Докторантурата

• 383 113
  • 2 366
  •   1
Отговори
# 2 340
Участвал съм в конкурс вече, на който ме поканиха в СУ, казаха, че искат да работят с мен на база опита и академичната ми подготовка. Предупредих ги, че съм човек врял и кипял, че съм с кариера, че не искам да се подиграят с мен. Увериха ме, че няма такова нещо. Учих 3 месеца като откачен по специфичен несвойствен конспект.

Накрая се оказа, че аз съм бил човек на "другата страна". Конкурсът е бил на друг преподавател, който работил една година с асистен на граждански договор, който асистент е и доктор в същото направление. Доста по-подготвен по темите, по които е и асистирал.

За любопитните пиша какво стана: накратко. Мен ме скъсаха на писмената част, не ми дадоха да се представя и да говоря, поне комисията да се запознае с мен и да види... Другият кандидат премина писмената част, отговорил добре и на устната. Тогава поканилият ме човек писал 2, за да попречи и на него...

Конкурс, търкалял се една година, беше съсипан с лека ръка.

Какво можеха да направят? Много неща. Първо, да вземат доктора на основание, че е доктор, и нез конкурс, за да не ни пържат и на двамата нервите.
Можеха да ни вземат и двамата на по 4 часа к после да оправят това...

Такива е всичкото ни, за съжаление.
Ако искаха да назначат съответния доктор, можеха да пуснат конкурс за главен асистент и така щяха да блокират всички кандидати без докторска степен, защото те по закон не могат да участват в такъв конкурс. Много е просто.

Като цяло за мен не си струва нервите и усилията. Преподавателската работа е много неблагодарна, отнемаща време, а и заплатите не са на висота. Човек с докторска степен (а дори и без) може да работи като експерт към международни фирми и да прибира в пъти повече пари.

И аз бях привлечена към асистентство заради една гола любов към науката, но истината е, че нея никой не я оценява и всичко е на принципа наши и ваши.

# 2 341
Накрая се оказа, че аз съм бил човек на "другата страна". Конкурсът е бил на друг преподавател, който работил една година с асистен на граждански договор, който асистент е и доктор в същото направление. Доста по-подготвен по темите, по които е и асистирал.

Следващия път изяснете за кого е пуснат точно този конкурс от самото начало. Сега резултатът е, че двама са воювали помежду си, а вие с другия кандидат сте го отнесли. Не си заслужава.

# 2 342
Точно така е. На поканата да говоря с декана той отвърна, че след като ме канят, значи, искат да работят с мен. После отвърна, че всичко е наред, от мен зависело само да си подам документите, друго какво повече да ми кажат. Декан и друг учен от катедрата казаха, че конкурсът е кажи-речи за мен и друг кандидат няма да има. Ако случайно имало някой, не било важно, защото, нали, 2 глава (от Катедрата) срещу 1 (от друга катедра в комисията).

Оказаха се нещата други, всички мои питания бяха парирани, до самата дата. Няколко дни по-рано разбрах, че има и друг кандидат. А вече на самата дата той се оказа мой колега от моята предходна катедра, който вече е доктор. И така, историята е грандиозна и идиотска.

Това ми беше втори конкурс, а повече в конкурси няма да участвам, ако ще каквото ще да стане. Два пъти съм го играл жертва.

Иначе да, всичко е от любов към науката и преподаването, работата с младите хора.

Аз кариера и пари си имам, другото беше за чест и слава.

# 2 343
  • Пловдив
Напълно Ви разбирам и съчувствам.
Преживях почти същото, но на конкурсен изпит за докторанти. От всичко най-много ме е яд, че изгубих няколко месеца в подготовка за изпита и от стрес си навлякох автоимунно заболяване.

Жалкото е, че не се толерират хората с опит в бизнеса, в частния сектор, работили изобщо нещо. А те са ценни за младите. Това са хората, от които могат да се учат бъдещите кадри.
Масово от студентската скамейка отиват да преподават. И просто замират за цял живот на преподавателско място. Губят представа за реалността, егото хвърчи до небесата и отказват младите да се борят с образователната система.

# 2 344
Мисля, че БАН е нелош вариант за хора, които искат да заемат академична длъжност и да се занимават с наука. Парите ги оправиха и не е тази мизерия, която беше. Доцент взима 3000 лв. от миналата година (знам го от моя позната), асистентите са на около 2000 и нещо.

Свободното време е много повече. Няма преподаване както в университета, но пак има възможност да се работи с млади хора и студенти по разни проекти.

Искам да кажа, че не всичко е изгубено, ако искате да се развивате в науката дори е по-добър вариант.

# 2 345
Да, обсъждал съм тези варианти. Благодаря. Моята секция по БГ език обаче е претоварена и там в момента има други драми.
Аз имам две докторантски програми: самостоятелна и държавна. В момента привършвам държавната, в самостоятелната съм отчислен с право на защита.

Провалите ми бяха точно в докторантски конкурс преди години. Бях поканен за място, но се оказах параван. И същото се случи 10 години по-късно в асистентски конкурс.

Аз въпреки това съм преподавал и в училище 2 години, и в университета 5 години, като асистент. През годините меракът ми мина.

В академичните програми трябва да залегнат много хора от живия живот, които да привнесат практиката, но това не се изповядва никак.

Станах свидетел на големи мизерии, сурдинки, уредени места и така нататък. Хора, които хал хабер си нямат от дисциплините си, ги "водят" години.

Но както и да е, следвам си моя път. Поставил съм си за цел да си затворя първо едната докторска програма, после и втората дисертация, която зарязах навремето, но там съм по старите правила и нямам срок.

Ще си докажа за себе си и дейността си и ще дойде време, когато ще ме поканят, но аз няма да приема:)

# 2 346
Точно така е. На поканата да говоря с декана той отвърна, че след като ме канят, значи, искат да работят с мен. После отвърна, че всичко е наред, от мен зависело само да си подам документите, друго какво повече да ми кажат. Декан и друг учен от катедрата казаха, че конкурсът е кажи-речи за мен и друг кандидат няма да има. Ако случайно имало някой, не било важно, защото, нали, 2 глава (от Катедрата) срещу 1 (от друга катедра в комисията).

Оказаха се нещата други, всички мои питания бяха парирани, до самата дата. Няколко дни по-рано разбрах, че има и друг кандидат. А вече на самата дата той се оказа мой колега от моята предходна катедра, който вече е доктор. И така, историята е грандиозна и идиотска.

Това ми беше втори конкурс, а повече в конкурси няма да участвам, ако ще каквото ще да стане. Два пъти съм го играл жертва.

Иначе да, всичко е от любов към науката и преподаването, работата с младите хора.

Аз кариера и пари си имам, другото беше за чест и слава.
За каква наука говорим след като нямате докторска степен. Всичко произтича от ЗРАСРБ. Асистентските длъжности са със срок до 4 години. Целта е през тези 4 години, човек да защити дисертация в края на краищата. Само едно висше образование за работа във ВУЗ/БАН е крайно недостатъчно. Преподавателите не са учители. Има нужда и от академична работа.

И още нещо: след като са минали 10 години, то Вие няма как да защитите, защото са минали повече от 5 години от положените изпити: език, докторантски минимум и т. н.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 19:28 от petiaivanov

# 2 347
В академичните програми трябва да залегнат много хора от живия живот, които да привнесат практиката, но това не се изповядва никак.

Това в България сус сегашния манталитет няма да се случи.В академичните среди е пълно със снахи, съпруги, братовчеди и т.н.Та близкият роднина, който не е работил в корпоративният свят как да знае какви са тенденциите, какво е да се конкурираш и т.н.Пишат се статии , от които няма голяма полза , но се пълнят библиотеките.

# 2 348
Здравейте, някой дали е запознат със следния казус: Отчислена съм с право на защита през 2017 г., но така и не защитих поради много обстоятелства... Към момента отново искам да кандидатствам за докторантура - в друга институция с друга насоченост, но според вас държавна или платена трябва да е? Опоменато ли е някъде в закона как се процедира при втора докторантура - всъщност не знам дали така се води при положение, че първата не е защитена?

# 2 349
Здравейте, някой дали е запознат със следния казус: Отчислена съм с право на защита през 2017 г., но така и не защитих поради много обстоятелства... Към момента отново искам да кандидатствам за докторантура - в друга институция с друга насоченост, но според вас държавна или платена трябва да е? Опоменато ли е някъде в закона как се процедира при втора докторантура - всъщност не знам дали така се води при положение, че първата не е защитена?
Нямате право на втора държавна поръчка,  а на самостоятелна подготовка. Платената докторантура е по 15 000 лв.на година, което е безумно.

# 2 350
Пресни новини от БАН - вдигат заплатите на главните асистенти от 2616 лв. на 2820 лв. със задна дата считано от януари. Доценти и професори стават с 3040 лв. и 3220 лв. съответно. Това са основни заплати, отделно са докторските (320 лв.) и стаж прослужено време. Според мен най-накрая учените получиха достойно възнаграждение. До преди 5-6 години асистент в БАН взимаше 500 лв.

# 2 351
За длъжностите не знам, но докторските са 1/3 от МРЗ, която към момента е 1077лв. Демек докторските са 360.

# 2 352
За длъжностите не знам, но докторските са 1/3 от МРЗ, която към момента е 1077лв. Демек докторските са 360.
320 лв. са даже, но на фона на по-високата основна заплата не се усеща мизерията.

# 2 353
  • Край морета северни и южни
Като чета за каква връзкарщина става въпрос в родните университети искам да попитам дали с българска докторантура човек може да си намери работа в университет в чужбина? Или всяка държава си държи на кандидати с местна докторантура?

# 2 354
Като чета за каква връзкарщина става въпрос в родните университети искам да попитам дали с българска докторантура човек може да си намери работа в университет в чужбина? Или всяка държава си държи на кандидати с местна докторантура?
Признават се българските дипломи за "доктор" в чужбина. Вече за намиране на работа е строго индивидуално - зависи от специалността, личните качества на човека, а понякога е нужна и доза късмет.

Общи условия

Активация на акаунт