Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 окт. 2009, 09:27 ч.

Докторантурата

 • 286 549
 • 1 879
 •   1
Отговори
# 1 875
 • София
 • Мнения: 5 596
Не е задължително темата да е същата като на дипломната работа.

В нашата катедра се е случвало да има двама човека за едно място. Случвало се е да има места, но преподавателите да не вземат човек. Няма как да се предвиди с точност, затова е добре да се обмисли предварително.

# 1 876
 • Мнения: 15
По мои наблюдения докторантските места най-често се обявяват за конкретни хора, които са познати на преподавателите от времето на студентските им години като бакалаври и магистри. И в тези случаи дисертацията се явява продължение на дипломната работа, та при тях темата е относително ясна още преди приемните докторантски изпити. Рядко приемат някой непознат от външна институция. Поне при нас е така. Моята специалност е рядка и дори е имало две-три години, в които са обявявали нулев прием на докторанти. Но например в някои икономически специалности където специалистите са под път и над път вероятно е различно.
Това е толкова демотивиращо за хората ,които се надяват на честна "игра".Лошото е,че после хората с протекции преминават през всичко в пъти по -лесно.И се получава,така,че в едно и също направление се получава докторска степен с много различно положени усилия.Но все пак живеем в Бг и това няма как да се избегне.

# 1 877
 • Мнения: 56
Да, в огромната част от случаите местата се обявяват за определени хора. Но поне в моето направление, тези "определени хора" не са връзкарчета, а са хора, които са учили/специализирали/доброволствали в съответната база години наред, демонстрирали са знания, умения, мотивация и готовност да се справят с докторантурата. Естествено е да се залага на такива "изпитани", доказали се хора, които са наясно с материала и от теоретична, и от практическа гледна точка. Съгласете се, че две теми и 4 часа писане съвсем не са достатъчни, за да се преценят познанията на кандидата и колко адекватен докторант ще е. Всеки може да поназубри нещо, седейки си вкъщи, но съвсем друго е, предварително, в реалната среда да се докажеш, че ставаш. Честно си е, сори!

Последна редакция: ср, 05 фев 2020, 22:18 от avalancha

# 1 878
 • Мнения: 221
Аз да попитам малко офф топик - не знам кой помни и кой знае, но който знае и помни - къде е форумът на СУ? Едно време имаше много полезен форум, който в момента тотално не мога да намеря.

# 1 879
 • София
 • Мнения: 5 596
Много отдавна няма форум на СУ.

Колкото до “връзките” - те представляват това, което вече не знам колко пъти съм писала. И не само аз. Докторантурата не е просто взимане на стипендия 3 години срещу n- на брой страници. Това е продължаващ интерес в дадено направление.
Да, отварят се места за конкретни хора. И  в много голяма част от случаите тези хора са полагали усилия години наред в съответното направление.

Общи условия

Активация на акаунт