Майчинството - счетоводно - 23

• 38 881
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте момичета, понеже нашата счетоводителка въобще не е в час искам да попитам след 135-те дни болнични какво се подава освен декларацията за майчинство и преди това подават ли се други документи с болничните?

# 601
  • Пловдив
Здравейте момичета, понеже нашата счетоводителка въобще не е в час искам да попитам след 135-те дни болнични какво се подава освен декларацията за майчинство и преди това подават ли се други документи с болничните?

с третия болниченв се подава приложение 1 изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

Преди да изтече третият болничен се попълват следните документи

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец – изтегли тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

- копие на акта за раждане на детето;

Ето примерен текст на молбата, която се подава до работодателя:

До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. Пловдив
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

# 602
  • София
Ала-Бала , много благодаря ! Изтеглих таблицата и сега се опитвам да се преборя с нея.  Blush

# 603
Здравейте пак,писах малко по рано но явно малко ме по прескочихте или няма кой да ми отговори на въпроса стр/37/....  Confused Но аз съм си упорита и пак ще питам   Grinning Предстои ми да изляза в майчинство в края на декември,но аз си го изместих от първи януари за да може и м.декември да ми влезе като месец с по висок ОД..Въпросът ми е следния: Ако взема болничен преди този за 45 дни преди термин ще се промени ли базата за изчисляване на майчинството т.е осигурителния доход за месеца в който съм с болничен?

Благодаря Ви предварително...
Няма да се прромени нищо.
Аз разбрах,че болничния не оказва влияние  само ако си осигуряван на една и съща заплата предходната година. Ако последния/те месеци се осигуряваш на по-висок праг и вземеш болничен как се изчислява осигурителния доход?  Thinking
За времето в болничен за база се взима доходът, от който е изчислено обезщетението, а не самото обезщетение.

Много сте готини  Wink, а аз нищо не разбрах...
При мен ситуацията е следната: Осигурявам се от 1 юли на 700лв предните не съм работила,а имам общо до сега към 3г стаж..предстои ми да изляза в майчинство от 1 януари,мисля да си взема болничен преди този,та ще се промени ли размера на обещетението за майчинство,което при мен ще е около 360лв заради това че съм ползвала болничен,преди този за 45дни?

# 604
Здравейте,да попитам ако някоя от вас знае неща свързани с тези 180 дни болничен да помага.Значи моят болничен е до 13.11 вкл. и до този момент ще съм ползвала 166 дни,остават още 14 значи до тези 180 които явно се полагат,а 45 дни трябва да ми дадът около 16-ти декември,което ще рече че ми остава дупка от около 17 дни.
Та всъщност питането ми е...(леле как се увъртях)чух че тези 180 дни били ако са без прекъсване,а мойте 180 дни които аз си смятам са с прекъсване-там ми взизат и болнични преди да забременея...Та дали ще мога да си взема още 17 дни в крайна сметка или не  newsm78
 п.п Ако някой случайно разбра какво точно искам да питам може да пробва да ми отговори  Blush

# 605
Благодаря за изчерпателната информация Elfita. Счетоводителката ми беше казаласамо за прил.1 с третия болничен лист.

# 606
  • Пловдив
deskataP ,ще се промени,ако ползаш болничен преди 45 дневния,защото базата за обикновения болничен ще ти 6 м назад,а в тях влизат месеци,които не си работила

Radi_ ,лекарската комисия ще вземе отношение.Тези 180 дни са за една календарна година-няма значение с прекъсване,без прекъсване.Ако не ти дадат болничен за тези 17 дни,си вземи платен отпуск

# 607
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,да попитам ако някоя от вас знае неща свързани с тези 180 дни болничен да помага.Значи моят болничен е до 13.11 вкл. и до този момент ще съм ползвала 166 дни,остават още 14 значи до тези 180 които явно се полагат,а 45 дни трябва да ми дадът около 16-ти декември,което ще рече че ми остава дупка от около 17 дни.
Та всъщност питането ми е...(леле как се увъртях)чух че тези 180 дни били ако са без прекъсване,а мойте 180 дни които аз си смятам са с прекъсване-там ми взизат и болнични преди да забременея...Та дали ще мога да си взема още 17 дни в крайна сметка или не  newsm78
 п.п Ако някой случайно разбра какво точно искам да питам може да пробва да ми отговори  Blush

180-те дни се отнасят за всички болнични за общо заболяване през календарната година, които можеш да вземеш / дори и с прекъсване / от ЛКК. За повече се ходи на ТЕЛК.
Друг вариант е да ползваш платен отпуск за дните, които са в повече.

# 608
Здравейте!

От няколко дни и аз съм на тема болнични, но нещо се обърках. Mr. Green

Моят казус е следният: до м.11 вкл съм в майченство за отглеждане на дете до 2 г. , на 01.12.2009 г се връщам на работа и се осигурявам на 1400 лв,  на 01.01. 2010 искам да изляза в болничен до 10. 03. 2010 г когато излизам в 45 дни болничен преди раждане - съответно базата за болничен  е 06.2009- м. 12.2009 г. Въпросът ми е за м. 02. 2010 г как се определя базата ?
СДБ м. 02= 4.240 + 1400 + ? / броят на дните
. Искам да попитам и бруто доход на 1400 лв - 1096.20 лв ли е ?

Вярно ли е че болничният, който смятам да взема за 2 мес трябва да не е по общо заболяване и от кого трябва да бъде издаден  - от лекаря по ЖК или личен лекар и трябва ли да се минава на комисия?

Благодаря предварително! Hug

# 609
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

От няколко дни и аз съм на тема болнични, но нещо се обърках. Mr. Green

Моят казус е следният: до м.11 вкл съм в майченство за отглеждане на дете до 2 г. , на 01.12.2009 г се връщам на работа и се осигурявам на 1400 лв,  на 01.01. 2010 искам да изляза в болничен до 10. 03. 2010 г когато излизам в 45 дни болничен преди раждане - съответно базата за болничен  е 06.2009- м. 12.2009 г. Въпросът ми е за м. 02. 2010 г как се определя базата ?
СДБ м. 02= 4.240 + 1400 + ? / броят на дните
. Искам да попитам и бруто доход на 1400 лв - 1096.20 лв ли е ?

Вярно ли е че болничният, който смятам да взема за 2 мес трябва да не е по общо заболяване и от кого трябва да бъде издаден  - от лекаря по ЖК или личен лекар и трябва ли да се минава на комисия?

Благодаря предварително! Hug

Базата за м.02.2010 е същата средно дневно, както за месец 1-ви 2010, т.е. 6-те месеца преди м. 01.2010 - м. 07.2009 - м. 12.2009 или ( 5*240 + 1400)/ броя на раб. дни за 6-те месеца = СДБ

Това дневно брутно възнаграждение се умножава по работните дни за м. 01 и м. 02.2010година и се получава доходоът, от който е изчислено обезщетението ти и това число влиза за бъдещия болничен за бременност и раждане.

А 1096.20 е нетното на 1400 лева, което е БТВ в случая или брутния осиг. доход.

Болничният е за общо заболяване, няма какъв да е. Издава се от ЛКК, ако е за повече от 7 календарни дни.

# 610
Благодаря за изчерпатерлния отговор Hug

Друго е като някой те каже............ Laughing

# 611
Здравейте!
Родих на 30,01,2009 година .Искам да попитам дали ми се полагат все още 2880 лева,като майка студентка редовно обучение?

# 612
  • Пловдив
Здравейте!
Родих на 30,01,2009 година .Искам да попитам дали ми се полагат все още 2880 лева,като майка студентка редовно обучение?

би трябвало да ти се полагат-попитай в районната социална служба

# 613
Elfita,там нищо не знаят и само вдигат рамене  33uu

# 614
  • София-Младост
Здравейте!
В срок до навършване на една година на децата имаш право. Не се мотай ами подавай декларация.

Общи условия

Активация на акаунт