Помощ в търсенето на работа 2

• 74 642
  • 720
  •   1
Отговори
# 240
galaUSA, защо се притесняваш от борсата?
 Аз сега се чудя да се регистрирам ли или не. Искам основно заради осигуровките. От този месец съм без работа, вече месец и половина кандидатствам на др. места засега имах само 2 интервюта. Кажи какви са твоите притеснения от борсата?

# 241
  • София, Лагера
Здравейте момичета!  Hug

Mirama, знам, че пари трябват за всичко. Но, съгласи се, че можеш и сама да се квалифицираш с четене. Ето daredevil е дала добър съвет - гледай филми без субтитри! Относно тапията - специално за език не ти трябват сертификати (както при Есена фея), важното е да говориш (и пишеш, ако се налага). Чудесно, че караш втора магистратура. Никога не се знае кога може да ти е от полза!  Peace

Sillsav, искаш да се похваля - ето, хваля се  Laughing. Намерих си работа през кариери.бг. Също така пускам обяви в джобс.бг и наемаме хора именно оттам (или през агенции). В предната ми фирма също така работехме. За няколко години от 57 човека станахме 500 - от обяви. Е, имало е и познати, но не "връзки" в грозния смисъл.

galUSA, Вайлет, стискам палци!  Praynig Hug

# 242
Цитат на: Кафе с Канела
...Да, наистина доста работодатели преиграват с изискванията за език за длъжности, където не е необходим. Но в крайна сметка, щом това условие (пък макар и както казвате преувеличено на някои места) се явява спънка кандидатът да заеме желаната позиция, то няма нищо лошо човек да усъвършенства познанията си по даден език....

Аз пък мисля,че хората с език трябва да са по-ценени в България.Според мен дадена програма или софтуер или длъжност,която ще се изпълнява на работното място може да се заучи много по-бързо и по-лесно отколкото до се отчупиш да говориш на чужд език.  Peace  Освен това не е тайна,че много дипломи изкарани в България за икономика и компютри не покриват изискванията на международния пазар.

# 243
Цитат на: Кафе с Канела
...Да, наистина доста работодатели преиграват с изискванията за език за длъжности, където не е необходим. Но в крайна сметка, щом това условие (пък макар и както казвате преувеличено на някои места) се явява спънка кандидатът да заеме желаната позиция, то няма нищо лошо човек да усъвършенства познанията си по даден език....

Аз пък мисля,че хората с език трябва да са по-ценени в България.Според мен дадена програма или софтуер или длъжност,която ще се изпълнява на работното място може да се заучи много по-бързо и по-лесно отколкото до се отчупиш да говориш на чужд език.  Peace  Освен това не е тайна,че много дипломи изкарани в България за икономика и компютри не покриват изискванията на международния пазар.

Съгласна съм. Езикът дава много предимства, дори и да не го ползваш активно на работното място. Понеже по-нагоре в темата разказах за баща си, пак ще дам пример с него: Както казах, след като научи английски, той рядко ползва този език в хода на работата си, НО посредством него успя да изкара няколко сертификационни обучения, в следствие на които придоби международно-валидни професионални сертификати и си повиши квалификацията. Освен това ходи два пъти на обмен на опит в англоезична страна, където придоби ценно ноу-хау, което в момента успешно прилага в родни условия.

Така че езикът не е просто самоцел, а и средство за професионално развитие. Peace А и както казва Ноеми, трябва да се чете, а примерно в моята област съществува много ценна литература, която никога не е превеждана на български и ако не владеех език, нямаше да имам достъп до нея.

# 244
  • с трима мъже :)
galaUSA, до колкото разбирам сте затруднени материално. Защо напускаш преди да имаш друга работа?

Наистина ли мислиш, че бих напуснала сама преди да си намеря друга работа?

Освободиха ме от работа шефовете, защото просто непоследък не им допаднах. Аз се борех да си взема отново задълженията, които имах преди майчонството, те не ми даваха да работя, постепенно отказаха (шефовете) да говорят с мене, издърпаха ми всичките задачи през последните три месеца и накрая ме освободиха. Аз много отдавна исках да се махна, но имах една задача, която исках да си довърша, довърших я, почнах да търся работа и още на първото ходене на интервю, ме освободиха. Дали са разбрали или не - не знам. Не ме и интересува, защото накрая и аз не издържах там, не ми се седи да взимам пари и да си правя пас. ИСкам както бях преди майчинството - да съм вътре в нещата, да кипя в тях, да знам за всичко, да си ме товарят с всичко и така...

Като се върнах от майчинство, всички видове шефове, супервайзори и прочие не ми обърнаха никакво внимание - ходех да искам задачи, а те ме препращаха към други и други. В крайна сметка аз лично нямах шеф, нямах конкретни задачи, но бях хокана заедно с другите, когато нещо се дънеше, както и факта, че всички изведнъж ми станаха шефове. Направо бях ни в клин, ни в ръкав. Това беше въпрос на време и мисля, че доста откарах там - една година след завръщане от майчинство. Както и да е. И аз не искам да съм там. Искам си работа, с напрежение, с усвояване на нови знания и с развитие.

# 245
galaUSA, защо се притесняваш от борсата?
 Аз сега се чудя да се регистрирам ли или не. Искам основно заради осигуровките. От този месец съм без работа, вече месец и половина кандидатствам на др. места засега имах само 2 интервюта. Кажи какви са твоите притеснения от борсата?
За здравните осигуровки ли става на въпрос? Като сте регистрирани в трудовата борса, от там не ви ги плащат.

# 246
eleonore Казаха ми че за времето когато се получава обещетение се превеждат здравните осигуровки и  осигуровки за пенсия.

# 247
  • София по рождение
eleonore Казаха ми че за времето когато се получава обещетение се превеждат здравните осигуровки и  осигуровки за пенсия.

точно така е!

# 248
Ха, ми аз заради това мислех да се регистрирам, заради осигуровките. То тогава изобщо да не се разкарвам дотам.

Добре. Тук малко изпадаме в един безмислено тъп цикъл, ми се струва.

Ако си на борсата, дават ти някаква помощ за известно време. И през това време се водиш безработен и никой не ти плаща осигуровки. Ако аз искам да нямам прекъсване на осигуровките - вземам си парите от борсата и отивам и си ги внасям сама в НОИ, та да не си прекъсвам осигуровките. Но тогава пък, на борсата ще отиде инфо, че аз съм с платени осигуровки, демек - на работа и онези ще ми спрат помощите. Така ли е или има някаква вратичка за тези случаи... Може би в НОИ има някакъв начин за самостоятелно осигуряване на безработни, т.е. хем да си на борсата и да си безработен, хем да си се осигуряваш примерно.

# 249

А, това вече е друго.

Охххх, не искам да стигам дотам...  Praynig Никога не съм вземала от държавата пари за нищо и не искам. Достатъчни са ми държавните раждания... Другото и сама мога да си го постигна. Само работа да има  Praynig

Днес почнах да чета HTML. С SQL приключих. Чудя се дали да не подкарам наново PHP  newsm78

# 250
  • София
Мацки, времето, за което сте записани на борсата се води и трудов, и осигурителен стаж. Не се плащат осигуровки, защото вие реално получавате обезщетение, а не възнаграждение. Иначе държавата ще трябва сама да си плаща осигуровки върху обезщетението, което самата тя ви плаща  Wink Същото е като получавате обезщетение за майчинство  Peace

Моят съвет е да се запишете на борсата, макар и за кратко, просто за да нямате прекъсване в труд и осиг стаж  Peace

ГалаUSA, извинявай за нездравото любопитство, ама как така лесно те освободиха от работа, след като дори имаш защита по КТ, като майка на дете до 3 год  newsm78 Доста добре съм запозната с тая материя и просто ми стана странно как така лесно се отървават някой работодатели, а ние плащаме безброй пари за обезщетения  newsm78 (както си му е реда де Wink )

# 251
ГалаUSA, извинявай за нездравото любопитство, ама как така лесно те освободиха от работа, след като дори имаш защита по КТ, като майка на дете до 3 год  newsm78 Доста добре съм запозната с тая материя и просто ми стана странно как така лесно се отървават някой работодатели, а ние плащаме безброй пари за обезщетения  newsm78 (както си му е реда де Wink )

Ми аз, в деня на освобождението, отворих веднага кодекса да прочета Аз какви права имам, но никъде не намерих нищо по-разбично от това, че ме освобождават и ми дават месец предизвестие.
Това, което казваш, не съм го срещала. Ти къде си го чела  newsm78

Мацки, времето, за което сте записани на борсата се води и трудов, и осигурителен стаж. Не се плащат осигуровки, защото вие реално получавате обезщетение, а не възнаграждение. Иначе държавата ще трябва сама да си плаща осигуровки върху обезщетението, което самата тя ви плаща  Wink Същото е като получавате обезщетение за майчинство  Peace
Т.е. получаваме обезщетение и нямаме прекъсване на стажа и на осигуровките - здравни и пенсионни. Така ли?

# 252
Т.е. получаваме обезщетение и нямаме прекъсване на стажа и на осигуровките - здравни и пенсионни. Така ли?

да  Peace
Преди 4-5 години бях на борсата. Имах право на обещетение 4 месеца по 140лв, ако си бях/ ми бяха намела/и работа обещетението щеше да бъде прекратено.
За тези 4 месеца имах соц. и здр. осигуровки.
ДЗПО-то не ми стана ясно защо не се плаща.

# 253
  • София, Лагера
Момичета, аз да си споделя и моите Радини вълнения - най-после си намерихме счетоводителка! Много съм щастлива!  Party

(за скептиците - намерихме я по обява и без препоръки) Wink

# 254
eleonore Казаха ми че за времето когато се получава обещетение се превеждат здравните осигуровки и  осигуровки за пенсия.
Да, така е! Аз мислех, че имаш предвид само регистрация в Бюрото по труда  Peace
Обезщетение за безработица се получава след регистрация в БТ, след което в НОИ и оттам се плаща обезщетението, превеждат се осигуровки и тн. Трудовият стаж се води само за тези 4 мес/или колкото имате право/ през които се плаща обезщетението, след това колкото и да сте на борсата не се води трудов стаж.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 16:41 от eleonore

Общи условия

Активация на акаунт