Януарските деца са нашите писани яйца

• 29 963
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Манана, честити ходещи крачета на Цецко и от мен!

# 61
Ман, честито и от мен!!!
Цвете, как е Габи? Дано е добре...

Русенки, оздравяхте ли? Хайде, оправяйте се, че забравих кога се видяхме за последно... домъчня ми  Hug

# 62
Честито, Манана!  Grinning Пусни някое клипче....
http://vbox7.com/play:de34cb21
Не е най-добро качество, но в случая беше важна скоростта на заснемане  Mr. Green

# 63
Манана браво на Цеци, все така напред да върви   bouquet

Обещах на Ивонска разказ за обучението, но съм под страхотно силно въздействие и в главата ми е тотален хаос от мисли как да променя света и да го направя хубав и удобен за дечицата.

Само бих ви попитала - как бихте реагирали, виждайки в парка 7 деца на куп, в инвалидни колички, с много тежки увреждания, заедно със 7 възрастни, които тикат количките? Ще извърнете ли глава? Ще се почуствате ли неудобно? Ще ви стане ли тъжно? Ще ви стане ли мило? Ще се зарадвате ли?

Извинявам се, че забивам в тази посока в този прекрасен следобеден ден.
Ив, нямам смелост да пусна такава тема в Клюкарника  Blush

# 64
Ели на мен лично ще ми стане и тъжно и мило и ще се зарадвам.
Честито на Цеци!

# 65
    Манана,много сладко клипче!Да ти е живо и здраво проходилото юначе! Heart Eyes

# 66
  • София/Варна
Цецко мамин златен! Ман, дупе да ти е яко сега, когато и двамцата могат да хукнат в различна посока, ако решат Wink.

Норче, не знам как бих реагирала на описаното от теб, твърде хипотетично е. Но ми е драго като гледам как Оги се заиграва с едно момиченце с Даун, с което заедно посещават музикалната работилничка.

# 67
  • offshore & overseas
Само бих ви попитала - как бихте реагирали, виждайки в парка 7 деца на куп...
И аз бих изпитала смесени емоции, но не знам точно какви...

# 68
Деси, знам че е хипотетично, но днес обсъждахме как биха реагирали хората при тази гледка? Дали е по-добре да се пусне "бомбата" по този начин, да извеждаме децата на разходки заедно (така те биха се чуствали най-добре и най-сигурно) или да ги извеждаме едно по едно и постепенно хората да свикнат да ги виждат?
Браво на Оги. Всички трябва да си вземе поука от децата ни.

# 69
  • offshore & overseas
Според мен хората нямат нужда да свикват с такива гледки, трябва да се мисли за децата, тоест, по-добре е заедно да се разхождат, стига да е възможно.

# 70
  Ели,по твоя въпрос...
  Със сигурност ще ми стане тъжно.Но ще се държа нормално,без да обръщам главата или напротив да зяпам.
  Ще се опивам да контактувам само в случая,ако почувствам покана (даже и безсловесна) за това.Иначе,не......

Това лято се запознахме с една жена -инвалид,с церебрална парализа.С абсолютно ясен и адекватен поглед,но със сериозни двигателни проблеми....Алекс си игра с нея,както си играе със всеки друг.Тя много му се радваше и той се притегляше от радостта й, и също и се радваше.Опитваше се да й бута количката,галеше я по ръцете,говореше й нещо.....И аз го поощрявах в държанието му.
  Добре ,че повдигаш такива въпроси.Познавах за кратко и друга жена -инвалид(лека и пръст) и...... винаги съм си мислела за качеството на живота,който водят тези хора.....
  Виждала съм и в белите държави ,как инвалидите преспокойно се извеждат  навън.С тях се пазарува,с тях се разхождат,някои ходят на кино,с придружител.Имала съм инвалиди и в публиката.Те са просто част от живота на всички останали.Никой не ги крие,никой не ги сочи с пръст.
   Разговаряла съм и с една норвежка,която е социален работник,занимаващ се точно с такива хора.Как вдъхновено разказваше за нещата ,които върши за тях! Simple Smile

# 71
Мяуче, и съм съгласна и не съм. Именно обществото трябва да ги приеме. То ги е отхвърлило, то трябва да ги приеме обратно.
Иначе е напълно възможно извеждането им заедно, къщата им се намира в непосредствена близост до парка ни, децата си имат колички, за всяко дете има гледачка, когато се извеждат, а ако не стигат гледачките, винаги има някой доброволец.

Селма, качеството на живот на някой хора е по-добро от нашето, понякога. Тоест, ще дам пример с момчето с Даун, което води част от обучението.
На 21, живее сам, защото САМ е решил, че не иска да живее повече с родителите си и те са му предоставили възможността да го направи. В понеделник вечер ходи на карате (с лилав колан е), във вторник вечер ходи в младежки клуб за хора с увреждания, в сряда ходи на драма клуб, а в петък обикновено излиза на кино. Учи в колеж. По някаква нова програма стартирала скоро в Англия, има назначен човек, който да му помага когато му се налага (не е личен асистент, нямаме такъв еквивалент тук). Готви си сам, има много, много приятели, води част от обучение, има брилянтна мисъл, невероятно чуство за хумор и ме покани на обяд, защото бил влюбен в мен.  Blush Това момче, според мен, води много по-пълноценен и интересен живот от много "нормални" хора по света.  Peace

# 72
Ели, би ми станало тъжно...и мило. Не знам как да се държа към близките на тези деца, дали не им е писнало да ги зяпат, та може би бих се притеснявала да ги гледам..... Мястото на тези деца е сред нас, няма какво да се щадят другите хора и да се свикват постепенно.

# 73
  • Варна
Мястото на тези деца е сред нас, няма какво да се щадят другите хора и да се свикват постепенно.
Съгласна съм с това.
В квартала ни засичам 2-3 семейства, разхождащи деца (едното момиче вече е девойка) в инвалидни колички. Не съм забелязала някой да се извръща или да гледа странно.
В общи линии мисля, че дали да се разхождат заедно или поотделно зависи от това как ще е по-добре за самите деца.

# 74
Manana, честити ходещи краченца на Цеци  и яко дупе на теб да тичаш подир тях!
Елеонора, като се преместих да живея тук, такива гледки много, много ме натъжаваха.  Сега гледам малко по друг начин на нещата- виждам, че тези деца са интегрирани в обществото, за тях няма недостъпни места, никой не извръща глава като ги види, те са и в ресторантите, и в магазините,  и в парка и в киното.  Не могат да бъдат излекувани, но поне на тях и родителите им е осигурен нормален живот и това ги точно толкова нормални, колкото и останалите. В парка където ходим със Софи има заведение, чийто персонал е изцяло от хора с увреждания. Като почнеш от Даун до леки парализи. Правят страхотни сладкиши, там се организират и детски партита...   В предишния град където живеехме, на нашата улица имаше къща, която беше населенаа изцяло с младежи със синдрома на Даун. Бяха над 18 години. Страшно готини хора, винаги усмихнати. Печаха курабии и раздаваха на децата от улицата и на никой не му правеше впечатление, че са различни. Децат често ходеха да си просят сладки неща. Просто е много, много различно.  Tired

Общи условия

Активация на акаунт