Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 821
  • 760
  •   1
Отговори
# 120
Влизам да си похваля детето. Днес в игра с кака си изведнъж викна "Не е честно!". Подскочи ми душичката от радост. Все пак, това е по- абстрактно понятие, пък и го употреби на място.

# 121
Mom, аз не се занимавам всеки ден и по някакъв план с него. Не че не съм имала желание, но той никога  не е приемал подобни занимания. По скоро го наблюдавам и в момента в който прояви желание за нещо, го подпомагам, насочвам, опитвам да пробутам и нови неща, но не настоявам, ако видя че не му е интересно или му е прекалено трудно. Съобразявам се изцяло с неговите желания, за да е спокоен. Аз самата много мразя някой да ме притиска за нещо и затова така се отнасям и с него. Много хора ме съветваха например като беше по-малък да не му давам примерно вода, докато не ми каже с думи, че иска вода. Не съм го правила, за мен е абсурд да се правя че не го разбирам и да го тормозя насила да говори. Ами след време почна да казва с думи, че иска вода. Аз самата съм начален учител и съм била свидетел как на деца, на които в даден момент им е било трудно да схванат и направят нещо, след година примерно, същото нещо вече не е проблем, т.е. и те усвояват, но просто със закъснение спрямо другите.
  На логопед не сме ходили по ред причини, но според мен ако има възможност, трябва да се посещава добър логопед.
  С отказването от памперса не е имало проблем. На две и половина години от раз го махнахме, преди това не съм опитвала.    Обличането го владее добре от около година, но според мен и от по-рано е можело, ако "за по-бързо" не съм го обличала аз. Ципове на якетата закопчава от по-малко от две години, копчета отскоро, връзки да завръзва не може. Отскоро яде с лъжица сам и то благодарение на това, че почнах да работя три дни в седмицата и на друг не му се занимава да го храни. Миналата зима бях опитала да се научи да яде сам, но изяждаше три лъжици и приключваше и аз се отказах да настоявам. Тази година още от първият път си е изял всичко, т.е. явно след една година вече му е доста по-лесно, при това е много горд от себе си, че може сам.
   Много му е трудно да рисува сам, но ако аз рисувам до него елемент по елемент (примерно аз кръгче за глава и той след мен в другият край на дъската кръгче за глава и т.н., докато нарисуваме двама човека), успява горе-доло.
   Когато оцветява с флумастри, обикновено избира по-малките елементи да оцвети и като приключи, аз дооцветявам след него по-големите и фона за да получим нещо завършено и красиво. С водни бои предпочита аз да рисувам, а той да прави фон.
   Когато говори, винаги след него казвам правилно това, което той е казал, но без да изтъквам, че той не го е казал правилно. Просто повтарям като потвърждение и изразявам някакво отношение към това, за което става дума. Например той казва: "Мамо Илинка е ного гладен", а аз повтарям: "Наистина ли Илинка е много гладна. Добре, че ми каза. Трябва да и дам да яде." Ако не разбера какво иска да каже, му казвам пак да опита да обясни, ако отново "не схвана" вече опитва да обясни с някоя друга сходна дума или с по-заобиколно обяснение. Не се разтройваме колкото вас, ако с думи не успеем, минаваме на посочване и досещане от моя страна - питам това ли, онова ли и накрая като улуча, радостни успяваме да се разберем Wink.
    Включвам го в домакински дейности, към които забележа, че проявявя интерес. Например той наглася градуси, обороти и програма на пералнята и я пуска, и винаги надава едно ухо и дебне кога ще свърши за да извади изпраните дрехи. Като правя кекс, държи миксера. Като шия, ми издърпва иглата на всяко бодче. Сглобява ми прахосмукачката и др. разни такива.
    Познатите деца около неговата възраст го приемат много добре. Просто знаят и са свикнали, че много не говори и не очакват да е многословен. Непознатите винаги са доста озадачени. Някои се отдръпват, други играят с него, особено на по-подвижни игри (гонене, катерене), които почти не изискват разговори. Разни групички тинейджъри по градинките много му се радват, играят с него, опитват се да го заговарят. Той е много добронамерен и това прави впечатление.
   Много може да се пише още, но засега спирам. Само искам да добавя, че според мен голяма част от подобни деца са доста чувствителни и раними и детската градина според мен не е място за тях, въпреки че там по-бързо напредват с говора. Това не е изолация, нали все пак всеки ден излизат и играят вън с  други деца. Вкъщи получават много повече внимание, уважение, спокойствие, обичани са такива каквито са и ще пораснат с повече самочувствие и себеуважение. Хубаво е и специалист да работи с тях, но трябва много да се внимава да е наистина добър и в областта си и като човек, защото в противен случай, може дори да навреди, вместо да помогне.

# 122
ilinkoyas, благодаря, ти си написала нещата от опит, което е най-важното. Много е важно майката да познава детето си и да се съобразява и с неговата психика и особености. Специалистите в повечето случаи не го правят, не се и опитват. Нормално е, те не обичат детето ти, просто работят на заплата. Напълно отговорно заявявам, че нашия логопед в работа с него постига по-малко от мен. Първото, което тя прави е да го стресира, понеже е много ограничен човек. Така е. Соц тип - класика. Никога не се възползва от това, което той иска да направи, винаги го отрязва, не пипай това, ръцете долу, не гледай назад, не прави така, не прави иначе, вика му на висок тон и му се кара и той започва да иска да си ходи, просто от стреса. Тя го държи на сила на стола и му мята картите, той обаче вече стресиран мълчи точно на това, което у дома прави с най-голям кеф. Тя напълно пренебрегва стреса, който му причинява и почва да счита това за някакви резултати. Един вид, че не може. Аз и казвам дайте с мен, да видите, че може - и оп, детето се справя перфектно. За какво да й плащам, да го откаже и от това, което съм постигнала с толкова любов и грижи, да намрази и учене и работа. В нашия случай детето работи прекрасно с мен, не само, че му е приятно, но и напредва. Аз не съм логопед, но владея два езика, имам и курс по педагогика и в определен период съм обучавала деца на чужд език. Работата на логопеда доста прилича на това, което съм правила примерно в детските градини с малки деца.  Сега нямам време, да пиша повече, почивни дни са, в Понеделник отново.

# 123
  • София
Босонога, ами то си е за хвалене.
Аз пък да се похваля, че снощи Хриси за първи път се опита да ми направи описания по картинка. И друг път съм го карала, но той ми издърпва книжката и си се занимава с негови си неща. Снощи сам ми казва - виж, мамо - Мечо. Отива в гората да яде. Какво яде Мечо ,мамо - Крушки и гъбки...
Поръчах си по нета и ми пристигнаха и книжките Моливко, както и тази книжка Още съм съвсем в началото, но ми се изясни целта на много от задачите и игрите, които правят с логопедката.

# 124
Браво и на твоето дете, Доника! Имам въпрос. Моливко може ли да се открие по книжарниците? Аз също си мисля за него, но не искам да поръчвам цял комплект. Милица започна дълга ваканция заради ремонт на градината и трябва да я занимавам. Оцветяването и пъзелите скоро ще и омръзнат. А и в градината им работят с други помагала и няма да се дублират с Моливкото.

# 125
  • София
Може и в книжарниците, но в кварталната го нямаше, няма кога да обикалям из центъра. Аз лично го поръчах от тук и си поръчах само за 3-4 години. Догодина и другите...Днес го карам да оцветяваме и нашия пак на синьо набляга...И Инат на всичкото отгоре - не слуша какво му обяснявам #Cussing out

# 126
  • София и там където не се пуши
Босоногата, като идвам във Варна ползувам книжарницата Пингвините, на гърба на черквата св Никола - всичко имат, попитай за Моливко. Много добре са заредени - на сайта им може да намериш и телефона имат още книжарници из града, но не знам къде.

Иначе Моливко е на издателство Слово.

# 127
  • Варна
Босоногата, като идвам във Варна ползувам книжарницата Пингвините, на гърба на черквата св Никола - всичко имат, попитай за Моливко. Много добре са заредени - на сайта им може да намериш и телефона имат още книжарници из града, но не знам къде.

Иначе Моливко е на издателство Слово.

Освен зад св Никола, имат книжарница и до KFC (козирката)

# 128
Ми не съм толкова запозната с Варна, но знам, че имат и някъде около пазара  newsm78, нооо къдее. Знам си аз центъра и това си е.

# 129
Благодаря, момичета! Книжарниците и издателството ги зная. Интересувах се, дали ги продават свободно и "на парче". Вече разбрах. Благодаря!
Dorothy, другия път като дойдеш, се обади да те поразходим и извън центъра.  Hug

# 130
Босоногата, и аз работих с моето Мими по Моливко.
Момичетата вече са ти писали, но да има го съвсем свободно в книжарниците.
Във Варна нямам представа дали има такива от веригата "Хеликон".
Там се намира пълната серия на Моливко.
Имаш възможност да подбереш най-подходящото за детето си.
Според възрастта и потребностите.
Успех!

# 131
Нали знаете, че Блувелвет е качила много игри, тук някой ги беше пуснал. Отпечатвате и играете също - само подсещам. И са посочени на първия пост.

# 132
Извинявайте, но аз още съм неориентирана. Блувелвет Деси ли е? На 7 страница има много хубави линкове. Непрекъснато ровя в тях и тренираме. Сега учим предлозите, защото е трагедия. Няма под- над, има горе и долу. Няма във, до, на. Абе нищо няма. Но с картинките е лесно и тя започва да се ориентира.
Калатеа, имаме и Хеликон. Чудесно!

# 133
Да, тя е .

Това с в, под, на е още като се умори, яко започва да ги бърка, чак ме нерви на моменти  Joy .

# 134
Аз ги купих Моливковците точно от Пингвините под Козирката.  Laughing Но не от всички имаше повече от 1 брой. Може и да не попаднеш в момента на това което търсиш. Аз купих всички, които имаха за 3-4 годишни и ми излезе около 25 лева. Във всяка книга има интересни неща.  Peace
Препоръчвам също и книжките със стикери. Много добро забавление са.

Общи условия

Активация на акаунт