Мамолози - гр. София

• 1 761 058
  • 6 324
  •   3
Отговори
# 6 120
Понеже от рентгена на гърди не се получавал рак - пример ми е моята стринка. Така и си замина от точно рак на гърдата, заради постоянното "следене" все с рентген. Разбра се чак, когато вече беше тотално късно.
Така, че аз НЕ вярвам изобщо, че мамографията НЕ причинявала рак.

# 6 121
  • София
Т.е. твърдите, че причината за рака са мамографиите, а не други. Никой  не може да потвърди причините за рака, те обикновено са комплексни, съвременните рентгени са в пъти по-безопасни отпреди, вредата им е пренебрежимо малка, сравнена с ползите.
Пак казвам, като човек, преживял 2 пъти рак на гърдата и чел доста за него и образните изследвания, защото имам много такива - ямр, скенери, пет-скенери - позволявате си да твърдите някакви генерални неща на база на опита, който имате с един човек, и може да заблудите фатално някоя жена, че не бива да прави мамографии.
Мамография не бива да се прави само ако образен диагностик прецени това, заради висока плътност на гърдите. Моите бяха такива и пак съм правила, просто не се виждаше добре на нея и се наложи ямр.

# 6 122
Искам пак да споделя какво ми каза по повод облъчването професор Чакалова : Ние тук се борим за спасяване на човешки живот.  Какво значи "излишно облъчване"?
Та толкова за вредата .

# 6 123
Това за рентгеновото облъчване, което причинявало рак, е основна конспирационистка опорка заедно с вредата от ваксините, "измисления" ковид и т.н.

# 6 124
Това за рентгеновото облъчване, което причинявало рак, е основна конспирационистка опорка заедно с вредата от ваксините, "измисления" ковид и т.н.
Не мисля, че сравнението е удачно, но разбирам какво искаш да кажеш.

Да, облъчването е вредно, но стотици пъти по-вредно ще е да не е изследвано или пропуснато нещо смъртоносно, само защото облъчването е вредно.
Скрит текст:
На мен са ми правени повече от 16 бр. уретерореноскопии (URS) под рентгенов контрол за около 5 години, като 10 от тях са за период само от 2 -3 години. Всяка процедура продължава между 30 и 60 минути и през цялото време има облъчване в коремната област - много по-дълго е облъчването при това изследване в сравнение с мамографията примерно, която е по- кратка от 10 минути.

# 6 125
Внимавайте да не Ви откраднат и ДНКто в някоя лаборатория. И влаковете с децата за Норвегия. Господи… моля, не пишете подобни неща в такива теми!

# 6 126
Не мисля, че сравнението е удачно, но разбирам какво искаш да кажеш.
Не е сравнение, а изреждане на научно необосновани неща, които въпросната група хора охотно разпространява.

Облъчването от една мамография е 0.4 милисиверта и е равно на 7 седмици естествена фонова радиация от живот на Земята. Тоест, седем седмици по-късно така или иначе щяхте да го хванете тоя карцином, ако това е причината, но пък изследването може да ви помогне да го откриете навреме...

# 6 127
Параход, на мен ми е ясно, освен това съм почти максимално ваксинирана.

# 6 128
Питах OpenEvidence, който е медицински, научно-базиран ИИ и каза следното, преведено с Google Translate:

Скрит текст:
Да, има доказателства, че мамографията може да причини рак на гърдата, но рискът е много малък. 

Мамографията включва излагане на йонизиращо лъчение, което има потенциал да предизвика рак на гърдата. Проучване за моделиране от Miglioretti et al. изчислява, че годишният скрининг на 100 000 жени на възраст от 40 до 74 години може да предизвика 125 случая на рак на гърдата и да доведе до 16 смъртни случая поради индуциран от радиация рак на гърдата, в сравнение с 968 смъртни случая от рак на гърдата, предотвратени чрез ранно откриване от скрининга.[1] Друго проучване на Yaffe и Mainprize прогнозира, че за кохорта от 100 000 жени, подлагани на годишен скрининг на възраст от 40 до 55 години и след това на всеки две години до 74-годишна възраст, ще има 86 предизвикани рака и 11 смъртни случая поради индуциран от радиация рак на гърдата.[2] 

Ползите от мамографията обаче по отношение на ранното откриване и намаляване на смъртността от рак на гърдата като цяло надхвърлят тези рискове. Работната група на Международната агенция за изследване на рака (IARC) съобщи за значително намаляване на смъртността от рак на гърдата сред жени на възраст от 50 до 69 години, които посещават мамографски скрининг.[3] 

В обобщение, докато мамографията крие малък риск от предизвикване на рак на гърдата поради излагане на радиация, общата полза от ранното откриване и намалената смъртност се счита, че надвишава този риск.

# 6 129
Че е вреден рентгена...вреден е. Всеки който твърди че няма грам вреда....без коментар.
Въпросът е в преценката на риска.

# 6 130
Да не влиза човек в "малкия риск", защото за науката е статистика, но за семейството е 100% щета, недай си Боже и загуба. Аз съм от "тея с конспирациите". Сега се замислям, майка ми колко чинно прави на 2-3 години мамография, сцинтиграфия, рентген, преди близо 2 години и ПЕТ скенер. Никой не я насочвал към ЯМР, а избор трябва да има. Ако има алтернатива, поне за гърдите, с ЯМР, защо да не си спести човек 1 вреда? Ясно е, че в медицината се смята съотношението полза/риск. Но когато си само статистика, ти трябва достатъчно информация, за да вземеш информирано решение.  За масите е много удобно да има "кукувици, които вярват в конспирации", когато често това сме хора, напатили се и заради това, развили критично мислене.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 13:52 от anmasu

# 6 131
Аз също претеглям внимателно риска.

# 6 132
Да не влиза човек в "малкия риск", защото за науката е статистика, но за семейството е 100% щета, недай си Боже и загуба. Аз съм от "тея с конспирациите". Сега се замислям, майка ми колко чинно прави на 2-3 години мамография, сцинтиграфия, рентген, преди близо 2 години и ПЕТ скенер. Никой не я насочвал към ЯМР, а избор трябва да има. Ако има алтернатива, поне за гърдите, с ЯМР, защо да не си спести човек 1 вреда? Ясно е, че в медицината се смята съотношението полза/риск. Но когато си само статистика, ти трябва достатъчно информация, за вземеш информирано решение.  За масите е много удобно да има "кукувици, които вярват в конспирации", когато често това сме хора, напатили се и заради това, развили критично мислене.
Тази взаимовръзка може да послужи само за ваше "обяснение", един вид да си намерите виновен за ситуацията.
Нали си давате сметка, че хиляди жени с рак, които не са направили една мамография в живота си, преди да си напипат бучката не могат да си обяснят техния проблем с това.

Едно нещо е категорично - човечеството все още НЕ Е открило категоричен причинител на рака, факторите са комплексни и за наше съжаление неизвестни...

# 6 133
Все пак мамография се прави след лекарско назначение и се предполага с основателна причина. Тези профилактичните, ако не се лъжа, са на 2-3 години.

# 6 134
А кой решава дали трябва да се прави мамография? Аз вече съм достигнала тази възраст, но все на ехограф ме гледат. А ЯМР-то с контраст ли се прави? Гледам, че без контраст е около 350 - 450 лв, което изобщо не са малко пари, а с констраст е още по-скъпо. И както казвате, човек не следи само едни гърди. Не дай боже, докато следи стриктно гърдите, да изскочи нещо друго...

Общи условия

Активация на акаунт