Майчинството - счетоводно - 23

• 38 897
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте,
Бременна съм съвсем в началото, но ми се налага да излезна в болничен. Знам че имам право на 180 дни на година с комисия. Но на много места срещнах , че имам право на 180 дни за цялата бременност независимо че обхваща 2 календарни години. Някой дали може да ми даде инфо  как точно стоят нещата с тези 180 дни.

# 466
Здравейте мами, извинявам се предварително ако този въпрос е задаван вече , но аз вече много се обърках.Искам да Ви попитам бремена съм и още в началото ми се наложи да изляза в болничен и мисля да не се връщам на работа до края на бременността , осигуряват ме на 800 лева, как ще ми се изчислява майчинството имам тези 12 месеца, ще ми падне ли ставката при положения че съм болнични, и 90% или 80% в момента ми се плащат тези болнични. Simple Smile

# 467
  • Пловдив
Здравейте мами, извинявам се предварително ако този въпрос е задаван вече , но аз вече много се обърках.Искам да Ви попитам бремена съм и още в началото ми се наложи да изляза в болничен и мисля да не се връщам на работа до края на бременността , осигуряват ме на 800 лева, как ще ми се изчислява майчинството имам тези 12 месеца, ще ми падне ли ставката при положения че съм болнични, и 90% или 80% в момента ми се плащат тези болнични. Simple Smile

обезщетението няма да ти падне от това,че ще си в болничен до края
ще ти се изчислява на база 12 м назад от 45 дневния преди термин.за месеците в болничен ще се вземе не самия болничен,а дохода,от който е изчислен

franny81    ,имаш 180 календарни дни за една календарна година

# 468

обезщетението няма да ти падне от това,че ще си в болничен до края
ще ти се изчислява на база 12 м назад от 45 дневния преди термин.за месеците в болничен ще се вземе не самия болничен,а дохода,от който е изчислен

franny81    ,имаш 180 календарни дни за една календарна година

благодаря за бързия отговор, и още нещо да попитам в тези 180 дни включват ли се тези 45 дни преди термина или те са отделно...

# 469
еlfita какво точно се гледа 12 месеца назад ОСИГУРЕНИ МЕСЕЦИ  или 12 месеца  чисто -в смисъл няма значение дали са осигурени или не просто една година назад --оффф не знам дали ме разбра? newsm78

# 470
  • Пловдив
dilqnkaa ,не се включват 45 дневния,защото той е часто от 410 дин обезщетение за бременност и раждане

PRESIPO ,12 назад от 45 дневния,като месеца,в който е издаден 45 дневния не влиза.12 наза като няма значение осигурени или неосигурни или както казваш ти "чисти ".В тези 12 м за месеците,в които не си осигурена/или си била на борсата ще се вземе мин раб заплата

# 471
Здравейте и от мен,
Аз имам следните 2 въпроса:

1. След изтичането на отпуска ми по майчинство от 410 дни, ако искам да ползвам отпуск за гледане на детето си до 2 год. каква декларация трябва да попълня за получаване на обезщетения (по чл.53 от КСО или нещо друго)?

2. Мога ли да прекратя ползването на втория отпуск за гледане на дете до 2 год. когато пожелая и тогава пък каква декларация трябва да се подава?

# 472
dilqnkaa ,не се включват 45 дневния,защото той е часто от 410 дин обезщетение за бременност и раждане

PRESIPO ,12 назад от 45 дневния,като месеца,в който е издаден 45 дневния не влиза.12 наза като няма значение осигурени или неосигурни или както казваш ти "чисти ".В тези 12 м за месеците,в които не си осигурена/или си била на борсата ще се вземе мин раб заплата

страхотна си благодаря! Simple Smile е сега вече всичко ми е ясно

# 473
  • Пловдив
tsveta_pile    

1.Приложение 3
2.Можеш да го прекратиш /ще получаваш 50 процента от майчинство до 2 г на детето/ и възобновиш по всяко време.За прекратяване Приложение4+ Приложение 12

изтегли приложеният от тук

http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 474
Извинявам се, че публикувам пак поста си, но днес ми е последният срок.

Здравейте! Моля за малко инфо по следният въпрос:

В момента съм в отпуск по майчинство за малкият ми син. От 02.11.2009г. големият ми син тръгна на ясла и тъй като няма навършени две години за него ползвам обезщетение по чл. 54 от КСО.  Та въпросът ми е какви документи освен ДЕКЛАРАЦИЯ за промяна на обстоятелствата - прил. 12 трябва да подам в тридневния срок до работодателя ми? Взима ли се някаква бележка от ОДЗ-то?

Благодаря!   bouquet

# 475
  • Пловдив
Тiffany ,при издаването на 45 дневния за второто дете,майчинството за първото става на 50 процента.Тогава се подава приложение12 /за промяна на обстоятелствата/+приложение4/за 50 те процента/.Същите неща се подават при тръгване на ясла,но при теб това вече е направено и мисля,че няма нужда пак да се подават.Бележка от ОДЗ то също не се подава

# 476
Тiffany ,при издаването на 45 дневния за второто дете,майчинството за първото става на 50 процента.Тогава се подава приложение12 /за промяна на обстоятелствата/+приложение4/за 50 те процента/.Същите неща се подават при тръгване на ясла,но при теб това вече е направено и мисля,че няма нужда пак да се подават.Бележка от ОДЗ то също не се подава
Аз нищо не съм подала след като е тръгнал на ясла. И сега нали трябва да подам пак, за да ми спрат и тези 50 %?  newsm78 Или аз нещо не съм разбрала?

# 477
  • Пловдив
Аз нищо не съм подала след като е тръгнал на ясла. И сега нали трябва да подам пак, за да ми спрат и тези 50 %?  newsm78 Или аз нещо не съм разбрала?

че защо да ти спират 50 те процента-ще ги получаваш доката стане на 2г

след 45 дневния за второто на 100 процента ли получаваш майчинството за първото?

# 478

след 45 дневния за второто на 100 процента ли получаваш майчинството за първото?

Не, получавам 120лв. т.е. 50%
Но разбрах, че след като тръгне на ясла и тях трябва да ми ги спрат, защото не ходя на работа.

# 479
  • В полите на Пирин планина

Не, получавам 120лв. т.е. 50%
Но разбрах, че след като тръгне на ясла и тях трябва да ми ги спрат, защото не ходя на работа.

Не - имаш право на това обезщетение, защото не можеш да получаваш цялото обезщетение и защото не ползваш отпуск за гледането на детето. Трябва да си осигурено лице, а не да ходиш на работа, което ще рече, че може да ползваш друг вид отпуск, както е при теб.

Общи условия

Активация на акаунт