Отговори
# 75
  • Sofia
Ами точно този плюс аз не го виждам в петицията, понеже там никъде не се споменава за приема на деца в детски заведения. Оставам с впечатление, че авторите не искат това изискване да бъде обявено публично и някак се надяват то автоматично да следва от преминаването към препоръчителен режим. Rolling Eyes

Да, не е написано в петицията. Но ако променят чл. 59 от ЗЗ и ваксините не са задължителни, на какво основание РИОКОЗ ще ограничи достъпа на неваксинирани деца?  Rolling Eyes

Нямам представа, не съм юрист. Може би наистина няма да има основание.
Макар че сега на какво основание органичават достъпа на деца с хрема, с неизрязани нокти или такива без необходимите изследвания? newsm78

# 76
  • София
кой знае ще си измислят, ако решат. На какво основание някъде не приемат деца в детските, ако и двамата родителя не работят? Simple Smile

# 77
Джуличка - поста ти звучи, все е дно за първи път чуваш, че освободените от ваксина деца нямат проблем да посещават ДГ. Simple Smile и не мога да разбера защо толкова  им реагирате.
Те реално са някакви единици.

Е, това ако не е дискриминация, не знам какво е!  Crossing Arms

# 78
  • София
щеше да е още по-голяма дискреминация, ако на болно дете хем му забранят ваксините, хем му забранят достъп до  ДГ или образование Wink

# 79
щеше да е още по-голяма дискреминация, ако на болно дете хем му забранят ваксините, хем му забранят достъп до  ДГ или образование Wink

То пък това остава.
Е, само аз ли не разбирам каква е разликата между едно болно неваксинирано дете, и едно здраво неваксинирано дете.  Rolling Eyes
Защо едното може, а другото не може да ходи на ДГ?

# 80
Макар че сега на какво основание органичават достъпа на деца с хрема, с неизрязани нокти или такива без необходимите изследвания? newsm78
кой знае ще си измислят, ако решат. На какво основание някъде не приемат деца в детските, ако и двамата родителя не работят? Simple Smile

Да, принципно основание няма, което значи, че хората могат да сигнализират съответните органи и да си търсят правата. Но у нас много неща са така - ако не си наясно с правата си - губиш.  Crazy

Мога да се опитам да обясня защо това искане го няма в петицията.
Изискването на Риокоз е на базата на Наредба 15 за имунизациите, тя се базира на ЗЗ, който е подзакон също, понеже над него седят Конституцията и Конвенцията. Има си йерархия в законите, а целта на петицията е да се премахнат противоречията в законодателството. Затова ще се сезира и Конституционния съд.

Риокоз няма да имат думата и поне легално няма да могат да дискриминират децата. А нелегалната дискриминация си я има и сега.., както споменахте. Другия вариант е да излязат и пред цялата общественост да заявят каква е причината да се смятат за опасни неваксинираните деца и да си издействат основания. НО! Това просто не е вярно! Да видим как ще го докажат..  Crossing Arms

# 81
Джуличка, това е безпредметно да се разисква. Разликата е там, че независимо дали е ваксинирано или не, заразно болното дете би трябвало да си остане вкъщи.

И може би точно тук е разковничето - предполагам, че единственото законово основание да не се допусне неваксинирано дете в ДГ или друго заведение би трябвало да бъде само в случай на епидемия.

Аз пак ще върна малко назад, защото този въпрос ме човърка - щом според експертите от МЗ има неофициално съгласие да не се прилагат глоби за тези, които не ваксинират, значи самите те са наясно, че не е редно хората да бъдат задължавани със закон да го правят. Но може би разчитат на никой да не му направи впечатление.

Така или иначе, в България абсурдите са много. На всички ни е ясно, че дори и да не променят закона, това няма как да спре хората, които не искат да ваксинират. Със или без забрана ще си има определен процент неваксинирани.

П.С. Страхотна дискусия.

# 82
  • София

То пък това остава.
Е, само аз ли не разбирам каква е разликата между едно болно неваксинирано дете, и едно здраво неваксинирано дете.  Rolling Eyes
Защо едното може, а другото не може да ходи на ДГ?

то всъщност е ясно защо, просто способ да  принудят хората масово да ваксинират децата си. и понеже ДГ не е задължителен елемент на образование,  поставят си угодни условия....
Между самите деца разлика голяма няма... освен, че евентуално за децата освободени по здр.  причини, вероятно има повече рискове...

Grace' - освободените от ваксини деца не са заразно болни.... най-често.

# 83
Така или иначе, в България абсурдите са много. На всички ни е ясно, че дори и да не променят закона, това няма как да спре хората, които не искат да ваксинират. Със или без забрана ще си има определен процент неваксинирани.

Именно!
И не е морално да карат хората да се чувстват като престъпници, за това че на някои така им е угодно..  Tired

# 84
Джуличка, това е безпредметно да се разисква. Разликата е там, че независимо дали е ваксинирано или не, заразно болното дете би трябвало да си остане вкъщи.

Неее, ти не ме разбра.
Аз не говоря за заразно болни деца.
Говоря за дете, което е болно от някаква болест, заради която е освободено от ваксини.
И за него няма проблем да ходи на ДГ, без да е ваксинирано.
А пък за моето, твоето (примерно) и другите неваксинирани дечица, които не са ваксинирани, само защото не искаме, но не са болни от такава болест, която да ги освободи от ваксини, посещението на ДГ се оказва невъзможно.
Ето тук питам къде е логиката?
Аз не намирам разлика при двете деца.
Нима другото неваксинирано не е също толкова "страаааашно опасно" за околните колкото моето и твоето?
 Thinking

# 85
  • София
е, да...ама едно е да има едно такова дете в цялата детска, друго е  половината да са от тези "страаашните".... Simple Smile по-малко не ваксинирани - по-малко риск от епидемия...Simple Smile

# 86
е, да...ама едно е да има едно такова дете в цялата детска, друго е  половината да са от тези "страаашните".... Simple Smile по-малко не ваксинирани - по-малко риск от епидемия...Simple Smile

Е, каква епидемия, Ангелче, нали ваксинираните са суперпротекшън?  Laughing

# 87
  • София
е, нали знаем, че ваксините не пазят на 100%

пък и ако половината деца не са ваксинирани и заразата си остане между тях....малко ли е?
всъщност до колкото помня, с масовите  ваксинации се разчиташе да бъдат предпазени и единиците неваксинирани...

# 88
е, да...ама едно е да има едно такова дете в цялата детска, друго е  половината да са от тези "страаашните".... Simple Smile по-малко не ваксинирани - по-малко риск от епидемия...Simple Smile

Каква е разликата тогава между едно ваксинрано и едно неваксинирано?
Ако възникне епидемия кое ще е по-застрашено?  По тая логика и ваксинираните също са много опасни, защото вкасината не гарантира 100% Laughing

# 89

Ааааамиии, вЕрно ли?
Не думай.
  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт