Никой не казва да не питате и да си заравяте главите в пясъка. Става въпрос да не си чешете езиците само с нашите проблеми, болки, първични рани и отработването им.Това не ви прави чест, защото ничий живот, с всичките му проблеми, болки, сълзи, радости и щастие не заслужава да е обект на махленски раздумки, сочене с пръст и лежерно критикуване.
Като не знаеш питай, но не назидавай, не отричай и не заклеймявай неясни за теб неща.Вярно, че това е лесно и на чужд гръб и 100 тояги са малко и става чудесен дебат и охулване, но никому не прави чест такова поведение.
Ние не ровиме в душите ви и не разсъждаваме колко глуповато е горкото дете на еди коя си, как за жалост е взело гена на простичката си майка, пък за капак и големия нос на грозноватият си баща..............................................а в някои постове точно това се чете за осиновените деца.
При моята процедура по вписване в регистъра имах обстойна среща с психолог и доста интересен разговор, правих и тест. Ходих и на курс за кандидат-осиновители, четох, питах хора минали по тоя път. Т.е. - каквото можах, направих. Не бях съвсем неподготвена, поне теоретично. Моята социална я виждам почти през ден (защото работното й място е близо до жилището ни) и си говорим най-човешки. Идвала е в къщи, водила съм детето и при нея.
Процедурата изобщо не е тромава.
Колкото до тези осиновители, които не са наясно защо осиновяват и мотивацията им е да са като другите, то е ясно какъв ще е крайния резултат. Не може с такъв мотив да станеш родител. Съжалявам, че социалните не са достатъчно подготвени, за да правят аргументирани откази на хора, чиито мотиви за осиновяване не са докрай ясни. Или може би е въпрос на законодателна промяна, не знам. Смятам даже, че е прекалено лесно да осиновиш дете, може би трябваше малко повече да ни "озорят". Все пак осиновяването е мярка за закрила на детето и неговия интерес е водещ.
/, като се замисля май само от мишки ме е страх истински.

.