Докторантурата

• 380 070
  • 2 366
  •   1
Отговори
# 2 355
Като чета за каква връзкарщина става въпрос в родните университети искам да попитам дали с българска докторантура човек може да си намери работа в университет в чужбина? Или всяка държава си държи на кандидати с местна докторантура?
Да, можете.За коя сфера става въпрос (ако може да споделите, стана ми интересно).Иначе да, в нашите университети без "гръб" ще е трудно.

# 2 356
Здравейте!
Може ли задочен докторант, отчислен без право на защита (2016г.) да кандидатства като редовен докторант в друг университет?

# 2 357
Здравейте!
Може ли задочен докторант, отчислен без право на защита (2016г.) да кандидатства като редовен докторант в друг университет?
Не , имате право на една докторантура държавна поръчка. Така ми обясниха от един университет.

# 2 358
Да, можете.За коя сфера става въпрос (ако може да споделите, стана ми интересно).Иначе да, в нашите университети без "гръб" ще е трудно.
Бакалавърската ми степен е Стопанско управление, магистърска - Комуникации. Тя беше 2-годишна, тоест води се research master, тоест специално е с насоченост към създаване на проучвания.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 22:02 от Kamelia_Prague

# 2 359
Бакалаварската ми степен е Стопанско управление, магистърска - Комуникации. Тя беше 2-годишна, тоест води се research master, тоест специално е с насоченост към създаване на проучвания.
Не знам колко е адекватно,  но може да пробвате на самостоятелна подготовка. Между другото чета ,че от 2026 г.ще има промени в бакалавър и магистратура (повече от една на държавна поръчка и не знам това дали ще важи за докторантура).

# 2 360
Да, ще важи и за докторанти, които се обучават в "приоритетни професионални направления или  защитени специалности". Кои са тези направления и специалности - не намерих информация.
Между другото чета ,че от 2026 г.ще има промени в бакалавър и магистратура (повече от една на държавна поръчка и не знам това дали ще важи за докторантура).

# 2 361
Да, ще важи и за докторанти, които се обучават в "приоритетни професионални направления или  защитени специалности". Кои са тези направления и специалности - не намерих информация.
Между другото чета ,че от 2026 г.ще има промени в бакалавър и магистратура (повече от една на държавна поръчка и не знам това дали ще важи за докторантура).
https://www.swu.bg/bg/studentsbg/scholarshipsbg/scholarsbg/185-s … ource=chatgpt.com
Приоритетни професионални направления

Тези направления обхващат области, които са стратегически важни за икономиката и обществото. Сред тях са:

Педагогика

Математика и информатика

Машинно инженерство

Металургия

Електротехника, електроника и автоматика

Енергетика

Транспорт, корабоплаване и авиация

Общо инженерство

Физически и химически науки

Биотехнологии

Здравеопазване и спорт

Архитектура, строителство и геодезия

Тези направления са включени в списъка на приоритетните професионални направления за учебната 2023/2024 година.
Защитени специалности

Защитените специалности са тези, които са от стратегическо значение за развитието на страната и в които се наблюдава недостиг на квалифицирани кадри. Някои от тях включват:

Лютиер (класически инструменти)

Каменоделец (камeноделство и декоративни скални облицовки)

Художник – приложни изкуства (художествена дърворезба, керамика, тъкане, иконопис)

Техник геолог (хидрогеология и геотехника)

Машинен оператор (машини за гореща обработка на металите)

Техник на прецизна техника (лазерна и оптична техника)

Медицинска сестра

Фармацевт

Корабостроител

Ядрена химия

Подземно строителство
https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/bg/eurypedia/bulgaria/bulgar … ource=chatgpt.com
Финансови стимули

За обучение в приоритетни професионални направления и защитени специалности държавата предоставя допълнително финансиране. Това може да включва намалени такси за обучение в държавни висши училища и допълнителни средства за издръжка на обучението.

# 2 362
Имах предвид, че няма информация за  приоритетните професионални направления, включени в списъка за новата учебна година.

# 2 363
Имах предвид, че няма информация за  приоритетните професионални направления, включени в списъка за новата учебна година.
Аз мисля, че всеки университет на сайта си публикува тези специалности.

# 2 364
Включвам се по темата с една тъжна констатация, до която сама достигнах. За жалост научните степени и академичните длъжности в България много девалвираха в последно време. Който не е поискал той не е станал доктор, доцент, професор и т.н. и то по съвсем нечестен път - с връзки, с преписване, с нагласяне на членовете на журито, за да участват приятели, с мазнене и доноси пред висшестоящите... От началото на тази седмица чета две новозащитени дисертации в моята област и се хващам за главата какви глупости минават успешно външна защита. Да, но едната докторантка е гадже на доцент във факултета, в който защитава, а другият докторант е зет на декана. Същите тези вече се уредиха и с асистентски места. Тъжно ми е за младите и кадърните момчета и момичета, които са умни и  способни да правят наука, но остават в небитието защото не са нечии протежета. Част от тях дори до защита не ги допускат или и да защитят им се заявява, че няма възможност за нови назначения в съответната катедра/факултет. Много се извратиха нещата, науката е последна дупка на кавала в тези среди, за сметка на доноси, приятелства по интереси, вършене на лични услуги - аз на теб, ти на мен и т.н. Трябва силна психика, за да издържиш.

# 2 365
Включвам се по темата с една тъжна констатация, до която сама достигнах. За жалост научните степени и академичните длъжности в България много девалвираха в последно време. Който не е поискал той не е станал доктор, доцент, професор и т.н. и то по съвсем нечестен път - с връзки, с преписване, с нагласяне на членовете на журито, за да участват приятели, с мазнене и доноси пред висшестоящите... От началото на тази седмица чета две новозащитени дисертации в моята област и се хващам за главата какви глупости минават успешно външна защита. Да, но едната докторантка е гадже на доцент във факултета, в който защитава, а другият докторант е зет на декана. Същите тези вече се уредиха и с асистентски места. Тъжно ми е за младите и кадърните момчета и момичета, които са умни и  способни да правят наука, но остават в небитието защото не са нечии протежета. Част от тях дори до защита не ги допускат или и да защитят им се заявява, че няма възможност за нови назначения в съответната катедра/факултет. Много се извратиха нещата, науката е последна дупка на кавала в тези среди, за сметка на доноси, приятелства по интереси, вършене на лични услуги - аз на теб, ти на мен и т.н. Трябва силна психика, за да издържиш.
Подкрепям-дъщери, съпруги, гаджета на професори и доценти са в системата. Затова силно настоявам синът ми да се огледа добре и да учи в чужбина. Толкова съм разочарована от настоящето в българското образование.

# 2 366
Подкрепям-дъщери, съпруги, гаджета на професори и доценти са в системата. Затова силно настоявам синът ми да се огледа добре и да учи в чужбина. Толкова съм разочарована от настоящето в българското образование.
Положението е отчайващо. Лошото е, че и да има несъгласни с нередностите сред членовете
на академичните редици, предпочитат да си мълчат и кротко да си траят, вместо да раздухат проблема. Но гледат да си пазят мястото и комфорта, вместо да стават трън в очите на декана. Ако някой дръзне да протестира автоматично става черната овца.

Общи условия

Активация на акаунт