Майчинството - счетоводно - 23

• 38 812
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Освен декларациите за майчинските,акта за раждане на по-голямото дете праща ли се?Благодаря!

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 10:59 от Gaci_mama

# 571
Разбира се, че по-добрият вариант е платен отпуск отколкото болничен.
Стига обаче работодателят ти да се съгласи да излезеш в отпуск за такъв дълъг период.
Аз бях в платен отпуск близо 40 дни, но нямах проблеми с шефа си. Дори напротив, сам ми предложи да си взема полагащите ми се дни.

А по-голямо майчинство ще получаваш логично, ако не излизаш в болнични.

# 572
Здравейте, момичета! Четох , четох (и както винаги - нищо не разбрах!  Laughing), искам да питам - за декларацията за удължаване на отпуска от 315 на 410 дни - предстои този месец да изтекат 315-те дни - но не ми стана ясно, тази година, който е подавал -  при подаване на декларацията за отпуск поради бременност и раждане (първоначално) за 315дни, или за 410 е периода (подавах я април месец)?
Благодаря предварително!  smile3525

# 573
  • Пловдив
Деси М ,трябва да си попълнила за 410 дни,а не за 315  дни

# 574
Здравейте
Бременна съм в 5-ти месец.От 2 месеца се осигурявам по договор за управление.До тогава бях в отпуск за гледане на дете до навършване на 2 год. (ще ги навърши през декември).
Не мога да се оправя с изчисляването на евентуалното обезщетение за бременност и раждане...
Въпросите ми са следните: Дали не е по-изгодно да се осигурявам като самоосигуряващо се лице,вместо по договор за управление?
Каква е максималната брутна заплата, на която мога да се осигурявам,за да повиша максимално обезщетението?

Извинете,че ви безпокоя, но счетоводителката каза, че не можела да ми изчисли обезщетението и само в Нои знаели как, а аз се замислям дали има изобщо смисъл да плащам високи осигуровки....
Благодаря предварително.

# 575

Привет! Моят проблем е следния - работя като ЕТ и се самоосигурявам /аз съм управител на фирмата/, имам и един работник на трудов договор от юли. Трябва да изляза в болни4ен на 23 декември. Как може фирмата да продължи да работи докато аз съм в май4инство?

Докато сте в 410-те дни - няма проблем, след това трябва да назначите прокурист.
[/quote]

Днес ходих до НОИ и ми казаха, 4е или фирмата трябва да прекрати дейност или да назна4а прокурист дори за тези 410 дни. Бихте ли ме посъветвали какво да правя.

# 576
  • София-Младост

Привет! Моят проблем е следния - работя като ЕТ и се самоосигурявам /аз съм управител на фирмата/, имам и един работник на трудов договор от юли. Трябва да изляза в болни4ен на 23 декември. Как може фирмата да продължи да работи докато аз съм в май4инство?

Докато сте в 410-те дни - няма проблем, след това трябва да назначите прокурист.

Днес ходих до НОИ и ми казаха, 4е или фирмата трябва да прекрати дейност или да назна4а прокурист дори за тези 410 дни. Бихте ли ме посъветвали какво да правя.
[/quote]
Да пуснеш писмено запитвано до НОИ и черно на бяло ако напишат това, тогава ще действаш така...но все мисля, че някой бърка.

# 577
  • Бургас/Пз
Здравейте, от 29.08.2009г съм в отпуск за отглеждане на малко дете. За един ден от август и за септември ми преведоха майчинството на 20 октомври. Декларация по чл.53 съм подала в края на септември. Кога да очаквам плащането на майчинството за октомври?

# 578
  • София-Младост
Здравейте, от 29.08.2009г съм в отпуск за отглеждане на малко дете. За един ден от август и за септември ми преведоха майчинството на 20 октомври. Декларация по чл.53 съм подала в края на септември. Кога да очаквам плащането на майчинството за октомври?
Ноември. След като работодателя подаде декл.обр1.

# 579
Благодаря за бързия отговор! Има ли нормативен документ, с който да се обоснова, ако се наложи да споря?

# 580
Здравейте, днес се изправих пред следния проблем и ще бъда благодарна ако някои ми помогне, защото съм на ръба да изпадна в нервна криза. Аз съм ЕТ и съм в отпуск по майчинство, като сега ще подавам декларация, защото ми свършиха болничните. От имато на фирмата водя дело с една друга фирма и днес адвокатите им са се изхитрили някак и са ми блокирали личните сметки-и тази на която получавам майчинство и другата с детските  Cry По този начин практически оставам без 1 стотинка, защото гледам бебето си сама и това ми е единствения доход. Има ли начин да се направи нещо в НОИ например да се превеждат обезщетенията по с-ка на друго лице с пълномощно или нещо такова? Моля ви, някой който е компетентен да ми помогне  Hug

# 581
Мисля,че когато сумите които получаваш са от обезщетение т.е болнични или майчинство никой няма право да ти ги запорира,освен това ако си самотна майка би трябвало да се ползваш с някакви привилегий.Консултирай се с адвокат

# 582
Здравейте пак,писах малко по рано но явно малко ме по прескочихте или няма кой да ми отговори на въпроса стр/37/....  Confused Но аз съм си упорита и пак ще питам   Grinning Предстои ми да изляза в майчинство в края на декември,но аз си го изместих от първи януари за да може и м.декември да ми влезе като месец с по висок ОД..Въпросът ми е следния: Ако взема болничен преди този за 45 дни преди термин ще се промени ли базата за изчисляване на майчинството т.е осигурителния доход за месеца в който съм с болничен?

Благодаря Ви предварително...

# 583
деската, аз не съм специалист, ама знам, че да, за осигурителен доход ще ти се взима реалния, който си получила, който при болничен е по-нисък, 90% от заплатата мисля.

всъщност имам въпрос Simple Smile доколкото разбрах, при постъпване на работа след майчинство трябва да се подаде някаква декларация - мога ли да видя някъде в нета образец на тази декларация? а нещо друго трябва ли?
че ние нещо май не можем да се разберем с моите работодатели и искам да отида подготвена с всички необходими документи

# 584
Писах и в темата за майките студентки,но и тук да попитам Rolling Eyes

Родих на 30,01,2009 година .Искам да попитам дали ми се полагат все още 2880 лева?

Общи условия

Активация на акаунт