*Израел-47*

• 39 144
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
  • T"A
Боряна , Мента, ваЩе мъжове нали са си баш тукашни израелци родени ... та  забравих да питам -  нали си хапват свинско... Те ли само са кривнали  Mr. Green или свекитата и те по'Апват ниски крави ?

Цялото му семейство яде некашерна храна, вкл. и свинско. Сега се сещам за това, че бабата не яде морски дарове (миди, скариди, раци), но ми се върти в главата, че е споменавала, че стомахът и е чувствителен на такава храна - явно не и понася (или го казва като оправдание, не знам).

Ако трябва да поднесат кашерна вечеря, няма проблем - правят го (обикновено на празници), но в ежедневието - всеки си яде, каквото му е вкусно или каквото отговаря на собствените му критерии за здравословна храна, кашрутът не е критерий.

Другата баба на мъжа ми, лека и пръст, му е правила, като е бил малък, крепалах с месен пълнеж, а ги е запържвала в масълце  Grinning Просто не им е правило впечатление.  Peace

На него и до сега това му е слабост, както и спагети болонезе (т.е. с кайма), обилно посипани с пармезан - като това вече, тези спагети, са специалитет на майка му. В кашерен ресторант влиза, само ако специално са му го препоръчали като добър, иначе - абсурд. Е, може би майка му не е толкова "крайна" като него, тя пък е с друга мания - вечна диета, в последните години - без глутен и захар. Всеки с неговите си лудости.

# 646
Пете е щом вие не сте религиозни (туй за съдовете...)  към каква графа спадате  Rolling Eyes Или под религиозни се има в предвид свръх религиозни ?

Има ли някакви ограничения в момента за достъп до Божий Гроб ?

А иначе да ви се похваля ,че тази седмица в България ще гостува Амос Оз  Flutter и ще раздава автографи  Mr. Green Както си закупи х 3 негови книги само защото е евреин и ми стана интересно .. има интересен поглед за нещата.. на моменти различен  но интересен . Други еврейски автори да ми препоръчате но ако мога да ги намеря на българския пазар ще бъде чудесно  Heart Eyes

# 647
Анди ,  в 47  теми съм писала и ме познаваш виртуално мисля достатъчно от  четене на темите. За графите  незнам . Там зависи по какви критерии и кой разграфява.  Simple Smile Знаеш ли, че  свръх религиозен евреин няма да яде у нас изобщо. Те онези са направо "стерилни" по техни си тертипи. Вода може да пийне  , в чаша за еднократна употреба или да си вземе с пръсти от пред него отворен пакет с нещо , което неговата общност счита за достатъчно кашерно (и тук имат спорове). Представи си - имам една миялна машина и една мивка , в които съдовете се мият и събират заедно.  Simple Smile Значи  тук  за графите - не се задълбавай , защото само ще се объркаш.Няма графи ако питаш мене. Но ако питаш един ултра религиозен ще ти каже , че има  една линия между черно и бяло .  По едно време син на наши съседи спря да яде у майка си, защото не било достатъчно кашерно , а той стана религиозен ... Представи си да  използва майката некашерен препарат за съдове макар , че спазва кашрут повече от мнозина , а дори смени и съдовете заради син си - за да идва , за да  му е добре .... обърна си кухнята жената за него !...  Simple Smile Ако бях религиозна щях да си покривам косата както е по закон за омъжени жени, а не само когато паля свещите за събота или на синагога , или на някакво събитие , или в Ерусалим... Повечето хора , които палят свещи (ако палят изобщо, дори и евреи да са) не си покриват и косата - мъж  с кипа, жена с покрита коса. И какво ...после да не мислиш, че всички пазят съботата - не. И ние  не . Там за пазене на съботата може да се спори безкрай кое влиза пък в тия графи. За някои е достатъчно да идат на синагога ,а после да палнат цигара ( огън да палиш  е забранено в събота) , да звъннат по тел, да се качат в колата .... да си сготвят ... Е това , че е в синагогата тоз  човек не го прави религиозен погледнато от религиозните например ...Но погледнато от съседите дето и синагога не знаят какво е  ще мине за по-религиозен от тях например  Simple Smile . Та ... тук -  графите кой и как ги чертае ...сложна работа. Роден евреин по майка и баща да е ... обърнал се къъм вярата (хазар бечува) няма да е никога приет от  родените в религиозно сем - неопетнени ... Той все ще е друг ... няма да го искат за зет  в никой случай (имам познати) ... А той  за мене е  мнооого религиозен .... За тях - никога не достатъчно . Такива неща...Ако бях свръх религиозна не трябваше да подам ръка на мъж , да говоря с мъж , да ходя с панталон без пола отгоре или туника (да скрия дупето) и куп още външни признаци...дълги ръкави, покрита цялата коса , шията.Ушите може да покажеш .Глезени - не , сандали на  босо - не . Там вече пак спорят . Ултра са  много строги ! Има и такива  по - не религиозни, които работят  мъже и жени заедно.... говорят по работа , движат се в смесена среда . Изобщо нещата са много , мнооого  размити по графите от моя гледна точка.На мене са ми познати мног страни на въпроса ...Сега нахвърлям  ей така набързо мисли, но дано дадох някакъв отговор  все пак. Определи ни ти както ни виждаш в тия 47  теми с куп снимки и приказки от ежедневието. Това за себе си направи , да не изтипосаш тука едно есе за нас  Simple Smile .

На Елтън джон някой ще ходи ли лятото ? Аз бих ! Колко ли струва билет ?  Thinking Аз обаче юли ще идвам , а той концерта на 6 юни ....Но пък и  в Израел ще идва ...Мадона проправи път ....както казва Несторов - по-широк бил пътят вече след нея  Mr. Green

Гласуваха ви бюджета за 2010 , а ? Блажен вика бат' Бойко ! МашАлла ... Mr. Green отпуснали бая повече за  здравето от предвиденото , хайде да видим  Thinking.Само дето инсулина на хората сега ще се качва като цена.  Поне да не го изпокриват от аптеките до нова цена . Хората се стрескат !

Това за Божи гроб .... защо .... незнам да има ограничения... От какъв тип ? Нещо временно ли, какво ? Къде чете ?

Отивам да  се опкам на ТВ ... децата спят , ще си сипнем с мъж ми винце малко  (буквално сме на по 2 пръста в чашката , близкаме за кеф хахаххха , пиячи  , мани! ) и ще си пекнем кестени ! ЕВинцето от БГ (значи не кашерно - грешници  hahaha )...в  едни картонени кутии с  едно чучурче ... като чешмичка  .Седи в хладилника и си сипваме ..ама има да се мъчим с тия 2  туби по 5 кила до юли  Joy hahaha Нали виното е позволено по принцип в юдеизма , за разлика от  исляма , където алкохол не трябва да има в къщата на вярващия. Ние пък  неможем  , защото всички религиозни ритуали са свързани с отпиване на вино почти. Значи с 2  думи - позволено е  виното по принцип ( за религиозните - кашерно, а за свръх пък - гроздов сок само, че и там спорят ....) Crazy И ние по някаква си графа ще дръннем тука малко за блясък в окото .

Кестени обичате ли ?

Лайла тов !  Simple Smile   

# 648
  • Някъде там...
Ей Пете, аз се пошегувах са отделните прибори и гледай какво впечатление оставих в хората  Embarassed
Анди,Петя са идвали вкъщи семейно и си пиха и кафенцето и сокчето  Peace
Аз кестени не съм яла  Embarassed я кажете как се приготвят?Имаме иначе на работа- 14 шекела за кило...А какъв вкус имат, на ядки ли?
Мента,може да не яде морски дарове също и заради алергии а мидите ако не са от развъдници не трябва да се прекалява защото вредят на черния дроб (мисля, че черния дроб беше) Пък и знае ли човек може ей така да си е наумила, че не е вкусно  Peace Аз имам много неща, които просто не ги ям защото така съм си решила  Blush
Аз нямам проблем с морските дарове ако някой ще ме кани да си кажа аз  Mr. Green Аз ще донеса бялото вино  Joy ама не като Петя да си близваме а да пийнем юнашката  Joy
Металика ще идва другото лято, аз се задушавам от много хора на място, но мога да цъфна в мента на гости пък да изпратя мъж ми да ги слуша  Joy Мента, сори ама такъв е живота самопоканих се...нагло до безкрай  Joy

Анди,беше питала за трушиите та моя свекър ми прави страшна трушия от ряпа- бяла (лафет) а не от цнона- червена.Аз затова и питах лафет какво е понеже ние в българския си имаме една дума за ряпа а тук...странна работа...
Котката ми бълнува отивам да подслушвам Joy

# 649
Е само есето остава. Ох Пете неправилно може би се изразих ,не иска да те засегна ,извини ме  Peace Под вие визирам вашата банда . Пък и смятам ,че сте набожни хора в приемливата граница  а не нещо фарисейско и фанатично- ти и семейството ти  . Все пак не сте атеисти което за мен е хубаво - за другите техен проблем  Grinning  В този аспект , а това за съдовете го чувам за първи път и ми се стори много... нз  странно ...

А по описанието за религиозната еврейка страшно много ми прилича на религиозната мюсюлманка  Wink

А за Божи гроб - абе нищо не съм чела ама ми разправят имало ограничения стени разни за християнските светини трудно проходимо  и така нататък ..  и питам тука от първа ръка .  

Цитат
Котката ми бълнува отивам да подслушвам  Joy

Пускай субтитри !  Joy

# 650
  • T"A
Металика ще идва другото лято, аз се задушавам от много хора на място, но мога да цъфна в мента на гости пък да изпратя мъж ми да ги слуша  Joy Мента, сори ама такъв е живота самопоканих се...нагло до безкрай  Joy

smile3521 ела, ела...

връчвам ти вързопчето, което щъркела ми носи, хващам двамата мъже под ръка и дружно на концерт  Mr. Green
Ние умираме за Металика - ако идват наистина, мисля, че половинката няма да пропусне.

Обожавам кестени  Grinning Значи, цепваш ги един по един с нож, после ги печеш - или на котлон (така ги правим в Бг), или в една голяма тава на фурна. Обръщаш ги веднъж по средата на печенето. Като се позапекат (то си личи и по цвета), ги слагаш в пликче, най-добре в хартиена кесия, ако ти се намира - малко да се задушат. Така по-лесно се белят.
На вкус не са точно като ядки, между ядки и други неща (пр. картофи, но са по-сладки)...
И варени обичам, но знам, че печените си имат повече почитатели  Peace

# 651
  • София
У нас пък кестените изчезваха вече. Пък и тая година реколтата беше нещо много червива.

# 652
  • Някъде там...
smile3521 ела, ела...
връчвам ти вързопчето, което щъркела ми носи, хващам двамата мъже под ръка и дружно на концерт  Mr. Green

Имаме сделка  Hug Ние ще слушаме през прозореца а вие отивайте където си искате...Само си представих тъпканицата и ме заболя главата  Rolling Eyes Еял ми каза, че идват незнам къде е чел, но утре ще го питам и ще кажа  Peace А за кестените-мерси утре като ходя да честитя рождения ден на шефката ще купя да пробвам  Rolling Eyes

# 653
Само да кажа, че се присъединявам към групата дето отива под ръчичка на концерта, още рева, че изпуснах Металика в Сф преди две лета  smile3511. Така че от сега ме бройте ЗА концерта  Peace!

# 654
  • Някъде там...
Такаааааа,значи Мади ще помага с наследница Ментова а ние с Вик ще играем с бакубани  Mr. Green

# 655
  • T"A
Хи-хи, планът все повече ми харесва  Mr. Green

Дядо Хаджия, аз явно съм имала страхотен късмет с кестените в Бг - уцелвах много хубави!

И понеже стана дума за зимнина:
- тазвечершното произведение на половинката
(излишно е да споменавам, че аз все още не мога да си възвърна "царството" - завзето е и превзето и се държи здраво във вражеските ръце)

Анди, по твоя въпрос за израелските автори бях писала в някоя от старите теми, но не помня къде...

# 656
  • София-България, Израел - където си поискам
чета ви безмълвно, много интересни неща пишете и коментирате Hug.
Браво на Ментов  Peace това не е туршия, а истинско произведение на изкуството Laughing
Таня, радвам се за новата ти работа Hug бързо да се адаптирате с децата и най-вече да сте здравички Peace
Тали, как е Вик?
На всички   bouquet

# 657
  • Някъде там...
Днес моето мъж пораства с една година  Hug Да почерпя по случая:

# 658
  • На дивана, под юргана
Честито! Да е жив и здрав и да се държите един за друг дълги години!

# 659
Боряна,  Grinning браво на момчето ! Голямо да порастне ! Хубаво е да имаш по-млад мъж , а? Аз все на дъртоци попадам  hahaha Joy Ох   ooooh! Да ти е жив и здрав ! Много да те слуша и да не забравя , че си му кака и повече знаеш за живота  Mr. Green , така, че ..... да си трае и да не те ядосва ! И без това жените сме врат на таз' семейна глава ... Шегата си е шега , но нека е здраво момчето и много да се обичате ! А ако има проблем - обаждай се , ние ще пратим "посетители" да му разяснят живота  hahaha Joy То да не се намира таквоз момиче така лесно ...И като нямаш тук семейство - имаш приятели !  Grinning  Сладури сте вие !

Ох , гледах интервюто на Амос Оз по БиТиВи  Simple Smile.И жена му -симпатяга! Не разбрах само защо преводач от  английски, толкова ли не намериха преводач от иврит ... Но пък има завиден английски макар и с  близкоизточен акцент .
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D0%BE%D1%81_%D0%9E%D0%B7
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nily_Oz_and_Amos_Oz_in_New_York_City_2008.jpg

Анди, в никой случай не съм се засегнала ..ГлеЙ колко  смайлита слагам , та да се види , че се усмихвам демек  Joy Ох ! А за приликата между двете религии ... ами - да , не са големи разликите , особено в миналото, когато са съжителствали по-мирно и не са спорили за земи. Двете религии са много сходни. В съвремието вече  е друго , защото всички сме се отдаличили от  основния  замисъл и малко пазят правилата всъщност (за юдеите) .Освен това  евреите приемат много  европейски ( и не само) облик примерно от годините "скитане" по света.Завръщат се хора , които нямат нищо общо с близкия изток - нито в храна, нито в облекло, нито в  говор , нито в музикални предпочитания и т.н. То е естествен процес.Така се внася много цвят  в тази нова държава. Но в далечното минало е било трудно да различиш мюсулмани от  ерви по тези земи на пръв поглед. То всъщност  много от  последователите на исляма (Мохамед)  са били евреи и християни. Той е единственият им пророк и последен  , който не е вреин (може да се спори за думата и за принадлежностите , но е само въпрос на интерпретация от дадена гледна точка). Началото на исляма  много прилича по гонения на християнството. Като се има предвид , че и двете религии произлизат от юдеизма като начало -  съпроводени са с гонения . За Християните знаеш , а за мюсулманите  после пак почти така. Гонения , преследвания , съпротива , убийства и т.н.Може би знаеш, че едната съпруга на Мохамед  е еврейка даже. В самата си същност има едно начало , но после вече започват интерпретациите  на християнството и на исляма. Зараждат се още 2 религии. Основните правила в исляма и юдеизма са много сходни . Няма да правя повече аналогии . Има много разлики разбира се. То така е и в самата религия  (юдеизъм , християнство, ислям) има много вътрешни разлики дори , та какво остава  за  другите неща ... навън.

Чакайте да ви почерпя с   днешната закуска :
http://petia911.snimka.bg/other/hrana.251467.16240427.big и следващата

Пържа лук и нарязани  маслини .Отгоре слагам яйцето. Това  се слага в багет (франзела) , намазана с хумус и салат турки в случая (турска салата  - червеното, люто е). Може без  тази салата или с друга ... Хубаво става със салата - червено зеле с майонеза.

Металистки такива !
http://www.youtube.com/watch?v=bAsA00-5KoI&feature=related  
Само блусовете им харесвам аз . Немога да трая  лудница !  Crazy Mr. Green Но пък блусовете им нямат равни!

Моят мъж пък  прави лимончета кавуш (казвал съм и съм показвала) , кисели краставички  свекър ми прави. Той свекъра прави и маслини  - от  черните , ама много нагарчат  (особено в началото). Ние купуваме трушийките ... Само лимонки си правим  Simple Smile , че стават по-хубави от  купените.

Много хубаво тръгна приказката тия дни ... хамса хамса хамса  Joy

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 11:07 от petia911

Общи условия

Активация на акаунт