СЕПТЕМВРИйското човече скача във "Родени" вече! - Тема 1

• 21 121
  • 744
  •   1
Отговори
# 30
весита, благодарим за прекрасната нова тема  Hug

Честити бебчета на МамаТ, галатеа и д34. Да са ви живи и здрави и да ви носят много радост.

Находката- честита годишнина. Пожелавам ви още дълги години щастлив брак, хармония и любов.

киара, ти направо ме изненада... как захранване със сокчета толкова рано...   newsm78 явно зависи от школата, която са преминали лекарите. И аз съм чувала, че сокче от ябълка започва да се дава от 40-тия ден, но според най- новите изследвания се отрича. Даже лекарите казват, че докато не минат коликите на бебетата изобщо не трябва да се почва със соковете, защото газовете и болките могат да се задълбочат.
Що се отнася до захранването, наистина както ти е казала лекарката пробвай само на кърма, но ако не му е достатъчна все пак я питай дали не можеш да му даваш Фризовом или Аптамил Комфорт 1. И двете млека са за деца, които повръщат.

Що се отнася до отпразнуването на т.нар. 40 дена: точно на 40 ден се майката и бебето ходят на църква, за да се прочете чистата молитва и да се въведе бебето в храма. Дава се специална водичка, с която се мият очичките на бебето всеки ден.
А иначе по обичай, ако 40-тия ден на детето не се пада точно в неделя, то тогава неделята преди 40-тия ден се прави т.нар. пита. Събират се само жени през деня. Замесва се пита от жена, чиито родители са живи. На масата преобладават сладките неща, за да е бебето благо. След като дойдат гостите, питата се слага на масата, а отгоре се поставя кърпа. На кърпата всеки оставя по някой лев- задължително трябва да има желязни левчета, за да е здраво бебето. После кърпичката се завързва и се вдига нависоко. След това майката гушва бебето и две момичета разчупрват питата върху главите им. После се дава пита с мед на всички гости.
Това е в общи линии.

Иначе ние правим 40 дена точно в неделята на 18 Октомври. То тогава нашите кумци имат годишнина от сватбата, та сигурно след питата ще продължим празненствата Simple Smile

Днес бяхме на консултация. Невена е качила 1 кг и е дръпнала с 3 см. Simple Smile Абе то и аз очаквах, че ще е с 1 кг отгоре, защото почна нещо да ми понатежава. Миличката беше много послушна по време на прегледа. Разплака се само като й слагаха една ваксина. А за другия месец трябва да купувам Пентаксим, та ще ходя да го поръчвам след 1-2 седмици.
Помолих докторката да й вземат и секрет от нослето, за да се изследва за стафилококи, та ще видим в понеделник какви ще са резултатите.

# 31
Здравейте Hug
Искам да ви попитам като не е паднало още пъпчето може ли да се мокри? Искам вече да се изкъпем целите , но ме е страх като незнам.

Бебето се къпе едва след като му паде пъпчето и то на следващия ден. Дотогава само се мие на течаща вода, косичката и тя така - само поливаш на течаща вода. Абсолютно е забранено да се мокри пъпчето!!! За първите бани след като падне съм взела лепенки за пъпче - за всеки случай. Ще я изкъпя с лепенки първите 2-3 пъти, за всеки случай.  Peace

# 32
Страхотна е темичката,много се радвам,че всички сме тук живи и здрави!Честито на последните майчета!!! Hug

# 33
tsveta дано и на мен така ми подейства!  Praynig

Gorska_Kitka аз затова си водя децата на частен педиатър, че тези по ЗК са гола-вода, ползвам ги само за консултациите и ваксините на децата!  Peace

Погача ние този път няма да правим, защото вече всички са идвали при бебето и няма смисъл. Задължително обаче ще го заведем в черквата точно на 40-я ден!

Сега се прибраха мъжът ми и Хриси, новината не е такава, каквато очаквах. Доктора е категоричен, че трябва да й извадим третата сливица, била е огромна. Тай работи иначе в София в Пета градска, после щи питам как се казва, за да ми кажете дали имате отзиви за него. Той е успял да й бръкне в гърлото, за да напипа третата сливица, а Хриси дори не е успяла да гъкне, явно знае как да го направи. Казал е, че ако не я извадим, със сигурност ще тръгне към ушите и ще стане доста зле. Операция се правела с пълна упойка и се стояло 48 часа в болницата за наблюдение. Сега остава с таткото да вземем решение дали да подложим детето на това, аз лимно умирам от ужас и страх да не й се случи нещо.

# 34
MammaT,
какви са тези лепенки за пъпче. Ние сме голяма излагация с това пъпче. Падна в болницата малко преди да ни изпишат и оттогава са вече точно 2 седмици минали и всеки ден почти на всяка смяна на пелена има кръв по него. Така, че още много внимаваме да не го мокрим.
Искам да попитам момичетата, които са по-напред и са имали болки в зърната, това нещо дали ще отшуми скоро, че при мен май раните стават все по-големи, въпреки че бебето захапва все по-добре.
И още един въпрос, нашата педиатърка нещо все ни претупва. Давате ли Витамин Д ?

# 35
Момичета д ави питам колко често мерите температурата на бебоците? И какви термометри ползвате?В началото мерехме всеки път след сутрешния тоалет  в дупенцето. Ама много реве и ми се къса сърцето. Сега с ечудя за другите термометри за ушенце да речем. Споделете мнение...

# 36

Набързо да поздравя новообебилите се мами-ДА СА ИМ ЗДРАВИ ДЕЧИЦАТА....и Весита за новата тема.
По това време на деня Лъчезара направо ми скъсва нервите. Плаче до посиняване и се успокоява само на ръце. Без ръце и без кръст останах. Сега ми лежи на гърдите, а аз чукам клавишите с налучкване.
От два дни хубавата ни главица е с крусти. Много ме е яд и незнам как да ги чистя. Пък сме и с една дъъъълга коса, направо за фризьор. Имат ли крусти вашите бебета?
Криската, Ладида...страхотни снимки ви е направила тази Калина. Ще я гърся и аз, но ще поизчакам, че сега имаме лепенка на пъпчето...да хлътне хубаво навътре, че като се замомее с гордост да си го заголва. Grinning

# 37
Лелееее, какво съм направила, ама така е с бебето в скута... Заспа. Оставих я.
Гингерина, не се плаши, че пъпчето така секретира. Почиствай с тампонче със спирт.
Термометър ползваме за челце. Прокарва се за 3сек. по челото.
Лепенка за пъпче ползваме такава, която е дишаща и водоустойчива- лев и нещо струва и стои 10-15 дни. Къпем без проблем.
Кажете за крустите. Дали не прекалявам със шампоана?!
Витамин Д давам по две капки.
Мама Т, аз се изцеждам и храня през шише. Болката се притъпява с времето, но общо взето гърдите се травмират и болка си има и на зърната, а и целите гърди са като натъртени.
Ох, трябва да стъкна някаква вечеря, че после идва къпане и хранене.

# 38
malta какъв е термометъра,който ползваш? Пиши на лични , ако искаш, да не спамим темата.  Hug

# 39
  • на Русе
Kiarra, защо не отидете в Транспортна болница? Там има много добри УНГ специалисти  Peace Аз бях оперирана там и останах много очарована от отношението им към дечицата.
Ние мерим Т с обикновен термометър под мишницата. Казаха ми, че така се отчитала най-точно.

# 40
Здравейте мамчета!
Веситка мила, мерси за темичката!  bouquet Виждам че сме рекордьорки  2 категории  Mr. Green
Находке честита годишнина! И ние с бате днес имаме годишнина от първата ни среща!
А като съвпадение днес Катето прави 40 дни и ходихме на църква и на гости на 3 места!  Mr. Green
ЛаДиДа страхотни са ви снимките! Направо разкошни! Вчера Калина каза че няма да може да стигне веднага до вашите, но явно не се е стърпяла  Mr. Green Чакам с нетърпение и останалите!
За термометър да споделя - имаме 2 дигитални и един за ухо и всички дават различни резултати  ooooh! В чудо се видях когато се бях притеснила че съм разболяла детето. Този за ухо хич не е толкова удобен колкото си мислех. а и се се слагат едни накрайници които почти съм изхабила вече! Дори се чудя дали да не взема и такъв за чело  ooooh! Егати колко пари само за термометри хвърлих, ама като са забранили добрите стари живачни и сега ходи разбери колко е точната температура!
Сори за грешките ама беба се превива от колики в едната ми ръка а аз пиша с другата  #Crazy

# 41
kiara, както те е посъветвала slavip заведете детето на УНГ в Транспортна Болница да чуете още едно мнение.
Що се отнася до 3-тата сливица, ако създава проблеми е по- добре да се махне. Наистина е много тежко при мисълта, че детето ще се подлага на такава интервенция, но като се замислиш, че след това ще е по- добре, си заслужава. Днес се запознах с една майка, която точно говореше за 3-тата сливица на нейната дъщеря и че от нея започнало да се възпалява ушенцето и да намалява слуха. Та след като я махнали всичко се оправило и детето се чувствало чудесно.
Аз не искам да давам акъл в такива ситуации, защото страха и стреса при родителите и детето е голям. Преценете със съпруга ти какво да правите, но е добре да чуете поне още едно докторско мнение.

За меренето на температурата, най- точно е с живачен термометър в дупенцето или под мишницата. Но тези за ушенце или челце са по- удобни и щадящи за детенцето. Не са толкова точни, но пък за тях си пише какво е отклонението, така че от измерената температура сваляте.

# 42
  • София; Дружбето
Здравейте Hug
Искам да ви попитам като не е паднало още пъпчето може ли да се мокри? Искам вече да се изкъпем целите , но ме е страх като незнам.

Бебето се къпе едва след като му паде пъпчето и то на следващия ден. Дотогава само се мие на течаща вода, косичката и тя така - само поливаш на течаща вода. Абсолютно е забранено да се мокри пъпчето!!! За първите бани след като падне съм взела лепенки за пъпче - за всеки случай. Ще я изкъпя с лепенки първите 2-3 пъти, за всеки случай.  Peace
Аз ще се повторя, НО аз си къпах и Миша и Габи още от изписването. В другите държави не забраняват къпането, защото няма нищо опасно в него за пъпа, особено ако след това се третира със спирт
 бибси, защо трябва да мерим Т newsm78 За първи път чувам

Последна редакция: чт, 08 окт 2009, 20:32 от tsveta

# 43
  • София
Мацки, а защо толкова често мерите Т....аз да си призная откакто са ни изписали не съм мерила...с Кати също?? newsm78

# 44
Аз съм малко позакъсняла термина ми беше на 04.09 ама родих момченце на 15.09 3.550 кг 50см

Общи условия

Активация на акаунт