Докторантурата

• 383 299
  • 2 366
  •   1
Отговори
# 2 085
На мен ми е интересно ако друг обработи данните, питащата как ще опише метода в дисертацията.
Аман от кухи докторски степени! Ще излезе, че навремето съм била най-голямата глупачка да си правя всичко сама.
Няма каво да се лъжем-докторантурата не бива да бъде лъжица за всяка уста и е крайно  време на разни научни организации да им бъде резната акредитацията да обучават по разни специалности, след като не могат да подсигурят качество, а докторантите им да търсят балами срещу заплащане по форумите.
Съвсем сериозно смятам да поставя въпроса пред Николай Денков.

# 2 086
Не знам как сте си писали статиите, но щом не се доверявате на вашите знания и умения и искате някой друг да обработи данните ви ..... това говори предостатъчно за уменията ви !
Именно, уменията ми са недостатъчни, затова търся и помощ.
Не намирам и за странно да потърся контакт и препоръка във форум.

Съвсем сериозно смятам да поставя въпроса пред Николай Денков.
Приложете му и скрийншот от дискусията ни, мнението Ви ще има още по-голяма тежест по този начин.

Възпитан и ерудиран човек не реагира по този начин и с подобни квалификации, дори и да е дълбоко несъгласен с изложеното.
Убедена съм, че вашите научни трудове са на висота.
Не зная дали мненията ни се квалифицират като спам, но аз лично прекратявам дискусията с Вас.

# 2 087
Вие, уважаема, не търсите помощ. Вие търсите кой да Ви направи същността на дисертацията, защото без тези сметки няма дисертация.
Докторантурата не е като да завършиш детската градина. Законът Ви позволява удължаване на срока, ако времето не стига, и същият казва, че основните постижения трябва да са Ваши. Също така можете да се отчислите с право на защита по преценка на семинара. Време имате. Научете се и постигнете победата сама. Успех!

# 2 088
Виждали сме и ще виждаме калпаво скроени дисертации на принципа мога и сам. Както и брилянтни такива - резултат на екипната работа на докторант, научен ръководител и статистик. Аз не се срамувам, че съм изработила самостоятелно обзора, методологията, проучването и хипотезите. Обсъждането на резултатите докторантът си го пише сам, въз основа на данните от статистиката, която никак не е задължително да изработи сам, стига да знае какво и как да подаде да се работи.

# 2 089
В първата година докторанта има задължителни курсове от модул А завършващи с изпит. В тях задължително има курс по статистика ! Със сигурност водещия е показвал нагледно как се прави анализа на данни защото курса е лекции и упражнения.

За калпаво скроена дисертация има вина научния ръководител! Той е човека, който допуска или не докторанта до вътрешна защита и респективно носи отговорност за това което се представя ! Ако не му харесва спокойно може да върне за преправяне и доработка. Съвсем друг въпрос е шуробаджанащината между ръководители и обучаеми !

Дисертацията е обучение с цел придобиване на нужните умения за самостоятелна научна работа ! Дисертация не се пише в екип, пише се самостоятелно. Статия се пише в екип, но се прави разделителен протокол за да се знае кой какво е направил и да няма претенции за приносите !

Ако не може да си направиш събирането на информация, правилната и статистическа и обработка ( т.е. не си наясно, с кой метод кога се използва и защо ), да обобщиш и интерпретираш резултатите - значи не си за тази работа ! Единствено допустимо е някой да ти даде данни, защото не винаги това е възможно от докторанта. Но в обработката, че някой с знания в статистиката ми е обработил данните и видиш ли всичко е шест- това е недопустимо !  Може да си сравниш резултата с някой можещ и да направиш изводи, като се позовеш съответно на собствените и чуждите резултати със съответното цитиране.

За съжаление от години виждам да битува мнение, че най-добре е работата да я свърши някой, който може, а ти да почерпиш. Масово го виждам във всички университети в които имам контакти. За какво му било на един лекар да учи статистика, като после нямало да му трябва? За какво му било на един зъболекар да учи CAD/CAM софтуер или крайни елементи, защото след вземане на PhD степен те нямало да са му нужни? За какво му трябва на един доцент статистика или Matlab , като може да си лала каквото си знае, а асистентите и докторантите да му вършат работата защото той се бори да става професор и му трябват защитили докторанти за целта?
Виждал съм как научен ръководител пише дисертация на докторант за пари, както и докторанти които си плащат за да им се напише дисертацията и да я защитят, което е абсурд но се случва ! 
     За мое голямо съжаление в бедната ни България няма ясно спазващи се закони и критерии за научно израстване. Няма безпристрастност при оценяването и коректна оценка. Няма определяне на жури на случаен принцип за оценяване на дисертации и статии. За това сме и в такъв батак от който скоро няма да се оправим !

Пази Боже от такива "учени" , на които някой друг им върши работата, а те се кичат с титлите и се гордеят с това !

# 2 090
Да прочете някъде мое твърдение - научният ръководител пише дисертацията на докторанта?
В моето направление послвдното, което се очаква от докторанта е да си прави сам статистиката, така че би могло и по-обрано с етикетите.
Simple Smile

# 2 091
Да прочете някъде мое твърдение - научният ръководител пише дисертацията на докторанта?
В моето направление послвдното, което се очаква от докторанта е да си прави сам статистиката, така че би могло и по-обрано с етикетите.
Simple Smile
Ето за това хуманитарите трябва малко да затворят тези големи усти. Хем не мога, ама съм креслив.

# 2 092
  • София

Медиците често работят съвместно с математици. За други... не знам. Но тогава (освен, ако гаджето не прави анализите) и изследванията са съвместни.

# 2 093
Бъркате. Ако в дисертационния си труд изследвам оперирани болни, изследването ми не е съвместно с оператора, защото не ги оперира за целта на моя експеримент. По тази логика и сестрите да включа Simple Smile
Да, можем да имаме съвместно публикации, но никоя дисертация не е плод на собствен труд, освен писането ѝ.
След като мина на другарски съд, надявам се, че ще се намери кой да препоръча лице, което да бъде от полза.
Simple Smile

П.п. За толкова години интерсдисциплинарна работа, за първи път виждам такова тупане в гърдите относно статистиката. Иде ми да ви питам къде е практическата стойност на работата ви, но ще се въздържа.

# 2 094
Аз ще ти отговоря: в изданията, отразени в  Web Of Science и в успеха на  едни млади хора.

# 2 095
Нелош опит да предизвикате един хуманитар да си затваря устата, защото не може статистика, но web of science е от значение за академичното развитие, и не толкова към момента (за радост с тенденция към промяна) отразява приложния характер на цялостното творчество. Убедена съм, че няма нужда да обяснявям смисъла на подчертаното.

Simple Smile

# 2 096
Нелош опит да предизвикате един хуманитар да си затваря устата, защото не може статистика, но web of science е от значение за академичното развитие, и не толкова към момента (за радост с тенденция към промяна) отразява приложния характер на цялостното творчество. Убедена съм, че няма нужда да обяснявям смисъла на подчертаното.

Simple Smile
Относно приложния характер, който споменавате, би трябвало да сте наясно, че на учения работата не му е да прави тенджери и тигани, а да раработи материал за тяхното производство, например.
На учения не му е работа пряко да пази човека от природните бедствия/рискове, а да ги изучи достатъчно добре, че  да могат едни други хора да си свършат работата. За да ги изучи добре, той ще използва труда на математиците, изразен в методи за анализ.
На теоретика му е работа със симулации да спести ненужна работа на експериментатора и т.н...
На социолога, ако е добър социолог, би трябвало минимумът от знания по математика за специалността и нужните му софтуерни продукти да не са му чужди. Иначе се превръща в най-обикновен паразит.
Не, Web of Sience има съвсем друго значение, а това, че е спомент от един български закон, е съвсем друго нещо.

# 2 097
Бих се съгласила с всичко, ако не виждах как чисти теоретици ровят в чуждо поле и си приписват заслуги. Нещо като  писъците тук за статистиката. С което искам да кажа, че извинявам вашата реакция
Simple Smile

# 2 098
 Приписването на чужди заслуги не е в унисон с академичката етика, а тези двечките, които повдигнаха тази тема, търсейки някой да им върши работата, правят точно това.

# 2 099
  • София
Бъркате. Ако в дисертационния си труд изследвам оперирани болни, изследването ми не е съвместно с оператора, защото не ги оперира за целта на моя експеримент. По тази логика и сестрите да включа Simple Smile
Да, можем да имаме съвместно публикации, но никоя дисертация не е плод на собствен труд, освен писането ѝ.
След като мина на другарски съд, надявам се, че ще се намери кой да препоръча лице, което да бъде от полза.
Simple Smile

П.п. За толкова години интерсдисциплинарна работа, за първи път виждам такова тупане в гърдите относно статистиката. Иде ми да ви питам къде е практическата стойност на работата ви, но ще се въздържа.

Не мога да ти помогна със статистиката (може и да мога, ама в момента не ми е до това - не ми е пряка специалност), но мога да ти помогна със съвет как да си намериш правилния човек. Хващаш си сайта на ФМ или ИМ, намираш списъка със факултетите / секциите, избираш си някоя подходяща - то там всеки ще може да ти свърши работа, ама все пак подбери някоя със "статистика" вътре, избираш си някой или докторант, или асистент и се обаждаш на телефона му - служебния. Описваш си проблема - т.е. какъв човек ти трябва - ако не може да свърши работата молиш да те насочи към някой, който евентуално да има възможност да се заеме. После, разбира се, слагаш името на този, който се навие, в статията като съавтор. И за теб ще е полезно и за човекът, който се захване. Пък може и по-натам да работите заедно.

Общи условия

Активация на акаунт