Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 768
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
  • София
сладко пате, утре или другиден ще я опиша.
Лека нощ

# 586
  • София
Споделям играта:
Музикалната подготовка беше Моцарт на уредбата и чучулигите в winamp. Чудех се дали няма да е изнервящо, но се оказа много приятно. Все едно сме няколко века назад, в градина, на балкона свири оркестър, а в клоните пеят чучулиги. От Моцарт използвах от Great colection, диск 1.

А играта е следната, ето конструктора магнити

Сложих всички топчета на дъската и и казах, че са риби и да ги лови с една част от конструктура.

Така се тренира зрението, финната моторика и захвата с три пръста, които е основен за писането. Улова се слага в купичка. Също сложих пясъчен часовник с време 1 мин. и й казах да се състезаваме за една минута коя ще хване повече. Така се ориентира във времето и тренира броене.

Ето го захвата отблизо.

-------------
И още нещо да ви кажа, че водих май месец детето в 2 галерии и му се отрази добре. Чудех се дали да пиша, миналата седмица ме подсетихте и за други неща, свързани с рисуването. Ето статията - http://threetoseven.wordpress.com/2010/08/20/grafic/ . Най отдолу съм сложила и наши домашни работи.

# 587
  • София
Здравейте,

Много хубава тема, толкова интересни неща прочетох и продължавам да чета...

Моят син е на 2,3г. вече доста приказва. Прави и по-сложни изречения, но не изговаря правилно думите. Още не казва някои звуци и ми се иска да поработи с логопед. Знам, че повечето хора ми казват, че е нормално, но спред мен винаги има полза от такива занимания. Моля да ми препоръчате подходящ логопед в София, който да работи с мали деца.

Много благодаря.

# 588
Винаги има полза от работата с логопед, даже да няма болести, само за да се ускори напредъкът на детето.  Grinning За адреси, други ще кажат.

# 589
Привет и от мен, ако може да се включа във вашата темичка Hug

Притесненията ми са свързани с дъщеря ми, която има доста беден речник от около 20 думи, който почти не се увеличава от няколко месеца. Единственото изречение, което прави от 2 думи е "мамо, ка - за мамо дай ръка" и "мамо, да" - за мамо дай вода.
Колкото до общото й развитие, разбира всичко. Понеже тя в момента е при баба си за лятото, тя я заведе на логопед в Разград, който като разбрал, че е само на 2 години и въобще даже не я е прегледал. Затова попитах една моя позната, която ходи на логопед, какви упражнения се препоръчват и от изброените от нея, в т.ч. и за развиване на фината моторика и дъвкателните умения и Диди единствено я домързява понякога да дъвче, докато се храни, и другото, когато я помоля от купчинка с камъни, например, да взема и да хвърля по едно във водата /с два пръста/, бързо й омръзва и започва да загребва с шепи.
Предполагам, че това поведение може и да е нормално за нейната възраст /и аз късно съм проговорила/, но скоро ситуацията е вероятно да се усложни, тъй като ще се местим в друга държава и там тепърва ще се сблъска с напълно непознат за нея език.
Какво можете да ме посъветвате? Като се върне сега в началото на септември при нас, при отпътуването ни, да я заведем ли на логопед или на друг специалист? И дали еднократно или максимум двукратно посещение би било полезно?
Кой варненски специалист бихте ми препоръчали евентуално?

Много ви благодаря предварително  bouquet

# 590
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
Привет на всички!

Отдавна не съм писала, но реших че вие най-добре ще ме разберете и откраднах малко време от обедната почивка!
Моят син, както бях споделила преди известно време, е с изоставане в речевото развитие. Ходили сме в Александровска в резултат на което посещаваме веднъж седмично логопед и ходи в логопедична градина. В началото на лятото уж имаше напредък, но от две седмици силно започва да ме притеснява.

Изненадващо не само, че спря да се опитва да сглобява правилно изречения, спря интересът към занимания като рисуване, лепене и тн, но най лошото е че започна да ЗАЕКВА. Много ми е болно и колкото и да не ми се иска, и да знам че не е редно, не спирам да се обвинявам. Като го видя как се мъчи да върже думата и се опитва да се съсредоточи за да я каже, навеждайки силно надолу главата, направо ми се насълзяват очите. С таткото се разбрахме да не му казваме, че заеква а просто, че му е трудна думата и се опитваме да го накараме да говори /колкото му е възможно/ бавно и спокойно, но честно казано незнам кой и какъв е правилния подход. Четох доста, но ще радвам ако има и други минали през такъв етап, да споделят съвети за реакция спрямо проблема. Другото, което много ме притеснява, е че е доста нервен.

В момента си е в къщи - гледа го баба му, а вечер е с мен и баща му. Ваканция е и от логопеда и от градината до началото на учебната година. Края на тази седмица ще го заведем на морето, което безкрайно обича и силно се надявам да му се отрази благоприятно и да се поуспокои, а и аз да имам повече време за занимания с него.

Благодаря, че ме изслушахте и ще се радвам на съвети!

Галче - задължително минете през логопед тук преди да заминете - той най-добре може да ви даде посока! Обекновенно, ако има проблем то той няма как да се реши с едно или две посещения! Успех!

Последна редакция: ср, 25 авг 2010, 13:45 от lika

# 591
Галче, моят съвет е да отидете на обследване в България, преди заминаването ви просто, за да знаете какво мисли логопеда по този въпрос. Два сеанса нищо няма да променят, с децата се работи дълго, с години (тези, които имат действителен проблем). Но, когато пристигнете в другата държава (коя е тя ?), заведете детето там на логопед, ако там ще ходи на училище - това много много ще и помогне в изучаването на новия език. В този случай, вие ще трябва самички да я занимавате с българския у дома, понеже тя ще прогресира добре с чуждия език.

# 592
Галче, моят съвет е да отидете на обследване в България, преди заминаването ви просто, за да знаете какво мисли логопеда по този въпрос. Два сеанса нищо няма да променят, с децата се работи дълго, с години (тези, които имат действителен проблем). Но, когато пристигнете в другата държава (коя е тя ?), заведете детето там на логопед, ако там ще ходи на училище - това много много ще и помогне в изучаването на новия език. В този случай, вие ще трябва самички да я занимавате с българския у дома, понеже тя ще прогресира добре с чуждия език.

В Канада ще се местим, а разбрах, че там не се работи логопедично с деца до 3 години, затова и аз искам насоки оттук с какво да я занимавам /игра, стимулиране/. когато отидем там и навърши съответната възраст.

Можете ли да ми препоръчате логопед във Варна, който се занимава с 2 годишни деца?

# 593
Късно започват наистина. Аз си помислих, че ще пътувате за Франция, където сега ги вземат от двегодишна възраст. Ще трябва да работите самички с детето, няма друг начин. Confused

# 594
Галче, пробвайте да направите консултация в Карин дом...

# 595
 lika, ние също ходим на логопед, но тя ни посъветва да не даваме детето в градина, а да търсим други начини за социализация. И то не защото имаме някаква тежка диагноза, а защото детето е по-емоционално, чувствително и се повлиява най-добре от семейната атмосфера. Според логопедката ни градината може да окаже негативен ефект при някои трудно-проговарящи деца. Възможно ли е да е преживял негативна емоция, да го е обидило някое дете, че не може да говори, че не е като останалите?
Само предположение...

# 596
Здравейте и от мен момичета,

Чета ви, и ето дойде времето да поискам съвет от вас. Моето момче скоро ще стане на 2, а в речникът му има само "мама", "тата" и "баба". Все ми казват да не се притеснявам, но някак не мога да не го правя, особено наблюдавайки връстниците ни.
Освен това наблюдавам, че става доста нервен, когато остава неразбран от околните. Време ли е да се намеся с професионална помощ?

Благодаря!

# 597
Да, моментът е дошъл.  Grinning При липса на някаква друга патология изоставането с говора не впечатлява лекарите до навършване на 3 годинки, но, намесата на логопед (ако имате средства за това) ще му бъде от огромна полза, за да настигне връстниците си. Но за притеснения няма почва за момента, ако детето се развива нормално във всички останали отношения. Анаморф, която пише в тази тема беше в подобна ситуация и детенцето и проговори за много кратко време, та чак надмина връстниците си  Heart Eyes Успех и на вас.

# 598
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
mom - да си призная, не мога да кажа дали не е имало някаква такава ситуация. Нали не е с мен цял ден! силно се надявам смяната на обстановката да му се отрази благоприятно.
За детската - исината е, че детската му се отрази добре, но ще видим тази година!

# 599
И на мен ми е леко притеснено относно градината.Утре ни е първият ден и ми се е свило сърцето как ще се справи.Започна да говори,прави леки стъпки като казва вече изречения,но не е достатъчно.Дано всичко е наред .

Общи условия

Активация на акаунт