Мамолози - гр. София

• 1 760 962
  • 6 324
  •   2
Отговори
# 6 135
  • София
Решава лекарят, който обичайно те следи и с ехограф - той е наясно с плътността на гърдите ти. Предполага се, че първо се следиш с ехограф, а от една възраст нататък е нужна и мамография на всеки 2 години, по спомен. Ако лекарят прецени, че мамографията е ненужна заради висока плътност, ще продължи само с ехограф, ако има нещо съмнително - ще препоръча ЯМР (с контраст се прави за гърдите), поне на мен винаги ми слагат и контраст, първо започват без, после усещам, че ми вливат през абоката.

# 6 136
Пиша само да кажа на всички дами много ама много да внимавате при кой се преглеждате, особено ако е хирург, и стойте далече от Шопов!!! Те така ще ви наплашат само да ви вземат парите за безсмислена операция. Така се случи при мен с Шопов, имам хипохондрия и за един малък фиброаденом 12см айде операция, два месеца след това напипвам две бучки под белега, Шопов ми казва че имам нов фиброаденом!! След още 7 прегледа при други (не преувеличавам) и МНОГО тревоги, стана ясно, че нов фиброадемом няма! Това е старият, а Шопов ми махнал строма, и сега там има уплътнения и фиброза, което така и ще си остане (за което не ме беше предупредил!). Както и стария фиброаденом, за който ме излъга че бил нов. Нямам думи просто. Толкова съжалявам, че му се вързах. И се подлудих психически. Наложи се дори да започна да ходя на терапия, даже и хапчета за успокоение ми предписваха, но отказах. Също доктор от Сити Клиник ми каза, че са го уволнили от там заради неправилни диагнози. Казал на жена, че има рак, оперирал, и после на биопсията се видяло че не е рак, но тя била вече психологически съсипана. Бозев също толкова неадекватен, искаше да ми прави биопсия и операция на фиброзата под белега, изглеждало му “лошо”. Също имаше един друг, който ми препоръча мамограф при положение, че съм под 30 г. и с гърди супер плътност. Просто нямам думи за пари как ще те наплашат и какво ще направят тези “доктори”. Имам добри отзиви само от Наков и Йорданов. Поздрави, бъдете здрави (физически и психически).

# 6 137
12см хич не бих го нарекла “малък” фиброаднеом.
Иначе в темата постоянно се повтаря да се търси второ, трето мнение преди да (не) се пристъпва към някакви интервенции. Има много кадърни лекари, на които да се довери човек. Съжалявам за лошият опит, дано всичко се нареди благоприятно в ситуацията.

# 6 138
Е, сигурно се има предвид 12 мм/1.2 см. То 12 е размерът на цялата гърда...

# 6 139
  • София
healthymama, много съжалявам, че ви се е случило това, ужасно е! Моля за уточнение за д-р Красимир Шопов от Аджибадем ли говорите?

# 6 140
Т.е. твърдите, че причината за рака са мамографиите, а не други. Никой  не може да потвърди причините за рака, те обикновено са комплексни, съвременните рентгени са в пъти по-безопасни отпреди, вредата им е пренебрежимо малка, сравнена с ползите.
Пак казвам, като човек, преживял 2 пъти рак на гърдата и чел доста за него и образните изследвания, защото имам много такива - ямр, скенери, пет-скенери - позволявате си да твърдите някакви генерални неща на база на опита, който имате с един човек, и може да заблудите фатално някоя жена, че не бива да прави мамографии.
Мамография не бива да се прави само ако образен диагностик прецени това, заради висока плътност на гърдите. Моите бяха такива и пак съм правила, просто не се виждаше добре на нея и се наложи ямр.
Не знам дали мамографиите предизвикват рак, но притискането на гърдата при тях е ужасно. Не знам дали лаборантката се престара или така се прави, но аз умрях от болка, а съм с висок праг на болка. Отделно над ендата гърда получих синина, което не намирам за нормално:(

# 6 141
Отпадна часът, който предлагах, при Гаврилов. Щял да отсъства и предложиха час при Гаврилова, но отказах.

Момичета, моля ви, стиснете ми едни палци. Предстои ми преглед, не мамолог, но много ме е страх да не ми намерят нещо. Не мога да спра да плача

# 6 142
Стиснати палци, Барба! Но защо така, какви са тия лоши мисли и плач! Всичко ще бъде наред!

# 6 143
Барбалена, стискам палци, не се филмирай, всичко ще е наред. Ако искаш пиши тук после какво е станало на прегледа.

# 6 144
  • София
Барбалена, стискам силно всичко да е наред!

# 6 145
Благодаря, момичета! Засега нищо ново. Ще пускам допълнителни изследвания и евентуално след тях скенер... Стиснете палци да е нещо безобидно...

# 6 146
грешка, не беше 12см а 12мм фиброаденома, и да Шопов но той не е вече в Сити Клиник, има частен кабинет и в други болници оперира

Относно мамографиите, ясно е, че те са вредни. Използват йонизираща радиация, която променя структурата на ДНК в клетките на гърдата, едни от най-чувствителните клетки в човешкото тяло. Това от една страна може да докара рак, от друга може да направи клетките по-малко устойчиви и способни да предотвратяват развитието на рак в бъдещето. Също, това настъпва докато гърдите са много силно притиснати, което допълнително причинява възпаление едновременно с радиацията, усилвайки негативния ефект. Освен това, докато една мамография е равна на около 7 седмици като доза радиационното излагане, тя е концентрирана върху тъканта на гърдата а не из цялото тяло, така че реалното излагане на гърдите е значително по-високо. Също така, излагането е кумулативно. При плътни гърди, дори и не може на покаже ако има нещо.

Що се отнася до ЯМР, той също не е напълно безопасен. Обикновен ЯМР е ок, но при използването на контраст (който е необходим при преглед на гърдите) възникват проблеми, тъй като контрастното вещество е тежък токсичен метал, който може да премине през кръвно-мозъчната бариера и да увеличи риска от заболявания като Алцхаймер, както и да навреди на бъбреците. Научните изследвания показват, че това вещество не изчезва напълно от тялото за 24 часа, а може да остане години или дори завинаги.

Единственият безопасен метод за скрининг е ултразвукът, но той силно зависи от уменията и опита на лекаря, който го извършва.

За съжаление това е нашата “модерна” медицина. За да ти открие евентуален рак, може да ти докара евентуален рак. Не казвам да не се преглеждате, напротив, правете го, но си смятайте риска и избирайте кога с какво и при кой много внимателно.

И най-вече наблягайте на това да предотвратите рака; избягвайте всякаква химия (в парфюми, кремове, гримове, дезодоранти, препарати, незалепващи тигани, пластмаса, пестициди, растителни масла, и т.н.), хранете се здравословно, движете се всеки ден, дръжте килограмите долу, правете си масажи да се движи лимфата, взимайте си витамин Д от слънцето, и мислете позитивно.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 17:00 от healthymama

# 6 147
Съжалявам, но не мога да се съглася с това.
Не искам обаче да обръщаме темата в подобна посока и да влизаме в полемика.
Нека “всеки сам да си преценЯ”.

# 6 148
ХелтиМама, това, което пишеш е достатъчно да ме наплаши. Обаче, съжалявам, че пак цитирам медицинския ИИ, та той казва, че ехографът не може да замести мамографията и последната е задължителна след 40-42 години...

# 6 149
Прочетете и коментара на thedoors, преди да се плашите, Барбалена. Фактите са там. Стискам палци всичко да бъде наред при вас.
Иначе по форумите всеки може да пише всичко, каквото му е на душата. Тук що-годе се стараем да се придържаме към научно базирана информация, но ако влезете в "Алтернативна медицина" и някои други здравни теми, ще ви се изправи косата.

Общи условия

Активация на акаунт