Докторантурата

• 383 357
  • 2 366
  •   1
Отговори
# 2 040
Здравейте, интересувам се колко време след вземането на 2-та изпита Ви зачисляват? Има ли някой скъсан на изпит по език?

# 2 041
При мен скоро ще стане месец от изпита по език (издържан) и още никъде не откривам информация, че съм зачислена (нито пък, че някой друг е зачислен).

Изпитът по език е много на късмет - в коя комисия ще се паднеш (за СУ говоря). При нас доста хора не успяха да минат.

# 2 042
Благодаря.

# 2 043
  • София
При мен скоро ще стане месец от изпита по език (издържан) и още никъде не откривам информация, че съм зачислена (нито пък, че някой друг е зачислен).

Изпитът по език е много на късмет - в коя комисия ще се паднеш (за СУ говоря). При нас доста хора не успяха да минат.
Това е много глупаво да си спечелил конкурс за докторантура и да те спират заради езика, при положение, че ти се полагат курсове след зачисляване. Така или наче, ще учиш английски, а изпитът може да е бил и по друг език. Единствено има смисъл в тази оценка ако двама или повече кандидати се борят за едно място.
Аз мисля, че зачисляването трябва да стане до месец след изпита, поне така беше по мое време, но това беше преди доста години. Най-добре се обадете и питайте. Те трябва да ви викнат и да ви дадат заповед за зачисляване.

# 2 044
Благодаря!

# 2 045
Здравейте,
Има ли право на работа по трудов договор по време на редовна  докторантура и какъв е размер на месечната стипендия за редовна такава?
Не, освен ако не сте на сумирано работно време или нещо подобно.Чувала съм за хора, които е трябвало да връщат цялата сума.И все пак най-добре погледнете закона и правилника във Вашия университет.

# 2 046
  • София
Като току що преминала последната стъпка с публична защита, искам да кажа на всички - пишете, не се отвличайте на нищо излишно. Преследвайте целта си, не се бойте от изпити, от конференции. Влюбете се в темата си и ще имате какво да представите на света.
Защитата бе разтърсваща и с изключително много светила в китаистиката и в туризма. За мен бе интересен, полезен, вълнуващ целият този път. Пожелавам на всички да имат възможността да преминат през докторантско училище и да завършат успешно!

# 2 047
Честито, Занда.

# 2 048
  • София
Благодаря!
Запис от защитата тук: https://drive.google.com/file/d/1Nd1Ziv4XIVZStD_RMV55ShXjkZgTA1ex/view

# 2 049
Честито и от мен, Занда! Дълъг и успешен път пред вас!
Благодаря ви, за споделянето!

# 2 050
Здравейте,
Не знам дали въпросът ми е за тази тема, но искам да попитам хората, които са редовна докторантура:
1. Това време, напр. 3 години, признава ли се за трудов и осигирителен стаж и ако не се признава, при редовна форма, имаме ли право да започнем работа на 8-часов трудов договор? Намирам мнения на Министерството на труда и социалната политика, че съгласно разпоредбата на чл. 10 от Разпореждане № 224 на Бюрото на Министерския съвет от ,23 октомври 1973 г. за материални стимули за българските аспиранти (обн. ДВ бр. 89 от 1973 г.) предвижда, че времето, прекарано в редовна аспирантура се признава за трудов стаж по Кодекса на труда.Това разпореждане не е отменено. Ето защо от датата на влизане в сила на РБМС № 224 от 1973 г. и понастоящем времето на редовна аспирантура (докторантура) се признава за трудов стаж по смисъла на Кодекса на труда и по-точно по чл.354, ал.1, т.8. Говорих с поне 10 човека от университета, в който искам да кандидаствам и те ми казват, че не се признава за трудов стаж, защото нямало плащане на осигуровки. Препращат ме на следващ служител и следващ, и следващ....
2. Ако по някаква причина не успееш да направиш защита, например те отчислят без право на защита или си в майчинство, или някаква друга причина, трябва ли да връщаш всички средства, които си получил като стипендии за тези 3 години?

Ще съм много благодарна, ако някой ми отговори!
Намирам много разнопосочни мнения, а искам някой, който има реален опит в най-скоро време!
Благодаря!

# 2 051
Здравейте,
Не знам дали въпросът ми е за тази тема, но искам да попитам хората, които са редовна докторантура:
1. Това време, напр. 3 години, признава ли се за трудов и осигирителен стаж и ако не се признава, при редовна форма, имаме ли право да започнем работа на 8-часов трудов договор? Намирам мнения на Министерството на труда и социалната политика, че съгласно разпоредбата на чл. 10 от Разпореждане № 224 на Бюрото на Министерския съвет от ,23 октомври 1973 г. за материални стимули за българските аспиранти (обн. ДВ бр. 89 от 1973 г.) предвижда, че времето, прекарано в редовна аспирантура се признава за трудов стаж по Кодекса на труда.Това разпореждане не е отменено. Ето защо от датата на влизане в сила на РБМС № 224 от 1973 г. и понастоящем времето на редовна аспирантура (докторантура) се признава за трудов стаж по смисъла на Кодекса на труда и по-точно по чл.354, ал.1, т.8. Говорих с поне 10 човека от университета, в който искам да кандидаствам и те ми казват, че не се признава за трудов стаж, защото нямало плащане на осигуровки. Препращат ме на следващ служител и следващ, и следващ....
2. Ако по някаква причина не успееш да направиш защита, например те отчислят без право на защита или си в майчинство, или някаква друга причина, трябва ли да връщаш всички средства, които си получил като стипендии за тези 3 години?

Ще съм много благодарна, ако някой ми отговори!
Намирам много разнопосочни мнения, а искам някой, който има реален опит в най-скоро време!
Благодаря!
[/quote
Доколкото знам Ви плащат само здравни осигуровки.Съвет- направете запитване, писмено в МТСП и да Ви отговорят пак писмено.Мисля, че от там ще е най-актуална информацията.

# 2 052
Die_Sonnenblume

Здравейте.
До колкото знам, докторантурата не се признава за трудов стаж, плащат се единствено здравни осигуровки. Трябва да обсъдиш с твоята катедра дали може да работиш. Във ВУЗ-а, в който ми предстои зачисляване, вече обсъдихме този проблем и те казаха, че от скоро имат промени в Правилника и не се забранява 8 часовият работен ден. Друг е въпросът вече как ще съчетаваш двете неща. Това са много важни въпроси, обсъди ги с компетентните лица. Моето мнение е, че е почти невъзможно да се съчетаят редовна докторантура и пълен работен ден, чисто физически, а и психически Но все още не съм минала през всичко това, тепърва ми предстои.
 По вторият ти въпрос с майчинството - запознай се с Правилника за прилагане закона за развитието на академичния състав в съответния университет.  До колкото ми е известно, имаш право да прекъснеш докторантурата си поради няколко основателни причини, една от които е именно майчинство. Надявам се да съм била полезна.

# 2 053
  • някъде там
Без проблем преминаха трите ми години на редовна дикторантурата и пълен работен ден, включително и поне 60 часа годишно семинарни занятия със студенти. Наложи се да прекъсна за 2 години поради ситуацията с Ковид. Изплатени са ми всички стипендии, като възможност беше остатъка да ми се изплаща след възобновяване. Всеки ВУЗ има правилник прочетете го и обсъдете в катедрата и в отдел Докторанти подробностите. Успех!

# 2 054
По първи въпрос - времето прекарано в редовна докторантура се зачита за трудов стаж по специалността  и дава съответен процент при формиране на заплатата (стаж по специалността), но не се зачита за осигурителен стаж, тъй като не са изплащани осигуровки (освен здравни).
За майчинството - имате право на прекъсване, мисля общо две години.
По принцип е абсолютно незаконно по време на редовна докторантура да се работи на пълен трудов договор. Може на граждански, може на 4 часов.
Хората, които са го правили, по-добре да не го разнасят по села и паланки. Незаконно е и не зависи от правилника на съответния ВУЗ или друг работодателен орган, а е пряко обвързано с кодекса на труда.

П.С. По повод по-стари постове за работно време, задължения и т.н. - научната и преподавателската работа нямат нищо общо и това, че във ВУЗ-овете се извършва и научна работа е чудесно, но там фокусът е другаде. Частни фирми, занимаващи се с развойна наука също не мисля да обсъждам.
Обикновено учените разполагат с времето си, т.е. могат да си го разпределят както им е удобно и е ефективно. Работодателят им (държавата, научен институт, академия и т.н.) изисква научна продукция, а не висене на бюро от 9 до 17.
Друг е въпросът, че повечето учени прекарват почти цялото си време в работа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт