Щитовидна жлеза ,изследвания - колко често?

• 97 673
  • 247
  •   1
Отговори
# 180
  • София
слонче, и с по-високо ТХС се забременява..има момичета с ТСХ над 7 забременели, в смисъл го казвам,че ако има наличие на високо ТХС, то  не е причина за незабременяване.Високото ТСХ е проблем за друго,но това не касае теб ама въобще.
А в твоя случай най-добре лекар да каже...2.35 ТСХ за мен би било нормално,но аз няма да съм инвитро или инсеминация или с трансфер.

# 181
  • в белята
На мен пък ми казаха ,че трябва ТСХ да е около 1 ,за забременяване.Също така ми казаха ,че проблема на хормоните на щитовидната жлеза не е в това дали може да забременееш ,а да го износиш,риска при проблем с тия хормони е аборт до 16 г.с. или пък  отклонения в умственото развитие на плода.
Успех миличка при  опитите.

# 182
  • Пловдив
Чудя се обаче, след като е толкова важен този хормон,защо  не се изследва задължително при бременност? При мен случайно беше намерен проблем ,пускайки превантивно изследване  newsm78

# 183
  • в белята
Щото живееш в България ,където здравеопазването е под нулата....................Пример при положение ,че аз имам сумати проблеми и е задължително следеното на куп хормони,питай ме дали държавата поема нещо.......... всеки месец съм близо 150 лв само за изследвания ,а ако ги нямам тия пари какво правим .........или ме обричат да съм бездетна или да родя дете с увреждания и да го оставя на държавата да го гледа...............ама това в каква държава живеем е отделна голяма тема..... ooooh! ooooh! ooooh!

# 184
  • Пловдив
bubalanak Hug ,разбирам те прекрасно .АЗ също имах много тежка бременност и няма да казвам колко ми струваше като пари, за да родя.И се ядосвам , защо плащаме здравни осигуровки ,след като при нужда се оказва , че Здравната каса не поема нищо.Искала съм да имам дете, лекувала съм се ,за да забременея, плащах за да го износя и родя,но къде са ми парите,които 7-8 години съм внасяла  в дъжавата като данъкоплатец.#Cussing out

# 185
  • София
На мен пък ми казаха ,че трябва ТСХ да е около 1 ,за забременяване.Също така ми казаха ,че проблема на хормоните на щитовидната жлеза не е в това дали може да забременееш ,а да го износиш,риска при проблем с тия хормони е аборт до 16 г.с. или пък  отклонения в умственото развитие на плода.
Чакай малко!  При правилна терапия на ТСХ дори да е над 2.5 НЯМА риск от увреждане на плода или аборт-как въобще ти хрумна да пишеш това или пак някое светило от обикновената гинекология е надрънкало дивотии! -нищо лично към теб.
Ако е над 2.5 и има бременност до 3-ти месец поне, ТСХ се следи редовно и се вземат медикаменти за понижаването му и това НЕ означава че ще има помятане или детето ще е увредено умствено!Толкова жени са родили С ТСХ над 10 и повече и имат ЗДРАВИ деца.
Идеята е че щом е налице проблема и се  взимат мерки няма проблем. А след третия месец плода вече има собствена щитовидна и риск въобще няма,ако ще ТСХ да е над 20.
При ТСХ в граница но дори на е близо до горна и ако последва аборт не то е причината.

На теб успех до и след финала.

А и за здравеопазването не само в БГ е така,има много по-лоши места,тук даже сме глезени един вид,че имаме възможност когато искаме тогава да отидем на лекар. Да не давам примери с UK и не само.
А за парите- колкото толкова. На нас за месец хвъркнаха над 1800лв и още ще хвърчат тепърва,но това е положението.

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 12:43 от magnet_for_happiness

# 186
ЧЕСТИТА ЦВЕТНИЦА НА ВСИЧКИ.  bouquet

#CrazyОх не исках да се намесвам ама това е върха,кой ги казва тези глупости.Напротив точно при проблем на хормоните неможеш да забременееш,защото в повечето случей ако има яицеклетка тя не става за оплождане,риск за помятане има във всяка бременост и при здрави жени.А пък за отклоненията да не говорим,кой е стигнал до този извод.Важно е при бременост да се следят хормоните в повечето случай се повишаваТСХ даже моята ендо по повишения ТСХ предположи че нося момче newsm78,май тогава се повишава още повече,това не го разбрах.Успех желая на всички,и дано скоро дойде дълго очакваната радост.

# 187
  #Crazy  #Crazy  #Crazy е ти ме разби с това изречение

# 188
Изкушавам се да се намеся, тъй като започнаха да хвърчат твърдения, че някой пишел глупости, казвайки, че отклонения в TSH увеличават риска от аборт, че каквото и да ти е TSH няма риск от умствени увреждания, че след 3-ти месец плода сам си произвежда TSH, че TSH няма отношение към забременяването...

Тъй като доста съм изчела по въпроса и съм говорила с доказани ендокринолози, искам да отбележа следното, пък хората ако щат да вярват:

1) Стойностите на щитовидните хормони ИМАТ отношение към забременяването, тъй като са пряко обвързани с пролактина например, а той - със забременяването.

2) При висок TSH и нисък FT4 и FT3 рискът от спонтанен аборт в началната фаза на бременността Е по-висок, отколкото при средната бременност

3) Счита се, че стойностите на щитовидните хормони имат отношение към умственото развитие на плода, дори и в късните етапи на бременността. Това е официалната постановка, колко е вярно - не знам

4) Ембрионът започва сам да си произвежда TSH в 16-та седмица, което е далеч от края на 3-ти месец, по-скоро края на 4-ти.

Да, има и изключения и има жени забременели и износили живи и здрави бебенца при сериозни отклонения на щитовидните си хормони, но имайки предвид контингента от читатели на тази тема, аз лично на тяхно място (на каквото всъщност съм) бих желала да се презастраховам и да държа нещата под контрол, а не да се надявам, че ще съм от изключенията. Затова си позволих толкова категоричен пост, извинете ме

# 189
  • София
Изкушавам се да се намеся, тъй като започнаха да хвърчат твърдения, че някой пишел глупости, казвайки, че отклонения в TSH увеличават риска от аборт, че каквото и да ти е TSH няма риск от умствени увреждания, че след 3-ти месец плода сам си произвежда TSH, че TSH няма отношение към забременяването...

Вие имате ли проблем с щитовидната?Виждам че сте бременна,на каква терапия сте?

Моля за статии където пише че високо ТСХ уврежда плода и води до спонтанен аборт.И колко трябва да е високо това ТСХ че да го причини.

Странно защо АГ от клиника Малинов твърди че не високо ТСХ и то ако може да се каже че е високо 3.47 при норма 5 и нещо../.но да приемем че  високо на база под 2.5, че според някои около 1 Shocked/..е причина за спонтанен аборт,както и ендокринолог от МД твърди същото.И двамата за на едно мнение че трябва да е под 2.5 ТСх преди забременяване.
Освен това аз например нямам проблеми с половите хормони ,както и FT3 i FT4 и пролакитна ми е екстра както всичко останало без ТСХ което все пак ми е в норма..
С ниско ТСХ може да се забави забременяването.

А по повод седмиците-кога плода има вече собствена щитовидна- не съм сядала да ги смятам кой месец се падат и дали той е лунарен и прочие,но щом ще изпадаме в подробности-адмирации от мен,няма проблем.

Има две теми: Хашимото и забременяване и само за Хашимото.
Ако не сте ги посещавали няма да е зле да го направите.Там има много и то вярна информация за въпросните ТСХ, Ft3, Ft4 ТАТ и МАТ и прочие,както и страшно много жени с опит и т.н
Изказвания че се води до увреждане са меко казано неоснователни и неправомерни-лекарите не го казват в прав текст та камо ли някой лаик!
По страшни и рискови са: генетични,имунологични проблеми, тютюнопушене,алкохол,проблем с пролактин и прогестерон и тн и тн.
ТСХ имунология и др.хормони са поправими, но гена...много трудно-не го пожелавам на никой./под генетични не визирам тромбофилия,визирам кариотип-тук ако има проблем с хромозомите,нареждане няма в повечето случаи,разбира се има и изключения/, та това ТСХ би бил последния проблем.
Да не говорим за неусвояването на фолиевата до какви аномалии може да доведе също..

При ТСХ над 2.5 се забременява,но това не означава че не трябва да се следи и да се сваля с медикаменти-напротив-трябва.
Това не означава че риска е голям.Винаги има риск.Дори да затръшнеш вратата със страшна сила-пак може да доведе до аборт.

А от аномалий никой не е застрахован-дори безпроблемните.Нека не се правят докадки и изказвания за които нямаме нужното образование и да стряскаме невинни хора.

Успех и на вас и много щастие.

Всичко това пиша като лично мнение.Нямам нужното образование.Всички мои изказвания са на база обща култура и не са основание да се считат за миродавни.
Консултация с лекар е задължителна.

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 15:26 от magnet_for_happiness

# 190
Аз излизам от темата, която започва да се превръща във спор. Дано все пак на някого съм била полезна, пък всеки да си преценява какви мерки иска да взима, какви изследвания да прави и какво иска да счита за нормални и нерискови стойности.

И за протокола, била съм част и от двете страни на нещата -  от тези, опитващи се дълго да забременеят (макар и не поради проблеми с щитовидната тогава, но обстойно са ми я изследвали, точно защото оказва влияние на постигането на бременност) и на бременните (вече с развили се проблеми с щитовидната), които се опитват да запазят бременността си с цената на много усилия и изследвания.

Успех на всички!

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 15:27 от bonniem

# 191

Да, има и изключения и има жени забременели и износили живи и здрави бебенца при сериозни отклонения на щитовидните си хормони, но имайки предвид контингента от читатели на тази тема, аз лично на тяхно място (на каквото всъщност съм) бих желала да се презастраховам и да държа нещата под контрол, а не да се надявам, че ще съм от изключенията. Затова си позволих толкова категоричен пост, извинете ме
Първо лека и без авариина бременност.
Интересно ми е как точно се презастраховаш от това детето да няма умствени проблеми.
За мен презастраховането да не родим такова дете е изобщо да не забременяваме,защото не мисля че жена която е имала трудно забременяване би се оставила така без нужните изследвания и контрол.

# 192
  • в белята
Аз също не искам да споря с ,който и да е. Hug Hug HugТази тема и без това аз я пуснах с идеята да разбера ,на другите момичета колко често им пускат изследванията за хормоните,защото от трима известни ендокринолози чух три различни мнения и се обърках. newsm78 newsm78 newsm78
А относно твърденията за стойността на хормона ТСХ и другите цитирам д-р Тодорова ,това за което сме си говорили преди да забременея и няколкото пъти в които ходих при нея след като бях вече бременна.

# 193
  • Пловдив
bubalanak, казвам как беше при мен.Имам проблем с инсулина, пролактина впоследствие щитовидната жлеза. Пускала съм кръ и всичките хормони  поне веднъж месечно , имаше моменти когато и на две седмици .Кръвна захар особено след 8 месец всяка седмица,останалите изследвания изобщо не споменавам.Важен е крайния резултат PeaceНа теб успешна бременност ,леко раждане и прекрасно бебче на финала Hug

# 194
  • София
На въпроса - д-р Начев каза, за мен конкретно: след 45 дни лтироксин да пусна ТСХ да видиме как е,ако е под 2.5 действаме,при +тест и по-нататък имаме план за действие.
При мен ТСХ-то ще се следи на 45 дни,а след като забременея отново -всеки месец.А щитовидната ще я гледаме на 6 месеца.после след  1г, на 2...

Общи условия

Активация на акаунт