Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 окт. 2009, 08:44 ч.

Това,което умея най-добре

  • 68 622
  • 140
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 717
Патладжани с доматен сос и сирена

Нужни са:
1 кг. патладжани /3-4 броя/
500 гр. смлени домати /използвах от консерва/
2 топки моцарела
200 гр. кашкавал
2 ч.л. сух риган
1 голяма скилидка чесън
2 с.л. бяло вино
олио/зехтин
сол на вкус
1 ч.л. захар /кафява/
Патладжаните почистих от дръжките, измих и нарязах на едри филии с дебелина 1 см. Посолих ги и подредих прави в купа. Оставих ги за час да си пуснат горчивия сок и ги изплакнах. Откъснах голям лист алуминиево фолио и върху него наредих подсушените патладжани. Намазах ги с олио от двете страни. С използването на фолиото си спестявам миенето на повече съдове. Тиган с керамично покритие загрях на 5 степен от 6 на моят котлон. Изпекох патладжаните от двете страни до хубав загар. Може да се ползва и грил-тиган. След като бяха готови, в същия тиган сложих 3-4 с.л. олио и пресования чесън. Намалих степента на котлона на 4 степен. Пържих чесъна за 3-4 секунди и веднага добавих смлените домати, ригана, солта, захарта и виното. Соса готвих около 5 минути и отстраних от котлона. Кашкавала настърган на едро, а моцарелата нарязах на тънки шайби.
В случая използвах единични съдове за печене, но може да подредите ястието и в малка тава. На дъното на всеки съд сложих от доматения сос, подредих патладжани, сложих отново сос, поръсих с кашкавал и сложих парченца моцарела. Продължих с патладжан, сос и кашкавал, патладжан и завърших със сос, моцарела и кашкавал. Сложих да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до апетитен загар.
Сервирах леко охладени с чаша студено бяло вино.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми Simple Smile https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 136
  • Мнения: 717
Сметанов мус с череши

За 6 чаши да нужни:
500 мл. течна млечна сметана с 35% масленост /или не по-малко от 30%/
400 гр. цедено кисело мляко /използвах „Олимпус“ с 10% масленост/
пудра захар на вкус /4-5 с.л./
300 гр. череши
Добре охладената сметана разбих на гъст крем, като към края добавих част от захарта. Добавих цеденото мляко и останалата захар, и разбърках с миксер за кратко, до хомогенизиране на сместа. Измитите череши нарязах на едри парченца, добавих в купата при сметановата смес и разбърках. Сместа разпределих в чаши и охладих за кратко преди сервиране.
На дъното на някои от чашите, по желание на малкия ми син, сложих смлени бисквити, които разбърках с разтопено масло. Декорирах с череша и поръсих с малко от бисквитената смес.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми Simple Smile https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 137
  • Мнения: 717
Нуга сладолед със зелени смокини

Нужни са:
500 мл. течна млечна сметана с 35% масленост /или не по-малко от 30%/
3 яйца
6 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
6-7 зелени смокини от сладко /нарязани на дребно/
1 каф. ч.ч. орехи
6 с.л. захар
Първо приготвих крокана, като загрях котлона на 4 степен от 6 на моята печка. В касерола сложих 6 с.л. захар и ги загрях до получаване на карамел. Не съм разбърквала, а само разклащах съда. Към карамела добавих ситно нарязаните орехови ядки. Сега вече разбърках с лъжица. Хартия за печене намазах с масло и върху нея изсипах горещия крокан. Оставих го да изстине напълно и го счуках. За целта използвах плик, който увих в памучна кърпа и с чук смлях орехите.
Яйцата измих много добре и подсуших. Разделих ги на белтъци и жълтъци и сложих в два отделни съда. Първо разбих белтъците, като към края добавих 3 с.л. от предвидената захар. Когато сместа стана гъста и се образуваха стегнати връхчета, бе готова. Жълтъците разбих с другите 3 с.л. захар до бяла и пухкава смес. Измих и подсуших бъркалките на миксера. Последно разбих на гъст крем добре охладената сметана.
Жълтъчната смес добавих при белтъчната и разбърках с миксер за кратко. Тази яйчена смес добавих към сметаната. Разбърках с шпатула до хомогенизиране. Добавих парченцата смокини /отцедени от сиропа им/, счукания крокан и разбърках. Форма с размер 30х10 см. „облякох“ със свежо фолио и в нея изсипах сместа. Загладих и прибрах в хладилната камера за през нощта. Ако не разполагате с толкова време, охладете за не по-малко от 3 часа. Преди сервиране обърнах десерта в подходящо плато. Ножа, с който отрязах парчетата, предварително облях с гореща вода и подсуших.
Съхранявах в камерата на хладилника.
Ако все пак имате притеснения относно суровите яйца, разбийте белтъците и жълтъците на водна баня.
Да ви е сладко! 😋
източник: http://www.cookwithasmile.com/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%…/
Заповядайте на страничката ми Simple Smile https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 138
  • Мнения: 717
Линцерови сладки с мармалад

За около 30 броя са нужни:
125 гр. масло
1 каф. ч. захар
1 яйце
250 гр. брашно /1и1/2 ч.ч./
1и1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилия
щипка сол
шипков мармалад за намазване
пудра захар за поръсване
В купа сложих мекото масло, солта, ванилията и захарта. С миксер разбърках до гладка смес. Добавих яйцето и отново разбърках. Брашното пресях с бакпулвера и го добавих заедно с лимоновия сок, като разбърках с шпатула. Купата прибрах за 15 минути в хладилник, за да се стегне леко. Прехвърлих тестото на набрашнения плот и омесих меко тесто. Ако има нужда, добавяме още съвсем малко брашно. Разточих на лист с дебелина около 2 мм. Изрязах с форма, като на половината изрязах и малък кръг в средата. От изрезките и малките кръгчета-среди омесих още тесто, което също оползотворих до край. Загрях фурната на 170 градуса. В голяма тава, покрита с хартия за печене, подредих едната част от сладките. Пекох около 10-15 минути или до леко порозовяване. Не бива да ги препичаме. Когато изпекох всички, ги слепих с шипков мармалад и поръсих леко с пудра захар. Може да се слепят и още топли. Хапнахме си и на момента, но на сутринта просто се топяха в устата… Задължително ги съхранявам покрити с фолио за свежо съхранение или в плик.
Да ви е сладко!😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 139
  • Мнения: 717
Бутер фунийки с домашен крем

За 20 бр. са нужни:
275 гр. охладено бутер тесто /купувам от „Била“/
1 жълтък
захар
масло за намазване на формите
За крема:
500 мл. прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. натурално нишесте /моето е царевично/
4-5 с.л. захар или на вкус
1 ч.л. ванилия
1 с.л. масло
Голямата тава на фурната покрих с хартия за печене. Фурната загрях на 200 градуса. Формите намазах с масло. Тестото извадих от хладилника и нарязах на 20 ленти с широчина около 1 см. Рязах по дължината за да се получат повече и по-къси ленти /дано да го обяснявам ясно/. Увих всяка форма, започвайки от горе със съвсем леко прехлупване. Намазах отгоре с жълтъка, който разбърках с няколко капки вода. Поръсих с фина захар. Сложих бутер фунийките да се пекат до приятен загар. Важно е да не останат сурови. Готовите фунийки оставих за кратко да се охладят и освободих от формите. Това не се оказа съвсем лесна работа. С остър нож леко минах по най-горната част на вече готовите фунийки, което позволи с едно леко завъртащо движение да ги махна без да се разчупят. Бутер фунийките подредих в чиния и оставих настрана, докато приготвя и останалите. С домакинска хартия избърсах евентуалното полепнало тесто по формите, отново леко намазах с масло и повторих процедурата с оформянето на лентите. Така изпекох и останалите.
За крема в касерола сложих двата жълтъка, захарта и ванилията. Разбърках с кухненска бъркалка и добавих 1 с.л. от предвиденото студено мляко. Сложих и нишестето. Разбърках до гладка смес и прибавих и останалото мляко. Разбърках и сложих на загретия котлон. През цялото време разбърквах, докато кремът завря. Отстраних от котлона, оставих леко да се охлади и добавих маслото. Отново разбърках и оставих напълно да изстине.
С малка лъжичка напълних фунийките и подредих в плато за сервиране.
Сервирах към следобедното кафе и не само. Съхранявам ги в хладилника.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

# 140
  • Мнения: 717
Руло с чийз крем и боровинки

За блата са нужни:
5 яйца
6 с.л. захар
7 с.л. брашно /пълни, но без връх/
1 ч.л. ванилия
За крема са нужни:
250 гр. крема сирене
200 мл. течна млечна сметана
5-6 с.л. пудра захар или на вкус
150 гр. боровинки
малко тъмен ром за напръскване на блата, но не е задължителен
Яйцата разделих на белтъци и жълтъци. Белтъците разбих на сняг, като към края добавих 3 с.л. от предвидената захар. Жълтъците разбих на крем с останалите 3 с.л. захар и ванилията. Добавих ги в купата с белтъците, разбърках за кратко с миксера до хомогенизиране на сместа. Постепенно добавих и пресятото брашно, като разбърквах с шпатула.
Фурната загрях на 160 градуса. Тавата на самата фурна покрих с два пласта хартия за печене. Намазах леко с масло и изсипах сместа. Разпределих равномерно и загладих. Пекох около 13 минути или до суха клечка. Подготвих си голяма памучна кърпа, която леко навлажних. Готовия блат прехвърлих върху нея, освободих от хартията и навих на стегнато руло. Оставих да се охлади добре. Боровинките сложих в малък гевгир и измих под течаща, студена вода. Оставих да се отцедят. В дълбока купа сложих добре охладената течна сметана и разбих на гъст крем. Към края добавих част от захарта, разбърках още малко и на порции прибавих крема сиренето, редувайки с останалата захар. На финал трябва да получим гладък крем.
Вече изстиналия блат внимателно развих, напръсках с няколко капки тъмен ром и намазах равномерно с крема. От крема оставих 1 ч.ч. за украсата на края. Поръсих с боровинките и навих на стегнато руло. Прехвърлих го на голям лист фолио за свежо съхранение, навих и прибрах в хладилника за не по-малко от 2 часа. Преди да сервирам рулото го освободих от фолиото и разположих в чиния. С пош го украсих, използвайки отделения крем и допълних с още малко боровинки и листа мента. Отрязах първото парче и сервирах на прекрасните ми момчета Heart
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

Общи условия

Активация на акаунт