Докторантурата

• 383 089
  • 2 366
  •   1
Отговори
# 2 295
Здравейте, бих  искала да попитам следното:Отчислена съм с право на защита от един университет,  но там няма да завърша.Там бях задочен докторант.Имам ли право да кандидатствам в друг университет отново държавна поръчка?Ако някой знае бих била благодарна да ми отговори.
Здравейте, нямате право. Държавата финансира само едно обучение по държавна поръчка за всяка една образователна степен (бакалавър, магистър и доктор). Щом като сте отчислена с право на защита се води, че сте приключила обучението, но не сте защитила.
Благодаря Ви

# 2 296
Здравейте, идвам при вас с няколко въпроса и се надявам, че има кой да ми отговори. Преди време започнах докторантура държавна поръчка, но не я завърших. Разбрах, че нямам право да запиша пак държавна поръчка. Искам да направя докторантура по антропология (културна) в София, но след като се разрових установих, че май само НБУ е единствената ми възможност. Въпросите ми са:

1. В БАН и по-точно ИЕФЕМ приемат ли докторантура срещу заплащане? Не мога да намеря никъде информация.

2. Всеки ми казва, че е по-добре да проуча и да намеря предварително професора, при който след това бих направила докторантура. Да му пиша мейл, да го разпитам за възможностите и т.н., но се оказа не толкова лесна задача. Можете ли да ми дадете съвет как по-точно да намеря преподаватели (НБУ, ако в БАН не може), които да водят докторантури? Как да знам към кого да се ориентирам и къде да проуча? В сайта на НБУ информацията е много оскъдна, има само състав на катедрата и в програмата - избираеми и задължителни курсове също са посочени преподаватели. Това ли са единствените преподаватели, които биха водили докторантура? Само с тях ли да се свържа може да има и други?

# 2 297
Там където пише състав на катедрата гледаш кои са доценти и професори. Всеки един от тях може да ти бъде научен ръководител.

# 2 298
Здравейте, идвам при вас с няколко въпроса и се надявам, че има кой да ми отговори. Преди време започнах докторантура държавна поръчка, но не я завърших. Разбрах, че нямам право да запиша пак държавна поръчка. Искам да направя докторантура по антропология (културна) в София, но след като се разрових установих, че май само НБУ е единствената ми възможност. Въпросите ми са:

1. В БАН и по-точно ИЕФЕМ приемат ли докторантура срещу заплащане? Не мога да намеря никъде информация.

2. Всеки ми казва, че е по-добре да проуча и да намеря предварително професора, при който след това бих направила докторантура. Да му пиша мейл, да го разпитам за възможностите и т.н., но се оказа не толкова лесна задача. Можете ли да ми дадете съвет как по-точно да намеря преподаватели (НБУ, ако в БАН не може), които да водят докторантури? Как да знам към кого да се ориентирам и къде да проуча? В сайта на НБУ информацията е много оскъдна, има само състав на катедрата и в програмата - избираеми и задължителни курсове също са посочени преподаватели. Това ли са единствените преподаватели, които биха водили докторантура? Само с тях ли да се свържа може да има и други?
Търсете доцент за научен ръководител.Професорите нямат време и ако не ви е близък няма за се занимават много с вас.Доколкото знам ,за да станат професори доцентите трябва да имат минимум двама защитили докторанти (но не съм сто процента сигурна).А какви са таксите за платена докторантура (и аз съм във вашето положението-с право на защита, но няма да мога да завърша в настоящият университет)?

# 2 299
Проектните докторанти винаги ли са предварително "избрани"? Оставам с такова впечатление...

# 2 300
  • София
За културна антропология помислете за темата и тогава търсете ръководител и учебно заведение. В СУ, в Исторически факултет, специалността е Етнология и културна антропология, също може да разработите докторат.
Принципно трябва да следите за отваряне на конкурси за докторанти и да се явите на конкурс, след като сте си избрали тема, намерили сте ръководител.
Изобщо не е важно дали е доцент или професор, а това по какъв начин се грижи за докторантите си и дали ще съумее да ги консултира адекватно при възникнали въпроси и проблеми, а ако не може - да изпрати при съответен специалист, защото изследователските пътища и теренът може да промени драстично тезите за периода от 3 години. Освен това е важно да бъде или поне да има идея от темата, по която работите. Не един или двама са се проваляли, защото ръководителят не може да предложи адекватна съвременна литература.
Конкретно в областта на културната антропология най-важна е теренната работа и качеството на събрания теренен материал съобразно предварителните хипотези. Съответно ръководителят ви освен, че трябва да може да ви напътства в процеса на писане, особено по отношение на структурата, то трябва да може да осигури адекватен терен, на който да си направите емпиричната част.

Навсякъде се приемат докторантури срущу заплащане - отивате в съответните отдели Докторанти и питате за подробности.

# 2 301
Здравейте, преди 2 години завърших докторантурата си като на защитата ми предложиха да публикувам дисертацията си като книга, като трябваше да изчакам следващото кандидатстване за публикуване, една година след защитата. Изчаках го, но ръководителката ми ми каза, че не са избрали моята дисертация и ще опитаме следващата година. Само че аз си намерих издателство и не мисля да чакам още, защото нищо не ми гарантира, че този път ще изберат моята. Имам два въпроса - 1. Имам ли пълните авторски права да издам дисертацията си в друго издателство и трябва ли да договарям нещо с университета? 2. Ако я издам в малък тираж и все пак от университета решат да я издадат, мога ли да я издам повторно и там?

# 2 302
Здравейте, преди 2 години завърших докторантурата си като на защитата ми предложиха да публикувам дисертацията си като книга, като трябваше да изчакам следващото кандидатстване за публикуване, една година след защитата. Изчаках го, но ръководителката ми ми каза, че не са избрали моята дисертация и ще опитаме следващата година. Само че аз си намерих издателство и не мисля да чакам още, защото нищо не ми гарантира, че този път ще изберат моята. Имам два въпроса - 1. Имам ли пълните авторски права да издам дисертацията си в друго издателство и трябва ли да договарям нещо с университета? 2. Ако я издам в малък тираж и все пак от университета решат да я издадат, мога ли да я издам повторно и там?
Издавай я сама и не се занимавай с глупости. Няма какво да ти кажат в крайна сметка. Всичко по защитата е в миналото. Моя позната си издаде дисертацията като книга в различно от университетското издателство. Написа научният ръководител като рецензент на книгата. Но имаше подкрепа от негова страна.

# 2 303
Издавай я сама и не се занимавай с глупости. Няма какво да ти кажат в крайна сметка. Всичко по защитата е в миналото. Моя позната си издаде дисертацията като книга в различно от университетското издателство. Написа научният ръководител като рецензент на книгата. Но имаше подкрепа от негова страна.
Не познавам детайлите, но при пресмятането на кредитите за доцентура монографията върху доктората се брои и то с много точки. При всички случаи се запознайте с изискванията за евентуална доцентура и съобразете изданието с тези изисквания. А за издателския план- не знам в кой университет сте, но при нас това е "план" и ако сте си написали работата просто би трябвало да я издадат без особени ограничения. Имам предвид, че университетското издателство "тежи" повече от "сам издат" и разбира се трудът трябва да е рецензиран.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 21:10 от victoria vassileva

# 2 304
Монография върху доктората не носи точки. Монографията за хабилитация трябва да бъде на тема, различна или близка до темата на дисертацията.
Не се знае дали питащата не е предоставила авторските права на университета/библиотеката. Да си провери ситуацията.

# 2 305
  • Свищов
Е, как да не носи точки - за направление икономика са 75 - к  Публикувана книга на базата на защитен дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен "доктор" или за присъждане на научна степен "доктор на науките". Разбира се трябва да има и отделна монография, но тези 75 точки са си много на 200, които се изискват в раздел Г.

# 2 306
В моите среди никой не се натиска да публикува книга на база защитена  дисертация. Това не е приоритет, за разлика от монографията и останалите критерии по точковата система.

# 2 307
Предполагам, че разбрахте, че всеки от въпросите ви е свързан с нормативна база, договори и правилници в съответната научна област и университет. Няма как тук да ви отговорим точно, като не познаваме обстоятелствата. Университетското издателство няма вероятно да ви издаде труда, ако не е ексклузивен и това обикновено е записано в договора. Няма да издадат книгата без вие да разберете. Нали ще има редакция, коректури и т.н.
Имам апел към колегите, които се опитват да отговарят и да дават мнения тук- аз случайно разбрах това точкуване на монография върху дисертационен труд. И моето убеждение беше, че за нова степен се кандидатства с нови доказателства за научни приноси след докторантура, например. Но се оказа, че има "минимални изисквания" и т.н. Така че, ако не сме чели напоследък нормативните документи, аз лично съветвам докторантите да си направят съответните правни консултации, а не да се информират по форуми.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 21:44 от victoria vassileva

# 2 308
Как по-точно разбрахте случайно? Каква е тази случайност?

# 2 309
Как по-точно разбрахте случайно? Каква е тази случайност?
Обяснението е много просто- възраст. Ако си се хабилитирал с академична длъжност преди чл.кор. и си станал "голям доктор" преди повече от 20 години- не четеш новите изисквания всеки ден. В разговор с един от защитилите ми докторанти разбрах, че смята да си издава дисертационния труд и така узнах за точкуването на монография върху кандидатска дисертация. Бях изумена...но то само това да беше... Още не мога да схвана защо трябва да се плаща на издания, индексирани в Скопус или Уеб ъф Сайънс, за да ни издават...???
Надявам се отговорът ми Ви удовлетворява.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 22:49 от victoria vassileva

Общи условия

Активация на акаунт