Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Сред вас има ли доктори на науките, доценти? Има ли хора, които се занимават или искат да се занимават с наука?
Какво мислите за състоянието на науката в България? Има ли тя бъдеще?
Защо нашите лекари, докторанти и други напускат страната?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Сред вас има ли доктори на науките, доценти? Има ли хора, които се занимават или искат да се занимават с наука?
-
Какво мислите за състоянието на науката в България? Има ли тя бъдеще?
-
Защо нашите лекари, докторанти и други напускат страната?
-
Какво е мнението за докторантурата и работата в областта на науката?
-
Какви са изискванията и предизвикателствата при защитата на докторска дисертация?
Да не се обиди някой сега от тая ми вметка 
. Друг е въпроса, че ако работиш няма да ти остане много време за докторантурата.
Тия спорове кой е по-по-най... 
Едната ми колежка, която вече започва втора година докторантура, доколкото знам нищо не е написала засега, но въпреки това й признаха годината, защото има минимума кредити. Доколкото следя работата й, не ми се струва притеснена за написването на дисертацията. Даже мисли за смяна на темата, защото нещо не се справя с първоначалната си. Изобщо по нейно мнение, има текуща работа (преводи на текстове, рецензии на дипломни работи, семинари със студенти и т.н.) и й е трудно на този етап да помисли сериозно за дисертацията си. Та така... Все пак луксът да работим само на половин работен ден и да разчитаме само на тези пари + стипендията е трудно да си го позволи човек в България. Особено ако не иска да изостава в кариерното си развитие извън университета, в случай, че не вижда шансове за реализация в академичните среди.
Успех!