Познавате ли произхода си?

• 11 038
  • 116
  •   1
Отговори
# 30
Интересна година. Тогава имало ли е изобщо някаква система за регистрация?
Или вие си предавате някакви семейни документи ... обясни моля , през 1780 та какви са били прадедите ти.
Не се заяждам, интересно ми е как си поддържате архивите.
От роднина на роднина се предават, 1836-та година е започнато родословното дърво, но то връща 2 поколения назад, за това следата е такава. В момента един мой чичо ги води, Димана и Момчил също са вписани. 1780-та  са най-обикновени селяни в едно врачанско село, но този който е почнал да го води е човек изучен в Румънско мисля и доста заможевен, вече в самата Враца. Доста фриволно разказвам, защото отдавна не съм разглеждала архивите, но всичко е мноо прилежно записано и преписано.
 Родът на майка ми идват от Беломорска Гърция 1903-та година, единия ми прадядо, по-късно е бил околийски на Неврокоп и там има доста история, която се пази, но не е така подредена.

# 31
Да, но само от едната страна - до към 1830-1850. Мешаница от лъжи и преувеличения, предполагам... то обесени, то анархисти, то атентатори, то болярски произход. Предполагам, че всички семейни истории преливат от подобни желания да си над средното.

Другата страна ме обезнаследи и не ще да си говори с мен за легенди и митове.

# 32
Не особено, не съм се интересувала никога. Когато съм можела съм избягвала семейните истории. Винаги съм искала да бъда табула раза, не знам дали няма да ми дойде друг акъл след време и да започна да търся някаква идентичност назад.

# 33
.. Тогава имало ли е изобщо някаква система за регистрация?

И още как.
Ровила съм се из документи на Османската администрация от 1600 и някоя си..
Много подробни и изчерпателни по отношение броя на населението.
Данъци, нали се сещаш  Mr. Green

# 34
Обичам да ми разказват за минало време,пра-баба си я боготворях по тази причина!
Рачо Ковача от едната страна,едно село близо до прочутото Боженци,в Габровския край,Съботковци се казва.
От страна на баща ми няма някакви специални прадеди-той е от село,близо до Мездра.
И аз съм селянка,както се вижда.
Живея във Велико Търново от 3-годишна и това е моят град.
Ааа,майка ми и баща ми са втори братовчеди,смаях съфорумците преди време в една тема за кръвосмешението!Е,нямам опашка и косми по гърба.Чиста случайност!

# 35
  • Бургас
Моят прадядо,от страна на майка ми, е бил австралиец.От към баща родата- ми незнам точно-тукашни Laughing

# 36
  • Sofia
Аз също искам да попитам как може да се открие произхода на дадени родове? Има ли начин?

Аз съм родена в Североизточна България, рода от едната страна е от Добрич, но другия род малко го познавам - баба от района на Казанлък и дядо от района на Габрово.

# 37
Че то българите сме си селски народ, дето има една приказка (или имало) всеки може да изрови на дядоси опинците на тавана.
Да, знам си произхода, не до 1600-та, но донякъде си, но и аз като Лизбет усещам, че в стремежа си да се изкараме над средното съчиняваме малко туй-онуй за цвят. Имало в рода ни една баба, много свирепа жена била, защото отишла и разпопила един поп - тази ми е любимата история. Иначе сме много смесени, баща ми се шегуваше, че и циганска жилка сме имали.

# 38
Артър Смит - "Спомени от Македония", Яворов - "Хайдушки копнения", Г.Баждаков - " Моите спомени" - това знам за прадядо ми. Освен снимки в домашния архив. А за  последно "Ковачевица - минало и наследство " изд. на  " Белопринт" - Пазарджик, 2007

# 39
Ъ? newsm78 Прадядо ти е работил в книжарница, в библиотека или е Христо Г.Данов?

# 40
Ами, работил е по "македонския" въпрос и е бил добър.
Та са го поописали.

# 41
Аааа, ясно. Благодаря! Grinning
И моята баба беше много добра.

# 42
Несъмнено, нюанса е в профила на способностите

# 43
  • София
познавам
е има и пропуски, но вървим доста назад
има истории за заровени златни гърнета, храненици от сръбско, балкански войни и какво ли още не
имам и прапрапрапрапра и тн баба, дала началото на бая  разклонено родословно дърво, поддържаме си го с редовни родови срещи и дописване

повече се забавлявам на историите за родата, отколкото се гордея, че ги знам кои са

# 44
Значиии, майката не единия ми дядо е от Беломорска Тракия.
При някакви гонения (куца ми историята Blush), бягат в България и се заселват в Бургас.
Тя по-късно се омъжва за българин...то и тя си е българка, де.
Та дядо ми е от Бургас. Той се запознава на морето с пловдивчанка Grinning и се преселва в Пловдив.
Мама е родена там.
Другите ми баба и дядо са от Стара Загора, но баща ми е роден в Добрич, тъй като дядо е бил военен. После са го изместили в Пловдив.
Аз съм родена и отраснала в Пловдив Simple Smile Броя се за тракийка. Никакви екзотични прародители нямам. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт