Майчинството - счетоводно - 23

• 38 883
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Привет  bouquet
Моят казус е следният: Прехвърлих майчинството на майка ми. Платеното, до 2г. Ако напусна работа, ще го спрат ли?

# 481
Благодаря за отговора,
Вижте какво намерих:
ЛКК - до 30 дни наведнъж, но за не повече от 6 месеца; ТЕЛК - след 180 дни без прекъсване/12 месеца с прекъсване в две предходни години и годината на боледуването.
Моите болнични са следните:
за 2007 - нямам болнични
за 2008 - 5 месеца - ЛКК ( патологична бременност - приключила.)
за 2009 - 39 дена от личната лекарка, и 2 болнични за по 30 дни ЛКК
от декември 2009 ще излезна в непрекъснат болничен за патологична бременност ( около 170 календарни дни ) до 30 май 2010, тогава трябва да се издаде 45 дневния преди раждане.
Интересува ме ще трябва ли да ходя в ТЕЛК за тези болнични които смятам да взема от декември до 30 май 2010?
Момента за 12 месеца за две предходни години и годината на боледуването не ми е много ясен . Sad

# 482
Не - имаш право на това обезщетение, защото не можеш да получаваш цялото обезщетение и защото не ползваш отпуск за гледането на детето. Трябва да си осигурено лице, а не да ходиш на работа, което ще рече, че може да ползваш друг вид отпуск, както е при теб.

Т.е. това, че съм в отпуск за гледане на малко дете ми дава право да получавам и 50% за другото, независимо, че е на ясла.

Благодаря Ви!   bouquet

# 483
  • София
Здравейте,имам един въпрос и се надявам да ми помогнете.Има ли проблем ако не са внасяни осигуровките примерно 2-3 месеца назадnewsm78 Но пък там декларациите,с които се подават данните за месеца,са подадени?
Благодаря предварително за отговора.

# 484
  • София-Младост
Здравейте,имам един въпрос и се надявам да ми помогнете.Има ли проблем ако не са внасяни осигуровките примерно 2-3 месеца назадnewsm78 Но пък там декларациите,с които се подават данните за месеца,са подадени?
Благодаря предварително за отговора.

Няма.

# 485
  • В полите на Пирин планина
Привет  bouquet
Моят казус е следният: Прехвърлих майчинството на майка ми. Платеното, до 2г. Ако напусна работа, ще го спрат ли?

Да, защото може да е прехвърлено, само ако ти имаш право на него, т.е. ако си осигурено лице.

# 486
Здравейте!Преди седмица личния ми лекар ми каза,че за гледане на дете ми се полагат 60 дни годишно.Та въпросът ми е в тези 60 дни влизат ли дните дадени от лекарска комисия и дните дадени от болницата newsm78,или само тези ,който са дадени оъ първичния преглед.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 15:43 от VENI2202

# 487
  • София-Младост
Здравейте!Преди седмица личния ми лекар ми каза,че за гледане на дете ми се полагат 60 дни годишно.Та въпросът ми е в тези 60 дни влизат ли дните дадени от лекарска комисия и дните дадени от болницата newsm78,или само тези ,който са дадени оъ първичния преглед.
Мисля че са общо.

# 488
Здравейте!
Детето ми скоро навършва 1 година. Какви документи и къде трябва да подам, за да ползвам отпуск за отглеждане на дете от 1 до 2 г. Понеже се самоосигурявам няма работодател, който да свърши тази работа  Laughing
Преди или след навършването на годинката трябва да ги подам?

# 489
Моля за малко помощ до юли включително ме осигуряваха на 285лв,от август на 1000,ако изляза този месец болничен (30дена)90 процента от 1000лв ли ще взимам и колко после ще получавам майчинство .Благодаря предварително!

# 490
Здравейте и аз имам питане ! Безработна съм от месец април 2009 след като майчиството ми изтече. Ползвах и третата неплатена година. Та въпросът ми е в случай, че съм бременна за колко месеца месеца трябва да имам внесени соц. осигуровки, за да взимам минимално майчинство! В момента си внасям само здравните осигуровки! Трябва ли да имам 12 мес. назад осигуровки без прекъсване при положение, че имам 6 год. трудов стаж?  Дано ме разберете, че стана малко объркано!

# 491
  • София-Младост
Здравейте и аз имам питане ! Безработна съм от месец април 2009 след като майчиството ми изтече. Ползвах и третата неплатена година. Та въпросът ми е в случай, че съм бременна за колко месеца месеца трябва да имам внесени соц. осигуровки, за да взимам минимално майчинство! В момента си внасям само здравните осигуровки! Трябва ли да имам 12 мес. назад осигуровки без прекъсване при положение, че имам 6 год. трудов стаж?  Дано ме разберете, че стана малко объркано!
Не, щом искаш минимума ти е необходим само месец...пиша месец, макар да няма нормативно изискване за минимум осигуряване.

# 492
  • София-Младост
Моля за малко помощ до юли включително ме осигуряваха на 285лв,от август на 1000,ако изляза този месец болничен (30дена)90 процента от 1000лв ли ще взимам и колко после ще получавам майчинство .Благодаря предварително!
Ще взимаш на база дохода за 6 месеца назад, няма да е 90% от 1000. "обикновен" болничен се плаща 80% от седноддневно брутно възнаграждение за базовия период, но не повече от среднодневно възнаграждение...на първа страница има пример. Болничният няма да окаже влияние на майчинството.

# 493
Ала-Бала   Благодаря ти!  bouquet

# 494
Elfita,
Много ти благодаря за бързия отговор!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт