Работна група:МТСП(социални услуги,дневни центрове,ЗИХУ,ЗСП и др.)

• 19 635
  • 94
  •   1
Отговори
# 45
деца над 5-годишна възраст с 50% и над 50% намалена възможност за социална адаптация, с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на РЕЛК/ТЕЛК, заявено чрез законен техен представител.
Аз бих искала да попитам г-жа Атанасова кой трябва да се грижи за детето до навършването на тази възраст? Значи децата до 5 годинки са невидими за държавата или са нежелани (ще прозвучи грубо, но мисля, че законотворците разчитат на естествения подбор).

# 46
Павлина, казвай какво конкретно правим, кой, какво и как, мисля, че всичко сме наясно с другите обстоятелства.

# 47
Аз ви предлагам следното: Нека наистина първо да опитаме с разговор. Ще се опитам да се свържа и да организирам среща. Ще настоявам за понеделник. Моля мамите, които искат да дойдат на срещата да пишат за да се разберем вече за подробностите, час, дата и т.н.Ако видим че ни баламосват - ще дойдем с автобус пред общината на който ще има "табелка Брюксел- дано там ни чуят" Laughing.Този  път няма да се оставим да бъдем невидими.

# 48
Вижте това горе -долу като идея,не е краен вариант:

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ   МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА бЪЛГАРИЯ
ДО Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА    КМЕТ НА ГР.СОФИЯ
 ДО Г-Н АНДРЕЙ ИВАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Във връзка с  Доклад и проект за решение от Албена Атанасова, заместник-кмет на Столичната община, относно Наредба за изменение и допълнение на Наредба за предоставяне на социалната услуга „Асистент за независим живот",ние родителите на деца с увреждания ползватели на услугата Асистент за независим живот бихме искали да заявим,че направените в този доклад предложения и мотивите за тях от г-жа Албена Атанасова са крайно дискримитивни и във вреда по отношение на децата с увреждания,които са ползватели на услугата.
Намалявайки  заплащането на асистента,ограничението услугата да се ползва само от деца с увреждания посещаващи училище ще лиши голяма част от децата с увреждания от правото да ползват тази услуга и ще доведе до още по-голяма социална изолация на тези деца.
Намалявайки заплащането е почти невъзможно да се осигури за детето асистент,който не е член на семейството,защото за всеки е ясно,че кандидати за работно време от осем до десет часа дневно без почивен ден със заплата 480лв няма.Родителите,които работят ще трябва да напуснат работните си места за да заемат отново длъжността болногледач и ще останат без доходи,на голяма част от децата ползващи услугата са им асистенти родителите,защото като цяло липсват кандидати за асистенти дори в момента при възнаграждение от 3 мин.раб.заплати, намалявайки възнаграждението на две такива новото изменение ще остави всички тези хора без необходимите им средства предимно за лечение на децата им.
Предложението право на ползване на услугата да имат само децата посещаващи училище също ще ограничи за повечето от нашите деца достъпа до услугата,защото голяма част от тях поради тежките си увреждания(все пак това са деца с 50% и над 50% намалена възможност за социална адаптация) не посещават въобще училище или се обучават в домашни условия на индивидуално обучение( те не са ученици редовно обучение и няма кой да им даде необходимата служебна бележка) поради липса на подкрепяща среда в масовите и специални училища
Преди година с мотива,че  ще се даде възможност на повече хора да ползват услугата Асистент за независим живот бе намален броя на часовете за ползване на асистент и бяха изключени от програмата децата на възраст под 5г,сякаш едно дете с увреждане под 5г е по-малко нуждаещо се от грижи и социализация от останалите потребители на услугата.
Основната цел, заложена в Наредба за предоставяне на социалната услуга „Асистент за независим живот", именно компенсиране на дефицита на хората в неравностойно социално положение,налагайки всяка година нови и все по-абсурдни ограничения все повече се отдалечава от изначалния си вариант и обрича децата ни с увреждания на самота по домовете им.
Ние родителите на деца с увреждания,които се грижим за децата си днес ползвайки услугата,ние същите тези родители се грижехме за децата си и вчера,когато тази услуга не съществуваше,услуга,която бе създадена именно за да извади децата ни,семействата ни от социалната изолация ,в която сме поставени само,защото сме избрали да бъдем отговорни родители,като такива настояваме да не се променя достъпа и заплащането по услугата Асистент за независим живот с цел осигуряване нормален живот и социализация на децата ни.

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 00:25 от pogar

# 49
pogar - Много добре написано- Хвала!  bouquet

# 50
Ако искате да протестираме.Този път ще успея да си взема 1/2 ден от работа и ще съм с вас  Peace

# 51
Момичета, май за сега ще се отложи протеста. След разговор с г-жа Атанасова се разбра че това е медийни лъжа. Няма да се въвеждат тези условия и да изолират тежките случаи от програмата. Условията са такива, каквито са публикувани на страницата.

# 52
Момичета, май за сега ще се отложи протеста. След разговор с г-жа Атанасова се разбра че това е медийни лъжа. Няма да се въвеждат тези условия и да изолират тежките случаи от програмата. Условията са такива, каквито са публикувани на страницата.
С две думи среща няма да има,така ли?
Да разбирам ли,че всички сте съгласни и с намалението на заплащането? newsm78

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 00:52 от pogar

# 53
Пожар, няма такова нещо, ограничение програмата да се ползва само от учащи деца и работещи хора, черно на бяло го пише, в сайта на общината. Програмата може да се ползва от всички деца над 5 г. с над 50% увреждания и за възрастни хора с увреждания с над 90%, но до пенсионна възраст.

Ей това е:

Хора с увреждания с над 90% трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на ТЕЛК (НЕЛК), издадено преди навършване възрастта за пенсиониране, с постоянен адрес на територията на Столична община и които не ползват друга сходна социална услуга; -
Деца, които са навършили 5 г. възраст с над 50% намалена възможност за социална адаптация с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на РЕЛК (ТЕЛК), заявено чрез техен законен представител.

http://dsd.sofia.bg/index.php?option=com_content&task=view&a … d=74&Itemid=1

За парите не ми остана време да прочета, надолу е някъде, влезте и прочете, но и аз разбрах, че ще се намалят с една МРЗ. Ако ще пишете нещо, напишете точно 5 реда, като искате просто за децата с над 50% да не се намаляват, толкоз.

# 54
Пожар, няма такова нещо, ограничение програмата да се ползва само от учащи деца и работещи хора, черно на бяло го пише, в сайта на общината. Програмата може да се ползва от всички деца над 5 г. с над 50% увреждания и за възрастни хора с увреждания с над 90%, но до пенсионна възраст.

Ей това е:

Хора с увреждания с над 90% трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на ТЕЛК (НЕЛК), издадено преди навършване възрастта за пенсиониране, с постоянен адрес на територията на Столична община и които не ползват друга сходна социална услуга; -
Деца, които са навършили 5 г. възраст с над 50% намалена възможност за социална адаптация с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на РЕЛК (ТЕЛК), заявено чрез техен законен представител.

http://dsd.sofia.bg/index.php?option=com_content&task=view&a … d=74&Itemid=1

За парите не ми остана време да прочета, надолу е някъде, влезте и прочете, но и аз разбрах, че ще се намалят с една МРЗ. Ако ще пишете нещо, напишете точно 5 реда, като искате просто за децата с над 50% да не се намаляват, толкоз.
Хайде да не четем избирателно,и този път като всеки друг ще кажа-не искам да съм права:

"Постоянната комисия по Местно самоуправление и нормативна уредба към Столичен общински съвет разгледа препоръките и предложи на Дирекция „Социални дейности" да изготви доклад със следните промени в текста на Наредбата:

1. Ползватели на социалната услуга „Асистент за независим живот" са лица, които имат 90% и над 90% трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК и не са придобили право на пенсия за прослужено време и старост, съгласно Кодекса за социално осигуряване или/и деца над 5-годишна възраст с 50% и над 50% намалена възможност за социална адаптация, с определена чужда помощ, притежаващи валидно решение на РЕЛК/ТЕЛК, заявено чрез законен техен представител.
2. Кандидатите за ползватели на социалната услуга е необходимо да представят документ от местоработата, /ако работят/, а учащите и студентите - служебна бележка или уверение от учебното заведение."

Това на мен ми говори,че неучащите не могат да кандидатстват.
Не можем да оставим единствената прилична програма/услуга за асистент да я окепазят и направят напълно негодна каквито са останалите(Личен асистент,Социален асистент и др.)
Мисля,че е по-добре да реагираме сега дори да са само слухове,отколкото после когато или ако тези слухове станат реалност,тогава и да си съдерем задниците от недоволство файдата ще е нулева,пример за това е как миналата година уж нямаше да има ограничение за децата и после -пуф да е честито на отпадналите под 5г деца.
Парен каша духа!

# 55
пуф да е честито на отпадналите под 5г деца.
Парен каша духа!

Бони казва, че от доста време си било за деца над 5 г.. Ако може да ви разбере някой какво става по тая програма. Най-добре да се дигне някой от ползвателите и да ходи в общината, не е на луната я, да му обяснят подробно какъв е случая. А най-сигурно е, както ви казах, да се напише едно писмо от 5 реда, като се настоява каквито и промени да се предвиждат, да се запазят условията за деца с тежки увреждания, толкоз. Евентуално може и да се представи нагледна справка колко струва отглеждането на дете с увреждане, аз това от не знам кога ви го повтарям, ама като не можете да си намерите документите дето сте писали, аз какво да направя. Други идеи нямам.

# 56
пример за това е как миналата година уж нямаше да има ограничение за децата и после -пуф да е честито на отпадналите под 5г деца.
Тя и Павлина го е написла, Тео.
Възрастовия критерий е от миналата година доколкото знам, което не означава, че е правилно.
Аз също казвам, макар да не ме касае лично, че тази програма в същността си е най-добрата, в сравнение с националните, нали трябва промените да са в положителна насока, а не да се чудят кое и как да орежат.
Павлина вече е написала писмо, което аз прочетох и пооправих, утре ще го пратим.

# 57
Привет!!!
Мисля си, че ако не се промени ограничението за възраст- може да напишем жалба до комисията по дискриминация. Много са общи критериите. Идеята  е не по възраст а по заболяване да се класират хората. Ако трябва да направим видео материал - едно 4 годишно здраво дете и някое от нашите дечица. Нека ми твърдят тогава че било едно и също отглеждането.

# 58
Най-добрата е, всички знаем, нали затова искахме да стане национална. Само че това няма как да стане, абсурдно е, прекалено са много парите, малките общини нямат никакъв шанс да ги осигурят. И друго е сигурно, че ще режат пари, явно са ги притиснали отгоре, аз затова ви предложих да се настоява специално за децата да не се реже и да си останат условията, защото и Борисов каза, че от децата няма да пипат, ето и в  промените на ЗИХУ, децата не ги пипат, така и трябва. И за децата поне, все ще намерят пари, ако почнат и от децата да режат, наистина няма да е добър знак. Пращайте писмото, а най-добре някой лично да го внесе и да иска настоятелно разяснения, за да не отговорят просто писмено, което са казали и по телефона, че няма никаква промяна. В комисията по дискриминация е много добра идея, оттам може да ги натиснат да не пипат условията, при които се ползват децата от програмата.

# 59
Кой се наема да внесе писмото в общината? Наистина най-добре е да се внесе лично. След като го внесем може същото писмо да внесем и в комисията . Хубаво е да е подписана от повече хора. Казвайте как процедираме, че времето лети

Общи условия

Активация на акаунт