Майчинството - счетоводно - 23

• 38 841
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте момичета, искам да попитам НОИ ли изчислява сумата, която ще получава майката като обезщетение за бременност и как се процедира като съм ползвала болнични по време на бремеността. Знае ли някой премиите, на който съм осигуряване ще бъдат ли изчислени към майчинството.

# 526
  • Майничка
Здравейте момичета, искам да попитам НОИ ли изчислява сумата, която ще получава майката като обезщетение за бременност и как се процедира като съм ползвала болнични по време на бремеността. Знае ли някой премиите, на който съм осигуряване ще бъдат ли изчислени към майчинството.

В НОИ се изчислява, да.
Ако 6-те месеца, преди болничния за общо заболяване сте осигурявана на сравнително сходна сума, за месеците в болнични се приема тази сума, т.е., болничните няма да намалят обезщетението през 410-те дни. Ако през тези месеци сумите са с голяма разлика, тогава болничните ще намалят обезщетението Ви. Ако върху премиите са платени всички осигуровки и те не надвишават макс.осигурителен праг, ще влязат в изчисленията.

# 527
Благодаря за полезната информация, а кога и как мога да разбера размера на изчисленото обезщетение?

Максималният осигурителен праг 2000 лв ли беше?

Последна редакция: пт, 06 ное 2009, 11:46 от AnMary

# 528
  • София-Младост
Благодаря за полезната информация, а кога и как мога да разбера размера на изчисленото обезщетение?
След като е подаден болничният и съпътстващите го документи.

# 529
  • Майничка
Максималният осигурителен праг 2000 лв ли беше?
Да

# 530
Момичета, от 28-ми ми започна 45-дневния болничен преди раждане. Още не съм го занесла на работодателят (настинала съм и си седях вкъщи цяла седмица). Кога е "последният срок", в който трябва да му представя болничния лист, започващ от 28.10 до 12.12. Мерси

# 531
  • Майничка
Момичета, от 28-ми ми започна 45-дневния болничен преди раждане. Още не съм го занесла на работодателят (настинала съм и си седях вкъщи цяла седмица). Кога е "последният срок", в който трябва да му представя болничния лист, започващ от 28.10 до 12.12. Мерси

Принципно, болничните се представят до 3 дни. Във Вашия случай имате пряк материален интерес да го занесете преди обичайната дата на изплащане на октомврийските заплати, за да може работодателят да го представи в НОИ веднага след това. Иначе ще го направи със следващите заплати, т.е., декември и тогава или през януари може да си получите парите.

# 532
  • Варна
Имам следния въпрос. Има ли възможност да се довнесат осигуровки със задна дата? Ако ми увеличат заплатата от август месец, а осигуровките са вече внесени, мога ли да доплатя разликата, която се получава от по-голямата заплата?  newsm78

# 533
  • Пловдив
Опитвам да проверя това:

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Но нищо не се получава. С другите справки нямам проблем. 
Има ли някаква особеност тук или аз нещо бъркам.  Очаквам плащане по болничен за септември месец и искам да зная какво става с него, че още нищо не ми е перведено.

# 534
  • София-България, Израел - където си поискам
Имам следния въпрос. Има ли възможност да се довнесат осигуровки със задна дата? Ако ми увеличат заплатата от август месец, а осигуровките са вече внесени, мога ли да доплатя разликата, която се получава от по-голямата заплата?  newsm78
разговаряй с работадателя си и счетоводителката . Принципно може, но това е много работа за счетоводителката и е свързано с подаване на коригираща декларация 1. Ако не сте голяма фирма има някакъв шанс и да се съгласят.
Най-лесно е да се довнесат разликите за осигуровки.

# 535
Момичета как се процедира, за да си взема ПИК и да следя какво е движението на болничните и по-късно на майчинството? А как да се регистрирам за да получавам sms когато са преведени.

# 536
Здравейте!
Искам да ви попитам, ако след навършване на 9 месеца на детето, майката реши да прехвърли майчинството на друг човек ( в случая майка си) променя ли се размера на майчинството или си остава 240 лв?

# 537
  • Майничка
Здравейте!
Искам да ви попитам, ако след навършване на 9 месеца на детето, майката реши да прехвърли майчинството на друг човек ( в случая майка си) променя ли се размера на майчинството или си остава 240 лв?

Може да го прехвърлите на друг (освен на бащата) само след 410-ия ден. Размерът остава 240, да. На бащата може да го прехвърлите и след 6-ия месец.

Момичета как се процедира, за да си взема ПИК и да следя какво е движението на болничните и по-късно на майчинството? А как да се регистрирам за да получавам sms когато са преведени.

Пишете молба (има я в сайта на НОИ) и я подавате лично. Издават го веднага. Регистрацията пак става от сайта, след ПИК.

Последна редакция: сб, 07 ное 2009, 01:32 от AnMary

# 538
В централата на НОИ ли се носи молбата или може или може в подразделението на нОИ по местоживеене?

# 539
  • София-България, Израел - където си поискам
В централата на НОИ ли се носи молбата или може или може в подразделението на нОИ по местоживеене?
само на бул.Стамболийски.

Общи условия

Активация на акаунт