Майчинството - счетоводно - 23

• 38 798
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Elfita, сърдечно ти благодаря Hug  bouquet

# 661
  • Пловдив
maroobg ,двата варианта,които си писала са възможни.Като според мен има смисъл да започнеш да се осигуряваш във фирма

# 662
maroobg ,двата варианта,които си писала са възможни.Като според мен има смисъл да започнеш да се осигуряваш във фирма

Но кога ще започне да ми се изплаща майчинството ако да речем започна да се осигурявам от декември(за жалост нямам никакъв трудов стаж в Бг).Все още съм в Гърция и май ще остана до колкото ми го позволява  preggo за да мога да дам някой изпит януари,а пък после учението ще остане на заден план.

# 663
  • София
Когато неплатеният отпуск е по желание на работника/служителя здравното осигуряване е за негова сметка. В смисъл ти внасяш парите при работодатеял, той ги превежда с останалите осигуровки към НАП. Прави са!
Да, ако няма друго основание за внасяне на осигуровки. Но аз внасям чрез трудов договор в друга фирма, т.е. не оставам неосигурена. И не съм ги молила за това Rolling Eyes

# 664
  • Пловдив
maroobg ,обезщетение ще започнат да ти изплащат след като натрупаш 12 м стаж.По време на 45 дневния болничен преди термин и последващите болнични също върви стаж.Докато натрупаш 12 те месеца може да получаваш социално майчинство,ако отговаряш на изискванията за доход

# 665
maroobg ,обезщетение ще започнат да ти изплащат след като натрупаш 12 м стаж.По време на 45 дневния болничен преди термин и последващите болнични също върви стаж.Докато натрупаш 12 те месеца може да получаваш социално майчинство,ако отговаряш на изискванията за доход

Елфита благодаря ти много за разяснението smile3525

# 666
Здравейте,
Имам въпрос относно обезщетението за раждане на второ дете, когато не е приключило полагаемото майчинство за първо; Синът ми ще навърши две години на 16.06.2010, не съм прекъсвала отпуска си за гледане на дете; ще изляза (живот и здраве) в болничен за раждане на 15.05.2010;
В този случай, ще получавам ли отново 90% от възнаграждението си отпреди болничния за първото дете? С други думи, ще получавам ли една година  отново същите(приблизително) суми, каквито получавах първата година със сина ми?
Благодаря!

# 667
  • София-Младост
Здравейте,
Имам въпрос относно обезщетението за раждане на второ дете, когато не е приключило полагаемото майчинство за първо; Синът ми ще навърши две години на 16.06.2010, не съм прекъсвала отпуска си за гледане на дете; ще изляза (живот и здраве) в болничен за раждане на 15.05.2010;
В този случай, ще получавам ли отново 90% от възнаграждението си отпреди болничния за първото дете? С други думи, ще получавам ли една година  отново същите(приблизително) суми, каквито получавах първата година със сина ми?
Благодаря!
Да, за целта се подава съответна декларация.

Когато неплатеният отпуск е по желание на работника/служителя здравното осигуряване е за негова сметка. В смисъл ти внасяш парите при работодатеял, той ги превежда с останалите осигуровки към НАП. Прави са!
Да, ако няма друго основание за внасяне на осигуровки. Но аз внасям чрез трудов договор в друга фирма, т.е. не оставам неосигурена. И не съм ги молила за това Rolling Eyes
Ами представи си , че работиш на два трудови договора...от двете фирми ли ти удържат осигуровки?! Да... първият работодател не е длъжен да знае, че има втори...нищо ,че той знае в случая.

Здравейте, момичета,

Имам следната питанка: В момента съм в майчинство /детето ми е на 1г. и 3м./, бременна съм /с термин 02.02.2010/. Въпроса ми е мога ли да прехвърля сегашното ми майчинство на майка ми/пенсионер е/, а на мен да ми върви новото newsm78
Благодаря ви предварително  bouquet
Можеш, но помисли дали ще искаш да получаваш обезщетение като за първо дете. Защото , ако прекъснеш този отпуск, според мен прехвърлянето дефакто е такова, то няма да можеш да се възползваш.

Късно видях, че е отговорено по-горе, но  не ми дава да трия.

Здравейте!
От този калкулатор за обезщетение при майчинство изчислявам, че ако последните 6 месеца съм изцяло в болничен, сумата която ще получавам е по-голяма от тази, ако съм била на работа. Възможно ли е това?

И още един въпрос. Нали може да се прехвърли майчинството на бащата. Възможно ли е това, ако работи в друга страна от ЕС или пък страна извън ЕС (напр. Швейцария) и се води на целогодишен трудов договор. Или това с прехвърлянето важи само за България?
Този трудов договор по нашия КТ ли е сключен?

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 20:29 от AnMary

# 668
  • Варна
За договора на бащата ли питаш? Не мога да съм сигурна в отговора си, но мисля че ще е по Швейцарските закони.
Сега приятелят ми ми каза, че негов колега поляк, на който сега са му направили постоянен трудов договор получава детски от швейцарците, но не знам къде и как в работил преди това.

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 19:24 от Pepsilight

# 669

здравните осигуровки за неплатеният отпуск за гледане на дете се поемат от работодателя - същият този чл.40 ал.1 т.1б от ЗЗО
така че те в никакъв случай не могат да ти искат тези пари

# 670
Момичета имам един такъв въпрос: Моя близка е бременна, но са я осигурявали на минималния праг, сега обаче иска да си плати на по-високо за 6 месеца назад, за да си вдигне болничните и от тм и майчинството. Счетоводителката й е казала, че не може със задна дата, но на моите осигуровки точно така ги вдигнаха. Върнаха ми 6 месеца назад, платих си на 1000 лв и след това излязох в болнични. Съответно болничните ми бяха 36 лв на ден, а майчинството ми е 40 лв на ден т. е около 800 лв. на месец. Знам че има начин нещо от сорта на премии ли какво точно обаче незнам. Дали някоя от вас знае как се прави тая работа?
Благодаря предварително!

# 671
  • София
Здравейте!
След като изтекат 2-те години платено майчинство на колко дни платен отпуск имам право?
Благодаря!

# 672
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
След като изтекат 2-те години платено майчинство на колко дни платен отпуск имам право?
Благодаря!

Минимум 20 работни дни за една календарна година е платения годишен отпуск по кодекс

# 673
  • Бургас
Здравейте! Студентка съм последна година, на 50 % посещаемост в Софийски университет. Не знаех, че до навършването на годинка трябва да подам молба в университета за изплащане на еднократната сума от 2880 лв. Наистина ли е така, до годинка на бебето? Имам ли шанс да подам тази молба? Къде се подава? В СУ? При социалните?Малката се роди август'08год. Благодаря.

# 674
  • Майничка
Момичета имам един такъв въпрос: Моя близка е бременна, но са я осигурявали на минималния праг, сега обаче иска да си плати на по-високо за 6 месеца назад, за да си вдигне болничните и от тм и майчинството. Счетоводителката й е казала, че не може със задна дата, но на моите осигуровки точно така ги вдигнаха. Върнаха ми 6 месеца назад, платих си на 1000 лв и след това излязох в болнични. Съответно болничните ми бяха 36 лв на ден, а майчинството ми е 40 лв на ден т. е около 800 лв. на месец. Знам че има начин нещо от сорта на премии ли какво точно обаче незнам. Дали някоя от вас знае как се прави тая работа?
Благодаря предварително!

По принцип може, преди края на годината, с коригиращи декларации обр.1 за съотв.месеци, но зависи изцяло от добрата воля на работодателя и счетоводителя (така практически се вдига разхода на фирмата, а това не видаги е изгодно или удачно).

Общи условия

Активация на акаунт