Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 804
  • 760
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Здравейте,
Извинявам се, че нахлувам така в темата без да съм прочела всички страници, но късно ви открих. Става въпрос за племеницата ми. Ясно е, че има проблем, защото е на 2 години и 5 месеца, а не говори абсолютно нищо. Не казва дори мама. Три пъти в седмицата я водят в  "Помпелина". Ще ми е от полза да споделите впечатления от това клубче, ако някой води детето си там.

# 331
  • София
marta7, аз мисля, че трябва да следиш дали говора ще се оправи скоро до 1-2 месеца. Последната част проговарянето е да го правим смислено и в контекста на разговора. Можеш да потърсиш какво сме писали за ехолалията в темата.

Ето то Катина - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.msg15589426#msg15589426
Ето малко от мен - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.msg15594782#msg15594782
можеш да следиш и тази майка _re_ge, тя сега се бори с подобен проблем - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=488285.msg15631891#msg15631891

shoshi, Пумпелина е добро място, но зависи и с времето как ще се оформи състоянието на детето и кои са основните дефиците. С дъщеря ми преди 2-3 години сме имали занимания в Пумпелина, но едновременно с това и с друг логопед и психолог, арт занимания и спорт. Ако детето не ходи на детско заведение, може да го водите и още някъде. Ако ходи на ясла или градина, вижте какъв прогрес ще има за 4-5 месеца. Добър успех има и ПЕКС системата и музикотерапия.
Моят подход беше да заведа детето на консултация при обучителен специалист, за който съм чула добри думи и той, ако ми предложи, че може да помогне в определена област, започвахме. Казвах къде ходим и какво правим и може би специалистите си подбираха допълнителни неща. Не съм я водила на 3 различни места, без да знаят другите специалисти.

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 15:56 от TanyaMG

# 332
  • София
TanyaMG, благодаря за изчерпателния отговор.
Потърсих да прочета нещо за ПЕКС системата, но явно трябва да се прилага от специалист. Предполагам, че логопедите са наясно, ще се поинтересувам. Задължително ли е да се работи си с психолог или това преценява специалиста?

# 333
Здравейте момичета....да споделя и аз притесненията си....моето дете в момента е на 2 и 9м. и започна да говори от около 3мес.Говореше но на негов си език и само отделни думички мама,тати,папа,баба.....От както тръгна на ясла много се промени и започна вече изречения с по 4-5думи да казва.Разказва какво е правил или какво го вълнува.Но това което ме притеснява е че все още не изговаря правилно някои звуци.....дали да го заведа на логопед или с времето се овладяват тези звуци.По-голямото ми дете проговори много рано и на 3год вече си казваше и Р и рецитираше стихчета с по два куплета.Та сега с малкия ми е малко притеснено,с това закъсняло проговаряне.Но пък си мисля че едва от 3мес. започна да говори с изречения и с времето ще се оправят и звуците......дали е така или се самозаблуждавам..... Thinking

# 334
Здравейте,
Имам дъщеря на 3г.1м. , която не говори правилно. По принцип тя доста говори, но проблемът е, че почти нищо смислено не казва. Основно ползва бебешки език. Ако човек се заслуша се вижда, че се опитва да повтаря чути фрази, но подобието с истинските фрази е доста малко. Тя реагира на доста команди от моя страна като "ела", "дай" ,"дай ръка", "стани-седни" и други подобни. За по-сложни неща обаче, реакцията и не винаги е адекватна. Много е общителна и иска да играе с други деца и се усмихва на всеки срещнат по улиците. Решава логически пъзели с подреждане вярно за минути. Не мисля, че има проблем със слуха, защото чува през две затворени врати музиката от любима реклама и тича да я види. Когато иска нещо, тя не ми говори, а просто ме дърпа и ми бута ръката към нещото. Аз й говоря за него преди да й го дам и задавам въпрос например "искаш ли .....?", но тя вместо да отговори повтаря "искаш ли?". Много обича да брой и подрежда разни неща като страници на списание например. Казва вярно и в истинската им последователност числата до около 15. Казва и някои изречения от по две думи като "дай целувка" и "това не е всичко"(чуто от рекламите), но ги казва в произволни ситуации. Обича филми за мики маус и повтаря след анимационните герои някои реплики.
Не мога да определя има ли проблем и не мога да кажа, че тя не полага усилия и все пак се притеснявам не е ли вече голяма за етапа, в който е в момента?

Здравей, доста ми е познато това което описваш. Принципно това повторение диагностирано като ехолалия хич не е хубаво. Както ми казаха - когато се появи ехолалия страда разбирането. В нашия случай споделиха че ехолалията се дължи на желанието на детето за комуникация и невъзможността й поради липса на речник. Но при нас има проблеми и в разбирането докато ти споделяш че разбирането ви е в норма . Определено обаче смятам че имате нужда от консултация със специалист, те по някакъв начин определят кое повторение е ехолалично и кое конструктивно. Поне при нас за два-три месеца ехолаличните пвоторение отсъстъпиха място на по-редки повторения  с разбиране. При вас предполагам може да се говори за забавяне на ескпресивната реч,  което е по-малкото зло, но все пак според мен ви е нужна терапия.

# 335
Стискайте ни палци, и малката тръгва на ясла, дано да се повлия добре сред децата. Д-р Щилянов й изписа Ноотропил, давам й го с доста притеснение, че не е шега лекарство.

# 336
В каква връзка е изписан този Ноотропил? Нещо в изследванията ли има на детето? Ако е само заради това, че не говори....... хм, .... Ноотропила не е сироп за проговаряне  Rolling Eyes

/Този Ноотропил го изписват постоянно - под път и над път  Confused/

# 337
В каква връзка е изписан този Ноотропил? Нещо в изследванията ли има на детето? Ако е само заради това, че не говори....... хм, .... Ноотропила не е сироп за проговаряне  Rolling Eyes

/Този Ноотропил го изписват постоянно - под път и над път  Confused/

По-лошото е,че родителите разчитат  детето от само себе си или благодарение на Ноотропил да проговори ,без  логопедична терапия .

Последна редакция: пн, 12 юли 2010, 13:54 от Bluevelvet

# 338
Именно Bluevelvet, и това го пиша от личен опит, защото и аз съм "разчитала" на Ноотропила да проговори Мири  Sad. Слава богу, навреме го и спряхме, и ми влезе акъла там където трябва да влезе  Wink

# 339
В каква връзка е изписан този Ноотропил? Нещо в изследванията ли има на детето? Ако е само заради това, че не говори....... хм, .... Ноотропила не е сироп за проговаряне  Rolling Eyes

По лошото  е  ,че родителите разчитат  детето от само себе си или благодарение на Ноотропил да проговори ,без  логопедична терапия .
подкрепям и аз това мнение  Peace просто някой родители гледат нещата много на  сляпо  ooooh!

# 340

По лошото  е  ,че родителите разчитат  детето от само себе си или благодарение на Ноотропил да проговори ,без  логопедична терапия .
подкрепям и аз това мнение  Peace просто някой родители гледат нещата много на  сляпо  ooooh!

Нужно ли е да сте груби? Мисля, че никой не пише от хубаво в тази тема. Нито знаете какво точно е положението при малката, нито какви мерки сме предприели за лечение. Мисля, че е редно тук да се подкрепяме, а не да се обиждаме.  Crossing Arms

# 341
Dandi , грешно си ни разбрала. Погледни какво съм те попитала в моя пост - нещо в изследванията ли има на детето? И на база това сме писали за Ноотропила? Именно защото знаем какво е  Peace Къде видя грубост.... защото такава няма...  Rolling Eyes
В поста на Bluevelvet  думичката "родителите" не е насочена към Вас, а към родителите като цяло на такива деца. И е истина. Аз самата също съм минала по този път. И аз имах надежди в този Ноотропил....... Sad, но уви.....

# 342
  • София и там където не се пуши
Dandi просто настръхваме, като чуем Ноотропил, затова така ти се е видяло грубичко. Разкажи  Hug . Много пъти сме го обсъждали.

# 343
Dandi , грешно си ни разбрала. Погледни какво съм те попитала в моя пост - нещо в изследванията ли има на детето? И на база това сме писали за Ноотропила? Именно защото знаем какво е  Peace Къде видя грубост.... защото такава няма...  Rolling Eyes
В поста на Bluevelvet  думичката "родителите" не е насочена към Вас, а към родителите като цяло на такива деца. И е истина. Аз самата също съм минала по този път. И аз имах надежди в този Ноотропил....... Sad, но уви.....

И аз никъде не видях някой някого да е обиждал. Не знам защо Данди се засяга. Една от майките съм на чието дете бе предписан ноотропила и то от доц. Стамболова от софия . Жената обаче ни каза  ДА НЕ ГО даваме преди детето да навърши три и половина и освен това задължително да сеприлага в съвместна работа с логопед . Синът ни беше диагностиран с забяване на екпресивната реч водещо до аутистични симптоми. Доцентката не  ни посъветва и за никакви по специални изследвания, каза и че невролог бил излишен за сега. Понеже това беше като стана синът ни на три години имахме половин година време и изровихме много информация - всеки се притеснява от серизността на лекарството. Стигнахме до извода че наистина много лекари го предписват с лека ръка , а неговото прилагане започва да се отрича и то от много специалисти и в БГ и в чужбина . И Пепи и Блувелвет натъртват именно на това- за което ги поздравявам и подкрепям.

Ние се отказахаме да го даваме на детето си. Търсим друго решение - логопед - психотреноьр и за сега успешно.Чудя се как д-р Щилянов го е предписал на такова мъничко дете ...

# 344
Може би реагирах малко по-остро, но ми стана болно как правите квалификации за родителите, без да познавате конкретния случай. Ние родителите не сме лекари, не можем да имаме всички нужни познания, затова се доверяваме на това, което ни кажат специалистите. Някои от нас сме облагодетелствани, че имаме достъп до интернет, знаем езици и можем да си намираме нужната допълнителна информация. Но какво правят другите - ами "слепи" са, ако трябва да включа изказването по-напред, и то не защото не искат да помогнат на детето си или вярват в чудеса, а защото не знаят какво друго могат да направят.
Да разгледаме и другата страна на нещата - "тази терапия не помогна на моето дете, няма да помогне и на твоето", "лекарите изписват лекарства с лека ръка, ние, родителите, сме по-компетентни и знаем повече" - може и така да се получава в някои ситуации, но всяко дете и всеки случай са различни.
За Ноотропила - запозната съм за какво иде реч /най-малкото и аз съм пила лекарство със същото активно вещество за мой проблем/ и засега го давам, макар и със свито сърце. При малката има и други проблеми, освен говора, затова съм склонна да го давам. Засега. Но това не означава, че разчитам на него като на чудо, а като на "рамо" на основното лечение.

Общи условия

Активация на акаунт