Майчинството - счетоводно - 23

• 38 830
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Момичета, паралелно върви една такава тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=443160.0;all

Тук, виждам, има доста компетентни и наистина моля за Вашия коментар на поста на
pipi_lota :
Момичета, става въпрос за отмяна на решението (Постановление №28 от 2009 г. на Министерски съвет),което е за платеното 90% майчинство от раб.заплата на майката в период от 12 месеца и при навършване на 1 год на детето ,ако майката се върне на работа има право да получава към заплатата си и 50% от минималната работна заплата т.е 120лв. Това при стария вариант,а при новия (ако е наистина е прието инкогнито) се отменя решението за плащане 12 месеца  и става 9 мес. И тъй като съм пряко засегната от този факт,тъй като съм работеща майка в случая тези допълнителни 120 лв ,които ще ги получавам към заплатата си от 12  ли месец ще ми ги начисляват или от 9 месец на детето?  #Crazy
В брой 80 на ДВ от 09.10.2009 г на стр.137  който може нека да го разтълкува ?

# 541
  • Пловдив
oxyjenia,ако е прието платеното да стане отново 315 дни,то ще влезе в сила от 01.01.2010г.До края на тази година важат 410 те дни.Ако влезнат в сила 315 те дни,то ще е през 2010 г
И сега зависи на теб кога ти изтичат 410 те дни?

# 542
oxyjenia,ако е прието платеното да стане отново 315 дни,то ще влезе в сила от 01.01.2010г.До края на тази година важат 410 те дни.Ако влезнат в сила 315 те дни,то ще е през 2010 г
И сега зависи на теб кога ти изтичат 410 те дни?

Аха. обаче термина ми е 31.Януари и аз от 17дек. излизам в болничен. Тогава?

# 543
Моля за информация относно болничните.Термина ми е на 9.11 (понеделник),като до тази дата имам болничен .Има вариянт в който може и да пренося ,та ме интересува кой трябва да ми доиздаде болничен за тези дни в който пренасям лекаря следил ми бременноста,но аз вече не хода на консултации или болницата в която ще раждам.

# 544
Ако преносиш след като родиш отиваш с картона при лекаря, който ти е следил бремеността и той ти издава болничен за дните, които си преносила. А там където си родила ти издават вече втория болничен. Така ми обясни акушерката на моя гинеколог. Третия болничен е от педиатъра на детето (остатъка от 135-те дни)

# 545
  • Пловдив
oxyjenia ,тогава би трябвало да си според споменатите от теб промени през 2010 т.е 315 дни /след като ти изтекат 315 те дни и работиш ще получаваш 120+заплата-нали това беше въпросът ти/.Ако изобщо има такива промени.Аз лично не съм запозната с тях

# 546
Здравейте!
Детето ми скоро навършва 1 година. Какви документи и къде трябва да подам, за да ползвам отпуск, респективно обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 г. Понеже се самоосигурявам няма работодател, който да свърши тази работа    Mr. Green
Преди или след навършването на годинката трябва да ги подам?

# 547
има значение кога се навършват 410 дни от началото на отпуска за бременност и раждане, не точно кога детето е навършило годинка

документите за теб са Приложение 3 и заверено от фирмата копие от удостоверението за раждане на детето
разбира се, и Придружително писмо от името на фирмата като представяш документите. но по-добре счетоводител да ги занесе, а не ти.  Thinking

Момичета, паралелно върви една такава тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=443160.0;all

Тук, виждам, има доста компетентни и наистина моля за Вашия коментар на поста на
pipi_lota :
Момичета, става въпрос за отмяна на решението (Постановление №28 от 2009 г. на Министерски съвет) ...
В брой 80 на ДВ от 09.10.2009 г на стр.137  който може нека да го разтълкува ?

правото не ми е силната страна
но мисля, че има някакъв път, който трябва да се измине от едно такова решение на ВАС до действителна отмяна на Постановление на МС

във всеки случай ще има много промени от новата година в Осигуряването, дано да са за добро!  Peace

Последна редакция: сб, 07 ное 2009, 21:06 от Стики

# 548
Здравейте, пак имам едно въпросче..Осигурявам се от 1-ви юли 2009..предстои ми да изляза в майчинство края на декември.Заради грипната епидемия мисля да си взема болничен поне за следващата седмица(а ако мога и по нататък)..Въпросът ми е имам ли право и колко дни мога да ползвам до края на годината и това ще повлияе ли на майчинството което ще взимам в последствие т.е на осигурителния доход който се взима за база за изчисляване на майчинството?

# 549
Здравейте, имам следният въпрос - Мъжът ми работи в момента на граждански договор и не е плащал никакви здравни осигуровки за последния месец (октомври). Как се определя размера им и къде се плащат? Съответно има ли някакво число от мсеца, когато се плащат?
Благодаря предварително!
Лека вечер!

# 550
Здравейте
Имам над 12 месеца трудов и осигурителен стаж (дори е 7 г. вече:)
но от януари 2009 г. до октомври 2009 г. не работех и не съм се осигурявала
От 10 октомври работя на трудов договор, като се осигурявам на 1000 лв., а вече съм бременна във втория месец (с второ дете).

Горе долу на 45-тия ден преди раждането ще имам 6 м. стаж в последните 12 месеца и общо 7,5 г. стаж

Въпросът ми е?
Откога ще имам право да получавам обезщетения за майчинство и колко ще е то ако получавам 6 м. по 1000 лв.?
За другите 6 м. до 12 м. ще ми се води ли че съм получавала 240 лв. ли. (мин. заплата) или 0?
Или първите 6 м. от 45-тия ден преди термина няма да получавам майчински?

Благодаря предварително

# 551
  • София-Младост
Здравейте
От 10 октомври работя на трудов договор, като се осигурявам на 1000 лв., а вече съм бременна във втория месец (с второ дете).

Горе долу на 45-тия ден преди раждането ще имам 6 м. стаж в последните 12 месеца и общо 7,5 г. стаж

Въпросът ми е?
Откога ще имам право да получавам обезщетения за майчинство и колко ще е то ако получавам 6 м. по 1000 лв.?
За другите 6 м. до 12 м. ще ми се води ли че съм получавала 240 лв. ли. (мин. заплата) или 0?

Благодаря предварително
Имаш право и ще получаваш обезщетение от първият ден на болничният за 45дни, та до края на отпуска за отглеждане на дете. Стажът се изисква по принцип, а не в последните месеци, и прекъсването не е от значение. За другите 6месеца от базата ще се вземе МРЗ за страната.

Здравейте, имам следният въпрос - Мъжът ми работи в момента на граждански договор и не е плащал никакви здравни осигуровки за последния месец (октомври). Как се определя размера им и къде се плащат? Съответно има ли някакво число от мсеца, когато се плащат?
Благодаря предварително!
Лека вечер!
Здравноосигурителни вноски и лихвите към тях
Сметки на НАП за осигурителни вноски
Направете проверка, за кои месеци се води неосигурен и може накуп с едно платежно да ги преведеje. В последствие може месец за месец да ги плащате.

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 11:03 от AnMary

# 552
Здравейте

Въпросът ми е?

Благодаря предварително
Имаш право и ще получаваш обезщетение от първият ден на болничният за 45дни, та до края на отпуска за отглеждане на дете. Стажът се изисква по принцип, а не в последните месеци, и прекъсването не е от значение. За другите 6месеца от базата ще се вземе МРЗ за страната.

Благодаря

# 553
Искам да попитам при освобождаване от работа, съответно се начислява обещетение за неизползван платен отпуск , въпроса ми е в какъв срок работодателя е длъжен да плати обещетението, и съответно какво мога да напарвя ако той не го плати, към кого трябава да се обърна, какви дейстия имам право да предприема, за да си получа дължимото обещетение? Благодаря Ви предварително

# 554
  • София-България, Израел - където си поискам
Искам да попитам при освобождаване от работа, съответно се начислява обещетение за неизползван платен отпуск , въпроса ми е в какъв срок работодателя е длъжен да плати обещетението, и съответно какво мога да напарвя ако той не го плати, към кого трябава да се обърна, какви дейстия имам право да предприема, за да си получа дължимото обещетение? Благодаря Ви предварително
с последната заплата се изплаща неизползвания платен отпуск. В Инспекцията по труда би трябвало де се сигнализира за проблем с изплащането.
В заповедта за освобождаване би трябвало да е записано колко дни отпуск следва да се изплатят на работника Peace

Общи условия

Активация на акаунт