Мамолози - гр. София

• 1 761 777
  • 6 329
  •   1
Отговори
# 6 105
Идете засега на ехография. На този етап няма нужда от притеснения или по-тежки изследвания.
За Доросиева отзивите са смесени, не я познавам лично - има и така, и така.

# 6 106
Да, за доктор Доросиева и моето мнение е смесено. Цял живот трябва да съм и' благодарна, защото видя тумора на майка ми. Но аз ходих на ехография на коремни органи, чаках над 2 часа, прегледа ме набързо, сякаш, и каза, че всичко е наред - Дай Боже да е така! Но след няколко дни отидох на гастроентеролог и той ми каза, че жлъчката ми е прегъната. Може да е до апаратура, ама ядосах се тогава, защото чаках, после влязох в кабинета, разсъблякох се, чаках около 10-15 минути, докато си говорят, после ми се стори претупан прегледът, не знам. Вариант е и доктор Евгени Стоянов, но трябва да запишете и после да вземете направление (това е за ехография, за мамография не знам как е).

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 16:05 от anmasu

# 6 107
Прегъната жлъчка не е диагноза обаче, а често срещано състояние (по рождение), така че не може да се говори за сериозен пропуск.

# 6 108
Излишен е спорът, а и не казвам, че е сериозно състояние, а че когато пациентът има клинична картина и баща с извадена жлъчка (на подобна възраст), може да се дължи на прегънатата жлъчка (която нерядко налага и операция), така че дори и да не е сериозен пропуск, е пропуск. Както казах, може да е от апаратурата, може да е, защото жената имаше проблем с коляното. Не казвам, че доктор Доросиева е некадърна, а и мамографът е друг апарат, който може да е по-добър от ехографа в кабинета.
Прегъната жлъчка не е диагноза обаче, а често срещано състояние (по рождение), така че не може да се говори за сериозен пропуск.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 16:07 от anmasu

# 6 109

BettyBoop,  аз  съм  вече на 54 г. И  винаги са ми повтаряли - само ехограф при толкова плътни, както моите, гърди. Личната лекарка винаги ми казва, че по каса е мамография и понеже знае, че ходя платено на ехограф, само иска да й дам копие от моите прегледи, за да го отчита.
Аз и на мен и на мъжа ми правя и кръвните изследвания само платено, защото ползвам пакетите Макс на Цибалаб и там са включени накуп всичко необходимо, само не зная защо са махнали желязото от пакета Макс, само по каса ползвам 1 път годишно за хормоните за щитовидната жлеза и вече и за мъжа ми - за простата.

# 6 110
  • София
Извинявам се, какво означава плътни гърди?

# 6 111
С повече жлезиста и по-малко мастна тъкан. Ако сте слаба, с малки гърди и над 1-2 години кърмене, шансовете са да сте в тази група.

# 6 112
Аз съм малки гърди, чашка А, кърмих общо 4 години и д-р  Стоянов е писал, че съм с двустранно фиброкистична мастопатия.

Аз бях при него миналата седмица. При него пък няма мануален преглед, но ме гледа много внимателно с ехографа. Всичко е наред, имам 1-2 кисти.

Вие обследвате ли си сами гърдите? Аз не и много ме гложди Sad Пробвала съм веднага след преглед при проф.Гаврилов, но все имам чувството, че напипвам нещо и спирам. Може ли някой да каже какви бяха препоръките му? Върти ми се нещо за след цикъл, вечер след лягане, но не помня точно

# 6 113
  • София
Да, преглеждам гърдите си, така напипах и двата пъти бучките си, които се оказаха рак. Имах късмет вероятно, че бяха разположени не много дълбоко. Не намерих видео на бг, но мисля, че става ясно и на англ. език, поне движенията са полезни:
https://www.youtube.com/watch?v=xcg7jWrlLJ8

Хадзапи, със съветите за пропускане на мамография може изключително много да подведеш някого - мамографията не причинява рак, независимо дали са плътни или не гърдите! Просто не се вижда добре на нея при много плътни гърди - моите са такива, затова ми правеха ехограф и ЯМР при съмнение, контрастна мамография също върши работа, но ЯМР е най-доброто, просто е скъпо.
Еластографията изобщо не е добро изследване за рак на гърдата, имаше тук или в темата за рака на гърдата момиче с изпуснат рак, следено с еластография. Не си давайте парите за глупости.
Златният стандарт е ехограф/мамограф/ЯМР за следене.

# 6 114
Благодаря за линка, Олив Hug Аз все имам усещането, че напипвам нещо. И всеки път след преглед при проф.Гаврилов си казвам, че почвам да се следя и вкъщи, след като е потвърдено, че всичко е наред, да се запозная със структурата на гърдите, но не го правя. Хем ми причинява голяма тревожност...

На еластография при д-р Билчев ме прати д-р Щърбанова от Вита. Освен гинеколог, в супердок пише, че е и онколог. Аз не знам защо тогава не се доверих. Не помня дали не съм чела нещо във форума, но нещо не ми вдъхна доверие. Аз и при нея не съм ходила след това, отново не помня защо.

# 6 115
  • София
Ето още едно полезно и доста информативно видео относно самостоятелните прегледи вкъщи, които всяка от нас трябва да прави и да се самонаблюдава:

https://youtu.be/kIg12s6FJHg?si=Ody-_HbKrRUGyEDu

# 6 116
Аз съм на 45 почти и не ми препоръпват мамография заради този тип гърди.
Барбалена, при мен е същото. Структурата е една зърнеста и не мога да разбера какво напипвам.

Такъв тип гърди стават ли с повече мастна тъкан в един момент?

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 15:18 от Дъждец

# 6 117
  • София
Е, ние все пак не сме лекари, следенето при лекар си е задължително, просто е добре човек да познава гърдите си, със сигурност когато има нещо не ок се усеща, аз бях с фиброкистозна мастопатия и много болезнени гърди преди цикъл, всякакви неща съм напипвала, но и двете бучки бяха коренно различни като усещане /не боляха, всъщност/, и двата пъти бях сигурна, че са злокачествени, още преди да стигна при лекарите. И освен това, преди ги нямаше там, появиха се от нищото все едно изведнъж /което не е така, разбира се, рака расте много дълго, просто в един момент съм ги усетила/.

# 6 118
Аз честно казано не се самопреглеждам кой знае колко и правилно според мен . На всеки 6 месеца така или иначе съм на ехография с моята обремененост . Следя си фиброаденомите и се опитвам да не мисля негативно .

# 6 119
Здравейте, да споделя моя случай.
В началото на м.април отидох на преглед при д-р Младенов в Неоклиник, като последно бях при него преди година и половина. Тогава видя уплътненост на едната гърда и каза след 6 месеца да отида пак за преглед, дали не нараства. Помолих за моя сигурност да ме изпрати на мамография, към фонд съм и само с назначение от специалист ми признават разхода. Отговори, че това е излишно и неточно изследване, но аз настоях и той ми го вписа в амбулаторния лист. Направих изследването и в разчитането нямаше нищо обезпокоително.
При сегашния ми преглед видя фиброаденом 1,3см и каза, че 100% е доброкачествен, но трябва да се оперира-операция след 3 дни, няма нищо страшно, правим я и след 3 часа Ви изписвам. Опитах се да питам за изледвания преди това, но който го е посещавал-знае, че не е от много комуникативните и обяснителни. Подаде ми визитка, да му звънна и да определим деня за операция.
Потърсих второ мнение при д-р Евгени Стоянов - отпаднал час ме спаси. След направен преглед с ехограф и мамограф той не откри нищо.
Ще си спестя коментарите за д-р Младенов като специалист и най-вече като човек.
Моят случай с д-р Младенов от м.Април е аналогичен. Преглед в Торакс, след което ми каза ми, че имам доброкачествено образувание, което трябва да се отстрани и ми бутна визитка...Д-р Василев отхвърли изцяло твърдението, но все още това кънти  някъде там в съзнанието ми Sad

Общи условия

Активация на акаунт