Трудно проговарящи деца - тема 2

• 110 762
  • 760
  •   1
Отговори
# 60
  • София
 keitlin_, много е трудно да работиш с такова дете, иска невероятно отдаване.  За това аз много ценя няколко майки от темите, които знам какви усилия са положили, за да напреднат децата им. Също са и малко специалистите, които могат да мотивират майката и да й покажат.
Ако майката не се мотивира няма как детето да напредне. Но пък хората могат да имат приличен живот и с по-обикновени професии, дори и само със знанията до 4-ти клас. От една страна шанс на детето е, че живее на село и там може да си напарви живота без много нужди от знания. Може да отглежда бие зеленчуци или животни и т.н. За това си мисля, че е важно да бъде честен човек и да различава добро от лошо.

Ох сега се сетих за един човек от село, който почина млад на окло 45-50 години, беше с лека умствена недостатъчност и правосъдната система през няколко години го затваряше, например защото взел 2 кокошки. Цялото село знаеше, че той е нещо като изкупителна жертва, хората имаха добро отношение, даваха му да пасе овцете, но си отиде млад, сигурно от престоите в затвора. За това е много важно да научим децата си да се пазят и да имат добра самооценка.

# 61
Само да попитам ,към 5,6г.ли трябва да казва правилно буквата  р.Благодаря предварително.  bouquet

# 62
  • Варна
Само да попитам ,към 5,6г.ли трябва да казва правилно буквата  р.Благодаря предварително.  bouquet

Grinning Някои така и не се научават, но не смятат това за дефект.
Обикновено се работи с логопед. Wink

# 63
Звукова онтогенеза

Ранна онтогенеза

2-3 год.възраст  - Ф,В,Т,Д,К,Г

Средна онтогенеза

3- 5 год. възраст - С,З,Ц,Ш,Ж,Ч,

Късна онтогенеза

5-6 год възраст -Л,Р

* онтогенеза  -  развитие

# 64
  • София
Звукова онтогенеза

Ранна онтогенеза

2-3 год.възраст  - Ф,В,Т,Д,К,Г

Средна онтогенеза

3- 5 год. възраст - С,З,Ц,Ш,Ж,Ч,

Късна онтогенеза

5-6 год възраст -Л,Р

* онтогенеза  -  развитие
И само като малка добавка или по-скоро уточнение трябва да се каже -това са сроковете за развитието В НОРМА. Т.е. закъсняване/изоставане от тези срокове е притеснително, ако надхвърля 6 месеца и/или е съпроводено и с други проблеми.В интервалите на самите възрасти е необходима цялостна и компетентна оценка на развитието, за да може да се твърди края на периода че има проблем.
С други думи, ако смятаме,че това е и отговор на въпроса, за това дали е нормално на пет и половина години да не може да се произнесе вибрационно звук Р-Да нормално е. В случай, че в артикулацията обаче се включва меко небце, гърло или устни,както и ако  Р се заменя системно с друг звук-е необходимо да се направи консултация и евентуално да се започне терапия.

# 65
  • София
keitlin_, всичките си летни ваканции съм прекарала в едно монтанско село.Не вярвам много да са се променили оттогава нещата.Може би шанс за детенцето е да имат родителите му постоянен достъп до интернет, и огромно желание да четат  Thinking.Дано могат да си позволят интернет, а ние ще помагаме колкото можем  Rolling Eyes

# 66
Попадна ми някъде, че има връзка между говоренето и храненето. моля, обяснете ми.
Моето дете е на 1 год. и  8 мес.Казва мама, тати, кака, бати, баба, чичо, леля, мечо, не, няма, етю, еля и Мани /за името си/, алю, бебе, бувка,мокро, повтаря и думи, които е чула от нас, къде цели, къде на срички, имитира куче и котка, обръща се към роднините правилно. Но не съставя никакви кратки изречения. Притеснява ме, защото наскоро отключи лека форма на епилепсия /след поставена ваксина/ и се страхувам това да не окаже влияние на интелектуалното й развитие. Да се консултирам ли с логопед?

# 67
  • София
Здравейте!

Радвам се, че намерих тази тема! Simple Smile

Имам дъщеря на 2.2г. От мн малка говори, но неразбираемо за нас. От около 2-3 месеца вече повече й разбираме - думи, понякога кратки изречения, но само и единствено на бебешки. От време на време си превключва на нейния си език и тогава дори и аз не й разбирам. Вкъщи се гледаме, заради често боледуване в ясли, гледам да й предоставям различни типове играчки - обича да реди пъзели, с пластелин се занимаваме редовно, с темперни боички я оставям да рисува, такъв тип игри са й занимателни. Но колкото и да й повторям, че Дядо Иван не е Дядо Мам, Митко не е Нико или Вода не е Ба ( и от сорта още много такива примери), тя си държи на своето и дори се сърди, като я поправям!
Рано ли е за логопедична консултация или ни е време?!

Благодаря предварително! Simple Smile

# 68
  • Варна
Здравейте!

Имам дъщеря на 2.2г. От мн малка говори, но неразбираемо за нас. От около 2-3 месеца вече повече й разбираме - думи, понякога кратки изречения, но само и единствено на бебешки. От време на време си превключва на нейния си език и тогава дори и аз не й разбирам. Вкъщи се гледаме, заради често боледуване в ясли, гледам да й предоставям различни типове играчки - обича да реди пъзели, с пластелин се занимаваме редовно, с темперни боички я оставям да рисува, такъв тип игри са й занимателни. Но колкото и да й повторям, че Дядо Иван не е Дядо Мам, Митко не е Нико или Вода не е Ба ( и от сорта още много такива примери), тя си държи на своето и дори се сърди, като я поправям!

Не съм специалист, но според мен детето няма проблем. Опитай се да не я поправяш постоянно, по-скоро ако ти заговори на бебешки се направи че не я разбираш за да се постарае да изговаря както трябва. Мисля че яслата ще помогне. Peace

# 69
Здравейте!

Абсолютно същият е проблема и при нас.Даже водата нарича по същия начин"ба".Момъкът е на 2 години точно. Половината от думите , които казва са разбираеми за всички. Останлата половина звучат бебешки и го разбирам само аз. Прави изречения от две , три думи. наскоро забелязах ,че използва и 1,2 /предлога-"в" и "при"/точно на място.Приттиснено ми е обаче , че му липсват все още звуковете "Ч" , "Ц"...Фината моторика е добре развита. Покрива някой изисквания за 3 годишни.Трябва ли да търсим логопедична помоЩ? Моля за мнението ви.   bouquet
Следя темата от самото начало.Имам причина -Един  проблем/сериозен/ забелязвам у  приятелско дете, но смятам , че не е редно тук  да го споделям аз.

Последна редакция: вт, 02 мар 2010, 08:29 от Камчи

# 70
мариса, смятам, че за говорното развитие на детето си няма както да се тревожиш. Дано и другият проблем да отшуми.  Hug

irina_a и Камчи, както е казала и Хексе, поправянето трябва да бъде минимално и от рода: "- Искам ба! - Искаш вода? Добре, ето вода." Детето да чува правилната дума, без да му бъде натяквано, че греши. Да се правите на неразбиращи също е добър подход за думи от ежедневието.

# 71
  • София
Благодаря за съветите, момичета! Simple Smile

Ще гледам да я поправям позитивно, а не с отрицание, че не е права.
А относно това да се правя, че не я разбирам - наистина не я разбирам от време на време!  Simple Smile
Лека по лека ще станат нещата! Simple Smile

Още веднъж благодаря!  Hug

# 72
Благодаря Мартини мама! Ще се вслушам в съветите ти. Успех на всички дечица от темата!

# 73
Zdraveite mami ne znam dali 6te mojete da pomognete,no vi blagodaria predvaritelno.Imam priatelka koiato ima dete na 2g.i 9m. koeto proiznasia slednite dumi:kaku ,ba(vmesto baba i bati )i mama.Ne upotrebiava nikakvi drugi dumi ima vtren4en i prazen pogled kogato iska da izvika niakogo go so4i s prust kogato i govoria tia ne pravi opit da povtaria dumata
Prohodi na 1g. i 4m.,kogato ia vzemeh na ruce kato po malka sviva6e ednoto kra4e i go slaga6e zad drugoto kogato iska ne6to i ne samo togava potreperva.Mnogo trudno predi 1g. nakarah priatekata si da zaavede deteto na lekar zaradi kra4eto otidoha na ortoped toi ustanovi 4e deteto e s zabaveno dvigatelno razvitie.MNOGO ISKAH DA IA ZAVEDE NA DETSKI NEVROLOG NO TAKA I NEIA ZAVEDE .Ve4e mi e neudobno da i govoria za tova,molia ako ima roditeli s podobni problemi koito mogat da mi dadat suvet ima li miasto za pritesnenie da mi otgovoriat.DAITE SUVET.NELLYNAS,maika na dve  Simple Smile deca.

# 74
  • варна
 Нелина, точно за невролог е детето за начало, а може би и за др.специалисти, да се види проблемът какъв е точно. Мен основно втренчения празен поглед не ми звучи добре, и проблемите с крачето не разбрах точно какви са?
 Не виждам обаче, ако майката не желае да го заведе, как да я убедиш.
 Освен да продължаваш да говориш, но не назидателно , ами по- деликатно, защото е вероятно майката също да мисли по въпроса ,но да й е трудно да приеме, че детето й се нуждае от помощ.
 А ти сигурна ли си ,че не го е водила ,може пък да се занимават с нещо по въпроса, а ти да не знаеш. Thinking
 И само да ти кажа, че тук е прието да се пише на кирилица ,по-лесно се разбира. Peace

Общи условия

Активация на акаунт