ОСМОКЛАСНИЦИТЕ - учим думички и песни, осми клас е вече лесен

• 43 231
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Хайде Asss включи се - за 14 кой може и кой не. Аз нямам против да е след обед, щом това ще даде възможност на rosisd и borondy да дойдат. А и други може би.
Нека и другите се включат. Знаток къде е...

# 226
На мен не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая весело настроение. На 14-ти приключвам едно много важно за мен обучение. Съжалявам, че ще пропусна възможността за среща с вас.

# 227
  • Sofia
Здравейте прекрасни дами Grinning
Аз също предпочитам 14 ноември следобяд .
Хубав ден!!!  bouquet

# 228
  • София
На мен не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая весело настроение. На 14-ти приключвам едно много важно за мен обучение. Съжалявам, че ще пропусна възможността за среща с вас.

Не ми харесва така - знам че не може всички винаги да са на линия, но това не пречи да ми се иска...

# 229
Съжалявам че се намесвам в темата ви! Здравейте!
Имам спешно питане и много вероятно е, да можете да ми отговорите, моля помагайте!

Трансформиращ преразказ от името на неутрален повествовател. Художественият текст е в Аз-форма, аз това, аз онова... Въпроса ми е когато преразказваш от името на неутрален повествовател кой е "АЗ". Никъде в текста не е споменато името на този, който разказва и като пишеш преразказа как го кръщаваш този "АЗ"? Praynig

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 17:46 от Elina__

# 230
Неутралният разказвач е свидетел на случката, а Аз-а, който я разказва в преразказа ще е един от участниците. Разказвачът разказва като наблюдател - в преразказа няма да има Аз-форма.

# 231
  • There I was on a July morning
Имам спешно питане и много вероятно е, да можете да ми отговорите, моля помагайте!

Трансформиращ преразказ от името на неутрален повествовател. Художествения текст е в Аз-форма, аз това, аз онова... Въпроса ми е когато преразказваш от името на неутрален повествовател кой е "АЗ". Никъде в текста не е споменато името на този, който разказва и като пишеш преразказа как го кръщаваш този "АЗ"? Praynig

Мисля, че този "аз" в преразказа се трансформира в "той" или "тя" или някаква друга идентификация, предполагам, че има такава в текста.

# 232
Те са четирима приятели. Освен, този който разказва да стане "единият от приятелите". После обаче приятелите ги няма, а разказа продължава още толкова и той освен да си остане "единият от приятелите" до края?
Разказа е "Из кривините" на Иван Вазов.

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 18:17 от Elina__

# 233
За жалост неутралният разказвач присъства навсякъде, т. е. разказва се всичко къде и какво се е случило.Детето ви си представя ,че е описател на случката и неминуемо ще присъства" АЗ".Не случайно децата харесват повече трансформиращ преразказ от името на герой,тъй като нещата са по-кратки.Прочетете теорията в учебника по литература за 6 клас /ако не ме лъже паметта/.

# 234

Трансформиращ преразказ от името на неутрален повествовател. Художественият текст е в Аз-форма, аз това, аз онова... Въпроса ми е когато преразказваш от името на неутрален повествовател кой е "АЗ". Никъде в текста не е споменато името на този, който разказва и като пишеш преразказа как го кръщаваш този "АЗ"? Praynig
Питах детето-то каза, че когато се разказва от името на неутрален разказвач, се ползва сег. време и неутр. разказвач все едно е автора- той е свидетел на целия текст и се превръща в автора, тоест трябва да се преразкаже целия текст, като в него (в преразказа) вече не се използва "аз това, аз онова", а се посочва "той" или името на героя или замествате с момчето или стареца (зависи какво позволява текста)-целта е да се стараете да избягвате и повторения.... Напр. Станчо отива; Иванчо прави, той разказва;старецът става и т.н..
Ей момичета, да се разпиша и аз, че от сума време само поглеждам и бягам.
Елина, успех! Кажи после дали се справихте.

# 235
  • През девет земи в десета
За мен няма значение дали ще е 7 или 14-ти,иначе ако искате да направим срещата от 13ч.за да е удобно на повече хора.
Може да направим анкета,Знаток?

Елина,това също май ще ти е полезно:

Цитат
Преразказ от името на неутрален разказвач.
   1. За да се изпълни тази дидактическа задача,художественият текст трябва да е изграден в Аз-форма (Аз-повествование-глаголните форми да са в 1 л., ед.ч. или 1 л., мн.ч.).
   2. Съдържанието на текста се предава вярно,изчерпателно,без разместване последователността на епизодите.
   3. Основното глаголно време е сегашно историческо,но могат да се използват и други подходящи глаголни времена и наклонения(минало неопределено време и бъдеще времеІ.
   4. Не се допуска изграждане на микротекстове с коментарен(интерпретивен)характер и изразяване на лична позиция от страна на преразказващия.
   5. Пряката реч задължително се преобразува в непряка или полупряка реч.

Също така погледни тук и тук!

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 22:52 от Зла Гад®

# 236
Момичета аз само тайничко се надявах да е на 14 ти за да мога да дойда ,
не искам заради мен да са разправяме толкова   newsm51
Нали няма да е последната среща която организираме , ще се класирам за другата
Нормално е винаги да има някой който да не може в уреченият ден и час ,
все пак сме много хора с много  различни ангажименти
Желая ви приятен и усмихнат ден

# 237
Благодаря ви момичета! Hug
Написахме домашното, наистина можеше просто мъжът да го кръстиме човека-разказвач в изходният текст. Ще я видим щерката какво е произвела накрая. Всяка седмица има да пише по 1 трансформиращ преразказ, общо за годината са май над 30. Доста ми се вижда, но сигурно така трябва.
Успех на децата ви!
Чета ви от време на време и май и на вас не ви е лесно в 8клас, но да стигнем веднъж и ние до там! Praynig

Последна редакция: пт, 30 окт 2009, 17:27 от Elina__

# 238
  • София
Здравейте момичета!  Hug

Виждам, че се заформя дата 14.11 за срещата ни!
Мога да дойда, включете ме, независимо от часа.
Въпрос: децата ще идват ли?
Чудя се какво стана с огромната ни група от ,.. около 80 бяхме във форума през Юли,..
Мдаа,.. висчки се успокоиха и не се сещат за форума  Joy

За преразказа: времето е сег. историческо.
Ако в текста пише:"Аз отидох с тях на реката"
се преразказва:"Той (или тя, или името)  отиВА с тях на реката"

Да не си помислите, че съм толкова запозната Blush Попитах Христо и доколкото го разбрах,.. та това написах, Elina_   Wink

# 239
Kazablanka, Tzveti_r , какво е мнението на вашите деца за учителя по български в 8-ми "в"

Общи условия

Активация на акаунт