Майчинството - счетоводно - 23

• 38 779
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
  • София-Младост
Когато неплатеният отпуск е по желание на работника/служителя здравното осигуряване е за негова сметка. В смисъл ти внасяш парите при работодатеял, той ги превежда с останалите осигуровки към НАП. Прави са!
Да, ако няма друго основание за внасяне на осигуровки. Но аз внасям чрез трудов договор в друга фирма, т.е. не оставам неосигурена. И не съм ги молила за това Rolling Eyes

здравните осигуровки за неплатеният отпуск за гледане на дете се поемат от работодателя - същият този чл.40 ал.1 т.1б от ЗЗО
така че те в никакъв случай не могат да ти искат тези пари
Ако не бъркам, тя беше написала, че ползва обикновен неплатен отпуск обаче.

За договора на бащата ли питаш? Не мога да съм сигурна в отговора си, но мисля че ще е по Швейцарските закони.
Сега приятелят ми ми каза, че негов колега поляк, на който сега са му направили постоянен трудов договор получава детски от швейцарците, но не знам къде и как в работил преди това.
Ако не е по нашия КТ няма право на този отпуск.

Последна редакция: чт, 12 ное 2009, 11:14 от AnMary

# 676
  • София
Ако не бъркам, тя беше написала, че ползва обикновен неплатен отпуск обаче.
Да, обикновен е. Вчера звънях до НАП и казаха, че не дължа. При неплатен се дължат, ако няма друго основание за осигуряване. Не е равен на втори трудов договор, понеже реално не вземам втора заплата. И в същото време СЪМ осигурена. Няма защо да е на две места при една заплата. В работата ми бяха изрично предупредени. Сега ще питам писмено НАП, за да знам какво да цитирам, обаче. Отделно четох, че ако не давам пари на работодател, той не е задължен да ги внася. Уф, хем логично, хем разправия. От НАП дамата каза, че могат да си върнат сумите поне.
Ала-бала, благодаря за вниманието  bouquet Все пак в спора се ражда истината. Дано писменият отговор не е по-различен, де Rolling Eyes

# 677
Здравейте! Студентка съм последна година, на 50 % посещаемост в Софийски университет. Не знаех, че до навършването на годинка трябва да подам молба в университета за изплащане на еднократната сума от 2880 лв. Наистина ли е така, до годинка на бебето? Имам ли шанс да подам тази молба? Къде се подава? В СУ? При социалните?Малката се роди август'08год. Благодаря.

тази помощ е в сила от 1.1.2009г. така че не се отнася за теб

# 678
  • Бургас
аууу, опущих кьоравото:))))))), мерси инак, Стики! Hug

# 679
  • София
Момичета имам един такъв въпрос: Моя близка е бременна, но са я осигурявали на минималния праг, сега обаче иска да си плати на по-високо за 6 месеца назад, за да си вдигне болничните и от тм и майчинството. Счетоводителката й е казала, че не може със задна дата, но на моите осигуровки точно така ги вдигнаха. Върнаха ми 6 месеца назад, платих си на 1000 лв и след това излязох в болнични. Съответно болничните ми бяха 36 лв на ден, а майчинството ми е 40 лв на ден т. е около 800 лв. на месец. Знам че има начин нещо от сорта на премии ли какво точно обаче незнам. Дали някоя от вас знае как се прави тая работа?
Благодаря предварително!

По принцип може, преди края на годината, с коригиращи декларации обр.1 за съотв.месеци, но зависи изцяло от добрата воля на работодателя и счетоводителя (така практически се вдига разхода на фирмата, а това не видаги е изгодно или удачно).
На мен счетоводителката ( фирмата си е наша ) също каза,че не можело със задна дата... Thinking Има ли някакви изисквания и само с тези декларации ли става всичко? Какви може да са причините да не ни спомене за евентуална такава възможност?  newsm78 Много разправии или какво ?   ooooh!

# 680
  • В чуден свят с четири Слънца
Здравейте момичета, имам следният въпрос: Ако жената роди, докато е в отпуск по майчинство, четох, че новото майчинство ще е на същата дневна ставка като предното; но това важи ли ако майката роди, когато е в периода на неплатеното майчинство - от 2г. до 2,5г.? Или тогава се изчислява наново на база 12 месеца назад?
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 12 ное 2009, 13:15 от mama_galka

# 681
  • Пловдив
Здравейте момичета, имам следният въпрос: Ако жената роди, докато е в отпуск по майчинство, четох, че новото майчинство ще е на същата дневна ставка като предното, но това важи ли ако майката роди когато е в периода на неплатеното майчинство - от 2г. до 2,5г.? Или тогава се изчислява наново на база 12 месеца назад?
Благодаря предварително!

Няма неплатено майчинство.Има неплатен отпуск за отглеждане на детето до 8 г и ако излезне в  45 дневен болничен по време на този отпуск се смята нова база от 12 м.Като за месеците в майчинство ще се вземе 240 лв,а за месецине в неплатен -мин раб заплата

# 682
искам да попитам имам болничен със дата 28.09.09г до 7.10.09г и от последната дата имам болничен от болницата за 42 дена защото на 7.10.09 родих а досега сам получила сама 140 лв кога трябва да получа останалата сума и ката подробност работодателя ми е внесал осигуровките

# 683
  • София-Младост
искам да попитам имам болничен със дата 28.09.09г до 7.10.09г и от последната дата имам болничен от болницата за 42 дена защото на 7.10.09 родих а досега сам получила сама 140 лв кога трябва да получа останалата сума и ката подробност работодателя ми е внесал осигуровките
Ако всичко е изрядно до 15 дни след подаване на болничните.

# 684
  • В полите на Пирин планина
Момичета имам един такъв въпрос: Моя близка е бременна, но са я осигурявали на минималния праг, сега обаче иска да си плати на по-високо за 6 месеца назад, за да си вдигне болничните и от тм и майчинството. Счетоводителката й е казала, че не може със задна дата, но на моите осигуровки точно така ги вдигнаха. Върнаха ми 6 месеца назад, платих си на 1000 лв и след това излязох в болнични. Съответно болничните ми бяха 36 лв на ден, а майчинството ми е 40 лв на ден т. е около 800 лв. на месец. Знам че има начин нещо от сорта на премии ли какво точно обаче незнам. Дали някоя от вас знае как се прави тая работа?
Благодаря предварително!

По принцип може, преди края на годината, с коригиращи декларации обр.1 за съотв.месеци, но зависи изцяло от добрата воля на работодателя и счетоводителя (така практически се вдига разхода на фирмата, а това не видаги е изгодно или удачно).
На мен счетоводителката ( фирмата си е наша ) също каза,че не можело със задна дата... Thinking Има ли някакви изисквания и само с тези декларации ли става всичко? Какви може да са причините да не ни спомене за евентуална такава възможност?  newsm78 Много разправии или какво ?   ooooh!

Да, свързано е с доста "галемации", затова е казала, че не може. Формалната причина за увеличението може да са изплатени премии, например, за определен период.

# 685
  • София
Да, свързано е с доста "галемации", затова е казала, че не може. Формалната причина за увеличението може да са изплатени премии, например, за определен период.
Много благодаря за отговора.  Wink

# 686
извинявам се но пак ще попитам за този болничен който мие от 07.10.09г за 42 дена това работнилиса или всички взете заедно и кога да чакам превод на частили щи бъде или целия защото до сега само получих един път 60 лв и един път 80 но тово смятам че е за периода от 28.09.09г до 7.10.09г и да оточня на 7.10.09г. родих

просто ми обяснете за какво иде реч ако е възможно благодаря предварително

Последна редакция: чт, 12 ное 2009, 21:32 от AnMary

# 687
  • Пловдив
chiko_85 ,месец за месец се превеждат болничните.Октомври е трябвало да получиш за септември.Ноември ще получиш за октомври.Но точно как е при теб,ще разбереш с пИК код на страницата на НОИ

# 688
  • До Балкана
Здравейте!
Пак ще ви тормозя за съвет. Интересува ме платения годишен отпуск отразява ли се на майчинството, в смисъл имам много дни, които трябва да взема и мисля, вместо болничен да си взема полагаемия отпуск за годината до деня, в който трябва да изляза по майчинств newsm78о. Ще ми се намалят ли паричките на майчинството?

# 689
  • Пловдив
Dallcheto ,платения отпуск не се отарзява негативно върху обезщетението

Общи условия

Активация на акаунт