Отговори
# 570
 Ая   не за  рукая  но  имам само на фр   Embarassed

# 571
паника - ама от тези болни колко са със "свински грип" и колко са си с регулярните грипове тип А  и В. стряскат хората... медийна гавра и печалбарство за фармацевтичната индустрия.

# 572
Хадил, мисля че ти най добре знаеш историята на Жасмина- като цвете аз ще помогна само с това което намерих и знам, пък ти ще допълниш  Peace стига да си съгласна Simple Smile

Родът на жасмина е голям и обхваща около 300 вида, разпространени в тропическа и субтропическа Азия и среди земноморска Европа. Принадлежи към растителното семейство Маслинови (Oleaceae). Много ботаници считат, че това растение е произлязло от Индия, от северните части на Хималайските долини, тъй като в днешно време се отглежда по цялата територия на тази страна. Други приемат за негова родина Персия (днес териториите на Иран и Афганистан). За това говори и името „жасмин", което произлиза от персийската дума „ясмин", означаваща благоуханен цвят.
Видовете, които се използват за добиване на етеричното масло, са Лекарственият Жасмин (Jasminum officinale), известен още като френски парфюмен жасмин, и Жасмин Самбак (Jasminum sambac), наричан още Ин дийски или арабски жасмин. Двата вида стават известни в Европа едва в 17-и век, но тяхната история с разпространението им по света е по-дъл га. То става благодарение на търговците, пътуващи по море до Персия и Индия. Първоначално жасминът е бил пренесен в Египет през Червено море 1000 години преди Христа. По-късно през Егейско море попада в Турция и Гърция и се разпространява по цялото Средиземноморие. В началото на 17-и век достига и до франция и Италия през Испания, а във Великобритания се внася през втората половина на 17-и век. В Китай още през 3-ти век от нашата ера е станал любимо растение, а жасминовият чай любима напитка на императорите. В края на 15-и век жасмин се е отглеждал специално и за кралете на Афганистан, Непал и Персия. Интересна е историята с попадането на Жасмин самбак във Филипините, където през 1934 г. е провъзгласен за цвете, национален символ на страната, и наречен с името Sampaguita. Днес гирляндите от цветовете му са жест на уважение към госта и се предлагат навсякъде в страната като сувенир за спомен. Жасмин самбак често се среща отглеждан и от любителите на цветя. Съществуват и няколко много известни негови сорта, които също се ползват за добив на ароматни цветове.

Сортовете са: „Grand Duke" - сортът с най-едри цветове, достигащи до 4-5 см в диаметър. Ароматът им е сладък и много силен. Расте бавно и представлява гъсто и компактно растение, цъфтящо през цялата година с кичести цветове, напомнящи на миниатюрни рози. Произхожда от Иран. „Belle of India" - красив и рядък сорт от Индия. Цъфти през цялата година. Има продълговати пъпки и цветове с дълги венчелистче-та, притежаващи сладък аромат. Използва се в религиозните церемонии на Индия. „Maid Of Orleans" - известен още като Арабски чаен жасмин. Един от най-популярните жасмини в целия свят. Цветовете му са закръглени, много ароматни и некичести. Цъфтежът е обилен, като за всеки цвят той е с про дължителност 24 часа. На следващия ден на мястото му се появява нов. Гъст и компактен храст, особено лесен за отглеждане
 Жасмина е цвете на Тунис и като такова очаквам и марси да се включи

# 573
В България много лесно се създава психоза като че ли...уж, свинския грип протичал по-леко от другите, а пък всички толкова наплашени. снощи по скайпа една приятелка ми каза че в БГ много хора носели маски  Shocked...Аз не съм виждала  маски и се изненадах че в Бг толкова се взема присърце...Колко ли тамифлу продадоха..?

Да, разказвайте за жасмина, аз питам във връзка с ей това 'цвете':

Хем е жасмин, хем не изцяло...

Хем е свързан с арабите, хем с някои други...

А защо съм сложила 'цвете' в кавички?

Нямам повече време сега, ако никой не отговори ще си отговоря сама.

# 574
Градът на жасмина е Дамаск - известен е с едни от най-красивите жасминови градини на старите аристократични семейства. А иначе една от най-старите легенди, разказваща за символичното значение на жасмина е тази, свързана с Клеопатра - разказва се, че когато е излизала да посрещне Марк Антоний на кораба си, го е обкичвала с жасминови гирлянди.

Една от старите арабски легенди разказва за момиче, което било много красиво и нежно. В деня на сватбата й идва пратеник, който съобщава за настъпващи воини от съседното племе. Мъжете от нейното племе тръгват да защитават територията си и момичето остава със сватбената дреха да чака съпруга си. След като битката свършва и младоженецът не се връща, тя отива на бойното поле да го търси сред жертвите.

Легендата разказва, че дни наред тя обикаля и плаче и напоява със сълзите си предната част на бялата връхна дреха от булчинската премяна. Когато изсъхва, час след час - тъканта пожълтява от солта и пясъка. Накрая тя открива тялото на любимия, прегръща го и умира над него. На другия ден на мястото на двамата влюбени намират малка могилка покрита с жасминов цвят - бял като премяната на невестата с малко жълто в средата, от солта на сълзите.

И така, жасминът става символ на чистата и непорочна любов и вярност.

Втората легенда разказва за една девойка, която била най-доброто и чисто същество, но била с тъмна кожа, грозновата и бедна. Никой не искал да я вземе за жена. Един ден тя обаче се влюбила в един от младежите... ден след ден тя мислела само за него. Той също бил много беден, но обичал дъщерята на един от богаташите... не можел да се сгоди, ако не натрупа пари и не построи къща, затова решил да работи ден и нощ, за да спечели. Той бил килимар. Работел неуморно и все се опитвал да вплете цветовете на любимата си в килимите - светли, топли цветове, но килимите не се продавали. Хората ги заглеждали, но винаги казвали, че нещо липсва. Ден след ден, той линеел и не знаел какво да направи. една вечер заспал уморен над стана.

Девойката влязла, леко го отместила и седнала на стана и изтъкала килима вплитайки черни ивици, като кожата си, примесени с млечно бели и тъмно червени, като душата и сърцето си, изпълнени с любов. На другия ден килимарят се изненадал като видял килима, но решил, че от преумора не помни какво е правил вечерта. Захвърлил килима в ъгъла.

В същият ден, минала неговата възлюблена и разглеждайки килимите, зърнала крайчеца на захвърления килим. Полюбопитствала и младежът й го показал. Харесала го тя и той й го подарил. В следващите дни всички идвали да си поръчат такива килими като в дома на старейшината. Натрупал пари килимарят и се сгодил за богаташката дъщеря. Но тя била сприхава, капризна и зла. Всеки ден влизайки у дома той усещал въздуха зловонен и тежък... не намирал спокойствие освен в една малка стая, застлана с онзи първия килим, който й бил подарил... там усещал неземно ухание, което го правело щастлив.

Минали годините, грозноватата девойка си останала сама, а килимарят починал. изнесли тялото му завито със стария килим. на гробището развили килима и го положили в гроба. когато искали да вдигнат килима и да го изгорят, защото носи миризмата на смъртта с изненада усетили, че от него се носи мирис на сладост. вдигайки килима той се разпаднал на прах и покрил гроба. На другия ден над гроба били поникнали малки зелени стръкчета.

Девойката, идвала всеки ден да ги полива и да оплаква любимия си. Минавали дните, стръкчетата станали храсти, храстите дървета и около гроба всичко тънело в зеленина и прохладна сянка. Минало време и жената починала, погребали я наблизо. На деня след погребението от нейния гроб се протегнала тънка вейка и обвила гъстите храсти над гроба на килимаря, изпъстряйки ги с малки нежни бели цветове, пръскащи омаен аромат - бели като кожата, която не е имала...

Ето това са две от най-известните легенди. Третата легенда разказва за млада жена, чийто мъж бил убит в битка. не могли да донесат тялото, а го погребали на бойното поле и засадили храст над него, за а се знае мястото и пътуващите да не стъпват над гроба. тя отказвала повторен брак дълги години. след време и тя умряла. над гроба й след време се появил гълъб, носещ малка клонка, която паднала от човката му. след време от клонката поникнал жасминов храст като този над далечния гроб на съпруга й.

# 575
привет вещички и вещици.  bouquet
и аз се завърнах от софия вчера и вече си и починах от тридневния маратон. ей мразя го трафика в софия и с всеки следващ път все по зле става. а и да не говорим че на път за летището след половин час закъснение на шофъора ни поради трафика- накрая и катастрофира леко на един светофар и вече не вярвах че ще си хванем полета. но успяхме все пак.
Монда- благодаря за информацията. след репортажа си казах че не може да няма тема в Клюкарника и смятах като преспя малката да търся темата, но ти ме изпревари. Hug
а относно маските още в понеделник ми направи впечатление, че в мола имаше много майки слоижли на бебета си маски. а днес вече и в Пикадили,а и по улиците масово срещах хора с маски.аз живея срещу една клиника и ми направи впечатление многото хора с маски около клиниката.
и мен ме е шубе от грипа, но и в къщи не се стои по цял ден. не може да се изолираме с детето я.

# 576
Арабски Жасмин

Аромат:

сладък, пикантен, с еротични нюанси Това е аромат на лекотата, благополучието, доброто настроение ;
Летливост: ниска ;

Действие:

Маслото от жасмин,  даже и в 10% концентрация влияе положително на нервната система – стимулира дейността на главния мозък, отстранява депресия, апатия и безразличие. Създава чувство на увереност и оптимизъм. Маслото великолепно помага при постменструален синдром,  гинекологични заболявания, нормализира менструалния цикъл, отстранява даже родилни болки. Стимулира лактацията. То влияе положително на ендокринната система на човека, стимулира отделянето на хормоните инсулин, тироксин и триодтиронин, повишава нивото на кортизол и полови хормони. Силен афродизиак. Еротичното въздействие на маслото е изразено в усилване на половото влечение, отстранява фригидност, импотенция и преждевременна еякулация.
В козметиката маслото от жасмин се използва за обогатяване на козметични средства, предназначени за суха и чувствителна кожа. Маслото увеличава еластичността на кожата, спомага за отстраняване на белези и стрии, отстранява дерматити, екземи, алергични обриви, има подмладяващ и освежаващ ефект, леко избелва кожата.  Укрепва имунитета. Подобрява кръвообращението, премахва спазми, ефикасно при заболявания на дихателната система. Висока антииоксидантна, антиканцерогенна и радиопротекторна активност на маслото, проявява антиканцерогенно действие, действа като радиопротектор, има висока антиоксидантна активност, повишава понижените концентрации на тироксин, кортизол, прогестерон, естрадиол, тестотерон, нормализира пониженото съдържание на инсулин, тироксин, триодтиронин.

Показания

понижена умствена и физическа работоспособност; импотенция и фригидност; хронични възпалителни заболявания; профилактика на отоци; малки радиационни поражения; екзема, дерматити; хипотиреоз и хепиртиреоз; захарен диабет; ОРЗ, грип, пресипнал глас; депресия и безсъние; дисменорея (болезнени менструации), ПМС, дисфункция на яйчниците; суха, чувствителна, раздразнена кожа;

Противопоказно Противопоказания:

да не се прилага в първите четири месеца на бременност!
Внимание! Не се препоръчва за бременни! Забранено за вътрешна употреба! Да се пази от деца! Опаковката да се съхранява далече от топлинни източници и пряка слънчева светлина без продължителен достъп на въздух до концентрата.

Забележка:

Посочените рецепти са ориентировъчни и безопасни за здравето. Въпреки това прекомерната или неправилна употреба на някои ароматни масла може да предизвика индивидуални алергични реакции.
Това е обща информация за ароматерапията и масажните терапии и не заменя консултацията със специалист!

Сега искам да допълня нещто
Арабският жасмин или -САмбак или Фулл
говоря за арабският жасмин
Основният доставчик на жасмин за масла и имено за парфмериното производство
за Арабските страни е  Племето Tihama (Червено море) ZaranIk
Тонове жасмин пристигат именно от там.
Тоест от Йемен

Последна редакция: пт, 06 ное 2009, 11:14 от Lojain

# 577
Много интересно за жасмина, но така ме е тръшнал грипа, че чета през ред .

Болна -здрава, трябва да довърша едни бумаги и дано свърша до обяд, че да се добера някак си до вкъщи  Tired

Ако повече от седмица не се появя, значи са ми кланяли дженазе

Ялла, бай  Tired

# 578
от високата температура взех да халюцинирам вече , странни послания ме сполетяват тия дни на ЛС , един ме заплашва и шантажира ;друг пък загрижен за здравето ми, въпреки, че не съм всеобща любимка  Rolling Eyes   

Но едно е ясно, форумните интриги не оставят човек на спокойствие дори в сетния му час  Tired
Явно близката ми евентуална смърт кара съфорумците да забравят колко съм зла

Ялла

# 579
от високата температура взех да халюцинирам вече , странни послания ме сполетяват тия дни на ЛС , един ме заплашва и шантажира ;друг пък загрижен за здравето ми, въпреки, че не съм всеобща любимка  Rolling Eyes   

Но едно е ясно, форумните интриги не оставят човек на спокойствие дори в сетния му час  Tired
Явно близката ми евентуална смърт кара съфорумците да забравят колко съм зла

Ялла
Хайде стягай се - нали не искаш да направиш удоволствие на тези, които те заплашват. а от друга страна защо да натъжаваш тези, които мислят за теб. не е нужно да си всеобща любимка  Peace, всеки е ценен и важен за някого. голям резил - върколак от вирус да се тръшне. у нас казват, че който живее с един народ 40 дни става като него - ти малко кюрдска упоритост не прихвана ли. Хайде, оздравявай и не ръси вируси във виртуалното пространство !

# 580
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
За  всички , написали толкова интересни неща за жасмина bouquet
За всички останали- също   bouquet

Имам си в двора жасминов храст и като цъфти ухае навсякъде. Прихвана се много лесно, на шега боцнах една гола пръчка.

Върколаче, няма страшно, теб само сребърен куршум в сърцето ще те затрие  Mr. Green. Никакви заплахи или други способи (грипни) няма да помогнат в твоя случай. А теб свински грип не може да те хване- ти като не ядеш свинско, просто няма как да погълнеш свински вируси, дори и по въздушно-капков път  Laughing . Така , че "приятелите" ти да не се радват предварително. За кюрда не знам- да не му съсипвам надеждичките  Mr. Green
Но да оздравяваш бързо.

Това последното се отнася за всички болни от каквото и да е и много хубав уикенд за всички   bouquet

# 581
върки с теб съм  Hug ,както и колежката каза ,само от сребро се пази  Mr. Green

Моята вещичка от снощи след почти 39 гр.е без температура,алхамду Лилля-бързо се оправи,което пожелавам и на всички болни.

# 582
Lojain, Хадил и Белбей, много интереснa информация   bouquet

Монда, и аз не бях видяла темата за горкото дете. Дано се съберат паричкките, и детенцето се оправи  Praynig Peace

Шилан, много неприятно това с обидите на лични, но аз мернах преди време, че има опция да блокираш нежелани потребители. Възползвай се от нея!  Peace

Редакция: Уж реших да пиша, за да споделя любопитна новина с вас, a се отплеснах  Whistling Heart Eyes Създаден е първия арабско говорящ робот.

Болните да оздравяват по–бързо,
за всички като превантивна мярка – билков чай

Последна редакция: пт, 06 ное 2009, 16:02 от Айа

# 583
Добро утро вещички въргулчета и други арабски създания .Хайде по едно кафенце за събуждане че още спите
Слънчев ден на всички

# 584
набързо да кажа,все още съм жива...
даже съм малко по-добре днес

отивам да си легна отново, кара ме на сън все 

Общи условия

Активация на акаунт