Защо хората се страхуват от осиновяването?

• 16 509
  • 391
  •   1
Отговори
# 315
Родителски грешки е за мен. Проблема , мисля е в родителските грешки, а не толкова в акта осиновяване. Не оспорвам нито генетичната, нито утробната памет - тя е факт, така както и не подлежи на съмнение факта, че от всяко дърво свирка не става. От първичната рана може само белег да остане, тя според мен може да се преболедува. Искрено вярвам в това. Може да се помогне на детето да изгради свои механизми, в зависимост от личностните особености да открие своя начин за отработване и справяне с травмата от това първично изоставяне.
Брей ама на гадости се начетох. Глупостите - едно на ръка - и аз си ги пиша, оначе гадостите, според мен се пишат от гадняри. От нечувствителни хора, за които ако днес не нараниш някого с дума, поглед или жест не можеш да заспиш спокойно и съня ти е непълноценен.

# 316
Не се сещам за друга тема,която толкова да ме е уморила.Натрупа се,преносно казано,прекалено много "мърсотия".
Виждам нещата в друга светлина...

Цитат
"Ако не можех да имам деца,бих опитала всички възможни медицински процедури,за да се сдобия със свое дете.Не бих искала да осиновявам.Някой спомена нещо за инстинкт за продължение на рода.Правилно.А и ...не знам...детето ще е чуждо...Не знам...Не мога да го обясня точно.Какъв е смисъла на осиновяването?Да гледаш дете?Да задоволиш нуждата да се грижиш?Важното се губи-връзката между майка и дете.Кръвта си е кръв .Гените са си гени.Добри,или лоши,твои са.Поне част от тях.На този етап от живота си мисля така.

И не,не бих осиновила циганче.Никога!Сори,не съм ССФ,върл идеалист,толерантен към всичко и всички."

(...)Тук се търси отговор на основния въпрос "Какъв е смисъла от осиновяването?" Отговора "да гледаш дете и да задоволиш нуждата да се грижиш" са поставени под въпрос.А ИМА ЛИ НЕЩО ПО-ЧОВЕШКО ОТ ТОВА ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА НЯКОЙ, КОЙТО ИМА НУЖДА ОТ ТЕБ? Ако основната мотивация за  майчинството е просто продължаване на рода, не ми се мисли какви майки ще сме.
Другото гениално прозрение е, че се губи връзката майка-дете. Е, на това вече не можах да устоя!!!!!!!! Авторката иска да ми каже, че моето дете не е мое и аз не съм му майка и нямаме никаква връзка и важното ни се е загубило, щото нямаме обща кръв. ТОВА Е СВЕТОВНА НЕДОМИСЛИЦА, ДА НЕ КАЖА ГЛУПОСТ, ЗАЩОТО ПРЕДИ МАЛКО ПРИЗОВАВАХ ДА СЕ ПРОЯВЯВА ТАКТ!

ДОколкото си спомням беше споменато за връзката "майка-дете" по следния начин:

Цитат
Ето за споменатата книга "Първична рана" http://www.lik-bg.com/main.php?bookid=705&libraryid=14 Заинтригува ме.

Много интересно ,наистина!Ще си я взема тази книга.И аз смятам,че
Цитат
нищо не може да замени връзката на детето с биологичната му майка, която авторката определя като „мистична и вечна”.

Този пост ли предизвика бурната реакция?
Къде тук е казано,че няма връзка между небиологичния родител и детето му?и въпреки,че се спомена по нататък за първичната рана и за подсъзнателното/несъзнателно чувство на изоставяне,и се призна,че това няма как да не е възможно да съществува...........споменаването на думите "биологична майка" , "връзка" и "дете" причини избухването на бомба.

А това?:
Цитат
няма да го разбереш, разли4ен вид страдание е,  бременните физи4ески "изстрадват" децата си, майките, 4акащи да осиновят страдат с душата си, ако с 2 думи може да се обобщи. Прекалено ли4но е поне за мен да го споделям, може би някой друг ще се опита..

Гледайки го не мога да не си помисля,че биологичната майка е смятана просто за един инкубатор,който усеща единствено физическата болка през бременността и раждането.А не е така ,нали?

Цитат
все пак нашите деца се оказват второ качество за голяма част от хората, като чета мненията ви.

А аз не прочетох никъде никой да казва,че осиновените деца са некачествени,или второ качество,или с нещо ненормални.
Прочетох само за хора,които обясняват за продължението на рода,за желанието да предадеш собствените си гени,били те добри или лоши,за инстинкти.....Т.е. отговаряйки на въпроса,с който е зададена темата. "Защо хората се страхуват от осиновяването?"
Но реакцията е разбираема,предвид поста,с който авторката пусна темата,а той е:

Цитат
Зададох си въпроса в подфорум осиновяване но там ми казаха да го пусна и тук за да получа повече отговори.
Защо хората се страхуват от това да осиновят дете? Защо си мислят че осиновеното дете е по-некачествено от роденото? Защо предпочитат да изсипят сума ти пари за ин витро процедури и накрая ако се окаже че не могат да имат дете по естествен начин търсят донор/донорка на сперма/яйцеклетка,на които също плащат, за да им роди дете? (тоест да са видели биологичната майка и да са я одобрили)? Знам че тук има жени осиновили деца , но знаете ли колко малко сте на фона на тези, които си плюят в пазвата от страх да вземат дете от дом? Защо???

И така...

Темата ми стана ужасно тежка...Виждам и много озлобени хора и от двете страни,но слава Богу,виждам и прекрасни,свястни хора,с които бих общувала с удоволствие,ако живота ми поднесе такава възможност.
Признавам,че не мога да се изразявам правилно.Не мога да изкажа мислите си както искам.Но определено не съм целяла нито да обидя някой,нито да бъркам в нечии рани.Общуването по интернет не е най-добрия начин да се "свържеш" с хора,но...

# 317
Ако не познаваш своите БР ,които да са ти го казали, моля те не мисли, 4е си била нежелана. Hug Аз съм била с нашата БМ, ревала съм с нея, когато даваше правата си, знам, 4е ако беше в нормална ситуация, никога нямаше да даде детето си.
Не познавам БР, не знам нищо за тях!
Колко ненормална може да бъде една ситуация, за да се откажеш от детето си!? Не разбирам...

и все пак, ако не е много лично, сякаш не си особено щастлива от твоите родители (осиновители)?
Не е лично, писала съм за това. Те не ме приеха никога като тяхно дете. Много пъти като дете съм чувала думите "кръвта вода не става". Не знаех тогава защо ги подхвърля майка ми. Веднъж дори каза, че е по-добре да ми е дала отрова, отколкото да ме отгледа. Биеше ме за щяло и нещяло и ме дресираше по нейн вкус. Така тя разбира "възпитанието". Такъв е бил нейния баща с нея и братята и сестрите и, а тя не можа да преодолее този модел и се превърна в "подобрено" копие на баща си. Никой друг от братята и сестрите и не е бил толкова краен със своите деца - братовчедите ми. Само аз съм осиновена в семейството.
Има осиновители, които взимат деца, не за да са техни родители, а за да имат домашен любимец. Но не вземат куче, защото трябва да го разхождат. Детето като порасне и го отгледа бабата, се разхожда само. Ако го пуснат навън де. Това го правят, за да не са различни от общоприетия модел на семейство - т.е. мама, татко и дете. Но те нямат душата на родители и не им е било нужно да имат дете. Абе... още една житейска история. Защо пък се случи така и с мъжа ми да е почти същото? Годините ли тогава са били такива, що ли? Или просто сме попаднали на неподходящите родители? Не търся отговори на тези въпроси. Аз живея спокойно с тези мисли в главата. Имам си ги, питам се понякога, свободно говоря за това, не ми тежи.

Родителски грешки е за мен. Проблема , мисля е в родителските грешки, а не толкова в акта осиновяване.
Родителска грешка е поведението на майка ми, но аз не я обвинявам. Не бих могла, защото съм такъв човек. Просто нямам чувства. Приемам я, тя е част от живота ми, важна част, колкото и лоша да е била! Ще се грижа за нея когато няма да може сама, но аз ще го направя, защото смятам, че сме хора и така е редно. От почти две години не контактуваме. Веднъж я срещнах на улицата и тя ме отмина като непозната...

Но всички онези неща, които написах, че усещат осиновените деца, не са плод на това, че аз съм имала късмета да имам такива родители. И децата на прекрасни родители имат тези чувства. Даже мисля, че обичаните осиновени деца когато научат случайно за това, че са осиновени в по-съзнателна възраст, приемат по-трудно този факт, защото приемат тази обич за нарочна, а не изконна, което разбира се не е вярно.

Последна редакция: чт, 15 окт 2009, 21:13 от Бижy

# 318
изтривам поста си, беше предназна4ен за Бижу и знам, 4е тя го е про4ела Peace

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 05:29 от benson10

# 319
ОК, всяка жена, изоставила детето си има своята "важна" причина! В така разказаната история, смятам, че БМ е имала изход, ако трябва да кажа своето мнение, benson10, но ще стане една безкрайна дискусия... Уважавам мнението ти! Peace

# 320
  • Най-красивата страна
Истинските родители са тези които отглеждат детето Simple Smile
Не е достатъчно само да го създадеш Naughty
Ине разбирам що за чудовище трябва да си за да захвърлиш бебето си в дом Twisted Evil
И да аз бих  осиновила дете въпреки че имам собствено  Simple Smile

# 321
  • София
Има осиновители, които взимат деца, не за да са техни родители, а за да имат домашен любимец. Но не вземат куче, защото трябва да го разхождат. Детето като порасне и го отгледа бабата, се разхожда само. Ако го пуснат навън де. Това го правят, за да не са различни от общоприетия модел на семейство - т.е. мама, татко и дете. Но те нямат душата на родители и не им е било нужно да имат дете.
[/quote]

Ето това много пъти съм опитвала да обясня, че има хора, които осиновяват за да си имат и те като другите семейства-дете.Но тези хора изобщо не са дорасли за подобен акт и подлагат детето на нечовешки тормоз.Накрая го дресират да им бъде задължено до гроб и щом попорастне започва да ги обгрижва, по-точно го превръщат в безгласен слуга, с което евентуално да се издължи поне малко.Според тях цял живот не може да му стигне да се издължи напълно за "огромната добрина", която са му направили.
Гади ми се от такива.А пред хората се бият в гърдите колко са обичливи и грижовни и колко неблагодарно е домашното "животно" с лоши гени, което са приютили. #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 322
  • В събота
Ето това много пъти съм опитвала да обясня, че има хора, които осиновяват за да си имат и те като другите семейства-дете.Но тези хора изобщо не са дорасли за подобен акт и подлагат детето на нечовешки тормоз.Накрая го дресират да им бъде задължено до гроб и щом попорастне започва да ги обгрижва, по-точно го превръщат в безгласен слуга, с което евентуално да се издължи поне малко.Според тях цял живот не може да му стигне да се издължи напълно за "огромната добрина", която са му направили.
Гади ми се от такива.А пред хората се бият в гърдите колко са обичливи и грижовни и колко неблагодарно е домашното "животно" с лоши гени, което са приютили. #Cussing out #Cussing out #Cussing out

Струва ми се, че тези хора и свое да бяха родили пак така щяха да се отнасят. Историята знае и такива случаи.

# 323
  • София
Мисля, че си права Tikvichka , но в случая визирах една конкретна група, които действително си вземат доживотен роб, за да не се различават от общоприетият модел за семейство.Този типаж мисля освен бездушието, което носят, са и с голяма доза комплекси и жажда за власт, надмощие, призвание и благополучие и житейски успех.Ясно е защо не го постигат никога, но драпането е голямо, злобата и завистта още повече а крайният резултат е нескончаем ужас и тормоз за взетото "слугинче".

# 324
Мисля, че си права Tikvichka , но в случая визирах една конкретна група, които действително си вземат доживотен роб, за да не се различават от общоприетият модел за семейство.Този типаж мисля освен бездушието, което носят, са и с голяма доза комплекси и жажда за власт, надмощие, призвание и благополучие и житейски успех.Ясно е защо не го постигат никога, но драпането е голямо, злобата и завистта още повече а крайният резултат е нескончаем ужас и тормоз за взетото "слугинче".

Е, това ми се струва силно преувеличено. Нали все пак проучват(или поне така казват) семействата, желаещи да осиновят дете? Чувала съм за психологически тестове, разговори с психолог, и т.н. Щото иначе цялата работа се обезмисля- вместо да расте в институция, расте в семейство, което го смята за секънд хенд и го експлоатира като туземец. От трън та на глог, както се казва.

# 325
  • София
И преди години, с осиновени мои връстници има такива ужасни случаи и сега ги има, макар вече да е доста по-затегнато.Писах за такъв случай и за нещастното момиченце, което живее до нас.Дори опитах да помогна, не само аз а половината квартал говорихме със социалната, която отговаряше за случая, но нищо.Трагедия, детето сега броди с клошари по улиците, бият го да им купува бири, сигурно пие с тях и бог знае какво друго прави.

# 326
  • Вън от пространство и време
Чувала съм за психологически тестове, разговори с психолог, и т.н.
За да разсея част от наистина "градските легенди" за тежка процедура:
Разговорът с психолог при нас беше пълна формалност и двата пъти (за двете деца ни изготвяха различни доклади). Психологически тестове не са ни провеждани. За първия доклад социалната служителка се беше въоръжила с някакъв пространен въпросник. Стигнахме до уточнения в коя точно детска градина е ходил мъжът ми и как се е казвала другарката му.... Е в течение на срещите снея (които бяха 5 или 6 по 1 час) ние започнахме да й задаваме въпроси и да се интересуваме от много неща и тогава наистина ни беше от полза със сведенията, които ни даде. След това изготви доклад, който беше много захаросан и доста неграмотно написан. Всичко мина в рамките на 5 месеца, като хванахме и летните отпуски тук и там.
Проучване за второто дете на практика нямаше - друга служителка взе доклада на първата, извика ни да се запознаем за 10 минути и изготви нов доклад, който не видяхме в началото, а по-късно се оказа, че е използвала за пълнеж и готови пасажи от други доклади и на места на практика не бяхме описани ние като семейство.

Следосиновителен контрол - първото дете дойдоха да го видят два пъти - веднъж в старото ни жилище и веднъж в новото след като се пренесохме 6 месеца след осиновяването. Второто дете само веднъж са дошли веднага след като си го прибрахме в къщи да видят какво правим с него. Беше преди почти 2 години.  
По правило на всеки 6 месеца в продължение на 2 години след делото трябва да изготвят доклади за адаптацията на семейството към детето и детето към семейството...

# 327
Мен пък ме питаха дали съм имала други връзки преди мъжа ми.

Следосиновителни срещи не сме имали никакви. Никой не се е сещал за нас.

Всичко е бошлаф работа.

Сулю и пулю може да осинови в България. Даже и майка, която не се е интересувала два дни от децата си и са ги убили.

# 328
Психологически тестове правят в обучението на приемните родители, което е задължително и с подробно становище и оценка. Има и подобно обучение за осиновители, но то е доброволно и няма гласност. Съответно повечето осиновители дори не знаят, че има такова. Дори и някой да знае обаче, резултатите от него не се взимат предвид при самото осиновяване, води се само, че са минали обучение и толкова.

# 329
Има доста крайни мнения,но всеки случай е сам за себе си.Лично аз ,уважавам решението на някой биологични майки да бъдат само такива,защото е по-добре детето да попадне при хора,които ще го обичат и ще ги ощастливи.Ако ги нямаше БМ,как тези хора,копнеещи за дете биха продължили живота си?Разбира се,имам пред вид нормалния ход на нещата.Всеки сам взима решенията си,а страх винаги ще има,защото просто сме хора.

Общи условия

Активация на акаунт