Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 806
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
Данди
всеки от нас е със свито сърце по една или друга причина, и именнно затова сме тук - както да се подкрепяме , така и  да изключим възможността за предписването с лека ръка от страна на лекари защото лекарствата ги даваме на нашите деца. Понеже съм от Варна и съм запозната със всички специалисти психиатри и невролози преди да се дава Ноотропил бих  проверила поне на още едно мнение освен това на д-р Щилянов. Знам че е единствения детски невролог , психолозите няма да ги обсъждам писала съм си мнението и тук също, но  на фона на примерно на клиниката "св.Никола" в София нашите варненски специалисти  са доста под нивото им. За да НЕ даваме Ноотропила проверихме поне още 4 мнения освен че прочетохме какво пише и в интернет. Не сме квалифичицирани, обаче да вярваш  чудеса при подобни проблеми ...
Без лоши чувства  Hug

# 346
Данди аз пак ще попитам - какви изследвания са правени на  детето. На моето дете беше направен скенер и ЕЕГ в Детска неврология "Св. Наум". Всичко беше в норма, но на излизане от там си тръгнахме с рецепта за закупуване на Ноотропил. Казаха - "Не можем да установим нищо, но ето рецепта за Ноотропил" /образно казано/, т.е. без да се налага ни го изписаха. И ние съвестни го купихме и го давахме един курс  Embarassed. После ни дойде акъла в главата Rolling Eyes

# 347
Синът ми е на 2г и 11м и освен мама и не,не казва нищо друго.Водих го на логопед,но не всеки иска да се занимава с малко дете.Ве4е не знам какво още да опитвам.
Имам син на 2 годни и 8 месеца.Има само 10 думи в речника си.Мама,баба,айде,не..И това е.Отказва да говори категорично.Отказва да повтаря думи след мен.Сочи с пръст и показва какво иска.Ако някой му забрани нещо се ядосва и хапе лошо.Понякога удря.Хаврля разни неща...Хич не случа.
Прочетох много статии навсякъде из интернет дали няма проблеми но...ми се струва че няма..Имаме перфектен контакт с очи..Игае с други деца..Говори си им на бебешки...Разбира какво му се казва идеално но изпълнява само ако той реши..Командва..не иска да ходи сам никъде-хваща някои за ръка и го води където е решил да годи...И така..
не говори..Много малко яде..Много капризен на яденето...Иначе най любвеобилния-винаги ме гушка и целува!.
Умирам от притеснения какво му е защо не говори и се държи така..
някой да има подобен проблем??
Забравих-ходихме на логопед-бил малък!

# 348
Синът ми е на 2г и 11м и освен мама и не,не казва нищо друго.Водих го на логопед,но не всеки иска да се занимава с малко дете.Ве4е не знам какво още да опитвам.
Имам син на 2 годни и 8 месеца.Има само 10 думи в речника си.Мама,баба,айде,не..И това е.Отказва да говори категорично.Отказва да повтаря думи след мен.Сочи с пръст и показва какво иска.Ако някой му забрани нещо се ядосва и хапе лошо.Понякога удря.Хаврля разни неща...Хич не случа.
Прочетох много статии навсякъде из интернет дали няма проблеми но...ми се струва че няма..Имаме перфектен контакт с очи..Игае с други деца..Говори си им на бебешки...Разбира какво му се казва идеално но изпълнява само ако той реши..Командва..не иска да ходи сам никъде-хваща някои за ръка и го води където е решил да годи...И така..
не говори..Много малко яде..Много капризен на яденето...Иначе най любвеобилния-винаги ме гушка и целува!.
Умирам от притеснения какво му е защо не говори и се държи така..
някой да има подобен проблем??
Забравих-ходихме на логопед-бил малък!

Намери логопед който се занимава с малки деца и започни да го водиш на такива логопедични занимания ,защото за дете на 2г.8м. има много много малко думи в речника си  Peace

# 349
  Моят син е на 4 години. Аз съм от Варна и също съм писала в тази тема с моите си притеснения. Проговори късно - на 3 години. Без да налагам мнение само ще споделя моя опит с д-р щилиянов. Синът ми беше със съмнение за хидроцефалия и на 6 месеца след скенер се отхвърли необходимостта от клапа,но установиха корова атрофия без да е ясно дали ще има някакви последствия. На 11месеца последно го водих на преглед при Д-Р щилиянов. Тогава той му изписа Ноотропил,защото не говори. Аз обаче изчетох доста за лекарството, за проговарянето, а и личния ни лекар беше резервиран. А и тъй като и на самият преглед доктора се държа ужасно грубо аз реших да не му давам това лекарство на такава малка възраст. Слава богу детето ми говори, познава всички букви от азбуката,някои ги пише. Брои до 20, знае песнички,стихчета. Все още понякога бърка словореда, но важното е че има желание да се учи.
  Чувала съм,че човек използва едва10% от мозъка си, така че е трудно да се правят категорични прогнози и да се поставят диагнози в тази област. Кураж и вяра на всички.

# 350
  • варна
 Понеже и ние сме пациенти на д-р Щилианов, синът ми е с Хидроцефалия с клапа и ДЦП - диагнози при които се очаква много трудно проговаряне ,на нас също ни е предлагал въпросното лекарство като подпомагащо развитието, не само говора. Не съм се съгласявала, защото не съм привърженик на лекарсва освен в много краен случай.
  Почнахме терапия при логопед на 1г10м и  резултати вече има и то много добри. Така че за мен вариант 1  е терапията.

# 351
orchid , araselia
момичета Hug
много е хубаво да знаеш че не си единствения отказал да даде на детето си лекарството.

# 352

Икеа, не всички деца от спектъра имат проблем с очния контакт.  Моят син (днес има рожден ден) се държи така. Нямаме диагноза, тепърва ще ходим по специалисти, но чета и се информирам усилено.

Откакто спрях да го наказвам и да проявявам по-голямо търпение нещата се подобриха.
Може би друг подход му трябва на детето?

Какво казва педиатъра ви? Би трябвало да ви изпрати на психолог, невролог и аудиолог. С невербални деца работи клиничен логопед специалист.
До преди месец аз самата бях в неведение, но бързо се окопитих и взех мерки детето да получи най-добрата помощ.

# 353
Deziderada
Честит рожден ден на детето, да ти е живо и здраво, много игри и забави през летните месеци ви пожелавам.

Ikea
моето дете е от спектъра макар и да има чудесен очен контакт и да е много любвеобилен. Но това е страничен въпрос. Едно е ясно - че на почти три години речника на детето ви по някакава причина изостава. Съветвам ви да направите консултация със специалисти, те ще преценят дали има място за притеснение. На нас примерно повечето ни посъветваха да не правим нищо а да чакаме изведнъж да проговори, да обаче не се случи - добре че провеждаме терапии без да чакаме чудо ...

# 354
  • гр.София
Здравейте! Моята дъщеричка навърши 2 години преди няколко дни. В речника си има няколко думички-тете /така казва на баща си/, мама, баба, деде и други звукосъчетания, които нямат някакъв определен смисъл-коко, гого и т.н. Думите не са адресирани към някого, а просто ги използва, когато има настроение за това. Изключение прави думичката "Тете"-така възкликва винаги, когато види баща си. Знае, че аз съм "мама", но изключително рядко я използва. Много бърбори, но това е някакво струпване на звукове, а не произнасяне на определени думи. Чува добре, разбира ме идеално когато й се карам или я поощрявам и реагира адекватно. Много е изобретателна в пакостите, постоянно намира начин да заобиколи препятствията и да направи това, което си е наумила. Притеснява ме това, че не говори, имитира ни за някои действия, но не и когато се опитвам да я накарам да повтори някоя дума. Когато й кажа:"Кажи мама!", започва да нервничи и да рита с крачета. След това, когато я оставя на мира, тихичко съм я чувала да повтаря "мама", но някак несигурно, сякаш няма смелостта да изговори думата високо. Накратко, иска ми се да я види специалист и  да започнем да работим за преодоляването на проблема, ако има такъв. Моля за координатите на логопед в София, който работи с 2-годишни деца.

# 355
Здравейте! Моята дъщеричка навърши 2 години преди няколко дни. В речника си има няколко думички-тете /така казва на баща си/, мама, баба, деде и други звукосъчетания, които нямат някакъв определен смисъл-коко, гого и т.н. Думите не са адресирани към някого, а просто ги използва, когато има настроение за това. Изключение прави думичката "Тете"-така възкликва винаги, когато види баща си. Знае, че аз съм "мама", но изключително рядко я използва. Много бърбори, но това е някакво струпване на звукове, а не произнасяне на определени думи. Чува добре, разбира ме идеално когато й се карам или я поощрявам и реагира адекватно. Много е изобретателна в пакостите, постоянно намира начин да заобиколи препятствията и да направи това, което си е наумила. Притеснява ме това, че не говори, имитира ни за някои действия, но не и когато се опитвам да я накарам да повтори някоя дума. Когато й кажа:"Кажи мама!", започва да нервничи и да рита с крачета. След това, когато я оставя на мира, тихичко съм я чувала да повтаря "мама", но някак несигурно, сякаш няма смелостта да изговори думата високо. Накратко, иска ми се да я види специалист и  да започнем да работим за преодоляването на проблема, ако има такъв. Моля за координатите на логопед в София, който работи с 2-годишни деца.
ние сме горе доло на вашата възраст и ходим на логопед в Пловдив ,да видим кога ще почне да има резултат от него  Peace Добре си решила да я заведеш  Peace

# 356
здравейте
детето ми направи 2г и 8м и преди няколко дни бяхме на консултация с 2 логопеда в софия
и двете са единодушни единствено в едно, че детето е много объркано. до 2г, живяло в румъния с бавачка с диалектен български, сега живее във австрия и в градината говорят на немски и дори малко английски, поне вкъщи и майка му, и баща му говорят български. едната каза само да му дадем време, а другата - да почнем да го водим на логопед в австрия. в последните 2 седмици като бяхме почивка и заедно, речника се увеличи от 10 на 50на думи и каза първото си изречение, но въпреки това, за дете на неговата възраст е много малко. аз се обнадеждих, защото имаше желание да повтаря след мен като гледаме книжки
иначе той знае едно 80% от азбуката, изговаря буквите и пише 5-6 от тях. но и двете логопедки ми казаха да не го занимавам с тях. а той просто има интерес и навсякъде в ежедневието открива букви. и формите - триъгълник, квадрат, трапец. явно в някои неща е развит по - напред от възрастта си, за сметка на други, в които изостава
интересното е, че едната логопедка дори се опитваше да ме убеди да го оставя да проговори на немски и чак след това на български. но аз немски не говоря Simple Smile и няма да се разбираме
и така, чакаме сега становище за българския му език и търся логопед тук, който да работи с малки деца, защото обикновено до 3-4 години никой не се притеснява
пожелавам на всички отприщване и страхотно развитие

# 357
  • София
мегало, от това, което съм чела във форума на всички майки в многоезична среда им казват да преминат само на един език, този от градината. Ето един пост на майка от Германия, която преди години постави началото на темите - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31498 , първият пост е неин и към края на поста казва, че е трябвало да премине само на немски.

Аз от вчера попаднах на една терапия на Кастильо Моралес, една майка в друг подфорум споделяше, че е правила на детето си в Германия.
"Кастильо-Моралес концепцията включва общото развитие на сензорно-моторния капацитет със специален фокус върху лечението на орофасиалният регион /гимнастика за устата/. Намерих линкове - http://www.castillomoralesvereinigung.de/Castillodata/English/Ca … illo_Morales.html и тук - http://www.camoc.de/exec/centrum?LID=EN . Доста е интересно, и при първа възможност ще го прегледам. Дали някой друг е чувал?

# 358
мегало, от това, което съм чела във форума на всички майки в многоезична среда им казват да преминат само на един език, този от градината. Ето един пост на майка от Германия, която преди години постави началото на темите - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31498 , първият пост е неин и към края на поста казва, че е трябвало да премине само на немски.

Аз от вчера попаднах на една терапия на Кастильо Моралес, една майка в друг подфорум споделяше, че е правила на детето си в Германия.
"Кастильо-Моралес концепцията включва общото развитие на сензорно-моторния капацитет със специален фокус върху лечението на орофасиалният регион /гимнастика за устата/. Намерих линкове - http://www.castillomoralesvereinigung.de/Castillodata/English/Ca … illo_Morales.html и тук - http://www.camoc.de/exec/centrum?LID=EN . Доста е интересно, и при първа възможност ще го прегледам. Дали някой друг е чувал?

мерси, таня. ще изчета и това. започнах в началото само. но той поне не е суперактивен. в градината казват, че разбира какво му се говори (но според мен може би и просто имитира, той ходи на градина от 3-4 месеца), фокусиран е като прави нещо и е социален и неагресивен. такъв е и извън градината и за това съм спокойна
логопедката каза, че и тук ще ме посъветват да изоставя българския, но не знам дали ще мога. аз също уча немски, но бавно и безславно. работя на английски, а у дома си говорим само на български

# 359
Моля препоръчаите ми детски прихолог и детски невролог в Пазарджик.ГП-то е отказало всякакви направления защото бил малък!

Общи условия

Активация на акаунт