стара Загора, че работи по подобен начин - http://www.samaritans.bg . Не виждам причина да нямат капацитет да обслужват хората с увреждания по начин като в Холандия, ако има някакъв постоянен бюджет. Между другото една от инициативите им в началото е била не просто да търсят дарители, а да намерят дарители за по 1 пчелен кошер, от продажбата на мед да финансират многогодишно социални дейности.

А ето и Бургас, имат първата детска площадка за деца с увреждания - http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/4456 . В Бургас има силно родителско лоби и специалисти и ми се струва, че работят заедно.

Така, че може би в началото държавата трябва да подпомага семействата или децата парично, но в дългосрочен план си мисля, че трябва да се върви към такива услуги.

# 20
Нека който иска да изложи проблемите си и тези на детето, и иска да го направи в предаването "Жените" на Марта Вачкова, може да дойде с детето или без него, да ми пише на "Лични" имената си и проблема на детето.

# 21
Първата среща на работната група към МТСП е във вторник в 14 часа. Засега в работната група по заповед са включени само двама родителя, като групата се състои от ок. 14-15 човека. Не бих казала, че това ми е точно представата за равнопоставен диалог, но ще видим. Все пак успяхме да се договорим да присъстват още поне двама от родителите ни. Темата на първата среща ще са промените в ЗСП. В момента си разработваме и обмисляме всичко в много големи детайли и подробности като предложения. Но с две думи, Семейството на дете с увреждане изобщо трябва да се извади от схемата ЗСП, ГМД и ЗИХУ, за да можем да говорим изобщо за каквато и да било равнопоставеност на това семейство с останалите семейства и деца на България. Но всичко това трябва да го разработим и предложим как да стане подробно в законите, и като организация и доколкото сме в състояние като текстове и цифри в крайна сметка. Всичко това за семейството се дъвчи и предъвква от не знам си колко години от всички, вкл. и от НПО, че така трябвало да стане, ама само общи приказки се спрягат и никой не предлага нищо конкретно как да се случи, царе сме станали всички вече на общите приказки.

# 22
Привет на всички!
С някои от вас се запознахме на 1.10.пред Министерския съвет. Връщам се от поредния семинар и тук ще публикувам писмо зад което застанаха хората от този семинар. А ето и самото писмо:

До г-н Бойко Борисов, Министър-председател на РБ.
До г-н Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.
До г-жа Йорданка Фандъкова, министър на образованието.
До г-н Божидар Нанев, министър на здравеопазването.
До Национален Алианс на родителите и приятелите на деца с увреждания
„Усмихни се с нас”

Ние, участниците в инициативата по антропософска лечебна педагогика и социална терапия – България /www.oporabg.com/, изцяло се солидаризираме и подкрепяме родителите на децата с увреждания, които неотдавна Ви запознаха с исканията си за достоен живот, образование и здравеопазване за своите деца
     Във връзка с огромния брой на хора с увреждания, увеличаващият се брой на деца с поведенчески и други проблеми, затрудняващи пълноценната им изява в обществото, смятаме, че е време отговорно и на държавно ниво да се разгледа въпросът за алтернативните форми и методи на обучение, възпитание и социализация, съществуващи десетилетия наред, но все още неприложени в България. Насочваме Вашето внимание към Валдорфската педагогика и основаните на нея Антропософска лечебна педагогика и социална терапия – цялостни образователно-възпитателни системи, предлагащи индивидуализиран подход и максимална изява на човешките способности, както и възможност за един пълноценен живот.
     Като педагози, психолози, социални работници, родители на деца с увреждания от над десет града на България, сме готови да участваме в обсъждания, да даваме предложения, както и да помогнем за развитието на педагогиката и социалните услуги, които да отговарят на изискванията на времето, в което живеем. Като участници в тригодишен семинар по Антропософска лечебна педагогика и социална терапия в България /2008 – 2010год./ имаме възможността да участваме пряко в опита на специализирани в тези области детски градини, училища и социално-терапевтични институции в Швейцария, Германия, Австрия, Румъния, Гърция, Украйна, Киргизия, Грузия. Предстои поредният семинар от тригодишното ни обучение /2008-2010год./, който ще се проведе в София от 30.01. до 4.02.2010 год. Приемете поканата ни да бъдете наши гости.

9 октомври 2009 год.                                                        Участниците в семинара
                                                                                /следва списък с имена и подписи/

# 23
За съжаление засега с МТСП, след вчерашната среща, не можем да кажем, че имаме диалог и разбиране, точно обратното. Тези хора имат намерение да направят само някакви козметични и проформа промени, с които само да очетат дейност и проформа диалог. Ние такъв диалог няма да водим, защото подобни "диалози" вече сме водили многократно и ни е до болка позната цялата схема, няма да участваме в нея.

С една дума това не е нашата работна група, защото Борисов разпореди да се създаде работна група към МТСП, в която да се работи и търсят цялостни решения на проблемите, които поставяме, защото те на парче няма как да се решат, засягат много закони и реформи. Валя Симеонова не успя да присъства, а ние разчитахме всъщност тя да разбере какво предлагаме и искаме, и имахме съвсем конкретна готовност, стига само да постигнем съгласие по главното.  ooooh! Чак ни стана смешно накрая, защото това беше някаква група конкретно и само насочена да направи промени за една седмица по ЗСП, и ни искаха да сме им дадяли членове и алинеи по ЗСП. Ние казахме, че по ЗСП имаме едно, първо и последно предложение:
Да се извадят семействата на деца с увреждания от този закон! Докато тези деца и семейства не бъдат равнопоставени с останалите деца и семейства още в законодателството, и се дискриминират по признак увреждане на детето още оттам, просто нищо надолу няма да се промени, само ще си дърпаме разни парчета от това забатачено кълбо и ще симулираме дейност и промени. Всичко сме оставили писмено, има хора в това министерство все пак, които се борят за същото, така че има надежда, ще видим.

# 24
Всеки,който желае да се информира за срещите с раб.група на   майките на деца с увреждания в МТСП може да го направи на телефон - 02/8119656-г-жа Шербетова.

# 25
  • София
Аз съм съгласна, че трябва да се работи глобално, но същевременно се ядосвам и на такива малки проблеми, описани ето в тази тема - http://integracia.org/?q=node/861 . Защо в тези цетрове за услуги няма литература, или обучения как да работят хората с деца с ранен аутизъм, а социалните педагози трябва да търсят начална информация, как да работят по форумите.
Това определение "семействата да се равнопоставени с останалите", за да стане това обществото трябва да помогне, т.е те трябва да са в категория "лица, нуждаещи се от повече помощ" и ако тръгне да се създава тепърва такъв закон ще отнеме много време. Също детето, когато вече е възрастен пак семейството му го гледа, около нас има двама инвалиди на около 40 години и единя го гледа сестрата, другия бащата.
Да поясня, че според мен докато няма дневни центрове, които предлагат обучение, грижа и достаен живот, трябва да се подпомага семейството на инвалида, защото то е поело тежеста, но  да стане и в сегашният закон, промени се правят по-лесно, отколкото да ес създава нов.

И организационно се чудя дали да не направим една Обща тема "Работни групи... " и само тя да е закована, вътре да са линковете към другите 4 теми. По подобен начин е темата "Консултации с..."

Последна редакция: чт, 15 окт 2009, 10:47 от TanyaMG

# 26
Не, не, именно за да може да стане бързо и въпреки това да се направи сериозна реформа в основата на политиката и проблемите на децата с увреждания и семействата им, направо им предлагаме готов и конкретен текст за специален раздел в ЗЗД и оттам в ЗСПД, като на последния предлагаме промяна на името, както и веднъж завинаги да се махне тази унизителна дума помощи, поне на теория да покажат малко уважение към българските семейства. В тези закони е мястото и на децата с увреждания и на семействата им. Детето в ЗИХУ няма място, това е дискриминация по признак увреждане и лишаването му от правото му на специална закрила, сега само на теория и хартия получава такава, именно в ЗЗД, но точно защото не е разписано подробно там, как да се гарантира тази специална закрила, която може да стане само чрез семейството му, детето поради някакво безумие уж било обект на ЗИХУ, пък то там дори думата дете няма, а и да има няма как в закон за възрастни да разпишеш правата на дете. И, защото то е уж обект на ЗИХУ, пък родителите му са обект на ЗСП, което пък е дискриминация на тези родители, спрямо всички останали семейства, пак единствено по признак увреждане на детето им, и защото са проявили в най-висша степен отговорното си родителство и не са си изоставили детето на грижите на държавата. Държавата на практика сега ги наказва, вместо да ги подкрепя и закриля, те са си дискриминирани още най-горе в законодателството. Оттам тръгва всичко надолу като следствие и резултати, стигайки чак до социалния служител, който не отива при семейството с цел и задача  специална подкрепа и закрила, а за да направи проверка просто и си тръгва без дори да е научил името на детето, без дори да е влязъл в статята му. Именно, защото са обект на ЗСП.

# 27
Добър вечер на всички!
Имам 5 годишна дъщеря с множество увреждания.Неустановена точна диагноза.
Последното решение на Телк е 61% инвалидност.
Умствено  и двигателно  изоставане !
С невероятен късмет и помощ успях да я запиша в специализирана детска група.
Усилията ,който полагат психолозите и логопедите там не са достатъчни за нея.
Финансово немога да си позволя частни посещения....
Предстоят и две тежки операции на двете крачета.
Генетично все още неустановено заболяване,което е довело до израстването на пръстчетата под 45 градуса.
Най-напред ще се направи операция на едното краче.Два месеца в гипс.Два месеца почивка и следва другото краче.
През това време Тя няма да може да посещава детска градина.
Ако някой знае работещ център с логопеди и психолози,моля ПОМОГНЕТЕ!

# 28
Добър вечер на всички!
Имам 5 годишна дъщеря с множество увреждания.Неустановена точна диагноза.
Последното решение на Телк е 61% инвалидност.
Умствено  и двигателно  изоставане !
С невероятен късмет и помощ успях да я запиша в специализирана детска група.
Усилията ,който полагат психолозите и логопедите там не са достатъчни за нея.
Финансово немога да си позволя частни посещения....
Предстоят и две тежки операции на двете крачета.
Генетично все още неустановено заболяване,което е довело до израстването на пръстчетата под 45 градуса.
Най-напред ще се направи операция на едното краче.Два месеца в гипс.Два месеца почивка и следва другото краче.
През това време Тя няма да може да посещава детска градина.
Ако някой знае работещ център с логопеди и психолози,моля ПОМОГНЕТЕ!
И за кой град питате?
Разбирам,че сте изнерена,но малко повече инфо ще свърши много добра работа.
 Hug

# 29
Момичета, прочетох в темата за МЗ, че срещата в МТСП не е довела до нищо. Ще има ли следваща такава или вече са си измили ръчичките?

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 21:54 от ioanatomova

Общи условия

Активация на акаунт