Майчинството - счетоводно - 23

• 38 800
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Благодаря много на всички. Гражданските са ми малко далече, но сега се сещам че дохода при тях не влизаше при определянето на дохода за получаване на майчинство. Объркала съм се с втори трудов договор

# 646
  • Leeds, UK
Благодаря,Ала-Бала, но не разбрах само: трябва да започва от 12.10 /понеделник/ или пак от 10.10 /събота/, но да бъде издаден и  вписан на регистратурата на 12.10? Дните точно 45 календарни трябва да са до термина, нали? Иначе се оказват 43. Може ли да ми бъде преиздаден този болничен лист с корекциите?

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 10:58 от EmsSs

# 647
  • София-Младост
Благодаря,Ала-Бала, но не разбрах само: трябва да започва от 12.10 /понеделник/ или пак от 10.10 /събота/, но да бъде издаден и  вписан на регистратурата на 12.10? Дните точно 45 календарни трябва да са до термина, нали? Иначе се оказват 43. Може ли да ми бъде преиздаден този болничен лист с корекциите?
Да си започва на точната дата 10.10, но дата на издаване да е 12.10.

# 648
  • София
Случаят е следния: в края на февруари ми изтече майчинството. Ползвах два месеца платен отпуск и после пуснах стандартен неплатен от април до ноември. След изтичане на първия месец от него, който се води за стаж, сключих договор на 4часа в друга фирма. Преди седмица ме изненадаха от първата, че дължа по около 10лв на месец за здравни осигуровки от юни до сега. Защо?
Те са уведомени, че работя на друг трудов договор, съответно оттам ме осигуряват и здравно.
Кое да им цитирам, че не са прави?
Намерих това: За всички лица в неплатен отпуск, които през време на отпуска не подлежат на здравно осигуряване на друго основание от 1 януари 2005 г., осигурителните вноски се определят върху половината от минималния осигурителен доход...
Т.е. вторият ми трудов договор Е такова основание  newsm78

# 649
  • Leeds, UK
Да си започва на точната дата 10.10, но дата на издаване да е 12.10.

Да, разбрах, Ала-Бала, благодаря, но сега може би вече не може да се издаде със задна дата 12.10, а с актуалната примерно 12.11. Извинявам се, че досаждам много с тъпи въпроси, но съм ужасно притеснена и като ида там трябва да знам какво точно искам и какво точно правя, за да не се случват пак издънки...  bouquet за Ала- Бала

# 650
Когато си в отпуск за отглеждане на малко дете можеш да работиш на граждански договор,но ако се в болнични до 410 дни нямаш право да работиш

# 651
Сигурно вече е ставало въпрос,с риск да се повтори,бих искала да разбера мога ли да прехвърля остатъка от майчинството си -година и половина на пенсионер от семейството- в случая на баща ми. Какви документи ще са ми необходими ? Какво майчинство ще взема той и ще се отрази ли на пенсията му това? Благодаря ви предварително  bouquet

# 652
Здравейте майчета, сигурно е коментирано това но искам да попитам нещо и аз. Май месец ми изтича майчинството за отглеждане на дете до 2 г. и шефът ми беше казал че след това ще ме освободи от работа. Та въпросът ми е мога ли да си пусна предизвестие един месец преди да ми е свършило майчинството т.е. април месец. Благодаря предварително за отговора.
Поздрави Гири. Hug 

# 653
  • Варна
Здравейте!
От този калкулатор за обезщетение при майчинство изчислявам, че ако последните 6 месеца съм изцяло в болничен, сумата която ще получавам е по-голяма от тази, ако съм била на работа. Възможно ли е това?

И още един въпрос. Нали може да се прехвърли майчинството на бащата. Възможно ли е това, ако работи в друга страна от ЕС или пък страна извън ЕС (напр. Швейцария) и се води на целогодишен трудов договор. Или това с прехвърлянето важи само за България?

# 654
  • Майничка
Сигурно вече е ставало въпрос,с риск да се повтори,бих искала да разбера мога ли да прехвърля остатъка от майчинството си -година и половина на пенсионер от семейството- в случая на баща ми. Какви документи ще са ми необходими ? Какво майчинство ще взема той и ще се отрази ли на пенсията му това? Благодаря ви предварително  bouquet

Можете да прехвърлите майчинството на баща Ви едва след изтичане на 410 дни и за целта, той трябва да се води на трудов договор и да е осигурен за всички осигурителни случаи.

Здравейте майчета, сигурно е коментирано това но искам да попитам нещо и аз. Май месец ми изтича майчинството за отглеждане на дете до 2 г. и шефът ми беше казал че след това ще ме освободи от работа. Та въпросът ми е мога ли да си пусна предизвестие един месец преди да ми е свършило майчинството т.е. април месец. Благодаря предварително за отговора.
Поздрави Гири. Hug 

Може, но защо Вие ще пускате предизвестие, след като той ще Ви освобождава? С това предизвестие напускането става по Ваше желание.

Здравейте!
От този калкулатор за обезщетение при майчинство изчислявам, че ако последните 6 месеца съм изцяло в болничен, сумата която ще получавам е по-голяма от тази, ако съм била на работа. Възможно ли е това?Възможно е, ако в шестте месеца преди излизането в болничен осигурителният Ви доход е бил по-голям, отколкото предвиждате през останалите 6 до 45-дневния болничен.

И още един въпрос. Нали може да се прехвърли майчинството на бащата. Може, след навършване на 6м.Възможно ли е това, ако работи в друга страна от ЕС или пък страна извън ЕС (напр. Швейцария) и се води на целогодишен трудов договор. Или това с прехвърлянето важи само за България?За това май е най-добре да зададете писмено въпрос към НОИ.

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 20:27 от AnMary

# 655
  • Варна
А какво означава следния коефициент: осигурителния доход се умножава по работните дни минус ползваните болнични дни, делено на работните дни. Пр.: 1800*(21-8)/21

# 656
Здравейте, момичета,

Имам следната питанка: В момента съм в майчинство /детето ми е на 1г. и 3м./, бременна съм /с термин 02.02.2010/. Въпроса ми е мога ли да прехвърля сегашното ми майчинство на майка ми/пенсионер е/, а на мен да ми върви новото newsm78
Благодаря ви предварително  bouquet

# 657
Здравейте,моя проблем е следния.Не живея в Бг от 5 години(студентка съм в Гърция),преди 2 седмици разбрах че съм бременна във 2-рия месец и с таткото решихме да си се приберем в Бг за да родя там и да отгледаме детето.Проблема ми дали имам някакво право на обещетения от държавата?Както гледам нещата има май 2 варианта или да се запиша на борсата като безработна и да взимам минималното или да започна да се осигурявам в някоя фирма в Бг за по големи парички.Вие какво мислите по въпроса,как може да се развият нещата?

# 658
  • София-Младост
Случаят е следния: в края на февруари ми изтече майчинството. Ползвах два месеца платен отпуск и после пуснах стандартен неплатен от април до ноември. След изтичане на първия месец от него, който се води за стаж, сключих договор на 4часа в друга фирма. Преди седмица ме изненадаха от първата, че дължа по около 10лв на месец за здравни осигуровки от юни до сега. Защо?
Те са уведомени, че работя на друг трудов договор, съответно оттам ме осигуряват и здравно.
Кое да им цитирам, че не са прави?
Намерих това: За всички лица в неплатен отпуск, които през време на отпуска не подлежат на здравно осигуряване на друго основание от 1 януари 2005 г., осигурителните вноски се определят върху половината от минималния осигурителен доход...
Т.е. вторият ми трудов договор Е такова основание  newsm78
Когато неплатеният отпуск е по желание на работника/служителя здравното осигуряване е за негова сметка. В смисъл ти внасяш парите при работодатеял, той ги превежда с останалите осигуровки към НАП. Прави са!

# 659
  • Пловдив
slyn4ogled ,ако прехвърлиш майчинството,няма да може да се възползваш от възможността за застъпване и за второто дете да получаваш колкото за първото.Ще ти смятат нова база от 12 м
ако до 45 дневния болничен останеш в майчинство ,обезщетението за второ дете ще е колкото за първото,ако това е по-изгодно за теб
иначе може да прехвърлиш майчинството на майката ти,която трябва да работи по трудов договор,а ти да се върнеш на работа/болничен/отпуск

Общи условия

Активация на акаунт