Майчинството - счетоводно - 23

• 38 771
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • До Балкана
Elfita, благодаря ти! Hug

# 691
  • Майничка
Dallcheto ,платения отпуск не се отарзява негативно върху обезщетението

Освен в случаите, когато се изплаща на базова заплата по договор и за това време не се начисляват иначе обичайни бонуси или премии.

# 692
  • Leeds, UK
Здравейте, момичета, вчера ви попитах какво да правя с объркания 45-дневен болничен лист, който НОИ отказа да плати и днес го получих /т.е работодателя/ де да бяха толкова бързи и с паричките  Grinning , но има разлики в изискванията за оправяне на документа. В писмото до мен, което вчера прочетох на сайта на НОИ пише, че ми е объркана дата на регистрация в лечебното заведение, а в писмото, което днес са получили в службата /на което пише и копие до мен/, че не е попълнена информацията в т.1в за 12 месеца осигурителен стаж. Счетоводството цял ден звъняло на тел за връзка, за да пита кое от двете трябва да се оправи всъщност, но все заето давало, утре са твърдо решени да отидат там и да видят за какво става въпрос  и да оправят всичко бързо, да не стоим без пари  вкъщи, даже и заем ми предложиха - на всеки пожелавам такива колеги Grinning. Благодаря ви и на вас, че ни помагате със знанията си.  bouquet

# 693
  • София
Здравейте момичета.

Конкретният ми въпрос е има ли изменение в закона за връщане на работа след първта годинка на детето?

Аз от този месец се върнах на работа,малкият ми е на почти 1г и 4 м. Знам че след като се връщам по-рано на работа имам право да получавам 50% от 240 лв. до навършване на 2 г. на детето.Шефът ми обаче днес ми се обади да ми каже,че като подаде документи за връщането ми на работа ми се спират всякакви обещетения и тези 120 лв. нямам право да ги взимам,защото имало промяна в закона.Така ли е или пак нещо ме връткат?

# 694
  • Пловдив
Руми_ ,не е вярно това.Имаш право на 50 процента от майчинството до навършване на 2 г на детето

КСО

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

# 695
Здравейте, момичета!
   Моля ви да ме посъветвате за следното:
- до 9 януари съм в майчинство за гледане на дете до 2 г, а на 14 януари трябва да изляза в 45 -   дневен болничен живот и здраве, защото съм бременна отново, т.е 5 дена не ми достигат. Може ли да взема болничен или отпуск, тъй като не ми се иска да излъжа доктора за термина? Проблемът е, че имах неприятности с работодателя и държаха да ме махнат, като разбраха, че съм бременна първия път, само че не успяха.
- и ако пусна молба за платен отпуск, длъжен ли е последният да ми го разреши?
- как ще се отразят тези рокади на болничните и на майчинството ми в цифри?
Ако ви хрумват някакви съвети, много ще се радвам.
Надявам се да съм била разбираема и да не съм ви натоварила много.
Благодаря за вниманието!

# 696
lady_ivy говори с гинеколога ти да ти дръпне боличния 5 дена напред.Така ще се възползваш от застъпеното майчинство и ще вземаш ,колкото с първото си дете PeaceГинеколога може да ти го дръпне малко напред болничния.....за някакви си 5 дена според мен това е най-лесния и най-изгодния за теб вариянт.Иначе ако имаш прекъсване на майчинството,както се получава/5 дена/ще ти смятат майчинството на база 12м.назад т.е. на база 240 лв.

# 697
  • Пловдив
lady_ivy ,за второ дете ще ти се смята нова база 12 м назад т-е месеците в майчинство 240 лв.И обезщетението ще ти е минималното.Ако 45 дневния започва преди първото дете да е навършило 2 г,обезщетението за второто ще е като за първото.
Каквото и да направиш 5 те дни,които не ти достигат няма да се отразят почти.Отпуската е по-изгодна и работодателят няма право да отказва отпуск от минали години.Но щом сте имали разправии,най-безболезнено ще е да си пуснеш болничен за тези 5 дни

# 698
здравейте имам нужда от помощ  от изчисление на дневното ми обезщетение. От 23.07.2009 излязох в болничен. Осигуровките за 2008г. са ми платени на 255.00лв. а от 01.01.2009 съм осигурена вече на 1425.20 Колко трябва да взимам? Мисля,че от НОИ са объркали нещо.Благодаря предварително на този който ми помогне. Simple Smile

# 699
  • Пловдив
valentinna79 ,колко среднодневно ти е определено?
На 23,07 в 45 дневен ли си излязла

# 700
определено ми е 30.60лв. и на 23.07.2009г съм излязла в 45 дневен. И през целия период от бременноста си не съм излизала в болничен

# 701
  • Пловдив
valentinna79 ,правилно е определно среднодневното.Заблуждаваш се,че трябва да е повече,защото мислиш ,че е 90 процента от брутото,а реално не е така.

# 702
  • София
Руми_ ,не е вярно това.Имаш право на 50 процента от майчинството до навършване на 2 г на детето

КСО

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

Elfita,много ти благодаря   bouquet  bouquet

Аз бях решила да подавам документи в програмата "Отново на работа" и бях поръчала да ми издадат документ,че съм на трудов договор.Дали това да са имали предвид ?

# 703
Много ти благодаря

# 704
  • Пловдив
Руми_ ,ако ще ползавш тази програмата,нямаш право на 50 процента от майчинството.Защото твоето майчинство ще се дава на жената,която гледа дететто ти

Общи условия

Активация на акаунт