Докторантурата

• 383 349
  • 2 366
  •   2
Отговори
# 2 070
Аз не съм била докторантка в България, затова няма да говоря за тази страна на нещата. Но разбирам много добре какво имаш предвид, когато описваш опита си от магистратурата и затова държа да ти кажа, че докторантурата с нищо няма да излекува тази травма. Много по-вероятно е да я задълбочи.

Аз имах подобен опит с първата си магистратура в СУ. Отчасти затова записах втора, в дисциплина с практическа насоченост (в много отвисоко гледания НБУ), с преподаватели от чужбина, където имах някаква гаранция, че ще съществуват стандарти. Не сбърках, научих много за това как се прави научно изследване, включително как се избира тема, задават се въпроси, събират се данни, и се защитават тези и формулират изводи. Това е учебен процес. В докторантурата се очаква да си минал през него и вече да знаеш точно как се прави - особено в свободната такава. Няма кой да седне да те учи, а тези неща на никого не са вродени или интуитивни. Сама можеш да се научиш, разбира се, но ще ти струва много години в лутане и самобичуване. И пари, естествено.

Вместо докторантура сега, ти препоръчвам да се огледаш за втора магистратура. Мини през това ниво по правилния начин. Напиши истинско изследване. Виж дали наистина ти харесва този процес. Защото смисълът на докторантурата не е в титлата или в научната кариера, а точно в това - да разбираш процеса на научното изследване и да ти доставя удоволствие да го правиш пак, и пак, и пак.

Успех!

П.С. Да добавя - аз имах проблем с болезнена стеснителност като студентка в България. До такава степен, че ми беше трудно да говоря на изпити с преподавател, какво остава за цял аудиториум публика. Практическата ми магистратура ги излекува до такава степен, че сега съм много уверен говорител и много успешен преподавател, вече 20 години. Не се предавай така лесно.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 15:57 от ianajar

# 2 071
Здравейте, някой би ли могъл да сподели актуално мнение за обучението на докторанти в Икономически Университет - Варна ( ВИНС). Интересува ме конкретно:

-Какво представляват изпитите за прием?

-Докторантът сам ли определя темата на дисертацията или избира от списък?

-Разрешено ли е докторантът да работи на друго място на пълен работен ден (8 часа), по време на следването си?

-Занятията в курсовете, които се провеждат дистанционно ли са или присъствено?

# 2 072
  • Пловдив
Здравейте.
Има ли начин/процедура да се оспори резултат от конкурсен изпит за докторант?
Да се поиска писмена рецензия или някакво обощаване защо представянето не е било достатъчно добро за преминаване нататък.
Казусът е с единствен кандидат за място. Не е изместен от други.

# 2 073
Нали имаше случай с лекар, който е предизвикал проверка на конкурс за асистент. Ти от академичния състав ли си?

# 2 074
  • Пловдив
Не. Кандидат-докторант. Силно разочарован.

# 2 075
Не е задължително да е изместен. Достатъчно е да не предкочи бариерата. Не ми е известно процедурно да се изискват рецензии, на основание личната преценка на кандидата, че знае повече.

# 2 076
Ето какво пише в Правилника на СУ:
Чл. 19. Председателят на комисията в седемдневен срок след приключване на конкурсите изготвя писмен доклад с комплексна оценка за всеки кандидат и завършва с предложение за избор.
Чл. 20 (1) Ръководителят на първичното звено в 7-дневен срок след постъпването на документите по чл. 13, ал. 2 внася доклад във Факултетния, съответно в научния съвет, за резултатите от проведения конкурс. Докладът се предоставя на разположение на кандидатите за докторанти и на членовете на Факултетния, съответно на научния съвет в 7-дневен срок преди заседанието на съвета. Кандидатите могат да правят писмени възражения до Факултетния, съответно до научния съвет по предложението на комисията най-късно до деня преди заседанието.

# 2 077
Това е правилник на СУ, невалиден за други ВУ. Напомням.

# 2 078
Във всяко висше училище има подобен документ, публикуван в сайта. Запознайте се с разпоредбите и извършете нужното, ако смятате, че сте ощетени.

# 2 079
Здравейте,
не съм съвсем по темата, но разчитам че мога да намеря помощ тук.
Търся препоръка за статистик, който да извърши анализ на данните в относително кратък срок?
Трябва ми коректен човек, който да разбира от работата.
Всяка помощ ще ми бъде от полза! Flowers Hibiscus

# 2 080
  • някъде там
Здравейте,
не съм съвсем по темата, но разчитам че мога да намеря помощ тук.
Търся препоръка за статистик, който да извърши анализ на данните в относително кратък срок?
Трябва ми коректен човек, който да разбира от работата.
Всяка помощ ще ми бъде от полза! Flowers Hibiscus
За мен също би било полезно ако намерите Wink към края на докторантурата си съм и ще ми е нужна обработка на данни от проведените изследвания.

# 2 081
Една от целите на дисертацията е да де научи човек как да борави с данните, как да извлича информацията която стои зад тях и да я интерпретира правилно. Ако можете да работите с MATLAB или Ексел съвсем спокойно ще може да си свършите работата.

# 2 082
Аз се чудя как така човек ще се закичи с научно-образователната степен "доктор", а разчита на някой друг да му свърши работата.
Нали учебният план всключва и два образователни курса, които можете да избирате. Аз ако съм ви в научното жури и ви пипна, че "работите" така, ще получите докторска степен, ама.... по-късно.....
Наясно ли сте изобщо, че избраният метод за анализ, ще предопрелели и интерпретацията на резултатите?!

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 19:53 от petiaivanov

# 2 083
Аз считам, че когато анализът бъде извършен от човек, който има образование в сферата, резултатите ще бъдат много по-коректни.
Още с извършването на изследванията и събирането на данните съм наясно какви резултати ще получа, така че това далеч не ме притеснява.
Надали има човек в научните среди, който не умее да борави с Ексел или да експортира данни, работила съм и с SPSS, тъй като мисля е пределно ясно, че имам разработени статии.
Но когато се касае за такъв обем от данни, аз лично искам моята разработка да бъде изпипана максимално.
Това че някой си позволява експерименти, мислейки си че владее статистическата материя, вместо да се допита до специалист, не го намирам за похвално.
Ще бъда благодарна за препоръка на ЛС.

# 2 084
Но когато се касае за такъв обем от данни, аз лично искам моята разработка да бъде изпипана максимално.
Това че някой си позволява експерименти, мислейки си че владее статистическата материя, вместо да се допита до специалист, не го намирам за похвално.
Образователно научна степен доктор- това казва достатъчно!
Не знам как сте си писали статиите, но щом не се доверявате на вашите знания и умения и искате някой друг да обработи данните ви ..... това говори предостатъчно за уменията ви !
Всяка обработка на данни е експеримент, но планиран! Явно изобщо не сте запозната с това как се събират и обработват данни.
Много е лесно някой друг да обработи данните Ви за по-голяма достоверност. По същия начин може да напише и дисертацията Ви  за по-голяма тежест.
Нямам какво повече да кажа.
Пази Боже от такива учени да правят наука и изследвания !

Общи условия

Активация на акаунт