Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Това,което умея най-добре

  • 72 892
  • 177
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 1 159
Тирамису с тиква без яйца

Нужни са:
28 бишкоти „Савоярди“
350 мл. силно еспресо + 1 с.л. тъмен ром или друг ароматен алкохол
Първи крем:
200 мл. течна млечна сметана /над 30% масленост/
250 гр. маскарпоне
4-5 с.л. захар или на вкус
2 ч.ч. пюре от тиква /чашата е с вместимост от 250 мл./
½ ч.л. канела
Втори крем:
200 мл. течна млечна сметана /над 30% масленост/
250 гр. маскарпоне
1 ч.л. тъмен ром или друг ароматен алкохол
натурално какао за поръсване
За този вкусен десерт вчера купих тиква със сива кора, която се оказа най-вкусната на света. Купих я от Била и днес задължително ще си набавя още. За да се приготви пюре от тиква аз предпочитам да я изпека, за да не поема вода, както се случва при варенето. Нарязах я на по-едри парчета, разположих в тавата, поръсих с малко захар и пекох около 1 час или до пълно омекване на тиквата. Охладих я, взех местата и част и с уреда за пасиране /с дупките/ я превърнах в гладко пюре. Според мен това е съществена част от успеха на десерта. Пюрето трябва да е напълно гладко.
Приготвих кафето и го сложих в подходяща купичка. Добавих рома и разбърках.
В дълбока купа сложих много добре охладената течна сметана и разбих на гъст крем, като към края добавих предвидената пудра захар. Добавих маскарпонето, канелата и пюрето от тиква. Разбърках до хомогенизиране на сместа и така първият крем бе готов.
Много важно е да изберем по-висока тава за подреждане на десерта. Моята е 24х24 см., но висока 6 см., което не бе достатъчно, за да поеме целия крем. Затова ви съветвам вашата да е висока 8 см. или пък малко по-широка.
И така на дъното на тавата подредих ред бишкоти, които за 2-3 секунди потопих в кафето. Не трябва да ги държим твърде дълго в течността, защото ще се разпаднат, а най-малко целим това. Върху тях разпределих половината от крема, а върху него сложих втори ред потопени за миг в кафето бишкоти. Отгоре нанесох и останалата част от крема и загладих. Прибрах десерта в хладилника, докато приготвя и втория крем.
В купа разбих добре охладената течна сметана, като към края добавих пудрата захар. Към така получения пухкав крем, добавих маскарпонето и алкохола, и разбърках до смесването им. Извадих тавата от хладилника и нанесох белия крем върху този с тиквата. Загладих и върнах за една нощ на студено.
На сутринта отрязах първото парче, поръсих с какао и сервирах с усмивка!
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 166
  • Мнения: 1 159
Домашен течен шоколад

Нужни са:
250 гр. сухо мляко
5 с.л. натурално какао /пълни/
200 мл. вода
220 гр. захар / 1ч.ч. + 1 с.л./
100 гр. масло
1 ч.л. ванилия
В касерола сложих водата, захарта, ванилията и маслото. Загрях до разтопяване на захарта и маслото, като не е нужно да завира. В дълбока купа пресях сухото мляко и какаото. Постепенно при непрекъснато разбъркване добавих течната смес. Получават се много бучици, но това да не ви притеснява. В друга дълбока купа с улей, за е по-лесно насипването в бурканчетата, сложих голяма цедка /ситен гевгир/. Постепенно наливах от шоколадовата смес и с лъжица помагах да се прецеди шоколада без остатък. На края почти няма остатъчна смес в цедката. Така прецедения шоколад налях в сухи бурканчета и оставих да се охладят. Шоколада съхранявам в хладилник. По желание може да добавите 1 каф.ч. смлени лешници.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 167
  • Мнения: 1 159
Питки със сирене

Нужни са:
3 яйца /единият жълтък отделих за намазване на питките/
3и1/2 ч.ч. брашно /чаша с вместимост от 250 мл./
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол /може и малко повече, яко сиренето не е солено/
200 гр. сирене /натрошено/
30 гр. масло
Брашното пресях и сложих в дълбока купа. Добавих солта и разбърках. Направих кладенче и сложих леко разбитите яйца, млякото с добре шупналата в него сода и разбърках. Добавих сиренето, разбърках отново и когато започна да се оформя тесто, го прехвърлих на плот, поръсен с брашно. Омесих за кратко меко тесто, а ако лепне добавям още малко брашно. Не трябва да се прекалява с брашното, за да не стане твърдо тестото. Оформих фитил, който нарязах на 10 равни парченца. По-голяма тава намазах с масло. Всяко парченце оформих като питка и сложих в тавата на разстояние едно от друго, тъй като по време на печенето уголемяват размера си. Аз не прецених добре тавата и моите се „гушнаха“ помежду си. В центъра на всяка питка натиснах с палеца и в образувалата се дупчица сложих парченце масло. Отделения жълтък разбърках и с помощта на силиконова четка нанесох върху питките. Сложих да се пекат в загрята на 180 гр. фурна за около 30 минути или до видима готовност. Този тип печива пробвам дали са готови като ги „почуквам“ и ако „бият на кухо“, значи са готови. Разбира се и с клечка за зъби се усеща дали е изпечено отвътре тестото.
Поднесох питките топли с айрян.
Да ви е сладко! 😋
Подходящи са за закуска на децата в училище.
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 168
  • Мнения: 1 159
Сарми с пилешко месо и гъби

Нужни са:
800 гр. листа от кисело зеле /моите са от буркан „ORO“/
2 глави лук
4 пилешки бутчета /горна и долна част//около 900 гр./
1 ч.ч. ориз /използвам „Ризон“ на „Оберон“/
300 гр. гъби печурки /нарязани на малки парченца/
1 ч.л. сух джоджен
1 ч.л. млян кимион
1и1/2 ч.л. червен пипер
сол на вкус
олио
1 дафинов лист
няколко зърна пипери микс
Пилешкото месо сварих с едната глава лук, разрязана на две, зърната пипер и дафиновия лист. Посолих към края и варих до пълното омекване на месото. След това го обезкостих и накъсах на малки парченца.
В дълбок тиган загрях олио и запържих втората глава лук, нарязана на дребно, и гъбите. Посолих, поръсих с джоджена и кимиона и готвих до изпаряване на течността и видима готовност. Добавих месото, а след около 5 минути и измития и отцеден ориз, както и червения пипер. Разбърках добре, добавих два пълни черпака от пилешкия бульон, като задължително прецеждам. След 5 минути плънката бе готова. Подредих си зелевите листа и премахнах по-дебели жилки, там където имаше нужда. Започнах да ги пълня и завивам, подреждайки ги в по-дълбока тава, като моята е 34х26х6 см. Залях ги с прецедения бульон, като добавих и сока от буркана на зелето. Общото количество течност е 1200 мл. Покапах ги с малко олио и сложих да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около час или до видима готовност. Веднъж по време на печенето, ги полях с малко от соса в тавата.
Сервирах топли.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 169
  • Мнения: 1 159
Хумус

Нужни са:
1 консерва нахут от 400 гр. или 265 гр. отцедено тегло
2 с.л. сусамов тахан /използвах от небелен сусам/
сока на 1/2 лимон
4-5 с.л. зехтин „Екстра върджин“
1 скилидка чесън /пресована/
5-6 стръка пресен магданоз /нарязан на средно/
сол на вкус
щипка млян кимион
2-3 с.л. от течността на консервата
В дълбоката купа на кухненския робот изсипах отцедения нахут, добавих тахана, лимоновия сок, чесъна, магданоза, зехтина, кимиона, сол на вкус и 2 с.л. от течността на консервата. Пасирах до гладка смес, като добавих и останалата 1 сл. течност, за да се получи не прекалено гъста, но не и много рядка консистенция. Прехвърлих в чиния, напръсках с още малко зехтин, декорирах с маслини и оставих в хладилника, за да се охлади добре. Освен препечен хляб, на хумуса му подхожда и чаша студено, бяло вино.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 170
  • Мнения: 1 159
Бурания с кисело зеле

Нужни са:
1 кг. кисело зеле /нарязано на дребно/
1 ч.ч. ориз /чашата е с вместимост от 250 мл./
1 глава лук /нарязана на дребно/
2 с.л. сух органичен пилешки бульон
½ ч.л. млян кимион
2 малки дафинови листа
няколко зърна пипери микс
1и1/2 ч.л. червен пипер
1 малка суха чушка /накъсана на няколко парченца/
олио
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
Първо приготвих бульона, като в каселора загрях 1 л. вода и щом завря, добавих сухия бульон. Оставих да ври 2 минути и отстраних от котлона.
В дълбока тенджера загрях олио и запържих лука с малко сол. Когато доби златист цвят, добавих зелето, кимиона, пипера и чушката, разбърках и готвих около 3-4 минути. Добавих ориза, червения пипер и дафиновия лист. След около 2-3 минути оризът бе поел евентуалната течност от готвенето и тогава започнах да добавям от горещия бульон. Не го изсипах наведнъж, а постепенно, след като бъде усвоен. Готвих на 4 степен от 6 на моята печка. Добавих ½ ч.ч. от сока на зелето. Когато оризът видимо бе готов, прехвърлих ястието в голяма тава и запекох в загрята на 200 градуса фурна до видима готовност.
Сервирах топло! Солта, която се добавя, е в зависимост от солеността на зелето. Сухият бульон съдържа сол и затова не съм добавяла допълнително, освен при запържването на лука.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 171
  • Мнения: 1 159
Ретро кекс

Нужни са:
3 яйца
2 ч.ч. захар /непълни/ /чашата е с вместимост от 250 мл./
3/4 ч.ч. олио
2 и 1/2 ч.ч. брашно
3 ч.л. бакпулвер /пълни/
1 ч.ч. газирана вода
кората на един лимон /ситно настъргана/
3 с.л. какао
1 ч.л. ванилия
шепа стафиди накиснати в ром
масло за намазване на формата
В дълбока купа разбърках яйцата, захарта, ванилията и лимоновата кора до пухкава смес. Постепенно добавих олиото.
Брашното пресях с бакпулвера. Вече без миксер постепенно го прибавих, редувайки с газираната вода до получаване на гладка и не прекалено гъста смес.
В дълбока форма с диаметър 24 см. и височина 11 см. намазана с масло и поръсена с брашно, изсипах по-голямата част от сместа. В останалата сложих какаото, 1 с.л. газирана вода и разбърках до гладка смес. Изсипах я във формата. Отгоре равномерно подредих отцедените от рома стафиди и с дървено шишче направих шарки. Кекса пекох в загрята на 170 гр. фурна около 50 мин. или до суха клечка. Изчаках да изстине добре и го обърнах в чинията за сервиране. Поръсих с пудра захар.
Да ви е сладко! 😋
Сигурна съм че знаете, но напомням, че вратата на фурната при печене на кекс, не се отваря в първите 25 минути.
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 172
  • Мнения: 1 159
Пирожки със сирене

За 7 средно големи пирожки са нужни:
2 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост от 250 мл./
1 яйце
½ ч.ч. кисело мляко
1 с.л. олио
1 ч.л. сол /непълна/
1 ч.л. захар
3 ч.л. бакпулвер
олио за пърженето
около 150 гр. натрошено сирене за плънка
Брашното пресях с бакпулвера и сложих в купа. Добавих солта и захарта, и разбърках. В купичка смесих киселото мляко, яйцето и олиото. Изсипах сместа при брашното, разбърках и преместих на набрашнен плот. Омесих меко тесто, като добавих още съвсем малко брашно, за да не лепне. Оформих дълго руло, което нарязах на 7 относително равни парченца. Всяко разточих на тънка платка. В единия края сложих сирене, завих на руло и добре запечатах. Важно е да няма процепи, от които сиренето да излезе при пържене. Когато всички пирожки бяха готови, в подходящ съд загрях олио. През цялото време готвих на 4 степен от 6 на моята печка. Когато мазнината бе достатъчно гореща, сложих няколко пирожки и пържих до златист цвят, след което ги обърнах от другата страна. Общо времето за готовност бе около 8 минути. По-добре да са по-препържени, отколкото сурови. Готовите пирожки извадих в чиния, покрита с домакинска хартия, която да отнеме излишната мазнина. Изпържих и останалите и сервирах с айран и усмивка!
Да ви е сладко! 😋

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 173
  • Мнения: 1 159
Здравословен десерт в чаши

За 4 чаши са нужни:
250 гр. маскарпоне
400 гр. кисело мляко с по-висок процент масленост /използвах на „Олимпус“, 4.5 %/
400 гр. пресни ягоди /измити, отцедени и нарязани на малки парченца/
120 гр. пресни боровинки /измити и отцедени/
2 големи сладки банана /намачкани с вилица/
10-12 с.л. фини овесени ядки /използвам „Alnatura“/
В купа сложих маскарпонето, млякото и намачканите банани. Разбърках с миксер до хомогенизиране на сместа.
На дъното на всяка чаша сложих по 2 с.л. от крема. Поръсих с 1и1/2 с.л. овесени ядки и разпределих част от боровинките и ягодите. Отгоре сложих още крем, овесени ядки и плодове, като завърших с крем. Прибрах в хладилника за през нощта, за да омекнат овесените ядки. Ако не разполагате с толкова време, мисля че 2-3 часа също ще са достатъчни.
Преди да сервирам поръсих с кокос и украсих с още плодове и листенца свежа мента.
Да ви е сладко! 😋
🍌Бананите придават сладост на крема, но ако обичате по-сладко и консумирате захар, добавете пудра захар на вкус.
🍒🍑Може да приготвите десерта и с други любими плодове, но е важно да са добре узрели и сладки.
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 174
  • Мнения: 1 159
Палачинки с оризово брашно

За около 9-10 броя са нужни:
4 яйца
1 ч.ч. оризово брашно /чашата е с вместимост 250 мл./
щипка сол /използвам фино смляна морска/
1-2 ч.л. ванилия
1 ч.л. сода за хляб
1 коф. кисело мляко /400 гр./
масло и олио
В купа разбърках яйцата, щипката сол, ванилията и оризовото брашно. Щом се получи гладка смес, добавих киселото мляко с добре шупналата в него сода и разбърках отново.
Тиган с незалепващо покритие /моят е керамичен/загрях на 3 степен от 6 на моята печка. Сложих 2-3 капки олио и щом видимо се загряха, изсипах един черпак от сместа. Разпределих равномерно в тигана и пържих до готовност от двете страни. Ако готвите на 4 степен, има риск бързо да се запекат, без да са готови отвътре и обръщането им да бъде рисковано от накъсване. Готовата палачинка сложих в чиния и намазах с масло. Така процедирах до изчерпване на сместа.
Сервирах с парченца банан и кленов сироп. Вие можете да ги хапвате с мед, орехи или каквото обичате. Палачинките с оризово брашно са с по-твърда текстура от обикновените, но пък по-крехки.
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 175
  • Мнения: 1 159
Пълнени картофи

Нужни са:
6 картофа /средно големи/
70 гр. крема сирене /използвам „Clever“ на Била/
5 с.л. настърган пармезан
2 с.л. майонеза
сол на вкус /използвам фино смляна морска/
магданоз за поръсване
Картофите измих и сложих в тенджера с вода, която да ги покрива. Посолих ги и сложих да се варят. Щом водата завря, намалих степента на котлона на 3 от 6 степени и готвих под капак около 30 минути или до готовност. Ако се варят на силен котлон, има риск да се напукат. Проверявам ги с дървено шишче и ако леко пробожда картофа, значи е готов. Отцедих горещата вода и налях студена, за да се охладят по-бързо. Внимателно отрязах съвсем малко капаче на всеки картоф и още по-внимателно ги издълбах с малка лъжичка. Оставих слой картоф по кората, за да има устойчивост. В купа сложих по-голямата част от сърцевината на картофите, пресовах ги с вилица, посолих леко и добавих майонезата, крема сиренето и пармезана. Разбърках добре и с тази смес напълних картофите. Разположих ги в тавичка, покрита с хартия за печене и поръсих с още малко пармезан. Сложих да се пекат на средно ниво във фурната, тъй като целих да се запекат основно отгоре. Готови бяха след 15 минути или до видим приятен загар. Сервирах ги топли, поръсени със ситно нарязан магданоз.
Да ви е сладко! 😋
Плънката търпи различни вариации, но вкъщи много обичаме сирена и сложих наличните. Останалата част от вътрешността на картофите разбърках с малко масло и прясно мляко на пюре.
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 176
  • Мнения: 1 159
Лек десерт с ягоди

За 2 чаши са нужни:
150 гр. свежи ягоди
200 мл. течна млечна сметана за разбиване /много добре охладена/
2 ч.л. мед
1 с.л. натурална „Филаделфия“
натурален шоколад за поръсване
Ягодите почистих, измих и подсуших. Нарязах ги на малки парченца.
В суха купа разбих добре охладената сметана до гъст крем. Добавих крем-сиренето и меда, и разбих докато се смесят добре, но не прекалено дълго. Тук е момента да опитате на сладост. Ако не ограничаване захарта, може вместо мед да сложите пудра захар.
В две чаши за шампанско сложих малко от крема, след това малко ягоди, отново крем и така процедирах докато продуктите се изчерпаха. На финал декорирах с половинка ягода, леко разрязана на филийки и листенца мента. Директно върху чашите настъргах на ситно натуралния шоколад. Охладих и сервирах с обич и усмивка!
Да ви е сладко! 😋
Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми тук https://inthebeniskitchen.com/

# 177
  • Мнения: 1 159
Печен чийзкейк с тиква

Нужни са:
✅1 ч.ч. пюре от сварена тиква /чашата е с вместимост от 250 мл./
✅250 гр. извара /използвах на „Олимпус“/
✅250 гр. маскарпоне
✅3 яйца
✅11 бисквити „Закуска“ /бели//може и „Роден край“ с мляко или масло/
✅80 гр. масло
✅1 ч.ч. пудра захар /може и непълна, ако не обичате по-сладко/
✅1 ч.л. ванилия
✅1/2 ч.л. канела
Тиквата сварих до пълно омекване, отцедих много добре и пюрирах. Може да използвате пасатор или кухненски робот, както направих аз. Оставих я да се охлади напълно. Важно е продуктите за крема да са извадени на стайна температура около час преди да ги използваме!
В кухненския робот сложих начупените бисквити и канелата, и ги смлях на ситно. Добавих парченцата меко масло и отново смлях до влажни трохи. Ако не разполагате с такъв уред, счукайте добре бисквитите, като ги сложите в плик и увиете в кърпа за повече удобство по време на счукването. След това ги прехвърлете в купа и смесете с мекото масло и канелата. Така готовия бисквитен блат разстлах в намазана с масло форма за тарт с диаметър 24 см. Умишлено не използвах форма с падащ ринг, защото преди време при опит за подобен десерт, маслото от блата се разтече от процепите и едва проветрих кухнята си от дима, да не говорим за чистенето на фурната… Добре е височината на съда да е 5 см., тъй като моят е 4 см. и когато налях пълнежа, стигна точно до ръба. По време на печенето се наду, но за радост не излезе от формата.
В купа сложих изварата, маскарпонето, пудрата захар и ванилията и разбърках с миксер до хомогенна смес. Едно по едно добавих трите яйца, като след всяко разбърквах за кратко. Вече без миксер добавих тиквеното пюре и разбърках леко с кухненска бъркалка. Фурната загрях на 150 градуса. Изсипах сместа върху бисквитения блат. Много внимателно поставих формата във фурната, като за всеки случай на най-долното ниво сложих тавата на самата фурна, в случай че сместа излезе от формата, което както написах по-горе, за радост не се случи. Пекох около 80 минути или до пълна готовност. Пробвах с клечка, но самата текстура на сладкиша е влажна и по-скоро проверих дали е стегнал добре и краищата да са изпечени. Оставих го да изстине в самата фурна при леко отворена врата. В моя случай престоя така цяла нощ.
С топъл и подсушен нож отрязах първото парче и сервирах с допълнение от бита сметана.
Да ви е сладко!😋
Заповядайте в блога ми https://inthebeniskitchen.com/

Общи условия

Активация на акаунт