Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 185
  • 760
  •   1
Отговори
# 675
другото дете говори, нашия на китайски.
Joy
И мойта това което говори ще кажеш говори на китайски ама съвсем сериозно, мъчи се милото да каже нещо не и спира устата кара се ама излиза даже не китайски ами мандри по скоро Joy Joy Joy

# 676
Това изказване на аутизма би трябвало да се отнася до периода на бременост, нали така ?  newsm78

другото дете говори, нашия на китайски.
Joy
И мойта това което говори ще кажеш говори на китайски ама съвсем сериозно, мъчи се милото да каже нещо не и спира устата кара се ама излиза даже не китайски ами мандри по скоро Joy Joy Joy
Абсолютно  Joy hahaha
Днес дори учителят в градината ни се оплака, че не можел да разбере какво му говори (той си мисли, че е на български  Mr. Green), все било "ляляля" и много мелодично звучало  Sick

# 677
По повод китайския... Нали знаете какво чуство за хумор имат англичаните - английско...
Та виждаме се с едни приятели преди време. Идва мъжа и вижда малката, разпитва ме за нея, как е, на колко стана... В един момент казва: "О, тя много говори! (той естествено нищо не разбира)" И аз му отговарям: "Да, ама на китайски!"
 Shocked ОООО, и кой от вас говори китайски?  hahaha
Дълго му обяснявах какво имам в предвид   Joy
Скоро след този разговор идва и жена му, разговора се повтори дума по дума  Joy
Сега ме викат от гърнето  Crazy Скоро ще ви разкажа как са и при нас нещата  Hug

# 678
Тук е станало много весело с езиците които владеят децата ни.Явно все още ни е останало чувството за хумор  HugИ аз изчаквам критерийте по които да се водя.И на мен ми е направило впечатление по този повод.Имаме едно познато момиченце с което моето дете си играе.То приказва страшно много,но пък тия игри с ръцете изобщо не го бива

# 679
И на мен ще ми е от голяма полза да знам коя е нормата,която детето ми трябва горе-долу да покрива.Забелязвам,че и е трудно да свързва точки.Понякога се справя добре,но друг път...Вече е на 4.6г.

# 680
  • София
irchick, посмях се от сърце на твой гръб  Rolling Eyes

# 681
Здравейте !
Обещания тест за  фина моторика, е предназначен за специалисти, и  за ориентиране на родителите  какво може и какво  не може  тяхното  дете , така бързо се разбира, върху какво да се работи. Peace

Fine Motor Skills Checklist - 18-24 месеца

Списък на фините умения

Отбележете всички овладени фини умения
1.Построява кула от 4 кубчета
2.Сключва (прихваща) ръце
3.Завършва фигура от три части (кръг, квадрат, триъгълник)
4. Сгъва хартия -  A4
5. Правене на чертички с пастел
6. Обръща спонтанно съд за да извади предмет.
7. Прави хоризонтални, вертикални и кръгови драскулки след като му се покаже.
8. Слага шест големи заоблени клечки в табло за забиване на клечки.

9. Мачка, стиска или опъва/ разтяга парчета глина/пластилин.
10. Поставя  4 пръстена на  пръчка  . http://www.kenguru.bg/language/bg/uploads/img_original/forbabies … 77b4f26e9cc25.jpg
11. Търкаля топка подражавайки.
12 .Загребва с лъжица или лопатка.
13. Да наниже едно топче с големина 2.5см .
14. Хвърля малка топка.

# 682
Подрастващи от 24-36 месеца
Fine Motor Skills Checklist

1.Подрежда 3 кубчета за да формира влакче  или редица вместо влакче
2.Построява кула от 3 до 6 кубчета.
3.Подрежда  пъзел от  3 до 6 части.
4.Разрязва  13см хартия на две.
5.Рисува кръгове, имитирайки възрастен
6.Рисува хоризонтални и вертикални линии имитирайки възрастен.
7.Сгъва хартия на две имитирайки възрастен.
8.Движи ръце в противоположна посока.
9.Движи ръцете в еднаква посока.
10.Държи молив или пастел с палец и показалец (друг пръст)
11.Държи ножиците правилно
12.Прави мостче от 3 кубчета
13.Прави първи самостоятелни скици/проекти.(рисунки)
14.Управлява ръцете и пръстите, като рисува с пръсти.
15.Моделира с глина/ пластилин -оформя, мачка и стиска глина.
16. Групира -подрежда обекти по размер.
17.Слага малки обекти в малка кутийка
18-Посочва с показалец
19 .Забива клечки в работно табло - http://www.rc-airplane-world.com/image-files/72mhz-peg-board.gif  или  мозайка  има всякакви цветни разновидности .
20.Търкаля глинени топки – моделира пластелин
21.Драска с кръгообразни движения.
22.Реже с ножици.Разрязва- 13см хартия наполовина
23.Нанизва  5 до 10 мъниста с големина (1.3см)
24.Разглобява  и сглобява  играчки, които се разделят на части - http://common.csnstores.com/common/products/EDS/EDS1146_l.jpg , http://common.csnstores.com/common/products/EZ/EZ1141_l.jpg
25.Докосва показалеца с палеца
26 -върти копчета (примерно за звука на радио)
27.-Отвинтва капак на буркан за сладко  
28 .Отваря обекти завити в хартия (примерно бонбона)

Последна редакция: чт, 16 сеп 2010, 09:19 от Bluevelvet

# 683
Bluevelvet    Hug Благодаря ти за материалите .
 newsm78 ами от всичко изброено единствено не може да реже с ножица/просто не съм се сещала да го пробвам/ и да отвие капачка от буркан / и това не съм се сещала/  Crazy а въпреки това реч липсва  Thinking 
отново твърдя, че не винаги има връзка между фина моторика и поява  на реч, поне при нас не казвам че при другите дечица е така.

Посещаваме логопед 2 пъти в седмицата половин година вече, няколко посещесия и при психолог имаме. Продължаваме да се борим!

# 684
благодаря за списъка

моето дете покрива 100% от нещата, всичко сме пробвали

но въпреки това изостава с речта

някой има ли определение на статуса 'проговори'. какво точно значи това за едно дете. свързва 5 изречения, рецитира стихотворения или казва 100 думи. покрай мен всеки обяснява кога проговорило еди кое си дете

# 685
мегало  проговорило означава да може да си каже какво иска, да водите разговор та дори и с прости изречения. Или използване на осъзнати думи. Поне аз така си го обяснявам.

# 686
Bluevelvet благодаря!!!
Thomasito,от използването на осъзнати думи до воденето на разговор с прости изречения разликата е доста голяма.
Моето дете например(2г5м) може да си поиска и за ядене,за пиене,да каже кога му се спи и т.н,мога да "разговарям" с него,като той ми отговар с 1,2 или 3 думички свързани съвсем смислово,но в всъщност той е много далече от нивото на повечето му връстници.
Сега остава някой да ни разясни кога точно се смята,че едно дете е проговорило  Simple Smile

# 687
Bluevelvet  благодара и аз.Захвата при нас на молив и каквото и да е било не е такъв когато рисува ,иначе останалото го може за 24-36 месеца.Освен всичко изброено знае да брои от 1 до 10 и около 10 букви от азбуката ги знае и ги разпознава много добре(това заради самият звук как се изговаря ,не че умирам от желание да ги знае  Confused).За казване,когато е на зор ,всичко си иска,но разговор почти няма.

# 688
всичко от списъка го можем/в графата до 36м сме/,освен ножицата,но не съм я дала нарочно,че ще се случи война между двете ,въоръжени с ножици #Crazy #Crazy

но!и при нас е далеч разговора
когато питам ми се отговаря/друг е въпроса,че малко хора разбират за какво иде реч,понеже в,,ж,с,ф,х,щ липсват/
но до момента ,в който ми пеят песни,или разказват свободно случка от деня има много да се желае още Praynig Praynig

от понеделник са на градина,сами в изцяло португалска среда,и макар да познават езика,и макар дори да ползват отделни думи/хляб,вода,тоалетна... са само на пт/,сега най-много ме е страх да не замлъкнат пак,докато проговорят и втория език  Praynig Praynig

# 689
Ние сме далеч от 100-те процента на този тест. Дребните неща ги манипулира много успешно и реди всички предмети в редички и на равни разстояния един от друг (типично аутистична черта), но с имитацията не сме на ниво. Скоро ще знам по-точно до каква степен изостава, осбследването му ще е скоро.Забравих да кажа, че момъкът ми е на 3 навършени.

Общи условия

Активация на акаунт