Работна група:МТСП(социални услуги,дневни центрове,ЗИХУ,ЗСП и др.)

• 19 643
  • 94
  •   1
Отговори
# 75
Давам линка от сайта ми http://indigokids-plovdiv.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=508578& … 5cf9646248500a757, там ще намериш информация, ако има нещо пак питай.

# 76
Здравейте героични майки!
От 2 дена съм регистрирана в този сайт и колкото повече чета,толкова по ви се възхищавам и се отчайвам.
Диагнозата на сина ми беше поставена през януари.Оттогава минаха 6,мога да кажа безплодни месеца през които разбрах че помощ от държавата няма да получа.
Възхищавам се на силата и ентусиазма ви!
Това което видях аз е че държавата е пред фалит а последната и грижа са такива като нас.Мисля си че още години наред нещата няма да станат по добри,може би ще се оправят ако продадем цялата си територия на някоя от по богатите европейски държави но за съжаление нямаме тази власт.Но въпреки всичко усилията ви са достойни за поклон защото това което правим днес,надявам се,ще може да помогне в бъдеще.Жалко за нас,жалко за нашите деца!

# 77
Мили Мами! Време е да се организирами и да изпратим писмо до всички институции и да излезем на протест. да излезем по улиците и да бъдем чути. Не може постоянно да променят Законите за социални помощи за деца когато си поискат и да орязват правото на тези деца за социална помощ която им се полага. Това е недопостимо.  НЕ могат да посягат на парите на нашите деца, които и без това са нищожни. Не стига дето имат проблеми, тази държава е наистина мащеха както за децата така и за ролителите. Тези пари със задна дате им се полагат. Нали затова плащаме осигуровки и данъци.
Да защитим активно правата на децата ни.! Време е така наречените управници да чуят гласа на родителите и на децата ни

# 78
Искам само да опиша нашия проблем.Не знам конкретно към коя тема да го отнеса....
Бебето ми се роди с двустранно изкривени ходила.Дадоха ни ЕР на ТЕЛК 100 %, но без чужда помощ, тъй като, цитирам дословно : "Детето не се нуждае от чужда помощ при битовото му самообслужване, тъй като майката е в отпуск по майчинство".
Вследствие на това нямам право да пътувам безплатно с бдж , да не говорим за винетка. Явно лекарите от ТЕЛК са решили , че бебето може само да се вози във влака и да кара колата...Вероятно нямам право и на рехабилитация...
Та в тази връзка бих помолила да включите и този абсурд към исканията за промяна на законите. Заедно с липсата на изплащане на пари със задна дата и по този начин обезсмислянето на обжалването на неправилните "присъди".
Неправилно е децата/бебетата да бъдат слагани под общ знаменател с другите инвалиди, а родителите им да бъдат лишавани от възможността да се грижат пълноценно за тях.
И още по темата за здравеопазването : Много от вас в родилния дом са били жертва на психически тормоз като са ви уговаряли да оставите децата си.При мен проблемът се установи още докато бях бременна. Слава Богу, освен крачетата не се откри нищо друго нередно. Въпреки ,че заболяването е лечимо и изследванията показаха , че иначе детето  се развива нормално, (а и да не беше така, изборът на всеки родител трябва да е неприкосновен, както и личното му пространство), няколко гинеколози и една специалистка по фетална морфология ме убеждаваха ,че по-добре е да направя аборт и да не раждам "такова дете". Психичният тормоз от страна на лекарите по време на бременност също трябва да бъде наказуем.

# 79
Обжалвай на всяка цена и си търси правата. Тези лекари не могат така да се гаврят с нас.

# 80
Обжалвай на всяка цена и си търси правата. Тези лекари не могат така да се гаврят с нас.
newsm10
Съгласен съм. НО !!! В наредбата за чуждата помощ пише:

Чл. 68. (1) При степен на трайно намалена работоспособност (степен на увреждане) над 90 на сто ДЕЛК, ТЕЛК и НЕЛК се произнасят и по потребността от чужда помощ.
(2) Чужда помощ се определя на лица, които не са в състояние да се обслужват самостоятелно при задоволяване на ежедневните си потребности.
(3) При децата чужда помощ може да се определи и при степен на увреждане под 90 на сто в зависимост от естеството на заболяването и възможността за отглеждането им в детско заведение.
(4) Определянето на чужда помощ при децата се обуславя от вида и степента на заболяването, а не от възрастта на детето.

Именно поради това лекарите определят чужда помощ по свое усмотрение. Въпреки, че е логично ВСЯКО дете да бъде с чужда помощ. Само не може да отиде нито на рехабилитации нито на преглед ... Уви, такава е наредбата... И ако обжалвате доводите, които сте цитирали няма да бъдат уважени.

Психичният тормоз от страна на лекарите по време на бременност също трябва да бъде наказуем.
newsm10

# 81
Когато разбрах за отрязаните помощи,съвсем спонтанно писах до приемната на президента.След около седмица оттам ми се обади една много любезна госпожа,с която говорихме повече от половин час.Обясних и за какво става дума а тя обеща че ще направят проверка.Пита ме защо не съм се обърнала към тяхната кампания-"Българската Коледа" и че оттам щели да ми помогнат.Казах и че не става дума само за пари,и не само за моите пари а за всички които ще бъдат ощетени занапред.Всеки родител знае че когато ножа опре до кокала по някъкъв начин успява да събере пари,но защо трябва да бъде така?И защо,след като моето дете слава богу не е много зле,аз да отнема правото на друго което може би има много по голяма нужда от помощ.
Никога през живота си не съм се чувствала толкова безпомощна!
След още няколко дни получих в пощата си препратено писмо от приемната,в което бяха прикрепени писма към мин.на здравеопазването и на соц. грижи,в които се изискваше от тях да отговорят на моите въпроси и да препратят отговорите до приемната.До този момент не съм получила никакъв отговор и цялата работа ми изглежда като едно замазване на очите.
Сега,когато прочетох  какво сте направили вие,виждам че моето е капка в морето.Писах и жалби но.....всичко било законно,в което не се и съмнявам.Вързали са си гащите за пред съда.
В тази държава закон и морал са несъвместими.

# 82
m.m2210, добре си направила.
Имай предвид обаче, че Наредбата за медицинска експертиза е акт на Министерски съвет.

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 14:20 от Friend

# 83
emakara, ако в наредбата пише
(4) Определянето на чужда помощ при децата се обуславя от вида и степента на заболяването, а не от възрастта на детето.
Имаш всички основания да обжалваш. Не може да има 100% ТЕЛК без чужда помощ /независимо какво е заболяването/. Тук не видях някъде да пише за бебе.

# 84
Благодаря на всички за подкрепата!
Аз срока за обжалване отдавна го изпуснах. В началото не можех да се ориентирам каква е разликата между "с чужда помощ" и "без". В интерес на истината една служителка от социалните служби ме осветли, когато подавах молбите ,че мотивите за отказ които са посочени в нашето писмо са , цитирам : "най-глупавите, които е виждала в практиката си". Предпочетох да не загубя помощите за още няколкото месеца напред, докато чакам отговор .От двете злини, избрах по-малката.
Но генерално пиша тук за проблема си, за да го поставите в исканията в петициите и т.н., защото вероятно и други родители се/ще се сблъскват с подобен проблем.

# 85
От доста време си мисля за това. От къде на къде обжалването на едно административна заповед трябва да лишава хората от помощи и добавки? Това е в разрез с всякаква логика според мен. И трябва да се промени. Родителите са принудени да се съгласяват с решенията независимо какви са САМО за да не загубят част от помощите и добавките.

# 86
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3124572

Национална програма гарантира правата на децата с увреждания до 2013 г.
14.07.2010 13:52

Министерският съвет прие Национална програма за гарантиране на правата на децата с увреждания за периода 2010 — 2013 година, която има за цел да допринесе за осъществяването на мерките на българското правителство за подобряване на условията на живот на децата с увреждания и техните семейства, предаде репортер на БГНЕС. Програмата е с ключово значение за изпълнението на препоръките на Европейския комитет по социални права, оповестени в негово решение от 11 октомври 2008 година, като голяма част от заложените дейности са обвързани с тяхното прилагане. В проекта са структурирани седем оперативни цели: Гарантиране на равен достъп на децата със специални образователни потребности до качествено образование и подготовка с оглед пълноценното им социално включване; Ранна превенция и диагностика, осигуряване на комплексна медицинска и социална рехабилитация; Развитие на социални услуги за деца с увреждания и техните семейства, изграждане на достъпна архитектурна среда; Превенция на изоставянето и насърчаване на отглеждането на дете с увреждане в семейството; Повишаване на професионалния капацитет и оптимизиране на човешките ресурси в системата за закрила на детето; Промяна на нагласите на обществото към децата с увреждания; Създаване и поддържане на информационна система за деца с увреждания. /БГНЕС /

# 87
Здравейте! И ние сме родители на деца с увреждания, посещаваме клиниката по ДЦП в София и там сме се събрали в инициативен комитет да го наречем и правим някои стъпки, оказа се, че сме самотни бунтарки, които вървят по вашия път, не бях се зачела че има  теми тук, направо се хвърлихме във водите. Първата ни среща беше с Албена Атанасова и искам да споделя, Пожар, явно за Вас е говорела,ама цитираше като нарицателно как майката не трябва да пише храненето на детето си като дейност, то било задължение.Явно си е заучила темата, държа се с нас като с мръсни котета, е и ние не бяхме супер подготвени, сега ни се иска някак да се свържем с вас, познаваме Краска43, и Тео7777, Пожар и другите момичета, ще се радваме да се запознаем и с Вас, готови сме да се включим и ние да помагаме с каквото можем, в МТСП ни цитираха работната група, но като гледам от 2009 досега само си се говори, май ни гъбаркат и на нашата среща Валентина Симеонова не дойде, защо ли бягат всички, а????искаме да се представим и на новия министър -имаме лимит на клиничните пътеки в клиниката и се оказва, че няма да можем да правим ежемесечните рехабилитации на децата,защото НЗОК си свършила парите, изтекоха по-точно. Аз съм Надя n_tzareva@abv.bg i 0878762434 , Ели Иванова и други майки подкрепят каузите, мога да организирам, даже сме навити и на протести.Д-р Чавдаров е съгласен да излезе в ефирно предаване на живо с министър или зам-министър на здравеопазването ,както и с експерти от МТСП да се дискутират наболели въпроси. Ние смятаме, че медиите ще помагат,засега обаче не сме се свързали, с никого, не ние никак лесно.Нека действаме заедно!!!Поздрави от всички нас, пуснали сме и подписки за всеки случай,ако трябва да покажем и подке=репата на обществото засега са в София, ама имаме готовност и за страната.

# 88
Здравейте! И ние сме родители на деца с увреждания, посещаваме клиниката по ДЦП в София и там сме се събрали в инициативен комитет да го наречем и правим някои стъпки, оказа се, че сме самотни бунтарки, които вървят по вашия път, не бях се зачела че има  теми тук, направо се хвърлихме във водите. Първата ни среща беше с Албена Атанасова и искам да споделя, Пожар, явно за Вас е говорела,ама цитираше като нарицателно как майката не трябва да пише храненето на детето си като дейност, то било задължение.Явно си е заучила темата, държа се с нас като с мръсни котета, е и ние не бяхме супер подготвени, сега ни се иска някак да се свържем с вас, познаваме Краска43, и Тео7777, Пожар и другите момичета, ще се радваме да се запознаем и с Вас, готови сме да се включим и ние да помагаме с каквото можем, в МТСП ни цитираха работната група, но като гледам от 2009 досега само си се говори, май ни гъбаркат и на нашата среща Валентина Симеонова не дойде, защо ли бягат всички, а????искаме да се представим и на новия министър -имаме лимит на клиничните пътеки в клиниката и се оказва, че няма да можем да правим ежемесечните рехабилитации на децата,защото НЗОК си свършила парите, изтекоха по-точно. Аз съм Надя n_tzareva@abv.bg i 0878762434 , Ели Иванова и други майки подкрепят каузите, мога да организирам, даже сме навити и на протести.Д-р Чавдаров е съгласен да излезе в ефирно предаване на живо с министър или зам-министър на здравеопазването ,както и с експерти от МТСП да се дискутират наболели въпроси. Ние смятаме, че медиите ще помагат,засега обаче не сме се свързали, с никого, не ние никак лесно.Нека действаме заедно!!!Поздрави от всички нас, пуснали сме и подписки за всеки случай,ако трябва да покажем и подке=репата на обществото засега са в София, ама имаме готовност и за страната.
Нека ме цитира колкото си ще госпожата, но трябваше да цитира и обещанието си от преди 2г, че ще включи училището ни в проект за адаптиране, но какво да очакваш от човек който не вижда по-далече от носа си.
Относно всичко останало- какво и с кого още да дискутираме каквото и да било- ние си говорим , те кимат с глава добронамерено и в резултат едно голямо НИЩО.
Надявам се за едно да успеем да ги убедим, че недоволните не сме само 3-4 майки  bouquet

# 89
Здравейте! И ние сме родители на деца с увреждания, посещаваме клиниката по ДЦП в София и там сме се събрали в инициативен комитет да го наречем и правим някои стъпки, оказа се, че сме самотни бунтарки, които вървят по вашия път, не бях се зачела че има  теми тук, направо се хвърлихме във водите. Поздрави от всички нас, пуснали сме и подписки за всеки случай,ако трябва да покажем и подке=репата на обществото засега са в София, ама имаме готовност и за страната.
Аз също ви подкрепям, но така и не разбрах къде да ви подкрепим.

Общи условия

Активация на акаунт