Докторантурата

• 383 357
  • 2 366
  •   1
Отговори
# 2 025
  • София
Първо, аз копче не съм казала за фиксирано работно време и е хубаво да се четем преди да пишем, че голяма работа като се занимаваме с наука, ама не сме се научили на това.

Второ, темата се казва “Докторантура” и на никого с нищо не е полезен последния спам.

Трето, ако говорим за докторанти, то при тях фиксирано работно време няма доколкото ми е известно в нито един правилник.

И така... нещо полезно за бъдещи и настоящи докторанти имате ли да кажете?

# 2 026
Здравейте, ще ме извините, но и аз имам въпрос, свързан с по-меркантилната страна на докторантския труд. В момента започнах третата година от докторантурата си, но имам и бебе. Поради пандемията часовете ми са отменени до септември, но остава писането на дисертацията, което покрай грижите за детето става все по-трудно, да не кажа невъзможно. Трябва да избера между да си завърша семестриално и после, до колкото знам в срок от година да съм готова с писането, другата ми опция е да прекъсна за половин година и да продължа след като дъщеря ми тръгне на ясла. Въпросът ми е свързан с втория случай: ако прекъсна и после съм готова да защитя преди да ми е свършила третата година, ще имам ли право на тези 1000 лв (стимулация или как да ги нарека не знам Simple Smile, съответно, ако успея да защитя в срок от 6 м. от отчисляването на другите 1000 лв? Благодаря предварително за отговорите.

# 2 027
  • София
За тези финансови стимули трябва да си минала и вътрешна и външна защита. Писала съм и преди - моята външна защита беше отменена заради ковид и после се забави с повече от 6 месеца, така че с този ковид трябва да се има едно наум.

Иначе какво и кога получаваш зависи от правилника на съответния университет/научно звено - не си го уточнила. Не съм сигурна, че когато имаш удължение (независимо от причината) се полагат някакви стимули, защото все пак идеята им е да подкрепят хора, които само с това са се занимавали плътно.

# 2 028
Тоест при прекъсване (с прекъсване на стипендията) не продължаваш от там, до където си стигнал, а времето за отчисляване и защита се брои от началото на следването?

# 2 029
  • София
Коментирам конкретно прекъсването във връзка с въпроса за финансовия стимул. Вероятно някъде е описано в правилника на какви условия трябва да отговаря докторанта.

Иначе ако прекъснеш със спиране на стипендията поради майчинство, времето за отчисляване и защита се удължава, но за това има условия също доколкото знам от приятелки, които защитиха след прекъване поради раждане.

Но според мен, като съвсем скоро минала през процеса на писане, да ти кажа по-големият проблем е дали и кога ще имаш готов текст, заедно с изпълнени прилежащите дейности по годишен план + статии. Никога планираното време за писане не отговаря на реално изразходваното.

# 2 030
Здравейте.
Някой да е кандидатствал за докторантура в СУ този година? Интересувам се за изпитите по западен език ... резултатите трябваше отдавна да са публикувани, а аз не ги откривам никъде ... и в университета не вдигат телефона. Някой да има повече информация?

# 2 031
Обади се на отдел студенти на факултета, в който кандидатстваш и по-точно инспектора, който отговаря за докторантите.

# 2 032
Обади се на отдел студенти на факултета, в който кандидатстваш и по-точно инспектора, който отговаря за докторантите.

Нали точно това написах - че не си вдигат телефона. Знам на кого би трябвало да се обадя. Друг ми е въпросът. Търся друг човек, който също се е явил на изпитите.

# 2 033
  • София
Не написаха ли веднага протокол с резултата, който да Ви връчат в ръцете от комисията? И при кандидатстването, и на минимума процедираха по този начин. Много странно ако се е променила практиката.

# 2 034
Не, изпитите по език бяха онлайн през moodle. И няма качени оценки нито в платформата, нито на сайта.

# 2 035
Ако става дума за СУ, аз имах онлайн изпит по минимум през мудъл декември и резултатите наистина закъсняха. И на мен също не ми казаха оценката. Разбрах си я месец и половина по-късно от отдел студенти.
Другият вариант е да се свържеш с изпитващите. Ако си спомняш имената им или ако линкът, който са ти изпратили все още е активен, то там при твоят час и име пише (май) и кои са ти били.

# 2 036
  • София
Не, изпитите по език бяха онлайн през moodle. И няма качени оценки нито в платформата, нито на сайта.

Свиквайте значи!
Онлайн работата в СУ не е сред добрите качества на този университет. Всичко се бави и всичко е трудно щом опре до администрация.

Любезни са хората иначе, в момента, мисля че все още са на график, за да няма струпвания по кабинетите - не се отказвайте да звъните.

# 2 037
Да, абсолютно съм съгласна. Бакалавър и магистър разбрах, че нещата стават много бавно, но си казах, че ще трябва да преглътна този факт и за докторантурата. Grinning

# 2 038
Ако става дума за СУ, аз имах онлайн изпит по минимум през мудъл декември и резултатите наистина закъсняха. И на мен също не ми казаха оценката. Разбрах си я месец и половина по-късно от отдел студенти.
Другият вариант е да се свържеш с изпитващите. Ако си спомняш имената им или ако линкът, който са ти изпратили все още е активен, то там при твоят час и име пише (май) и кои са ти били.

Благодаря за отговора! А все пак в някакъв момент качиха ли оценките в мудъл?

# 2 039
При мен - не.

Общи условия

Активация на акаунт