Трудно проговарящи деца - тема 2

• 111 905
  • 760
  •   1
Отговори
# 375
  • София
mom , написах горния си пост в подкрепа на твоя, а не за да те оборя  Hug.Както казах и преди харесва ми мисленето ти  Wink

Не мога да споделя имена на специалисти.Всъщност мога  Blush д-р Литвиненко и една невроложка с буквата Б и започваше името на частна практика са невролози, но категорично ми казаха, че не е аутизъм - да пие ноотропил.Единия невролог изписа сироп, другия на хапчета.Проф. Матанова също изрази съмнение, психоложката от ДГ също.Но всички те не са специалисти по аутизъм.Д-р Литвиненко е специалист по ЕПИ, и следващата седмица ще водя при него другото си дете за често главоболие.Проф Матанова ми помогна неимоверно много, даде ми невероятни насоки за работа, и пак бих го завела при нея.Не им се сърдя, че изразиха съмнение, това са видяли това са казали.Може би са имали намерение да ме успокоят и да ми дадат надежда - незнам.Факт е, че наистина има единици добри специалисти.Наистина майките имаме нужда от надежда, и е трудно хем да ни успокоят, хем да ни мотивират.А и ние чуваме понякога само това, което искаме да чуем.Чудим се кого да обвиним, и за какво да се хванем  Rolling Eyes И е нормално, но се мотивираме все някога и се справяме  Wink

Когато изразиха съмнение специалистите, че не е аутзъм вероятно са имали съмнение за друг тип психично заболяване - например шизофрения, или умствено изоставане, а аз чух само съмнение, че не е аутизъм и нищо друго.Реално той си имаше тогава, и още си има изоставане, надявам се да не е шизофрения или олигофрения, но и с течение на времето симптомите се променят, движение в отделните критерии също има, но все още си седят основни дефицити.

Както много пъти тук сме обсъждали не е много важна точната диагноза, а е много важно да намерим основните им дефицити и да намерим начин да ги коригираме независимо от това каква диагноза имат.И е много важно да намерим индивидуалният подход към детето.

Последна редакция: нд, 18 юли 2010, 08:13 от Катина

# 376
  • София
Мисля си, че всяко дете, което тръгва на детска градина и майката вижда няколко аутистични симптоми, трябва да бъде консултирано със специалист, който издава медицински заключения. Това са тези документи, валидни пред ТЕЛК комисиите. В почти всеки областен град има такъв специалист. А с най-много опит при деца са в детската психиатрична клиника "Свети Никола" в София.

Не е редно едно дете да тръгне на детска градина и да не се знае какво му е състоянието, това не е добре за детето. Например подхода е един, ако от "Свети Никола" кажат, че детето има "разстройство в експресивната реч" и друг, ако кажат "генерализирано разстройство в развитието". При първият случай трябва да се търси добра детска градина и детето да се остави самостоятелно /само с логопед/, при вторият подкрепа от всички предвидени специалисти - ресурсен, психолог, логопед и специално отношение към детето. Не правим добро за детето, ако му осигурим ресурсно подпомагане в детската градина, а то има възможност да се справи самостоятелно.

Едно дете е добре най- късно около 4-5 години да започне да посещава детска градина, за да може да се адаптира към училището, т.е по това време най-късно трябва да се направи и тази консултация. Консултацията много помага и на семейството.
Нашето дете го заведохме в Свети Никола на 3,5 години, защото аз исках да разбера тя за каква градина е. После го заведохме малко след 5 години по настояване на държавната детска градина. Защото в държавната градина не искаха и не знаеха как да работят с нея и я обявиха за необучаема. Втората консултация я направихме при друг специалист и не споменавахме какво са ни казали първият път, за да не се влиаят мненията им. И благодарение на тези консулнации взехме правилно решение за нашето дете.

А пък времето до 5 години е много важно и трябва да го научин на много неща сами и с помощ от специалисти за работа с деца в ранна възраст 2-4 години.

Последна редакция: нд, 18 юли 2010, 09:11 от TanyaMG

# 377
аз на въпороса на Ikea гледах да съм максимално кратка, хич не ми се искаше именно тук да засягам симптомите на спектъра. Темата си е за трудно проговарящите деца, и ако говора на едно дете се забавя всеки родител трябва да е наясно че СИ ИМА причина, понякога лекопреодолима, понякога не толкова приятна. Важно е да не си лягаме на ухото че не виждаме това или онова обезпокоително, да не слушаме честите съвети на бабите че на дететнцето нищо му няма, да не се опираме на гледната точка на голяма част от педитата че примерно на момченцата развитието на говорния център се забавяло ( кактото и да значи това ... ) За мен винаги трябва да се потърси квалификцирано мнение , дори не трябва да се задоволяваме само с едно такова. Ние родителите не бихме могли да диагностираме детето си. Те и психолозите които сме посещавали също не можаха ни дадат адекватна диагноза - толкова много се  успокояваха че не бил типичен аутист - дори по едно време от толкова ходене със съпруга ми почнахме да си правим квалификационни портети на специалистите  кой колко опит има, от коя школа е и подобни. Ta aко има забавяна в говора трябва да се потърси и намери подходящата терапия , а с нея може да се преодолее всичко при обикновенните деца и да с епостигне страшно много  за децата от спектъра.

Последна редакция: нд, 18 юли 2010, 20:38 от _re_ge

# 378
Май е крайно време и аз да си изплача мъката тук.

Синът ми е на 3 години и 2 месеца. Говори като дете на година и половина. Има двайсетина думи в речника си, къде повтаря, къде сам инициира да ги казва, но не говори. Яд ме е, че не взех мерки още преди една година, успокоявах се, че ще мине, че просто си е такъв, че децата са различни, че на еди кой си детето проговорило по-късно... не правете като мен! Груба, много груба грешка, която не мога да си простя. Другото, което не мога да си простя е че не му обръщах достатъчно внимание, че се прибирах от работа и вместо да седна да му прочета книжка, да играя с него, пусках двд-то и така имах време да пусна пералня, да сготвя или нещо от сорта. Не знам дали това е главната причина детето ми да има проблеми, но определено е грешка и то голяма.

Ходи на ясла, частна. Напредък дори да има от там, е минимален.
В неделя го водихме на логопед и психолог. Те смятат че има СИД и проявява аутистични черти.
В момента се опитвам да налучкам точния път и подход.
Изчетох и двете теми, и много други неща прочетох, главата ми бъка от информация, имам чувството, че всеки момент ще превъртя.
По-късно мога да опиша какво точно прави/не прави детето ми.
Трябва да работя, а нито мога да мисля за друго, нито мога да се концентрирам.

# 379
Здравей Julie!
Първо за да намериш точния подход за детето ти трябва ти да се успокоиш малко. Спри да четеш поне няколко дни, защото и аз така бях четях, гледах клипове и в един момент имах чувството, че ще се побъркам. За аутистичните черти най-добре могат да ти кажат в "Св. Никола" ако можеш веднага си запиши час и отиди там. Те ще те насочат в каква насока да работиш с детето.
Желая ти успех и като се успокоиш ще чакам да пишеш.

# 380
zzssa, да, това ми казаха логопедът и психологът - да отидем в св. Никола.

Четенето в нета освен побъркващия ефект, ми помогна да разбера много неща, да се осъзная, да спра да отричам.

Деси е повторила 100 пъти, че когато на 2 години детето не прави изречение от 2 думи има проблем, защо не съм видяла това миналата година...

Относно моториката на детето. Общата е ОК, според мен, скача от място напред, лови топка, рита топка в движение, качва се по стълби без опора, катеренето по катерушки е малко проблемно, но това е защото аз като една майка орлица съм треперела до него...
Фината моторика е зле, не рисува, а драска, не знам дали може да реже с ножица, защото никога не съм давала...  Confused Една приятелка веднъж ми каза, че аз не искам детето ми да порасне, че не му давам и може би е права...  Sad
Относно храненето - ужасно е. До към 2 годишна възраст ядеше достатъчно неща. После - край. В момента яде филии със сирене и масло, шунка, филии с лютеница, сандвичи с кашкавал, понякога таратор, но без краставиците, понякога ябълка, понякога банан, обича сладки неща - сладки, торти, шоколад, но аз ограничавам тези неща. В яслата твърдят че яде, на обяд само супа, и то само водата от нея, ако попадне в устата му морковче, месо или нещо подобно - плюе.
Говоренето... уф  Confused Знае кой кой е в нас - нарича ни както трябва, мама, тати, кака, баба, дядо. Повтаря след мен мама Юлия, кака Теди и т.н. Знае, че чао значи да си ходим, казва сам чао, след подсещане казва и чао, бабо, чао, дядо и т.н. Знае че има нос, уши, очи, крака, ръце, сочи ги. Вчера сам дойде при мен, показа ми ушите си и каза "уши". Когато иска нещо, вода например, го карам да каже "дай вода", след малко го повтаря, но с писъци.
Не понася да му се дава тон в живота, да му се казва какво да прави. Не взима участие в заниманията в яслата, днес говорих с жената, която се грижи за него, според нея и не може, и не иска да се включва. Иначе се радва на деца, иска да играе с тях, но иска той да определя, а не да следва инструкции. Разбира като му се говори, но не винаги изпълнява. Като ходихме при логопеда, тя нареди няколко карти и му каза "Анди, дай ми колата", той се разписка веднага. Тя пак му каза да й даде колата, той взе картинката, смачка я и тогава я даде...
И други такива разни неща, не се сещам за сега нещо съществено.

Какво правим ние с баща му сега. Вкъщи телевизор не се пуска вече. Всяка вечер някой от нас се занимава с него, защото като сме двамата става калабалък. Четем книги, рисуваме, гледаме карти от линковете в първия пост на темата. За съжаление той вечер е изнервен и уморен, трудно ми е да го накарам да правим нещо. Вчера взех блокчето, нарисувах аз едно кръгче, той взе молив, нарисува кръгче, разбесня се, надраска го, хвърли всичко по земята - книги, листа, моливи...  В такива случаи взимам книжки с приказки в стихотворна форма и му чета, много му харесва, слуша ме и не беснее. Сутрин е по-добре, сам носи нещата и иска да рисуваме, но аз пък нямам много време, вчера полуоблечена четох приказки и закъснях за работа. Това, което забелязвам е че след като няма телевизия той постоянно търси нашето внимание и мъкне книжки и играчки. Брои сам до 10  Shocked Честно, хич не ми се връзва с останалото му речево развитие. Баща му твърди че разпонава цветовете, на мен не ми се вярва. Въпреки че вчера го питах кой е жълтия молив и той го посочи.

Ох стана много дълго. Но пък пишейки си събирам мислите в главата.

# 381
  • София
Здравей Julie,

Вече има много неща написани в нета, сигурна съм, че ще намериш инфо и ще прецениш кое е най-добро за детето ти, ще се мобилизирате и ще навакса.  Praynig
От това, което си написала си мисля, че в детската ясла трябва повече да работят с детето - не е възможно едно дете да е оставено от 9 до 18,00 да си прави каквото иска, а после родителите да се чудят кога да го научат. Ето това с моливите и те могат да го направят, ще го мотивират, ще му обяснят. Никое дете не се ражда научено. За храната също - за да се развива ума, детето трябва да яде. Дъвченето подпомага и говора. Дават ли му нещо друго в яслата или кара само на течността от супата и хляб?
Ако отидете в "Свети Никола" и ви кажат, че детето няма аутизъм или генерализирано разстройство, трябва да намериш място с учителки, които ще развиват детето, щом е на целодневно обучение.
Пиша ти това, защото ни семенихме 3 градини - към държавната не сме имали особени очаквания, те пък и съвсем не се постараха, после бяхме в една частна, която повече приличаше на ясла за деца 2-3,5 години. Там имаха известно желание, но по скоро постоянно намираха причини - плюс таксата, да включим логопед, да включим психолог, ама колко е трудно детето... А съм ги виждала, че заниманията им бяха 30 мин. и през другото време децата се гонеха и викаха, просто се оставяха на самотек и се гледаше само да не се наранят. А в последната ни частна градина се занимават, всяко дете трябва да овладее материала, особено сега през лятото са по-малко деца и се наваксва, разходките в парка не са само да се изморят, а се сравняват листа, мерят се дървета, правият хербарии. Заниманията вътре не са да се гонят и кой-кой затиснал, а скачат с топки, имат баскетбол, играят на дама, пълзят, правят кораби и играят на пирати. Въобще и от детските градини е много занемарено обучението и родителите трябва да го оценяват.

И да допълня, че издателство Просвета имат пособия за детската ясла 2-3 годишни деца, ето ги тук - http://www.prosveta.bg/?go=books&p=category&categoryId=3 … d=0&_typeId=0 и в яслите трябва да работят по подобна програма с децата на тази възраст, а не да чакат да ги преместят в градините. Ние си бяхме купили тези книжки, включително и книгата на учителя, за да придобием опит и в семейството научихме детето на нещата в тях. Според мен са добра и синтезирана основа.

Успех!

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 12:27 от TanyaMG

# 382
TanyaMG, проблем с дъвченето няма - дъвче солети и други твърди неща. Може, но не иска. Дават му и други неща, да, закуските ги яде, но от манджи бяга с двеста.

В яслата ще бъде до края на месеца, а от септември почва в държавна градина, което направо ме плаши, нямам финансовата възможност да бъде в частна, предпочитам тия пари да ги давам на логопед да се занимава с детето индивидуално.

Бях забравила, че директорката на сегашната ясла е логопед, тя го познава, има наблюдение от почти година, мисля да направя и при нея една консултация.

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 12:38 от Julie

# 383
  • София
Да, при много деца е така, ядат солети, хляб, т.е дъвчат, но храни с 2 вида консистенция не ядат. И при дъщеря ми беше така и на въпроса дъвче ли, аз си отговарях да - солети, бисквити, хляб. Говора доста се подобрява, когато започнат да ядат супа, мусака, ориз - ето това бяха първите храни тип обща храна, които прояде дъщеря ми. Всеки ден да яде ябълка, банан. А и мозъка и организма се развива от разнообразната храна. И едно от условията е детето да яде от всички хранителни групи. Естествено и специалистите са важни.

# 384
Ясно, разбрах те, лошото е че той наистина никак не иска  Confused Слагам му като седнем да вечеряме от всичко, което ние ядем, но или рови само вътре, или бута чинията настрани, но аз не губя надежда  всяка вечер предлагам.

# 385
Аз съм решила да заведа малкия при доцент Иван Иванов в Пловдив тъй като в Пазарджик няма невролози..А този център Св.Никола в София ли е ??Някои има ли телефон за връзка??
Благодаря предварително....

# 386
Julia аз успях да излъжа моето дете да започне да яде храната която аз и готвя докато гледа някое детско /макар да знам, че не е правилно/, но така тя свикна да дъвче храната и тотално спряхме пюретата, защото по едно време само това искаше да яде и въобще не си правеше труда да дъвче.
ikea  това е Детско- юношеската психиатрична клиника "Св.Никола" тел. 02/ 923 03 75

# 387
Филмчетата вършеха работа преди половин година, отдавна вече не вършат работа, иначе бих прежалила половин час за да му пробутам някоя свястна храна. Той просто не иска дори да пробва други храни, такъв регрес има относно яденето, че направо страх ме хваща. Скоро му правих и кръвни изследвания, по моя инициатива, перфектни бяха, хемоглобина му е ОК, чак се чудя как е възможно при тая храна, която яде.

# 388
Julie, не се притеснявай, всичко ще си дойде на мястото. Много е хубаво, че ще ходи на градина детето.
Бяхте ли на невролог? Изключихте ли възможността за дисфазия?

Днес сутринта мина първата ни консултация с психоложката. Бяхме там с двамата малчовци и мъжа ми. Консултацията беше под формата на интервю, аз разказвах, тя задаваше въпроси. Следващият път ще се опитаме да го оставим сам с нея, а аз да съм в коридора.
Препоръча ни преглед при фониатър и невролог, за да се разбере дали става въпрос за дисфазия, която може да се види на ЕЕГ.
Понякога дете с дисфазия проявява черти на дете от спектъра, затова е много важно да се произнесе невролог.
Със сигурност ще започнем работа с логопед, дори имаме препоръка. Радвам се, че тръгнахме нанякъде.
Моля се да ни намерят място в логопедична градина, частните са безобразно скъпи.

# 389
Сега ще ходя да чета за дисфазия  Blush

Общи условия

Активация на акаунт