Майчинството - счетоводно - 23

• 38 827
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте
Имам над 12 месеца трудов и осигурителен стаж (дори е 7 г. вече:)
но от януари 2009 г. до октомври 2009 г. не работех и не съм се осигурявала
От 10 октомври работя на трудов договор, като се осигурявам на 1000 лв., а вече съм бременна във втория месец (с второ дете).

Горе долу на 45-тия ден преди раждането ще имам 6 м. стаж в последните 12 месеца и общо 7,5 г. стаж

Въпросът ми е?
Откога ще имам право да получавам обезщетения за майчинство и колко ще е то ако получавам 6 м. по 1000 лв.?
За другите 6 м. до 12 м. ще ми се води ли че съм получавала 240 лв. ли. (мин. заплата) или 0?
Или първите 6 м. от 45-тия ден преди термина няма да получавам майчински?

Благодаря предварително
Имаш право и ще получаваш обезщетение от първият ден на болничният за 45дни, та до края на отпуска за отглеждане на дете. Стажът се изисква по принцип, а не в последните месеци, и прекъсването не е от значение. За другите 6месеца от базата ще се вземе МРЗ за страната.

Здравейте, имам следният въпрос - Мъжът ми работи в момента на граждански договор и не е плащал никакви здравни осигуровки за последния месец (октомври). Как се определя размера им и къде се плащат? Съответно има ли някакво число от мсеца, когато се плащат?
Благодаря предварително!
Лека вечер!
Здравноосигурителни вноски и лихвите към тях
Сметки на НАП за осигурителни вноски
Направете проверка, за кои месеци се води неосигурен и може накуп с едно платежно да ги преведеje. В последствие може месец за месец да ги плащате.

Значи 6 м. по 1000 лв. + 6 м. по 240 лв. = 7 440 лв. делено на 12 месеца по 90% = 558 лв.
толкова ли ще получавам?

# 556
  • София-Младост
man4o2 категорично не това е сумата. 7440...ако това е базата наистина се дели на броя работни дни за периода и след това се умножава по 90%. След това се взима нетната сума за 12 месеца , също се дели на броя работни дни. Двете получени цифри се сравняват и се взима по-малката...най-често това е среднодневно  нетно възнаграждение за периода.
виж на първа стр. има даден пример с изчисления.

# 557
  • Пловдив
man4o2 ,грубо месечо обезщетението ще е около 440-460

# 558
man4o2 ,грубо месечо обезщетението ще е около 440-460

Благодаря

# 559
  • Mediterraneo
Знам, че отговорът на въпроса ми го има някъде из темите, но не съм в състояние да прочета целия този материал  Stop
Затова ще си позволя отново да попитам нещо. След 2 седмици излизам болнични 45 дни преди раждане. Счетоводителката ни не е запозната с процедурата изобщо. Въпросът ми е- освен да представя болничния, нещо друго попълва ли се, подава ли се, къде и кога?
Какво следва, когато този болничен изтече? Изобщо- освен болничните листи, подава ли се нещо друго до навършването на 1 година на детето?

# 560
  • София-България, Израел - където си поискам
Знам, че отговорът на въпроса ми го има някъде из темите, но не съм в състояние да прочета целия този материал  Stop
Затова ще си позволя отново да попитам нещо. След 2 седмици излизам болнични 45 дни преди раждане. Счетоводителката ни не е запозната с процедурата изобщо. Въпросът ми е- освен да представя болничния, нещо друго попълва ли се, подава ли се, къде и кога?
Какво следва, когато този болничен изтече? Изобщо- освен болничните листи, подава ли се нещо друго до навършването на 1 година на детето?
само болничния лист и декларация за банковата сметка /ако не си попълвала вече/. После само болничните листове се носят в НОИ. След като изтекат се подават други приложения, но има време дотогава Wink.
Пишеш ,че счетоводителката не е наясно, затова да допълня ,че се прави придружително писмо до НОИ и информацията се носи на дискета. Може и на хартиен носител, но отдавна не съм виждала колеги ,които да го правят Peace.

# 561
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Калкулатор за изчисляване на обезщетения при бременност и раждане
http://docstore.odit.info/?s=4&rid=3273

# 562
Калкулатор за изчисляване на обезщетения при бременност и раждане

Много благодаря

# 563
Здравейте,

Видях че много хора са изтеглили калкулатора за изчисляване на обезщетения при бременност и раждане.

Алгоритмите в него бяха обсъдени във форума на odit.info, но моля и за други запознати с материята да проверят за евентуална грешка.

Изчисленията показват че ползван болничен през бременността в общия случай на трудов договор не намалява обезщетението за майчинство, а дори при натрупване на болнични то се увеличава, защото за основа за пресмятане на майчинските се взема среднодневното брутно възнаграждение от което е изчислен болничния.  Сигурно пропускам нещо в сметките така че моля за коментар.

Също така се получава че ако се ползва болничен през последните три месеца преди 45 дневния няма значение на колко са били осигуровките тогава и могат да са на минималната заплата.

А за да се взема максимален болничен от около 1792.0 лв трябва да осигуровките да са върху приблизително 2260 лева заплата, а не върху 2000.

От автора

# 564
Здравейте,искам дапопитам относно документите за майчинските,които трябва да изпратя.Това е второ дете,трябва ли да пращам копие от акта за раждане на по-голямото(за него не съм вземала майчински никакви).И ако може да ми да ми дадете някакви указания за попълване на декларациите 1 2 3 4(по-точно точки 1,2,3,9) или някакъв линк към тема,ще съм много благодарна!

# 565
  • София-Младост
Здравейте,искам дапопитам относно документите за майчинските,които трябва да изпратя.Това е второ дете,трябва ли да пращам копие от акта за раждане на по-голямото(за него не съм вземала майчински никакви).И ако може да ми да ми дадете някакви указания за попълване на декларациите 1 2 3 4(по-точно точки 1,2,3,9) или някакъв линк към тема,ще съм много благодарна!
На какъв етап си от отпуска...така зададен въпроса...трудно е да се гадае. Декларациите са елементарни, просто ги прочети внимателно. Декл.4 ти е необходима , ако си в отпуск за отглеждане на дете, прекратиш го и се върнеш на работа, тя се подава за получаване на обезщетението в размер 50%. Тази т.9 означава, че декларираш, че не ис прехвърлила отпуска на друг член-татко, баба, дядо...

# 566
Здравейте, извинявайте ако някой вече е питал, но не открих
Имам следния въпрос: на 11 юли 2009 ми изтече 2 годишното майчинство за дъщеря ми и аз се върнах на работа, а септември установих че ще имаме второ детенце, което ще се роди май месец, т. е. 45-дневния отпуск преди раждане ще започне в началото на април. Майчинството се изчислява 12 месеца назад, т.е от април 2009, когато съм вземала 240 (МРЗ) (април, май, юни), а след това базата ще е 9 месеца през които ще съм на работа - права ли съм или греша нещо?
Благодаря ви предварително

# 567
В момента съм на последния болничен от педиатъра.Счетоводството на фирмата е в София и от там ми казаха да си попълня и четирите декларации и да ги пратя с последния болничен(тоест този).И за акта ,ако може да ми кажете дали се праща?Благодаря!

# 568
  • Пловдив
vania_g ,базата ще ти е април2009-март2010.За месеците в майчинство ще ти вземат 240 лв,да.

Gaci_mama
,праща се и копие от акта за раждане.

# 569
Момичета имам един въпрос, който страшно ме вълнува и ако някоя от вас знае отговора нека ми пише.  Rolling Eyes Значи проблема е следния: до края на 2009г  имам да ползвам още 26 дни платен отпуск, който ми се е натрупал досега, а от януари 2010г ще имам още 20 дни- значи общо 46 дни платен отпуск. Въпроса ми е от началото на януари мога ли да си пусна платения отпуск изцяло т.е цели 2 месеца да не съм на работа /има кой да ме замества, но дали го позволява закона/. И тези два месеца щом ще съм в платен отпуск работодателя ще ми плаща ли пълните осигуровки т.е после да не ми се намалява майчинството? Първоначално си мислех трите месеца от януари 2010г.до март 2010г. да си взема болнични, но сега ми хрумна тази идея - два месеца да съм в платен отпуск, а само третия в болнични. Според вас кой е по-добрия вариант и при кой ще получавам по-голямо майчинство?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт