Майчинството - счетоводно - 23

• 39 008
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • Майничка
Отново молба за помощ: Ако ми прекратят трудовия договор по взаимно съгласие и ми изплатят обезщетение, имам ли право:1. Да се запиша на трудовата борса, колко време и колко пари ще ми дават от там; 2. Понеже детето ми няма 2 години, мога ли да си възстановя майчинството, кой трябва да ми го възстанови, след като съм съкратена, и 3. Какво ще стане с месеците на борсата (евентуално), ако си върна майчинството??? Май стана доста объркано, но дано ме разберете.
Благодаря предварително!
Ако Ви прекратят трудовия договор по взаимно съгласие, работодателят не Ви дължи обезщетение, с изключение на това за неползван отпуск (освен по неофициално споразумение).
1. За това не съм сигурна, зависи и от трудовия стаж, но мисля, че макс. ок.6м. и към 280лв.
2. Трябва да се водите на трудов договор, за да ползвате отпуска за отглеждане на малко дете.
3. Ако намерите кой да Ви осигурява до навършване на 2г. на детето, нищо не пречи после да напуснете по вз.съгласие и да отидете на борсата.

# 241
  • Варна
При прекратяване на договора по взаимно съгласие се получава минималният размер на обезщетението (6 лв. на ден мисля е за тази година newsm78) и за минимален период от време - 4 месеца. Трудовият стаж няма значение (стига разбира се да има поне 9 месеца отработени от последните 15). Ако не си на трудов договор нямаш право на обезщетение за отпуск за отглеждане на дете, по простата причина, че не си в такъв отпуск. Ако сключиш нов ТД преди детето да е навършило 2 години можеш отново да излезеш в отпуск за отглеждане на дете и отново да получаваш майчински.

# 242
Благодаря и на двете ви! Значи отивам на борсата... Какво да се прави. Странното е, че ми предлагат обезщетение... освен отпуските. Това немога да разбера защо го правят?!?!?!?!?!

# 243
  • София-Младост
Благодаря и на двете ви! Значи отивам на борсата... Какво да се прави. Странното е, че ми предлагат обезщетение... освен отпуските. Това немога да разбера защо го правят?!?!?!?!?!
За да се съгласиш да е по взаимно съгласие вероятно. Защото ако не бъркам те искат прекратяване, а не ти нали?!

# 244
Здравейте, момичета!
И друг път съм се консултирала с вас и винаги сте ми давали полезни съвети. Благодаря!   bouquet
Сега имам едно бързо въпросче: В 27г.с. съм и за пръв път ми се налага да изляза в болничен за общо заболяване. На трудов договор съм, на на 4часов работен ден. Как ще ми се смята болничния- на 4 часа или на 8 часа?
Извинявам се, предварително, предполагам, че се налага да се повтаряте, но ми е спешно и не успях да изчета всички минали теми Embarassed

# 245
  • Варна
Болничният се изчислява на базата на осигурителния доход за месеца,  по-точно за 6 месеца назад, все едно колко часа работиш. Ако се осигуряваш примерно на 500 лева месечно, няма никакво значение 4 или 8 часа работиш, за да ги изкараш, базата за изчисление на болничните ти ще е 6*500=3000 лева и в двата случая.

# 246
Здравейте на всички!
Искам да попитам - Кой изплаща 15 дневния отпуск на бащата след раждане?  newsm78

# 247
За да се съгласиш да е по взаимно съгласие вероятно. Защото ако не бъркам те искат прекратяване, а не ти нали?!

Може би..., те искат, да

# 248
Преди време и аз се консултирах с вас момичета, получих добър съвет да направя запитване до НОИ, така и направих задействах правилно нещата. Този път се обръщам към вас за една формалност, която не ми е ясна. Срочният ми трудов договор изтече на 17.10.2009 г.За да продължа да получавам 50% от обезщетението за по-голямото дете е нужно да сключа фиктивно нов трудов договор. Объркването идва от факта, че до 28.10.2009 г. съм в болничен за бременност и раждане и тук в НОИ ми обясниха, че мога да сключа договор едва след тази дата, защото болничен прекратява само лекар. Но счетоводно нещата стоят така: има дата на сключване и дата на явяване на работа. Счетоводителката на новия ми работодател направи договор с дата на сключване 27.10. 2009 и да се явя на работа на 29.10.2009г. Според нея, имам право да сключа договор по време на болничен, защото това реално не го прекратява.  Tired
Аз съм малко объркана и се чудя дали все пак да не сменим датите за всеки случай?

# 249
  • Варна
Не можеш да сключиш договор, докато си в болнични. В смисъл, трябва да имаш поне един отработен ден, за да се счита, че трудовото правоотношение е възникнало, следователно да можеш да се ползваш от преференциите на работеща по ТД.

# 250
  • Майничка
Доколкото разбрах, в този случай счетоводителката само е регистрирала договора на 27.10., а той реално влиза в сила от 29.10. Ако е така, не виждам противоречие.
При всички случаи, следва да отработите 29.10. и тогава да пуснете отпуск за отглеждане на малко дете, както е посочила Месечинката.

# 251
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте на всички!
Искам да попитам - Кой изплаща 15 дневния отпуск на бащата след раждане?  newsm78
НОИ  го изплаща Peace

# 252
  • София-България, Израел - където си поискам
Amy81, срочния трудов договор става безсрочен, ако се отработят 5 дни  без писмено възражение от работодателя .
В твоя случай може би  просто е трябвало да продължат да те водят ,като на постоянен и да ти представят декл.1 в НАП и съответно документите в НОИ Thinking.

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 18:10 от jakinik

# 253
jakinik, благодаря на теб и другите момичета за отговорите. Логично и според мен не е нередно сключването на договор по време на болничен, щом първият работен ден е след изтичането на болничния и по този начин не го прекъсва. Надявам се този път всичко да се оправи по-бързо и да не ме връщат за тези формалности.

# 254
Здравейте, мами! Имам кратък въпрос: утре очаквам първото плащане по майчинството, всеки месец ли ще е на същата дата или има някаква опраделена като десето число от месеца и т.н.?
Благодаря, предварително!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт